Diyet
Alkali Diyeti 09.04.2017

Araştırmalar, son derece alkalin gıdalardan , örneğin taze sebze, meyve ve işlenmemiş bitki kaynaklı proteinlerden oluşan diyetlerin sağlıklı hücrelerin korunmasına ve gerekli mineral seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olan daha alkalin bir idrar pH seviyesine neden olduğunu gösteriyor. Alkali diyetleri (aynı zamanda alkalin kül diyetleri) kan damarlarındaki plak oluşumunu önlemeye, kalsiyumun idrarda birikmesini durdurmaya, böbrek taşlarını önlemeye, daha güçlü kemikler oluşturmaya, kas israfını veya spazmlarını azaltmaya ve çok daha fazlasına yardımcı olduğu gösterilmiştir .

Alkali Diyeti Nedir?

Alkalin bir diyet, kanınız ve idrarınız da dahil olmak üzere vücudunuzdaki sıvıların pH düzeyini dengelemeye yardımcı olan bir diyettir. PH'ınız kısmen yediğiniz gıdaların mineral yoğunluğuna göre belirlenir. Yeryüzündeki tüm canlı organizmalar ve canlılar, uygun pH seviyelerinin korunmasına bağlıdır ve sıklıkla, dengeli bir pH'a sahip olan bir vücutta hastalık ve bozukluğun kök salamayacağı söylenir.

Bazı uzmanlar bunu deyimle tamamen kabul etmese de, neredeyse herkes insan hayatının kanın yaklaşık 7,365-7,4'lük çok sıkı bir şekilde kontrol edilen bir pH düzeyini gerektirdiğini kabul etmektedir. Forbe'nin dergisinde "Bedenlerimiz, güvenli pH düzeylerini korumak için olağanüstü uzunluklara ulaşır".  pH'ınız günün saatine, diyetinize, son yediğinize ve son gittiğinizde 7.35 ila 7.45 arasında değişebilir. Elektrolit dengesizliklerini geliştirir ve sık sık çok fazla asidik gıdayı tüketirseniz, vücudunuzun değişen pH seviyesi artmış "asidoz" ile sonuçlanabilir.

Tam olarak "PH seviyesi’’ ne anlama gelir ?

PH dediğimiz, hidrojen potansiyeli açısından kısadır. Vücudumuzun sıvılarının ve dokularının asitliği veya alkalitesinin bir ölçüsüdür. 0-14 arası bir ölçekte ölçülür. Daha asidik bir çözelti, pH'sını düşürür. Daha alkalin, sayı o kadar yüksektir. Yaklaşık 7'nin pH'ı nötr olarak kabul edilir, ancak en uygun insan vücudu yaklaşık 7.4 civarında olma eğilimindeyken, en sağlıklı pH'ın hafif alkalin bir pH olduğunu düşünüyoruz ve pH seviyeleri vücutta değişiklik gösteriyor.

Çeşitli organizmaların pH düzeyinde çok küçük değişiklikler bile büyük problemlere neden olabilir. Örneğin, artan CO2 çökelimi gibi çevresel kaygılardan dolayı, okyanusun pH değeri 8.2'den 8.1'e düşmüş ve okyanusta yaşayan çeşitli canlılar büyük oranda zayıf düşmüştür. PH seviyesi, büyüyen bitkiler için de çok önemlidir ve bu nedenle yediğimiz gıdaların mineral içeriğini büyük ölçüde etkiler. Okyanusta, topraktaki ve insan vücudundaki mineraller optimal pH seviyelerini korumak için tampon olarak kullanılır.  Bu nedenle asitlik yükseldiğinde mineraller düşer.

Alkali Diyeti Nasıl Çalışır?

Araştırmacılar, insan diyetinin toplam asit yükü söz konusu olduğunda "avcı medeniyetlerden günümüze önemli değişiklikler oldu" diyorlar. Tarımsal devrimin ardından son 200 yıldaki gıda tedariğinin kitle sanayiine dönüştürülmesinin ardından Yediğimiz yiyeceklerin geçmişteki diyetlere kıyasla daha az potasyum, magnezyum ve klorür ile birlikte daha fazla sodyum var olduğunu görüldü.

Normalde, böbrekler bizim elektrolit düzeylerimizi (kalsiyum, magnezyum, potasyum ve sodyum düzeylerini) korurlar. Aşırı asitli maddelere maruz kaldığımızda, bu elektrolitler asitliğe karşı savaşmak için kullanılır.

Daha önce bahsedilen Çevre Sağlığı Dergisi'ne göre, çoğu insanın diyetlerinde potasyumun sodyum oranına önemli ölçüde değiştirildi. Potasyum, sodyuma 10 / 1 oranında fazla çıktı, ancak şimdi oran 1/ 3'e düştü. Çoğu çocuk ve yetişkin bugün sadece magnezyum ve potasyum açısından değil, aynı zamanda antioksidanlar, Lif ve esansiyel vitaminlerde çok düşük bir yüksek sodyum diyeti tüketiyor. Bunun üzerine tipik Batılı diyet rafine edilmiş yağlar, basit şekerler, sodyum ve klorür bakımından yüksektir.

İnsan diyetindeki bu değişikliklerin hepsi artmış "metabolik asidoz" ile sonuçlandı. Bir başka deyişle, birçok insanın vücudunun pH seviyeleri artık ideal değildir. Bunun üzerine, pek çok kişi düşük besin alımı , potasyum ve magnezyum eksikliği gibi problemlerden dolayı sağlık problemleri yaşıyor.

Bu ise, yaşlanma sürecini hızlandırır, organ işlevlerinin kademeli olarak kaybına neden olur ve doku ve kemik kütlesi dejenere olur. Yüksek asitlik dereceleri vücudumuza kemiklerin, hücrelerin, organların ve dokuların minerallerini atmaya zorlar.

Alkali Diyetinin Faydaları

1. Kemik Yoğunluğunu ve Kas Kütlesini Korur

Mineral alımınız, kemik yapılarının geliştirilmesinde ve bakımında önemli bir rol oynamaktadır. Araştırmalar ;  alkalize edici meyve ve sebzelerin, kişinin yaşayabileceği daha iyi korumanın, yaşlanmaya bağlı olarak, sarkopen olarak bilinen kemik mukavemetinin ve kas israfının azalmasına neden olduğunu göstermektedir.

Bir alkali diyet, kemiklerin oluşturulması ve kalsiyum, magnezyum ve fosfat da dahil olmak üzere yağsız kas kütlesi bakımından önemli olan minerallerin denge oranlarına yardımcı olabilir. Alkalin diyetler ayrıca birçok kronik hastalığın hafifletilmesine ek olarak kemikleri de koruyan büyüme hormonu ve D vitamini absorpsiyonu üretimini geliştirmeye yardımcı olur.

2. Hipertansiyon ve İnme Riskini Düşürür.

Bir alkalin diyetin anti-aging etkilerinden biri, iltihaplanmayı azaltması ve büyüme hormonu üretiminde bir artışa neden olmasıdır. Bunun ise , kalp-damar sağlığını iyileştirdiği ve yüksek kolesterol, hipertansiyon (yüksek tansiyon), böbrek taşları, inme ve hatta hafıza kaybı gibi yaygın sorunlara karşı koruma sağladığı görüldü.

3. Kronik Ağrı ve İnflamasyonu Düşürür

Çalışmalar alkalin diyeti ile azaltılmış kronik ağrı arasında bir bağlantı buldu. Kronik asidozun kronik sırt ağrısı, baş ağrısı, kas spazmı, menstrüel semptomlar, inflamasyon ve eklem ağrısına katkıda bulunduğu bulunmuştur.  Almanya'daki Mineraller ve İz Elementleri Topluluğu tarafından yürütülen bir araştırma, kronik sırt ağrısı olan hastalara dört haftalık bir günlük alkalin takviyesi verildiğinde, 82 hastanın 76'sında ağrıda önemli azalmalar olduğunu belirtti.

4. Vitamin Emilimini Artırır ve Magnezyum Eksikliğini Engeller

Yüzlerce enzim sistemi ve bedensel işlemin işlevi için magnezyumda bir artış gerekir. Birçok kişi magnezyum eksikliği sonucu  olarak kalp rahatsızlıkları, kas ağrıları, baş ağrısı, uyku sorunları ve endişe yaşar. Kullanılabilir magnezyum ayrıca, D vitaminini harekete geçirmek ve genel bağışıklık ve endokrin işlev için önemli olan D vitamini eksikliğini önlemek için de gereklidir.

5. Kanserden Korunmada Yardımcı olur

Hücreler, atıkları uygun bir şekilde atmak için yeterli mineralden yoksun olduklarında veya vücudun oksijenini tamamen doldurduklarında, tüm vücut sıkıntı çeker. Vücutta toksinler ve patojenleri biriktirir ve bağışıklık sisteminiz zayıflarken vitamin emiliminde mineral kaybı tehlikeye girer.

İngiliz Radyoloji Dergisinde yayınlanan araştırmalar, kanserli hücre ölümü (apoptoz) 'ın alkalin bir vücuda daha sık rastlandığını gösterdi.  Kanser önlemesinin, elektrik yüklerinde bir değişikliğe ve proteinlerin temel bileşenlerinin serbest bırakılmasına bağlı olarak pH'daki alkalin kayma ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Alkalinite iltihaplanmayı azaltabilir ve kanser gibi hastalıkların riskini artırır. Alkalin diyetin uygun şekilde çalışması için daha yüksek pH gerektiren bazı kemoterapötik ajanlar için daha faydalı olduğu gösterilmiştir.

6. Sağlıklı Bir Kiloda Kalmanıza Yardımcı Olur.

Asit oluşturan gıdaların tüketiminin sınırlandırılması ve daha alkalin oluşturan gıdalar tüketilmesi, açlığınızı ve yağ yakma yeteneklerini etkileyen leptin düzeylerini ve iltihaplanmayı azaltarak vücudunuzu obeziteden koruyabilir. Alkalin oluşturan gıdalar anti-inflamatuar gıdalar olduğundan, alkalik bir diyet tüketmek vücudunuza normal leptin düzeyleri elde etmek ve gerçekten ihtiyacınız olan kalorinin miktarını tüketmekten memnuniyet duymak için bir şans verir.

Benzer Yazılar