BADEMİN FAYDALARI
Bademi sevmeyenimiz yoktur. Oldukça lezzetli ve çok yönlü olan badem, oldukça popüler bir yiyecektir. Çoğu insan bademi kuruyemiş olarak görür, ancak teknik olarak badem; meyve içinde bulunan badem ağacının tohumudur.
Bademin acı ve tatlı olmak üzere iki çeşidi vardır. Acı olan badem, badem yağı yapımında kullanılır. Oysa tatlı badem ise bildiğimiz, yenilebilen bademdir. Piyasada iki çeşidi de kolayca bulunabilir. Ayrıca; badem unu, badem sütü ve badem ezmesini de rahatlıkla bulabilirsiniz.
Bademin tadı güzel olmakla birlikte, aynı zamanda sağlık için birçok faydası vardır. Yüksek kaliteli protein, E vitamini, magnezyum, lif ve birçok önemli amino asitler ile doludur. Ayrıca badem tüketerek; bakır, B vitamini, kalsiyum, potasyum, fosfor, demir ve sağlıklı yağlar da alabilirsiniz. Bununla birlikte lesitin ve kalori oranı yüksek olduğu için fazla tüketim sağlığınıza zarar verebilir.
Bademin sağlık açısından çok faydalı olduğundan bahsetmiştik. Örneğin; kabızlık, kanser, saç ve kemik için badem oldukça faydalıdır. Bu yazımızda sizin için bademin 10 faydasını derledik, inceledik.
Kötü Kolesterolü Düşürür
Düzenli olarak badem yemek kolesterol seviyenizi düzenlemenizde yardımcı olur. HDL’yi (yüksek yoğunluklu lipoproteinler veya “iyi” kolesterolü) yükseltmeye ve LDL’yi (düşük yoğunluklu lipoproteinler veya “kötü kolesterolü) düşürmeye yardımcı olur. Bunun nedeni bademin doymamış yağ bakımından zengin olmasıdır.
Amerikan Kalp Derneği dergisinde 2002 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre badem %15 oranında kolesterol düşürdüğü kanıtlanmıştır. Ancak bu rakam, günlük olarak tüketilen badem miktarına da bağlıdır. Günlük olarak tüketilen her yedi gramlık badem, kolesterolü %1 oranında azaltabilir.
Diyabet Kontrolü
Badem kan şekerini ve diyabet komplikasyonlarını önler. İçerisindeki faydalı yağlar, vitaminler, lifler ve çeşitli mineraller glikoz emilimini ve işlenmesini düzenler.
Online Journal Diabetes Care tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre; badem, diyabet tip 2 kontrolünde yardımcı olur. Ayrıca kadınlarda menopoz sonrasında ve erkeklerde de fındık badem gibi yardımcı olabilir.
Ayrıca, diğer çalışmalar bademin yemeklerden sonra kan şekerindeki tehlikeli artışlara karşı koruma sağladığı kanıtlanmıştır. Bu da diyabet riskini azaltıyor. Sağlıklı bir kan şekeri seviyesini korumak için, yemeklerden önce biraz badem yiyin.
Kalp Sağlığını Destekler
Bademin kalp sağlığına birçok katkısı vardır. Örneğin; badem vücuttaki kan akışını ve dolaşımını artırır, magnezyum açısından zengindir. Bu da kan basıncı ve kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olur. Badem, kalp için sağlıklı olan doymamış yağ içerir. Ayrıca bademin içinde, artere (atardamara) zarar veren iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan E vitamini bulunmaktadır. Bu birçok kalp hastalığı riskini azaltır.
Kalp sağlığını geliştirmek için, günlük diyetlerde bir avuç badem tüketilebilir. Atıştırmalık olarak badem yiyebilir, salata veya smoothie (meyveli buzlu içecek) içerisine biraz serpebilirsiniz.
Beyin Gücünü Artırır
Badem, beyniniz için en iyi yiyeceklerden biri olarak kabul edilir. Bademin içerisinde bulunan E vitamini bilişsel gerilemeyi önler, hafızanızın işleyişini korur ve zinde kalmanızı sağlar.
Ayrıca, içerisindeki çinko sayesinde beyin hücrelerini koruyabilen bir mineraldir. Bademde bulunan B-6 vitamini, beyin hücrelerinin onarımı için gerekli olan proteinlerin metabolizmasına yardımcı olur.
Parkinson hastalığını önlemeye de yardımcı olan badem, depamin ve adrenalin gibi beyin kimyasallarının üretimini artırır. Hafızanızı güçlendirmek ve zihninizi canlı, zinde tutmak için günlük olarak bir avuç badem tüketebilirsiniz.
Kilo Kaybı
Badem, besin yoğunluğu nedeniyle kilo vermeye yardımcı olur. Badem lif, protein ve doymamış yağ içeriği ile tam ve besleyici hissettirir, bu nedenle daha az yemek yeme isteğiniz olacaktır. Ayrıca B vitamini ve çinko doludur, bu özellikleriyle şeker isteğini durdurmaya yardımcı olur.
Avrupa Klinik Beslenme dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, dört hafta boyunca günde en az 1,5 gram badem yiyen insanlar önemli ölçüde kilo almaz. Böylece, badem herhangi bir diyet programı için nihai bir aperatif olarak kabul edilir.
Eğer kilonuza dikkat ediyorsanız, 1 ons ya da 23 bademi geçmemek üzere tüketmeniz önerilir. Kuru kavrulmuş badem ile birlikte, aynı zamanda kilo vermek için şekersiz badem sütü içebilirsiniz.
Doğum Kusurlarını Önler
Hamile kadınlar, bebeklerindeki doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olurken bademin tadını çıkarabilirler. Badem, yüksek miktarda folik asit içerir. Bu sayede sağlıklı hücre büyümesi ve bebeğin sağlıklı büyümesi için önemli olan doku oluşumuna yardımcı olur.
Eğer hamile iseniz, bebeğinizin düzgün gelişmesi ve bebeğinizin hayatını etkileyen son derece önemlii doğum kusurları riskini azaltmak, bebeğinize yardımcı olmak için diyetinize ya da öğünlerinizden birine badem eklemeyi unutmayın.
Kabızlığı Önler
Badem lif açısından zengin olduğu için kabızlık önleyici bir tedavi niteliğindedir. Lif, sindirim sistemi yoluyla aldığınız gıdaların kolay geçişini teşvik eder. Bu da kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda sindirime yardımcı ve bağırsak hareketlerini düzenli tutmak için bol su içmek gerekir. Badem gibi lifli gıdalar kolon kanseri riskini azaltır.
Badem mide asidini nötralize eden yüksek yağ içeriği nedeniyle yatıştırır ve mide ekşimesine iyi gelir. Sadece sindirim ve bağırsak hareketlerini düzenli tutmak için günde en az dört ya da beş tane badem yiyin.
Kemikleri Kuvvetlendirir
Badem kemik sağlığını korumak için iki temel besin olan kalsiyum ve fosfor bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda bademin içerisinde sağlıklı ve güçlü kemikler için önemli olan magnezyum, manganez ve potasyum bulunmaktadır.
Besin açısından zengin olan badem ve badem ezmesi yiyerek veya badem sütü içerek, kemiklerinizi güçlendirmek ve osteoporoz gibi kemik hastalığı riskini azaltabilirsiniz. Ilık badem yağı ile masaj da bebeklerin kemiklerini güçlendirir ve kurumaya yardımcı olur.
Cildi Sağlıklı Tutar
Genç ve sağlıklı görünen bir cilt için badem doğru bir seçim olacaktır. Bademin E vitamini açısından oldukça zengindir. E vitamini, cilt besleyici bir vitamindir. Böylelikle cildin kurumasını engeller.
Badem yağı ile yapılan bir masajla cildinizi daha sağlıklı bir hale getirebilirsiniz. Badem yağı cilt üzerine sürüldüğünde yağlı bir etki bırakmaz ve gözenekleri yapıştırmaz. Ayrıca güneş tanığı ve diğer cilt sorunlarını tedavi etmek için badem sütü kullanabilirsiniz. Bademin ayrıca yaşlanma kırışıklıkları, ince çizgileri ve diğer belirtileri azaltmaya yardımcı olan bir özelliği vardır.
Saç Sorunlarını Çözer
Kepek, saç dökülmesi, kaşıntılı kafa derisi, kıvırcık saç sorunların çoğunu çözer. E vitamini, biotin, manganez, bakır gibi esansiyel yağ asitleri bakımından zengindir ve saç için oldukça besleyicidir. Tüm bu besinler, sağlıklı saç uzaması için gereklidir.
Ayrıca badem yağında bulunan çinko hücre yenilenmesini sağlar. Aslında çinko eksikliği saçı inceltir ve saç dökülmesini başlatır.
Badem yemenin yanında, genel sağlık gibi saçınıza haftada iki kez badem yağı uygulayarak saçın dokusunu geliştirir. Lavanta esansiyel yağı ile badem yağını karıştırıp kafa derinize masaj yaparak; saç dökülmesini azaltabilir, saçınızdaki bölünmüş görüntüyü engelleyebilir ve kepeği azaltabilirsiniz.
Özetlemek gerekirse, bademi hayatınıza, diyetlerinize dahil etmek sağlıklı kalmak için iyi bir karardır. Ancak, tıpkı diğer yiyeceklerde olduğu gibi bademin de dezavantajları vardır ve fazlası zararlıdır. Örneğin, badem tuz içerdiği için böbrek veya safra kesesi sorunları olan kişiler için tavsiye edilmez.
BADEM YAĞININ FAYDALARI İLE İLGİLİ YAZIMIZI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ