Diyet
Afrika Diyeti 08.02.2017

Tanım

Dünyanın ikinci büyük kıtası olan Afrika, coğrafi ve kültürel zenginliğe sahiptir. Antik zamanlara dayanan öykülerle halklar tarafından doldurulan ve sayısız kabile, dil ve gelenek tarafından şekillenen kültürler. Homo sapiens'in doğuş yeri ve dünya nüfusunun büyük bir kısmına ait menşe ülkesi olduğu için, Afrika'nın değişik bölgelerinde yemek yeme ve yemek kültürü, tüm dünyadaki insanlar için önemlidir.

Kökenler

Afrika'nın Erken Tarihi

Erken insanlık tarihi Afrika'daki yiyecek hikayesidir. Homo sapiens Afrika'daki diğer maymunlardan ayrı olarak gelişti ve insanların adaptasyonu diyet adaptasyonuyla şekillendi. Örneğin, bazı antropologlar, iki ayaklılığa (iki bacak üzerinde yürümeye) yol açan seçim baskısının yumruların (patates gibi yuvarlak yer altı bitki kaynaklı yemlerin) araştırılmasına yol açan değişen çevrelere bir adaptasyon olduğuna inanıyorlar. Afrika tarihçesi, insanlığın en erken besin üretimini içermekte olup, Kuzey Afrika'daki Nil Vadisi'nde bulunan en verimli merkezlerden biridir. Nil Vadisi, tarihsel olarak zengin bir balık, hayvan ve bitki kaynağı olmuştur ve devam etmektedir. Kurak Afrikalı savannalarda, özellikle Sahra bölgesi, M.Ö. 6000'den sonra kurulduktan sonra, göçebe kabileler, kabilenin besin kaynağının parçası olan sığır, keçi ya da koyun yetiştirdi. Hububat gibi aşırı hava koşullarından (buğday, arpa, darı ve sorgum gibi) ve yumru köklerden daha az etkilenen ürünler yavaş yavaş kıta boyunca popüler hale geldi ve bugün Afrika diyetinde önemli bir nokta olarak kaldı.

Açıklama

Afrika genelinde, günün ana yemekleri, genellikle sebze, baklagiller ve bazen et karışımından oluşan öğle yemeği , bununla birlikte, farklı etler pek çok alanda önemli  olarak kabul edilmekle birlikte, birçok Afrikalı ekonomik kısıtlamalar nedeniyle sıklıkla et yememektedir. Sığır, keçi ve koyun (koyun) Afrika'da oldukça pahalıdır, bu nedenle bu gıdalar özel günler için ayrılmıştır. Bununla birlikte, balık kıyı bölgelerinde ve birçok gölde bol miktarda bulunur.

Çeşitli gıdaların kombinasyonuna bölüme göre güveç, çorba veya sos denir. Bu karışım daha sonra, manyok gibi bir kök sebzeden veya pirinç, mısır, darı veya tef gibi bir tahıldan yapılmış bir püresi veya püre üzerinde servis edilir. Bölgesel farklılıklar, esas olarak güveç içeriğindeki bu temel yeme değişmelerine yansıtılır. En çok çeşitlilik gösteren malzemeler, kıyı bölgelerinde ve verimli yaylalarda görülür. Lezzet ve müstehcenlik esas olarak yerel ticaret geçmişi nedeniyle farklılık gösterir. Geleneksel Afrika diyetinde, etin ve balıkların bir öğün odağı değil, aynı zamanda ezme veya püresi eşlik eden güveci süslemek için kullanılır. Et, etçil (et yiyen) Afrikalılar arasında çok seviliyor olsa da, nadiren yenilir.

Geleneksel Pişirme Yöntemleri, yaprak sarmalayıcılarda (muz veya mısır kabuğu) yiyecek kaynatma, yağda kızartma, ızgarada pişirme, ateşte kavurma veya kül içinde pişirmeyi içerir. Afrikalılar normalde açık havada ya da yaşam alanlarından ayrı bir binada yemek yapıyorlar. Afrika mutfaklarında genellikle ateş etrafında düzenlenmiş üç taş üzerinde oturan bir güveç potu vardır. Afrika'da yemek kültürlerinde, yemek elleriyle yenilir.

Kuzey Afrika

Kuzey Afrika'nın Akdeniz'i sınırlayan ülkeler büyük ölçüde Müslüman ülkelerdir. Sonuç olarak, diyetleri İslami gelenekleri yansıtır. İslam dini, inancın geleneklerine uygun olarak kesilmemiş domuz eti ya da herhangi bir hayvansal ürün yemesine izin vermez. Afrika'nın diğer bölgelerinde olduğu gibi, diyetin büyük kısmı tahıllara dayanır. Bununla birlikte, zeytinyağı, soğan ve sarımsak ile pişirme Kuzey Afrika ülkelerinde daha yaygındır. Dikkat çeken baharatlar, kimyon, karajen, karanfil ve tarçını içerir. Yassı ekmek, ortak bir lif kaynağıdır ve genelde pürapen olan kahvaltı da dahil olmak üzere herhangi bir yemeğe eşlik edebilir.

Darı veya nohut unundan hazırlanan ‘Kuskus ‘(sert buğday ve darı ile yapılan), çoğunlukla ana yemek olan öğle yemeğinde ana yemektir. Buna sebze salataları eşlik edebilir. Diğer başlıca yemekler arasında, bütün bir yemek hazırlanan konik kil tencere denilen tazin bulunur. Kuzu yanı sıra kabobs (kavrulmuş bir şiş üzerinde kavanoz) pişirilir. Sebzeler arasında bamya, meloukhia (ıspanak gibi yeşil) ve turp bulunur. Yaygın meyveler portakal, limon, armut ve mandrakesdir. Geniş fasulye (fava fasulyesi), mercimek, sarı bezelye ve kara gözlü bezelye gibi baklagiller de önemli bir maddedir. Alkollü içkiler İslami gelenek tarafından yasaklanmıştır. Bu bölgede nane çayı ve kahve çok popüler içeceklerdir.

Batı Afrika

Batı Afrika'da lifli yiyeceklerinde önemli farklılıklar vardır. Pirinç, Moritanya'dan Liberya'ya ve Sahara ile güney savanları arasındaki kıtada uzanan Sahel'in karşısında hakimdir. Kuskus, Sahra'da yaygın olan yemektir.

Palmiye yağı, Gambiya, güney ve doğu bölgelerindeki güveç tabanıdır. Sahal bölgede, yerfıstığı ezmesi (fıstık ezmesi) güveç için ana madde. Diğer güveçler, bamya (Afrika'nın yağmur ormanlarına özgü bitkiler), fasulye, tatlı patates yaprağı veya manyok esaslıdır. Diğer sebzeler patlıcan, lahana, havuç, chilies, fransız fasulye, marul, bamya, soğan ve kiraz domatesidir. Bu bölgedeki tüm güveçler genellikle sık sık biberlerle doludur.

Protein Kaynakları. Etin et kaynakları sığır, koyun, tavuk ve keçi içerir, ancak sığır eti genellikle bayramlar ve özel günler için ayrılmıştır. Balık kıyı bölgelerinde yenilir. İslami etkisinden dolayı, domuz eti, gayri-Müslim bölgelerde lokalizedir. Bu bölgelerde, çalı salyangozu, büyük bir otlakçı kemirgen, antilop ve maymun da dahil olmak üzere, "çalı eti" yaygın şekilde yenilmektedir. Dev salyangozlar Batı Afrika'nın çeşitli yerlerinde de yenilir.

Doğu Afrika

Arap ülkeleri ve Güney Asya'yla yapılan kapsamlı ticaret ve göçler, Doğu Afrika kültürünü özellikle kıyılarında benzersiz kıldı. Önemli Nokta ; patates, pirinç, matake (püresi rendesi) ve kalın bir püresi içine pişmiş mısır unu içermesidir. Çörek otlarıyla birlikte fasulye ya da et, patates veya sebzeli güveç sıklıkla birlikte gelir. Sığır, keçi, tavuk veya koyunlar en yaygın etlerdendir. Kenya'nın dışında ve Afrika boynuzunun dışında, güveç baharatlı değil, kıyı alanının baharatlı, Hindistan cevizi kökenli gübreleri vardır. Bu, Afrika'nın orta ve güney bölgelerine kıyasla oldukça benzersizdir.

Çağdaş Somali ve Etiyopya'yı içeren Afrika boynuzu, biber ve sarımsak ile hazırlanan cazip baharatlı yiyecekleriyle karakterizedir. Afrika'da bulunan diğer  gıdalara göre oldukça yüksek bir demir ve besin içeriğine sahiptir.

Güney Afrika

Kıtanın güney kesimindeki ılıman bölgeler dışında, daha çeşitli meyve ve sebzeler mevcuttur. Güney Afrika'daki meyve ve sebzeler muz, ananas, paapau (papaya), mango, avokado, domates, havuç, soğan, patates ve lahana içerir. Güney Afrika'daki geleneksel yemek, pirinç veya mısırdan oluşan bir elma ürününe yahniyle servis edilir. Mısır unundan yapılan en yaygın yemek, Güney Afrika'da mealie meal veya pap olarak adlandırılır. Daha kuzeyde nshima ya da nsima olarak da bilinen, genellikle üzerine dökülür. Güveç, lahana, ıspanak veya şalgam gibi birkaç haşlanmış sebze veya daha özel günlerde balık, fasulye veya tavuk içerebilir.

Benzer Yazılar