Önce kas dokusunu korumak isteyen fitness endüstrisindeki kişiler tarafından toz formunda kullanılmış olan L-glutamin, proteinin bir yapı taşı olan bir amino asittir.
L-glutamin kan dolaşımındaki en bol amino asittir ve kanınızdaki amino asit azotunun yüzde 30-35'ini oluşturmaktadır. Aslında şartlı olarak gerekli bir amino asit olarak bilinir çünkü vücudunuz bunu büyük miktarlarda kullanır.
Glutamin tozunun en yaygın kullanımı, aşağıdaki hedefleri karşılamaktır: kilo vermek, yağ yakmak ve kas oluşturmak. Ve durum devam ederken, yapılan araştırmalar , L-glutamin yararlarının bol olduğunu gösteriyor ve bu amino asit, sızdıran bağırsakların tedavisinde ve genel sağlığınızın iyileştirilmesinde özellikle yararlıdır.
Glutamin
Vücudunuz tarafından büyük miktarlarda gerekli olan önemli bir amino asittir.
Sindirim ve beyin sağlığını, kas büyümesini, atletik performansı ve daha fazlasını teşvik eder
Kanserle ve yüksek kan şekeri ile mücadele eder
Hayvansal proteinlerde ve bitki proteinlerinde bulunur
Glutaminin Faydaları
Yeni araştırmalar şimdi glutaminin vücuda aşağıdaki yollarla faydalar sağladığını gösteriyor:
-
Gastrointestinal sağlığı iyileştirir çünkü bağırsakların yeniden yapılandırılması ve onarımı için hayati bir besindir.
-
Daha fazla zarardan korunmak için bir ilk yardım görevi görerek ülserler ve sızdıran bağırsakların iyileşmesine yardımcı olur.
-
Beyinde önemli bir nörotransmitter olup bellek, odaklanma ve konsantrasyona yardımcı olur.
-
Sağlıklı bağırsak hareketi ile sonuçlanan mukus üretimini dengeleyerek İBS ve diyare geliştirir.
-
Kas büyümesini arttırır ve kas israfını azaltır
-
Atletik performansı geliştirir ve dayanıklılık egzersizinden kurtarma
-
Metabolizma ve hücresel zehirlenmeyi iyileştirir.
-
Şeker ve alkol arzuları
-
Kanserle Savaşır
-
Şeker hastalığı ve kan şekeri artırır.
Glutamin sızdırmaz bağırsak sorunlarını iyileşir ve bağışıklık geliştirir ;
Asıl olarak otoimmün hastalığın ana nedeni olan sızdırmaz bağırsak sendromu denilen bir durumla mücadele eden milyonlarca insan vardır. Sızıntı yapan bağırsak hastalığı gibi tiroid sorunlarına neden olabilir ve aynı zamanda artrit, sedef hastalığı ve diğer ciddi sağlık sorunları gibi cilt sorunlarına katkıda bulunur.
Glutamin ince bağırsağın hücreleri için ana yakıt kaynağı olduğu için klinik çalışmalarda sızdıran bağırsağı iyileştirdiği gösterilmiştir. Lancet dergisinde yayınlanan bir çalışmada 20 hastane hastası incelendi ve glutamin takviyesi alanlarda bağırsak geçirgenliğinde azalma olduğunu buldu. İngiliz Journal of Surgery'de yayınlanan bir hayvan çalışmasında glutamin'in ülseratif kolit ve inflamatuar bağırsak hastalığına fayda sağladığı bulundu.
Sızdıran bağırsaklardan muzdarip olmanız durumunda emin değilseniz, sızdıran bağırsak testinizi yaptırın. Glutamin, şifa açısından ve onarılmasına yardımcı olmak için ihtiyacınız olan bir numaralı amino asittir. Aslında, Glutamin, sızdıran bağırsak veya yalın bir vücut oluşturmak için genel olarak en çok tercih edilen üç takviyeden biridir.
Irritabl bağırsak sendromu (IBS), Crohn hastalığı, ülseratif kolit, divertiküloz, divertikülit, sızdıran bağırsak veya sızdıran bağırsak ile bağlantılı herhangi bir sorun gibi iltihaplı bağırsak hastalığı gibi herhangi bir sindirim sorununuz varsa L-glutamin sağlığınıza yararlı gelecektir. Ve düzenli olarak diyetinizde bu amino aside ihtiyacınız vardır.
Örneğin; Eğer düşük aktif bir tiroidiniz varsa, glutamin, hipotiroidi diyetinizin bir parçası olmalı. Sürekli diyare veya ülserasyonlar gibi IBS semptomlarından yana şikayetçiyseniz , Glutamin IBS diyetinin bir parçası olmalıdır.
2001'de yayınlanan bir tıbbi araştırmada, Glutaminin , bağışıklık tepkisini düzenleyerek vücuda yarar sağladığı bulundu. Virüslere ve kötü bakterilere saldıran bir antikordur. (Ayrıca gıda hassasiyetleri ve alerjilerle de ilişkilidir.)
Klinik İmmünoloji dergisinde yayınlanan bir başka çalışmada, Glutaminin, inflamatuvar sitokinleri uyaran TH2 immün yanıtının normalize ettiği keşfedildi.
Bu çalışmalara glutaminin bağırsak iltihaplarını azalttığını ve insanların gıda hassasiyetlerinden kurtulmalarına yardımcı olabileceğini kanıtlamaktadır.
Glutamin Enerji ve Hareketi Artırır
Vücutta glutamin başlıca rollerinden biri, vücudu yüksek düzeyde amonyaktan arındırarak detoksifikasyonunu desteklemektir. Bir tampon gibi davranır ve fazladan amonyağı , diğer amino asitler, amino şekerleri ve üre haline dönüştürür.
Yaklaşık bir saat egzersiz yapmak vücuttaki glutamin miktarını yüzde 40 azaltabilir. Bastırılmış bağışıklık işlevine de neden olabilir. Bu, direncin günlük aktiviteniz üzerinde olumsuz bir etkisi vardır ve aşırı eğitimli sendroma neden olabilir.
Glutamin, uzak mesafe koşan atletlere de bağışıklık sistemini ( yardımcı hücreleri) güçlendirir. Hayvan çalışmaları, T yardımcı hücrelerindeki bu artışın aşırı eğitim semptomlarıyla ilişkili 'stresleri' azaltabileceğini gösterdi.
Glutaminin Vücut Geliştirme Antremanlarına Faydaları
Amacınız atletik performansı artırmak, metabolizmayı artırmak, düzelmeyi iyileştirmek ya da kas oluşturmak olsa da, araştırmalar Glutaminin bir zorunluluk haline geldiğini gösteriyor.
Yoğun bir egzersiz sırasında vücudunuz stres altına girer. Kaslarınız ve tendonlarınız normal bir diyetle verilen miktardan daha fazla glutamin gerektirir.
Bu nedenle yoğun bir egzersiz sonrası hücresel glutamin seviyeleri %50 , plazma seviyeleri ise yüzde 30 düşebilir. Bu kas yıpranma hali, vücudun kasınızı karbonhidratlar yerine enerji için kullanması için bir geçittir. Ancak glutamin bunun olmasını önleyebilir.
Glutamin takviyesi, kaslarınızın toplama sürecini ve biraz daha itilmesini sağlar; bu da gücünüzü artırır ve iskelet kaslarınızı onarmanıza yardımcı olur.
Bir çalışma, glutamin takviyesinin kas hidrasyonunu geliştirdiği için şiddetli ağırlık eğitim oturumlarından daha hızlı iyileşmesini mümkün kıldığını bulmuştur. Bu ise, kas kurtarma sürecine yardımcı olur ve yaralar ve yanıkların iyileşme süresini azaltır.
Yoğun bir seanstan sonra glutamin seviyelerinin yenilenmesi beş gün sürebilir, bu nedenle yoğun egzersiz yapıyorsanız bunu düzenli olarak almak önemlidir.
Glutamin Yağ Yakar ve Metabolizmayı Arttırır.
Yapılan bir çalışmada, glutaminin insan büyüme hormonu salgısı (HGH) ile de yardımcı olduğunu bildirildi. Bu da, yağ metabolizmasına yardımcı olur ve yeni kas büyümesini destekler.
Araştırmalar, glutamin ilave edildikten sonra HGH seviyelerinin yaklaşık yüzde 400 arttığını gösteriyor. Bu hormonal yanıt, dinlenme metabolizma hızında bir artışa neden olur ve yanık sonrası efekt veya egzersiz sonrası EPOC'u iyileştirir. Bu yanık etkisi, yağ yakma, kilo kaybı ve yağsız kas kitlesi oluşturmak için gereklidir.
Glutamin ayrıca insülin düzeylerini baskı altına almaya ve kan şekerini stabilize etmeye yardım ederek yağ yakar ve yağsız kas kitlesi oluşturur. Bu, hücrelerdeki kan şekeri ve insülin duyarlılığını korumak için vücudun daha az kas kitlesi kullanmasını sağlar. Bu nedenle, glutamin , şeker hastalarına ve şeker ve karabiber isteklerine de yarar.
Glutamin Bulunan Gıdalar
Diyetlerimizin sindirim sistemini destekleyen bazı besin maddeleri açısından ciddi ölçüde eksik olduğu açıktır. Glutamin vücut tarafından glutamik asit veya glutamattan sentezlenirken, bazen vücut yeteri kadar üretemez. Ve bu durumda, vücudunuz doğrudan diyetinizden bu katkıyı almalıdır.
L-glutamin vücut tarafından glutamik asit veya glutamattan sentezlenir. Vücut yeterince üretemiyorsa, diyetten doğrudan alması gerekir.
L-glutamin, etler ve süt gibi hayvan proteinlerinde, fasulye, çiğ ıspanak, maydanoz ve kırmızı lahana gibi bitki bazlı protein kaynaklarıyla birlikte bulunabilir. Yine de hayvansal proteinlerin bitki proteinleri kadar kolay sindiremediği dikkati çekmektedir.
Glutamin İçeren Gıdalar;
1. Kemik suyu
2. Sığır eti
3. Spirulina (mavi ve yeşil alglerden oluşan mikroskobik bir yosun türüdür )
4. Çin lahanası
5. Kuluçka Peyniri
6.Kuşkonmaz
7. Brokoli
8. Karides
9. Hindi
Her gün bu glutamin bakımından zengin gıdalardan en az üç porsiyon tüketilmesi önerilir.
Glutamin Takviyesi ve Dozu
İnsanların çoğunun yiyeceklerinden tek başına yeterli miktarda L-glutamin almadığını bilmeleri önemlidir. Diyetinizi glutamin ile desteklemenin, bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin ve enfeksiyon hastalıklarla mücadele kabiliyetinizi geliştirmenin mükemmel bir yoludur.
Şaşırtıcı bir şekilde, iskelet kasının yaklaşık % 60'ı glutamin'den oluşur ve bu amino asidi takviye etmek protein sentezine yardımcı olabilir ve doğal olarak pH seviyelerinizi dengelemeye yardımcı olur.
Ne Kadar Kullanmalıyız ?
Tipik olarak, en iyi dozaj günde iki kez 2-5 gram arasında ve ciddi sporcular için günlük 10 grama kadardır. Fazla glutamin etkileri nadiren sorunlara yol açsa da, uzun süreli glutamin kullanıyorsanız, aynı zamanda B vitaminleri ile takviye etmek iyi bir fikirdir. Bu özellikle vücuttaki glutamin oluşumunu kontrol eden B12 vitamini için geçerlidir.