Bitkisel
Okaliptus Yağı 23.11.2016

Okaliptüs yağı sağlık yararları  iyi bilinen ve geniş özellikleri, antiinflamatuar, antispazmodik, dekonjestan, deodorant, antiseptik, antibakteriyel, uyarıcı, ve diğer tıbbi nitelikleri vardır. Okaliptüs uçucu yağI, renksiz ve kendine has tat ve kokuya sahiptir.

Okaliptüs esansiyel yağı tipik uçucu yağ özelliklerinin az olmasına  rağmen bu konuda son yüzyıllardan daha eski aroma terapi maddesi olarak bilinmiyordu. Çünkü, bir aroma terapi yağı olarak çok popüler değildi. Okaliptüs yağı birçok sağlık yararları tüm dünyanın dikkatini çeken ve kullanımı içine aroma terapi gibi geleneksel tıp araştırmalarında büyük bir teşvik görmüştür.

Okaliptüs esansiyel yağı uzun boylu, yaprak dökmeyen okaliptüs ağacının taze yapraklarından elde edilir. Ağaç, bilimsel olarak Okaliptüs Globulus olarak sınıflandırılmış ateş ağacı, mavi sakız ağacı ya da kılçıklı kabuğu ağacı olarak da bilinen, tüm dünyada yaygın olarak bilinmektedir.

Okaliptüs, Avustralya'ya özgü olup, son birkaç yüzyılda Hindistan, Avrupa ve Güney Afrika da dahil olmak üzere dünyanın diğer bölgelerine yayıldı. Birçok ülke de, küçük miktarlarda okaliptüs yağı üretilsede , Dünyada  okaliptüs yağının başlıca kaynağı hala Avustralyadır. Bu Nedenle okaliptüs yağı mevcut olan bileşikleri tıbbi kullanımları için, losyonlar, spreyler, liniment, pişik kremleri ve gargaralar da dahil olmak üzere reçetesiz ilaçların yerine kullanılır.

SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALARI

Cilt Yaraları

Okaliptüs esansiyel yağı antiseptik kalitesi nedeniyle antiseptik özellikleri vardır.  Bu nedenle, okaliptüs yağı yaralar, ülserler, yanıklar, kesikler, sıyrıklar ve yaraların iyileşmesi için kullanılır. Ayrıca böcek sokmaları için etkili bir merhemdir. Ayrıca, etkilenen bölgede rahatlatıcı etkisinin yanı sıra, mikrobiyal aktivite ve havaya maruz enfeksiyonların gelişmekte olan açık yaraları veya tahriş olmuş bölgeyi korur.

Solunum Problemleri

Okaliptüs esansiyel yağı soğuk algınlığı, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı, astım, burun tıkanıklığı, bronşit ve sinüzit dahil solunum sorunlarını bir dizi tedavi etmek için etkilidir. Okaliptüs yağı antibakteriyel, antifungal, antibiyotik, antiviral, inflamatuar ve solunum sorunları tedavi etmek için birçok ilaç için iyi bir malzemedir. Laringoskop 2004 yılında yayınlanan bir çalışmada non-bakteriyel sinüzit tedavisinde yararlılığını gösterir. Okaliptüs yağı içeren bir ilaç verildiğinde hastalarda acı sinüzit daha hızlı iyileşme gösterdi. Sıcak su ile karıştırılmış okaliptüs yağını gargara yapıp, sürekli boğaz ağrısı tedavisinde kullanabilirsiniz.  Astım, dünyada milyonlarca insanı etkileyen bir durumdur ve bu durum için bilinen birçok tedavi seçenekleri vardır. Bunlardan birisinde okaliptüs esansiyel yağı kullanılır. Aroma ve buharı, göğüs üzerine sadece masaj ile 1 ila 3 damla uygulanarak yatıştırıcı etkisi , boğazlarda rahatlama  ve akciğerler için normal nefes alma , daha fazla oksijen elde etmeyi sağlayan kan damarları dilate ( genişleme ) olur. Okaliptüs esansiyel yağı antienflamatuar özellikleri de  astımlı belirtiler den yardım almak için kullanılıyor.

Zihinsel Yorgunluk

Okaliptus yağı ferahlatıcı bir etki yaratır. Birçok kişinin okaliptüs yağı kullanmasının önemli sebepleri vardır. Normalde, belirli koşullar ve hastalıkları olan kişiler biraz durgun hal sergiler. Okaliptüs yağı, bir uyarıcı olarak, yorgunluk ve zihinsel tembellikleri ortadan  kaldırır ve hasta ruhları canlandırır. Ayrıca stres ve zihinsel bozuklukların tedavisinde etkili olabilir. Zihinsel yorgunluk bir kenara, okaliptüs uçucu yağı genellikle beyne kan akışını artırmak zihinsel aktivite uyarmak için kullanılır. Esansiyel yağı bir vazodilatör olarak birçok kişi tarafından kabul edildiğinden beri kan damarlarını gevşetmek ve daha fazla kan dolaşımını sağlamak açısından  vücudun etrafında kan akışını arttırdığı gözlenmiştir. Temel olarak, beyne daha fazla kan gitmesi, daha fazla beyin gücü anlamına gelir, ve okaliptüs esansiyel yağı genellikle sınıflarda öğrenci performansını artırmak için nedensel aroma terapi olarak kullanılır. Ayrıca, resmi araştırmalar beyin üzerindeki fonksiyonel işlevleri arttırdığına yöneliktir.

Kas Ağrıları

Eklem ve kaslarda ağrı, deri yüzeyinde okaliptüs yağı ile masaj uygularsanız , stres ve ağrı gidermek için yardımcı olur. Uçucu okaliptüs yağı doğada inflamatuar analjezik ve anti özellik sağlar. Bu nedenle genellikle romatizma, bel ağrıları olan hastalar için tendonlar, sert kasların ağrılarında, fibrozis ve hatta sinir ağrısı ile burkulan bilek rahatsızlıklarında tavsiye edilir. Yağ vücudun etkilenen bölgelerine dairesel hareketlerle masaj yapılmalıdır.

Diş Sağlığı

Okaliptüs uçucu yağı, antiseptik özellikleri sayesinde, diş plağı, diş eti iltihabı ve diş enfeksiyonlarına karşı çok etkilidir. Okaliptüs esansiyel yağı ile gargara, diş macunu ve diğer diş bakımı ürünlerinde aktif madde olarak kullanılır.

Bit

Bir böcek kovucu ve doğal böcek ilacı olarak bilinen nitelikleri de onun için sık sık saç biti doğal bir tedavi olarak kullanılır. Bit ana tedavilerinin bazıları saç için çok ağır ve zararlı olabilir. Okaliptus yağı cilt içine emilir, bu yüzden bitler, okaliptüs yağından birkaç damla damlatarak kafa derinizde çok daha iyi ve sağlıklı bir çözüm uygulamış olursunuz.

Bağırsak Mikropları

Okaliptüs yağı, sık bağırsak mikroplarını ortadan kaldırmak için kullanılır. Çalışmalar ; Okaliptüs yağını, kolon ve bağırsağı gibi , özellikle hassas alanlarda çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan bakteriyel, mikrobiyal ve parazitik koşulları için çok caydırıcı olabilir.

Cilt Bakımı

Okaliptüs yağı genellikle tropikal cilt enfeksiyonlarının tedavisinde uygulanan doğal bir yoldur.

Diyabet

Okaliptus yağı, kan şekeri kontrolüne yardımcı olabilir. Vücut kan dolaşımı artışına vazodilatör olarak yardımcıdır.  Diyabetik hastalar genellikle sirkülasyon eksikliğinden muzdariptir ve çok tehlikeli olması nedeniyle, amputasyon( iyileşmesi olanaksız görülen bir organı kesip atma ) ve hatta ölüme yol açabilir. Bu nedenle, sık sık cilt üzerine tropikal okaliptüs yağı masaj için iyi bir fikirdir, ve ayrıca kan damarlarının daralmasını hafifletmek için bir buhar olarak iyi bir  nefes açıcıdır. En iyi sonuç için, cilt üzerine direkt olarak masaj yolu ile uygulanıp rahatlama sağlanabilir.

Yüksek Ateş

Okaliptüs yağı da ateş tedavisinde ve vücut sıcaklığını azaltmak için kullanılır. Okaliptüs yağı yaygın isimlerinden birinin “ateş düşürücü” olmasının nedeni budur. Nane yağı ile kombine yaparak , vücut üzerinde bir deodorant karışımı olarak ateş düşürmesi için püskürtülerek kullanılır.

Okaliptus Oda Spreyi

Antiseptik etkisi ile  deodorant olarak  hastaneler için mükemmel bir oda spreyidir. Ayrıca havadaki bakteri ve mikropları öldürmeye yardımcıdır. Odalarınızı ve çevreyi temiz ve steril tutmak için harika bir seçimdir.

Sabunlar

Okaliptüs yağı sabun, deterjan ve temizlik malzemelerinde kullanılır. Özellikle bir deodorant olarak, antibakteriyel, antiseptik ve antibakteriyel madde olarak hoş bir aroma ve etkisi nedeniyle tercih sebebidir.

Tüberküloz ve Pnömoni

Okaliptüs esansiyel yağının antibakteriyel ve antiseptik özellikleri vardır. Ve göğüs üzerine normal masaj  ya da buhar masajı  ile başka bir uçucu madde ile birlikte kullanıldığında, akciğer temizliği  ve iltihabı azaltarak tüberküloz gibi zararlı koşulların belirtilerini dindirebilir. Eğer   göğüs ve sırt da masaj şeklinde  uygulandığında, akciğerlerde rahatlama sağlayacaktır.

Ağız Yıkama

Yukarıda da belirtildiği gibi, bu yağ  daha çok gargara ve diş macunları için temel bir maddedir. Uçucu yağların antibiyotik nitelikleri üzerinde yapılan çalışmalar önemli bir dizi olmuştur. Okaliptüs esansiyel yağı vücutta farklı belirtiler ve hastalıklar için bir dizi bakteri üremesine karşı korumak için yardımcıdır.

Sauna ve Banyo Ferahlatıcısı

Birçok kişi hamam, kaplıca ve saunalar için ferahlatıcı ve antiseptik özellikleri nedeniyle banyolarında veya benzer alanlarda okaliptüs yağı kullanır Okaliptüs esansiyel yağı , Faydalı buharı , tropikal uygulama alanlarında olabilir. Bu nedenle, sık sık kaplıca tedavi paketlerinde olan aroma terapilerde kullanılır. Okaliptüs yağı için uygulama alanı olarak çok az araştırılmış bir alan vardır, (Mevsimsel alerjileri), saman nezlesi, akne, endometriozis ve herpes simplex virüs için bir tedavi olarak uygulanabilir.

Aroma terapi olarak okaliptüs yağı kullanımı; kekik, biberiye, mercanköşk, lavanta, sedir ağacı ve uçucu yağlar da dahil olmak üzere birçok diğer uçucu yağlar ile harmanlayarak kullanım alanları genişletilebilir.

UYARI!!!

Yüksek miktarlarda alındığında, okaliptüs yağı zehirli olabilir çünkü çok fazla okaliptüs yağı almanın bazı tehlikeleri vardır. Ayrıca diğer homeopatik( bir hastalığın, hastalık belirtilerini sağlam bir insanda ortaya çıkarabilecek maddelerin çok düşük dozlarda hastaya verilmesiyle tedavi edilebileceği inancına dayanan bir alternatif tıp yöntemidir) tedaviler etkileyebilir. Ayrıca, alerjik hassasiyetleri ile bazı insanlar için, okaliptüs uçucu yağı çok rahatsız edici ve hatta tehlikeli olabilir. Hava ile bağlantı kurduğunda dermatite( deri iltihabı ) ,neden olabilir. Herhangi bir alternatif tıp tedavisine başlamadan önce, alerji testi için Doktorunuza danışın.

Benzer Yazılar