Beslenme
Havucun Faydaları 23.12.2016

HAVUCUN FAYDALARI

Havucun sağlığa olan faydaları, kolesterolün azalması, kalp krizinin önlenmesi, bazı kanserlerin iyileştirilmesi, görme iyileşmesi ve erken yaşlanmanın belirtilerini azaltmasıdır. Buna ek olarak, havuç cildinizin sağlığını arttırma, bağışıklık sistemini yükseltme, sindirimi iyileştirme, kardiyovasküler sağlığı geliştirme, vücudun detoksifikasyonu ve çeşitli şekillerde ağız sağlığını geliştirme kabiliyetine sahiptir. Ayrıca, vitamin ve minerallerden oluşan çok yönlü bir akış da sağlarlar.

Havuç, nispeten kolayca yetiştiği ve yemeklerin ve kültürel mutfakların sayısıyla çok yönlü olduğu için, dünyada en çok kullanılan ve tadını çıkaran sebzelerden biridir. Havuç bilimsel olarak Daucus carota olarak sınıflandırılır ve bir kök sebze olarak sınıflandırılır. Tipik olarak turuncu renklidir, ancak mor, beyaz, sarı ve kırmızı havuçlar olarak bulunur, sadece yaygın değildir. Havuçların kök salması en çok yediği sebzenin bir parçasıdır, ancak yeşillikler ile salatada ve diğer formlarda faydalıdır.

Dünyada en yaygın olarak tüketilen havuç türü, yukarıda adı geçen yabani türlerin evcilleştirilmesine bağlı varyasyonudur.  Avrupa ve Güneybatı Asya'ya özgüdür. Havuçların çoğunluğu Çin'de yetiştirilmekle birlikte salata ve çorba içmek için dünyaya ihraç edilmekte, ayrıca aperatifler, yan yemekler ve birçok tarif için tek başına bir sebze olarak da  bulunmaktadır.

Vahşi doğadaki havuç bitkisi ,  bitki yetiştirme sürecinde çok önemli bir elementtir. Çikolatalı dokusu ve tatlılığı nedeniyle yetişkinler ve çocuklar ,havuç severler. Çocuklar için ebeveynlerin kıymetli sebzelerinden biridir.

Besin Değeri ve Kalori Değeri

Havucun yararlarının çoğu, beta-karoten ve lif içeriğine atfedilebilir. Bu kök sebze  antioksidan ajanların iyi bir kaynağıdır. Ayrıca, havuç A vitamini, C vitamini, K vitamini, B8 vitamini, pantotenik  asit, folat, potasyum, demir, bakır ve manganez bakımından zengindir. Havuç 100gm başına sadece 44 kalori içerir.

Havucun Sağlık Açısından Faydaları

Kalp Hastalığının Önlenmesi: Havucun terapatik değerini ortaya koymak amacıyla yapılan bir araştırmada, Edinburg, Wolfson Gastrointestinal Laboratuarındaki araştırmacılar, günlük üç saat boyunca günlük 7 onslık çiğ havuç alınırsa kolestrol seviyesinin ortalama yüzde 11 oranında düştüğünü ortaya koydu. Yüksek kolesterol, kalp rahatsızlığı için önemli bir faktördür. Normal havuç tüketimi kolesterol düzeylerini düşürdüğünden, kalp ile ilgili problemleri önlemek için sağlıklı bir havuç tüketmeniz önerilir.

Bir grup İsveçli bilim adamı bu kök sebzelerin kalp krizi geçirme şansını azaltabileceğini keşfetti. İtalya'daki Mario Negri Farmakolojik Araştırmalar Enstitüsünde yapılan bir araştırma, daha az havuç yiyenlerin, daha az havuç yiyenlere kıyasla, kalp krizi riski 1/3 kadar yüksek olduğunu ortaya koydu.

Kan Basıncı: Havuç bir vazodilatör olan zengin potasyum kaynaklarıdır ve kan damarlarındaki ve arterlerindeki gerginliği rahatlatarak kan dolaşımını  artırır ve vücudun tümünde organ işlevini artırır ve kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi azalır. Yüksek tansiyon, doğrudan ateroskleroz, inme ve kalp krizi ile doğrudan bağlantılı olduğundan, bu da havuç için başka bir kalp sağlığı faydasıdır. Havadaki coumarin, hipertansiyonun azaltılması ve kalp sağlığınızın korunması ile bağlantılıdır.

Bağışıklık Arttırıcı: Havuç, antiseptik ve antibakteriyel özelliklere sahiptir ve bağışıklık sistemini artırmak için idealdir. Sadece havuç, beyaz kan hücrelerinin aktivitesini uyaran ve insan bağışıklık sistemindeki en önemli elementlerden biri olan zengin bir C vitamini kaynağıdır.

Sindirim: Havuç, çoğu sebze gibi, bu turuncu köklerde önemli miktarda diyet lifi içerir ve lif iyi sindirim sağlığının korunmasında en önemli unsurlardan biridir. Lif, dışkıya pürüzsüzce geçmesine yardımcı olan, dışkıya hacim katar ve aynı zamanda peristaltik hareketi ve mide suyunun salgılanmasını uyarır. Bu da , kısmen kabızlık gibi durumların şiddetini azaltır. Kolon ve karnınızı kolorektal kanser de dahil olmak üzere çeşitli ciddi hastalıklardan korur.  Ayrıca arterlerin ve kan damarlarının duvarlarındaki aşırı LDL kolesterolün yok edilmesine yardımcı olarak kalp sağlığını da artırır.

Kanseri Önler:  Beta-karoten tüketimi, özellikle akciğer kanseri olmak üzere birkaç kanser riskinde azalma ile bağlantılıdır. İngiliz araştırmacılar, günde 1.7 ila 2.7 miligram arasında artan beta-karoten tüketiminin, akciğer kanseri riskini % 40 oranında azalttığını keşfetti. Ortalama bir havuç yaklaşık üç milimetre beta-karoten içerir.

Ayrı bir araştırmada, araştırmacılar, lif açısından zengin havucu tüketmenin, kolon kanseri riskini % 24 oranında azalttığını buldu. Bir başka araştırmada, havuç yiyen kadınların meme kanseri gelişme ihtimali, havuç yemeyen kadınlara göre 5-8 kat daha arttığı görüldü.  Diğer  kanserlere göre hem havuç hem de beta-karotenin uygulanmasına yönelik daha fazla araştırma devam etmektedir.

Maküler Dejenerasyon:  Yaşlılarda göz kapaklarının işlevini bozan yaygın bir göz hastalığıdır. Araştırmalar,  fazla miktarda beta-karoten yiyen insanların maküler dejenerasyon riskinde yüzde 40 daha düşük olduğunu ortaya koydu. Beta-karoten, enzimatik bir reaksiyon yoluyla bölünebilir ve provitamin A, çoğunlukla görme ile ilişkili olarak antioksidan kapasitesi ile ilişkilendirilir. Bu nedenle, havuç çok yönlü bir görsel güçlendiricidir.

Göz Boyutunu Artırır: A vitamini eksikliği, bazı zorluklara neden olabilir

Kan Şekeri Regülasyonu: Havuç A vitamini açısından zenginliğinden, görme düzeyini iyileştirmek ve yaşlanma sürecinde gece körlüğü gibi rahatsızlıkları önlemek  için iyi bir fikirdir.

Ağız Sağlığı: Havuçtaki organik bileşikler tek başına mineral antioksidanlar için iyidir, ancak havuç aynı zamanda diş etlerini uyarır ve fazla tükürük uyandırır. Salya alkalin bir maddedir ve genellikle boşluklar, ağız kokusu ve diğer ağız sağlığı risklerine neden olabilecek bakterileri ve yabancı cisimlere karşı savaşır.

İnme: Her gün bir havuç yemeniz inme riskini% 68 azaltır. Pek çok çalışma beyindeki "havuç etkisi" inancını güçlendirdi. İnme hastalarında yapılan çalışmalar, beta-karoten düzeyleri en yüksek olanların en yüksek sağ kalım oranına sahip olduğunu ortaya koymuştur.

Şeker Hastalığı: Havuç, bu lezzetli sebzede karotenoidlerin varlığı nedeniyle kan şekeri regülasyonu için iyidir. Karotenoidler, insülin direncini ters yönde etkiler ve böylece kan şekerini düşürür, böylece diyabetik hastaların normal, sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olur. Ayrıca, vücut tarafından kullanılan ve metabolize edilen insülin ve glikoz miktarını düzenlerler ve diyabetik hastalar için daha düzgün ve sağlıklı bir dalgalanma sağlarlar.

Havuçların antiseptik nitelikleri vardır ve bu nedenle müshil ilaçlar, vermisitler olarak ve karaciğer rahatsızlıklarının tedavisi için kullanılabilirler. Havuç yağı kuru ciltler için iyidir, çünkü cildi daha yumuşak, pürüzsüz ve sıkı yapar. Ayrıca havuç suyu mide ve gastrointestinal sağlığı iyileştirir.

Bu nedenle, çiğ meyveler, meyve suyu veya pişmiş haldeki havuç, sağlığınız için daima iyi bir seçimdir.

Benzer Yazılar