Kayısılar popüler ve lezzetli bir meyvedir ancak çoğu insan, kayısı içerisindeki kayısı tohumlarının besin maddelerinin büyük bir kaynağı olduğunu ve çeşitli şekillerde şaşırtıcı derecede faydalı olduğunu bilmemektedir.
Kayısı Tohumu Nedir?
Kayısı çekirdeği, kayısı meyvesinin merkezinde bulunur ve bilimsel olarak Prunus armeniaca olarak bilinir ve bir taş meyve olarak kabul edilir. Bir kayısı yediğinizde sonunda meyvenin ortasındaki çukura ulaşırsınız ve çukurun kabuğunun içinde tohum (veya çekirdek) bulunur. Bu tohumlar, bazıları insan sağlığı üzerinde güçlü etkileri olan fakat aynı zamanda önemli bir tehlike oluşturabilecek çok sayıda benzersiz bileşik içeren bazı tartışmaların konusudur. En kayda değer veri olarak, kayısı çekirdeği, amygdalin veya laetril olarak bilinen B17 vitamini içerir. Bu çalışmalar, anti-kanser ve anti-inflamatuar özellikleri gösterebilir. Bununla birlikte, diğer çalışmalar bu bulgulara katılmıyor ve kayısı çekirdeklerinin özellikle de çok sayıda tüketim için çok tehlikeli olduğunu savunur.
Vitamin B17, yüksek seviyede C vitamini ile kombine edildiğinde vücudunuzda siyanüre olarak kimyasal olarak değişebilir ve bu da çok tehlikeli olabilir. Vücut az miktarda siyanür işleyebilirken, kayısı çekirdeklerinin hepsini yiyerek erişkin bir erkeğin siyanürünü öldürücü seviyeyi aşıyor. Amigdalin midede siyanür haline getirilir, bu kanamada ilerleyerek potansiyel olarak büyük yan etkilere veya ölüme neden olur. Bu nedenle, kayısı çekirdeklerinin ticari satışları, yapılsa da, dünya çapında büyük ölçüde kısıtlanmıştır.
Kayısı Tohumları Besin Değerleri
Kayısı tohumları, yüksek oranda amigdalin (vitamin B17) yanı sıra az miktarda yağ ve hiç kolestrol içermeyen önemli düzeyde vitamin E, pangamik asit (vitamin B15) içerir. Bir yarım fincan kayısı çekirdeğinde, çoğunluğu diyet lifinden (10 gram) yapılmış 14 gram karbonhidrat bulunur. Bu tohumların yarısı bardakta 14 gram protein ve ortalama 260 kalori içerir.
Kayısı Tohumlarının Faydaları
Kayısı tohumlarının kanıtlanmış sağlık yararları arasında sindirim sağlığının arttırılması, büyüme ve onarımın iyileştirilmesi, kolesterol seviyelerinin dengelenmesi, enerjinin arttırılması, cildi koruması, kanseri önleme, kalbin güçlendirilmesi, bağışıklık sisteminin desteklenmesi ve solunum sıkıntılarının yatıştırılması sayılabilir.
Cilt Sağlığı: Vitamin E, cildin sağlıklı olmasına bağlı olarak önemli bir antioksidandır. Vitamin E, serbest radikallerin neden olduğu ciltte oksidatif stresin azalmasına yardımcı olur ve kırışıklıklara, yaşlanmaya ve lekelere neden olabilir. E vitamini aynı zamanda nemlendirici olarak da çalışır ve cildin genel görünümünü ve tonunu iyileştirebilir, yaş ilerledikçe elastikiyeti artırır. Kayısı çekirdeğinde ılımlı miktarda E vitamini bulunur.
Kalp Hastalığı: Amygdalin kayısı tohumlarında dikkatin çoğunu alsa da, bu tohumlarda kalp hastalığı riskinde azalmaya neden olan benzersiz bir başka bileşik bulunur. Pek çok gangda pangamik asit bulunmamakla birlikte, özellikle iskemik kalp hastalığı açısından kardiyovasküler sistem üzerindeki gerginliğin azaltılması ile yakından ilişkilidir. Bazı çalışmalar, düzenli olarak küçük miktarda kayısı çekirdeğinin tüketilmesinin kan basıncını düşürdüğünü ve bunun da ateroskleroz, kalp krizi ve felç riskini azaltabileceğini bulmuştur.
Bağışıklık Sistemi: Bazı araştırmalar kayısı çekirdeklerinin bağışıklık kazandırma özelliklerini göstermişlerdir çünkü vücudun savunma hücrelerini uyarabildikleri gibi antioksidan potansiyelleri bağışıklık sistemindeki gerilimi azaltabilir.
Solunum Sağlığı: Kayda değer tohumları, solunum sistemindeki mukus ve balgam birikimini kesebildikleri için iyi bir anekdot kanıtı kayısı çekirdeği ile ilişkilendirir. Bu tohumların aktif maddeleri bir balgam söktürücü gibi davranır ve bedente astım ataklarının ve inflamasyonun şiddetini azaltabilen alerjenlere karşı vücudun daha az hassas olmasını sağlar.
Sindirim: Kayısı çekirdeğinde oldukça iyi miktarda diyet lifi bulunur; bu lezzetli çerez (ya tatlı ya da acı çeşitler) sindirim fonksiyonunun iyileşmesine yardımcı olabilir. Diyet lifi bağırsakta peristaltik hareketi stimüle edebilir, böylelikle bağırsak hareketini daha düzenli hale getirir ve kabızlık, şişkinlik, kramp ve diyare belirtilerini azaltır. Bu diyet lifi aynı zamanda bağırsaktaki besin alım verimliliğini de geliştirebilir.
Büyüme ve Onarım: Bu tohumların, günlük diyetinizin önemli bir parçası olan önemli miktarda protein içerir. Bu tohumların yarısı, kadınlar için günde yaklaşık gerekli protein miktarının yaklaşık % 25'ini ve kadınlar için gereken miktarın kabaca % 20'sini içerir. Vücuttaki tüm yeni hücreleri ve dokuları oluşturmak için protein gerekli olduğu için kas büyümesini ve vücudun genelindeki onarımını artırabilir.
Kolesterol Seviyeleri: Eğer kolesterol düzeylerini korumak için mücadele ediyorsanız, bu aperatifte bulunan diyet lifi sonucunda kayısı tohumları kesinlikle yardımcı olabilir. Lif, aşırı kardiyovasküler sistemden kolestrol kazımasına yardımcı olur ve kalp sağlığını güçlendirir, ateroskleroz, kalp krizi ve felç riskini düşürür.
Enerji Artışı: Bu tohumlarda önemli miktarda kullanılabilir kalori ve enerji bulunur ve bu tohumların aşırı miktarda yenmesi kilo alımı ve siyanür zehirlenmesi riskiniz için kötü olabilir, ancak ılımlı bir miktar enerji hızlı bir patlama sağlayabilir Ve metabolizma için bir destek olacaktır.
Kanser İçin Kayısı Tohumları
Kayısı çekirdeği ile ilgili tartışmaların çoğu, anti kanser ajanı olarak önerilen kullanımını çevreliyor. Bazı çalışmalar, B17 vitamininin (amigdalin) anti-tümör etkilerine sahip olduğunu tespit etmiş olsa da, diğer araştırmacılar bu maddenin kontrollü miktarı tüketildiğinde veya enjekte edildiğinde kanser semptomlarında dikkate değer bir düzelme bulamamıştır.
İlginçtir ki, laetril, 160 yılı aşkın tıbbî amaçlarla, Rus tıbbi köklerine dayanılarak kullanılmaktadır. 20. yüzyılda popülerlik ve kısıtlama dönemlerine girdi ve tohumların potansiyel toksisitesi nedeniyle halihazırda Devlet Hatları'nda (Amerika Birleşik Devletleri'nde) satılmasına veya taşınmasına izin verilmez. Bununla birlikte, bu tohumlar ve ekstraktları dünyanın bazı yerlerinde hala bulunabiliyor ve kansere etkileri üzerine yapılan anekdot kanıtı yaygındır.
Çoğu uzman ve doktor bu tür riskli tedavi reçete etmeyecektir, ancak birçok kişi halen bu doğal tedaviyi araştırmaktadır. En önemlisi kayısı çekirdeğini fazla tüketmemektir. Tehlikeli tüketim seviyeleri tahminleri, 30 tohum kadar az olmakla birlikte vücut büyüklüğüne, ağırlığına ve diğer faktörlere bağlı olarak 500'e kadar değişir.
Kayısı Tohumlarının Kullanımı
Kayısı tohumları çeşitli tıbbi, mutfak ve kozmetik kullanımlarına sahiptir ancak bu tohumların kullanımı dikkatle yapılmalıdır. Tıbbi kullanımlar yukarıda açıklanmıştır ve mutfak kullanımı genellikle bu tohumlardan çıkan yağın etrafında dönmektedir. Yağ, belirli gıdaları kızartmak için kullanılabilir veya lezzet için tatlılara ilave edilebilir. Tohumlar ayrıca basitçe kurutulabilir ve bir aperitif olarak yenilebilir, bu yüzden genellikle kavrulur ve tuzlanır veya çikolata ile kaplanır ve şeker olarak satılır.
Kozmetikte, kayısı çekirdeği yağının badem yağı ile benzer özelliklere sahip olduğu ve cilde uygulanabileceği veya kişisel bakım ve güzellik ürünlerine dahil edilebileceği kozmetik ürünlerinde görülmüştür.
Kayısı Tohumlarının Yan Etkileri
Kayısı çekirdeğinin birçoğu siyanür zehirlenmesinin tehlikesi ile ilgili bir takım potansiyel yan etkileri vardır. Esasen, herhangi bir yan etki yaşamaya yetecek kadar bu tohumları yerseniz, siyanür toksisitesinin belirtileri ilk ortaya çıkacak ve ciddi olacaktır.
Miyoze, kusma, mide ağrısı, ateş, kızarıklık, tükenmişlik, tükürme, susuzluk, kas güçsüzlüğü, baş dönmesi, bilişsel karışıklık, eklem ve kaslarda inflamasyon ve sivrisinek zehirlenmesinin en yumuşak biçiminde bile birçok farklı belirtisi vardır. Kan basıncı. En uç durumlarda, kayısı çekirdeği tüketimi, komaya, nöbete ve hatta ölüme neden olabilir.