Genel
Su İçsem Yarıyor Diyenler İçin 18 Maddede Zayıflama Yöntemleri 23.05.2019

Kilo sorunu olan kişiler sıklıkla kısa sürede fazla kilo verdiren şok diyet adı altındaki sağlıksız diyet programlarını denemektedir. Söz konusu şok diyetler metabolizma düzenini bozan, sindirim sistemine zarar veren oldukça yanlış yöntemlerdir. Bu diyetlerle kısa süreli kilo kaybı görülse de uzun vadede daha fazla kilo alımı ve çeşitli sağlık sıkıntılarını da beraberinde getirir.

Şok diyetler ve yanlış beslenme programları uygulamak yerine günlük yaşamdaki beslenme alışkanlıklarını olumlu yönde değiştirerek sağlıklı ve kalıcı bir şekilde kilo verilebilir.


1. Yemeklerden önce su içmeye özen gösterin.

zayiflama-yontemleri-1

Su içmek vücudu toksinlerden arındırır, metabolizmayı hızlandırır ve bağırsak hareketlerini düzenler. Bir kişinin günlük tüketmesi gereken su miktarı yaklaşık 2-2.5 litredir. Bu seviyede su tüketilerek metabolizma hızı %25-%30 arasında arttırılabilir. Bu sayede kilo verme süreci hızlandırılır ve kalori yakımı daha fazla olur. Yemekten yarım saat önce su içmek kilo vermeye yardımcı olur. Midenin kısmen suyla dolması sayesinde hem daha az yemek yenir hem de sindirim süreci desteklenir.


2. Kahvaltıda protein kaynağı olan yumurta yenmelidir.

zayiflama-yontemleri-2

Güne başlarken kahvaltı en önemli öğündür. Kahvaltıda protein ve lif yönünden zengin beslenerek hem tokluk süresi uzatılır, hem de metabolizma hızlandırılır. Yumurta az miktarda yağ ve oldukça fazla protein içeren sağlığa sayısız yararı olan bir besindir. Yumurta tüketilerek açlık hissi bastırılır. Gün içerisinde daha az atıştırmalık ve yemek yenmesine katkı sağlanır. Özellikle haşlanmış yumurta sabahları mutlaka kahvaltıda yer almalıdır. 


3. Şekersiz kahve içmek metabolizmayı hızlandırır.

zayiflama-yontemleri-3

Türk kahvesinin yağ yakımına %30 oranında katkı sağladığı araştırmalarla ortaya konulmuştur. Türk kahvesine ek olarak şekersiz ve kremasız filtre kahve de metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahiptir. Kahve metabolizma hızını arttıran kafein ile vücudu toksinlerden arındıran çeşitli antioksidanlara sahiptir. Bu yüzden kilo vermek isteyen kişiler her gün şekersiz kahve tüketmelidir.


4. Yeşil çay içmek kilo verme sürecine destek olur.

zayiflama-yontemleri-4

Sade kahvede olduğu gibi yeşil çayda da kafein bulunur. Yeşil çay sağlığı oldukça yararlı bir bitkidir. Ayrıca yağ yakımını hızlandırıp kilo vermeye de katkı sağlar. Günde 2 veya 3 fincan yeşil çay içerek kilo vermek kolaylaştırılabilir.


5. Tek bileşenli gıdaların tüketilmesine dikkat edilmelidir.

zayiflama-yontemleri-5

İşlenmiş yiyeceklerden uzak durmak suretiyle tek bileşenli gıdaların tüketilmesiyle sağlıklı bir şekilde kilo verilebilir. İşlenmiş yağ, rafine şeker eklenen gıdalar sağlığa zararlıdır. Yüksek oranda şeker ve yağ içerdiğinden bu tür yiyecekleri tüketmek sindirim rahatsızlıkları ile kalp-damar hastalıklarına yol açar. Bu tür gıdaların aksine tek bileşenli yiyecekler tüketilerek dengeli ve sağlıklı hem de kilo verdirici bir beslenme programı oluşturulabilir.


6. Şekeri tüketimi bırakılmalıdır.

zayiflama-yontemleri-6

Şeker ve yapay tatlandırıcı ilave edilen yiyecek ile içecekler oldukça zararlıdır. Bu gibi besinler tüketen kişilerde sıklıkla şeker hastalığı, kalp-damar rahatsızlıkları görülür. Her gün tüketilen çay ve kahve şekersiz içilmelidir. Mısır şurubuyla tatlandırılan hazır tatlılardan uzak durulmalıdır.


7. Hamur işleri ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye son verilmelidir.

zayiflama-yontemleri-7

Kek, kurabiye, pasta gibi unlu mamuller işlenmiş karbonhidrat yönünden oldukça zengin besinlerdir. Karbonhidrat tüketimi vücuttaki kan şekerinin aniden yükselmesine yol açar. Bu durumda kişi tokluk hissini kaybederek daha sık ve daha fazla yemek yer. Bu yüzden karbonhidrattan uzak durulmalı ve tam tahıllı gıdalar tercih edilmelidir.


8. Öğünlerin porsiyonları küçültülmelidir.

zayiflama-yontemleri-8

Daha küçük tabaklarda daha küçük porsiyonlar halinde yemek yemek kilo verdirir. Bu şekilde istenilen yiyeceklerden az miktarda tüketerek kilo verme süreci daha esnek ve kolay bir hale getirilebilir. Bu şekilde alınan kalori miktarı azalır.


9. Kalori hesabı yaparak öğünler düzenlenmelidir.

zayiflama-yontemleri-9

Baklava, börek gibi bazı yiyecekler küçük porsiyonlara sahip olsa bile yüksek kaloriye sahip olabilir. Kadınlar için günlük 1200, erkekler için de günlük 1800 kalorinin altında beslenmek kilo vermeyi sağlar. Bu nedenle tüketilen besinlerin kalorileri hesaplanarak kilo kaybı sağlanabilir. Öğünler kalori dağılımına göre düzenlenmelidir. Günlük alınacak olan kalori miktarının %25’i akşam yemeğinde olmalı, kalori alımı ağırlıklı olarak kahvaltı ile öğle yemeğine dağıtılmalıdır.


10. Sağlıklı atıştırmalıklarla ara öğünler yapılmalıdır.

zayiflama-yontemleri-10

Özellikle günün büyük çoğunluğunda evden dışarıda olan kişiler acıktığında sağlıklı yiyecekler bulmakta zorlanabilir. Bu durumda sağlıksız, şekerli ve yağlı yiyecekler yerine evden getirilen kuruyemiş, meyve gibi sağlıklı atıştırmalıklar tüketilmelidir. 


11. Yemeklere baharat eklenmelidir.

zayiflama-yontemleri-11

Karabiber, acı biber, kimyon gibi baharatlar metabolizmayı hızlandırıcı etkilere sahiptir. Yemeklere ve salata soslarına eklenen bu baharatlar sayesinde hem yağ yakımı hızlandırılır hem de uzun süreli tokluk hissi elde edilir.


12. Kardiyo yapmak kilo vermeyi sağlar.

zayiflama-yontemleri-12

Kardiyo şeklinde yapılan günlük egzersizler kilo vermeye ve kas oranını arttırılmasına yardımcı olur. Kardiyo sayesinde daha fazla kalori yakılır, karın kasları güçlendirilir. Kişi daha zayıf bir görünüme kavuşur. Kardiyo bölgesel yağlanma ile de mücadele etmede etkilidir.


13. Ağırlık kaldırarak kas kütlesi arttırılmalıdır.

zayiflama-yontemleri-13

Yapılan diyetler nedeniyle hem yağ hem su hem de kas kaybı şeklinde kiloda azalma görülebilir. Yağ ve su kaybı hedeflenirken kas kaybetmek ileride daha çabuk kilo almaya yol açtığı için istenmeyen bir durumdur. Kas kaybının önlenmesi için diyet programıyla birlikte mutlaka ağırlık kaldırarak egzersiz yapılması gerekir. Bu sayede vücut daha canlı ve sıkı bir görünüme kavuşur.


14. Lifli gıdalar tüketerek beslenme programı oluşturulmalıdır.

zayiflama-yontemleri-14

Lifli gıdalar uzun süreli tokluk hissi verir, bağırsak hareketlerini düzenlere, metabolizmayı hızlandırır. Lifli gıdalar daha az kalorilidir. Bu sayede kilo vermeye yardımcı olur.


15. Daha fazla sebze ve meyve tüketilmelidir.

zayiflama-yontemleri-15

Sebze ve meyveler daha az kalorilidir. Lif yönünden zengindir. Sağlığa oldukça yararlıdır. Yüksek oranda su içermeleri sebebiyle de vücuttan ödemin atılmasını da sağlar. Bu nedenle sebze ve meyveler sağlıklı ve dengeli bir diyet programında mutlaka bulunmalıdır.


16. Yiyecekleri yavaş ve bolca çiğneyerek tüketmek gerekir.

zayiflama-yontemleri-16

Sindirim süreci ağızda başlar. Sindirimin daha hızlı ve kolay olması için yiyeceklerin fazla çiğnenmesi çok önemlidir. Yavaş yiyerek, bolca çiğneyerek tokluk hissi elde edilir. Daha az kalori alınır ve sindirim daha kısa sürede tamamlanarak metabolizma hızlandırılır.


17. Yeterli günlük uyku alınmalıdır.

zayiflama-yontemleri-17

Uyku esnasında büyüme hormonu salgılanarak metabolizma faaliyetine devam eder. Bu nedenle eksik alınan uyku metabolizmanın yavaşlamasına ve enerji düşüklüğüne neden olur. Günlük 7 veya 9 saat uyku yeterlidir. Az uyku obezitenin de önemli bir nedenidir. Bu yüzden düzenli ve yeterli uyku kilo vermede oldukça etkilidir. Uykusuzluk sebebiyle oluşan enerji açığı yiyeceklerle kapatılmaya çalışılır. Bu da daha fazla kilo almaya yol açan bir etkendir.


18. Protein ağırlıklı bir beslenme programı oluşturulmalıdır.

zayiflama-yontemleri-18

Protein kilo vermeye yardımcı olur, kas kütlesinin oluşturulmasını sağlar. Proteinli yiyecekler sayesinde metabolizma hızlandırılır. Proteinin sindirimi diğer gıdalara göre daha uzun sürelidir. Bu da kişiye uzun süreli bir tokluk hissi verir. Bu yüzden öğünlerin %25’i mutlaka proteinden oluşmalıdır.

Benzer Yazılar