Böğürtlenin faydaları, orak hücre hastalığı, Kanser Önleme ve rahatlama daha iyi sindirim, güçlendirilmiş bağışıklık , gibi işlevleri vardır. Böğürtlen ; hafıza, kilo kontrolü artırmada bilişsel yararları ve yardımlar sağlar, kemikleri güçlü tutmak, sağlıklı bir cilt, geliştirilmiş vizyon ve sağlıklı gözler, kaslar ve aynı zamanda değerli bir besin olarak ,sağlıklı besin yelpazesi sayesinde hamilelik boyunca yararlı olabilir.
Böğürtlen lezzetli ve çok yönlü bir meyvedir, aynı zamanda ahududu ve böğürtlen içeren Rosaceae ailesindeki Rubus cinsine ait. Dünyanın Kuzey ılıman bölgelerinde yerli böğürtlen ,Alabama Eyaletinde resmi meyve olarak onurlandırıldı. Enfeksiyon ,Zehirli yılan sokması kadar birçok sağlık koşullarının iyileşmesi için Romalılar ve Yunanlılar tarafından böğürtlen meyvesi, yaprak, kabuk ve kökleri geleneksel kullanımını ortaya koymaktadır. Aslında, 18. yüzyılda gut tedavisinde böğürtlen kullanan Yunan tedavisi ünlü ‘gut berry’ olarak bilinen Avrupa'da çok etkili oldu. Son bilimsel kanıtlar böğürtlen dünya çapında tüketimi ve tedavi potansiyeli ortaya çıkarmada etkili olmuştur.
Böğürtlen bitkisi keskin sivri ve pembemsi-beyaz çiçek kümeleri ile koyu yeşil yaprakları ile iki yılda bir dik veya kısmen dik kök verir. Birden çok küçük etli kesimleri veya drupelets oluşan mor siyah meyve verir. Biraz yeşilimsi çekirdek ile hassas ve pürüzsüz bir cilt sahibi olabilirsiniz. Olgunlaşmamış böğürtlen genellikle daha sonra siyah, yumuşak, sulu ve parlak meyve içine olgunlaşma üzerinde döner, kırmızı veya yeşil ve serttir.
BÖĞÜRTLEN NEDEN ÖNEMLİ BİR MEYVEDİR ?
Böğürtlen besleyici bileşenlerini bir arada saklayan lezzetli ve besin değeri yoğun bir meyvedir. Böğürtlen tarafından sağlanan ;B9 vitamini, B1 vitamini (tiamin), B2 vitamini (riboflavin), (niasin) B3 vitamini, B6 vitamini, folik asit (askorbik asit) C vitamini (alpha tocopherol), E vitamini ve K vitamini içerir. Böğürtlen Mineral zenginliği açısından kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko içerir..
SAĞLIK AÇISINDAN BÖĞÜRTLEN
Potansiyel Antioksidan
Böğürtlen birden fazla şekilde vücudu koruyan güçlü bir antioksidan olan ve bol miktarda antioksidan potansiyeli olan fenolik asitler gibi , flavonoidler ve flavonols gibi bileşenleri özellikle anthocyanosides gibi zararlı oksijenlerin serbest olduğu moleküllere karşı işlevi bulunan koruyucu ve birçok ölümcül koşullar altında yatan neden olabilecek oksidatif hasar sonucu oluşan hastalıklardan bir dizi korur.
Kansere düşman
Böğürtlen ; akciğer kanseri, kolon kanseri ve yemek borusu kanseri gibi kanser gelişimine karşı etkili Anti-kanser özellikleri vardır. Antioksidanlar böğürtlen gibi kemopreventif (gelişmekte olan kanseri kontrol altına almak veya durdurmak için maddelerin kullanılmasıdır) etkisi olmadığı için mevcut ve malign( kötü huylu hücre ) hücrelerin çoğalmasını engeller. Böğürtlen üzerinde yapılan çeşitli bilimsel araştırma 3 tümör büyümesi ve metastazı engelleyen elemanlarının bulunduğu görüldü. ve böyle antosiyaninler ve ellagic asit ve cyaniding gibi diğer kimyasalların bolluğu kansere karşı düşman olmaktadır.
Endotelyal disfonksiyon karşı savunma
Vasküler tonusun belirlenmesi, hemostazın kontrol edilmesi, endotel geçirgenliğinin kontrolü ve vasküler düz kasın büyümesinin kontrolü , endotelin özellikleridir. Genel terim olarak endotel disfonksiyonu, endotelin fonksiyonel özelliklerinin bozulması olarak tanımlanmaktadır
Böğürtlen kan damarlarının iç astar anormal işleyişi ile karakterize endotel disfonksiyon karşı koruma sağlar. Bilimsel çalışmalar tarafından önerildiği gibi, bu tür cyaniding gibi yararlı bileşenleri, oksidatif aktif savaşır ve bu koşullarda karıştığı kritik faktörlere yardımcı olan 3-O- elemanlarını içerir. DNA hasarı azaltmada damar yetmezliğine karşı korunmanıza yardımcı olur.
Bilişsel faydaları
Böğürtlen ayrıca vücudun bilişsel fonksiyonlarını geliştirmeye etkisini genişletir. Böğürtlen; düzenli tüketimi hafızaya yararlı olabilir ve davranış bozuklukları ve nöronal fonksiyonları geliştirir.
Gelişmiş sindirim sistemi
Böğürtlen sindirim sisteminin optimum çalışması için gereklidir aynı zaman da çözünmez ve çözünür lif kaynağıdır. Böğürtlen içinde erimeyen lifler kalın bağırsakta su emilimi kolaylaştırır. Ve teşvik eder. Düzenli bağırsak hareketleri, kabızlık ve sindirime yardımcı olur.