Sağlık
11 Genel Gebelik Komplikasyonları Nelerdir? 20.10.2017

 

11 Genel Gebelik Komplikasyonları

Hamile olmak birçok kadında zor bir dönem olabilir, çünkü özellikle birçoğundan kaçınılması gereken birçok komplikasyon olabilir. Hamileliğinizin normal  olduğuna inanıyorsanız, hemen doktorunuza danışmanız ve en yaygın gebelik komplikasyonlarını önleme veya tedavi etmeniz için gerekli tüm önlemleri almak sizin için çok önemlidir.

Sık Gebelik Komplikasyonları

En yaygın gebelik komplikasyonları preeklampsi, kanama, ektopik gebelik, gestasyonel diyabet, plasenta previa ve bulantıdır. Bu risklerden haberdar olmak ve bunları önlemek veya tedavi etmek için proaktif adımlar atmak hem anne hem de çocuğun sağlığı için gereklidir.

Düşük

Bir gebelik tek başına sona erdiğinde, 20 haftalık işaretten önce fiziksel olarak zararlı ve duygusal olarak yıkıcı olabilir. Kan, doku veya diğer vücut sıvıları vücuttan önemli miktarda geçerse, bebeğinizi kaybettiğinizin bir işareti olabilir. Bu süreç başladıktan sonra geri döndürülemez ve gebeliklerin kabaca % 10-20'sinde, bazen bir kadın hamile olduğunu fark etmeden gerçekleşir.

Erken İşgücü

Çoğu bebeğin gebelik süresi yaklaşık 40 hafta iken, preterm doğuma neden olabilecek birkaç faktör vardır, bu temelde vücudunuzun uygun bir zamandan önce doğum yapmaya çalışmasıdır. Bunun için risk faktörlerinden bazıları, aynı anda birden fazla çocuğu barındırabilir, sigara içebilir, aşırı kilolu olabilir veya erken gebeliklerde erken doğum öyküsü olan bir kimse olabilir. Sırt ağrısı, açıklanamayan bulantı, vajinal kanama veya kasık baskısı gibi preterm eylem belirtileri tespit ederseniz derhal doktorunuza konuşun.

Preeklampsi

Bazı tehlikeli gebelik komplikasyonlarından biridir, çünkü bazı durumlarda preterm doğum yapmayı gerektirebilir. Hafif preeklempside sadece idrarda yüksek kan basıncı ve protein bulunabilir, ancak daha ağır preeklampsi formları nefes darlığı, baş dönmesi, bulanık görme, bulantı, kusma ve baş ağrısı gibi yan etkilere neden olabilir.
                                    
Gestasyonel Diyabet
Birçok kadın gebelik öncesi diyabet riski yüksek olmasa da gestasyonel diyabet görür. Bu durum genellikle geçicidir ve doğumdan sonraki birkaç hafta içinde kaybolur. Gebelik diyabetinin nedeni büyüyen bebeği, yani vücudun artmış insülin duyarlılığını gözlemlemeye çalışan vücudun, bebeği beslemek için ek glikozun bulunmasıdır. Bu insülin direnci daha büyük bir sorun haline gelirse gebelik diyabetiniz ortaya çıkabilir, yani gebelik diyetinizi değiştirmeniz gerekecektir.
                       
Ektopik Gebelik

Ektopik gebelik, yumurtanın rahim duvarı üzerine yerleştirilmediği, ancak bunun yerine kadının üreme sisteminin farklı bir bölümüne yerleştiği bir gebeliktir. Bu genellikle fetusun gelişmesi için yeterli alana sahip olmayan fallop tüpünde gerçekleşir. Bu yanlış implantasyon meydana geldiğinde, etkileri tersine çevirecek bir yol yoktur ve annenin sağlığının iyiliği için hamilelik tedavi edilmelidir (dolayısıyla sonlandırılmalıdır). Ektopik gebelikler gebeliklerin kabaca % 2'sinde görülür.
                            
Plasenta Previa

Bu tıbbi durumda, bir kadının rahmi serviksi kısmen bloke eden çoğunun gebeliklerine göre daha düşük bir seviyeye yerleştirilir. Bu rahatsızlıktan muzdarip olduğunuzda, sizin veya bebeğiniz için mutlaka tehlikeli değildir, ancak rahim ağzı, doğumdan önce açılması gereken şey olduğundan, doğumları kolaylaştıracak bir sezaryan bölümünüz olması gerekebilir. Plasenta previa'nın yaygın belirtilerinden bazıları, özellikle ikinci ve üçüncü trimesterde, gebelik boyunca parlak kırmızı, ağrısız vajinal kanama içerir.
                             
Yüksek Tansiyon

Gebelikte hipertansiyon, ya önceden var olan hipertansiyon ya da gebelik başlamadan önce mevcut olan kronik hipertansiyon ya da çoğu zaman sonraki trimesterlerde gebelik sırasında herhangi bir noktada görülebilen gestasyonel hipertansiyon şeklinde birçok formda bulunur. Bununla birlikte, bu durum, ciddiye alınmalıdır çünkü preeklampsi ve idrar yoluyla proteinin kaybına yol açabilir ve bu da uzun süreli etkilere sahip olabilir ve derhal tedavi gerektirebilir.
                
Kanama

Gebelik sırasında kanama nadir değildir, özellikle yumurta uterus duvarına bağlandığında, ilk birkaç haftada hafif kanama veya lekelenme olur. Bu implantasyon genellikle hafif kanamaya yol açar, bu da birçok kadın için bir endişe kaynağıdır. Hamilelikteki diğer noktalarda, özellikle ikinci ve üçüncü trimesterde, ara sıra kanama, başka birçok sorunun bir göstergesi olabilir; bu nedenle, kan örneklerini mümkün olan en kısa sürede doktorunuzla tartışmalısınız.
                          
Bulantı kusma

Sabah hastalığı gebeliğin çok yaygın bir belirtisidir ve gebeliğin belirli bir noktasında kadınların çoğunu etkiler. Bunun nedeni vücuttaki hormonların kayması ve ilk üç aylık dönemden sonra sıklıkla durmasıdır. Bununla birlikte, bazı kadınlar için mide bulantısı ve kusma hamilelikte daha uzun sürebilir ve bu durum daha ciddi problemler gösterebileceğinden, kusuyorsanız ve ikinci veya üçüncü üç ayda bulantı devam ederse en iyisi bir doktorla konuşmanızdır.
                                                      
Rh Negatif Hastalık

Bu hastalık, Rh negatif kanlı kadınları etkileyebilir ve Rh-pozitif kan olan bir erkeği olan bir çocuğu düşünebilir. Annenin vücudu yabancı kan trombositlerini tanımaz ve buna karşılık antikor geliştirecektir. Neyse ki, çoğu bebek bu antikorlar çok sayıda üretilmeden önce doğar, ancak bu hastalık, sonraki gebelikleri etkileyebilir, çünkü antikorlar fetusa geçebilir ve gebelik komplikasyonlarına neden olabilir.

Ağrı

Sıkışan sinirlerin neden olabileceği bebek sırt ağrısının artması nedeniyle gebelik sırasında karşılaşacağınız epey acılar vardır. Hamilelik sırasında belli miktarda ağrı ve rahatsızlık normal olsa da, vücudunuzu tanıyan sizsiniz ve komlikasyonları sizin daha iyi yorumlamanız gerekir. Bir ağrı akut ve ani görünüyorsa ve dinlenme, buzlanma veya pozisyon değiştirme ile geçmezse, hamileliğiniz için ne anlama geldiğini doktorunuzla konuşmanız gerekebilir.

Benzer Yazılar