Beslenme
Muzun Faydaları 09.12.2016

MUZUN FAYDALARI

Muzun sağlığa olan faydaları, dizanteri, anemi, tüberküloz, artrit, gut, böbrek bozuklukları, üriner bozukluklar, menstrüel sorunlar ve yanıklar , kilo kaybına yardımcı olmak, obezitenin azaltılması, bağırsak rahatsızlıklarının iyileştirilmesi, kabızlığı hafifletmek ve iyileştirme koşullarını içerir. Aynı zamanda kan basıncını düşürmek, kalp sağlığını korumak, metabolizmayı değiştirmek, bağışıklık sistemini geliştirmek, ülserin varlığını azaltmak, sağlıklı gözler , güçlü kemikler oluşturmak sağlamak gibi faydaları mevcuttur.

Muz ağacının meyvesi, olgunlaştıklarında veya meyve salatalarının, meyve sularının  bir parçası olarak doğrudan yenilir. Muz ciddi hazımsızlığa neden olabilir ve sadece olgunlaşmış halde yenilmelidir. Ayrıca, muz, kahvaltılık tahıllar için iyi bir doping ve hızlı bir enerji patlaması için bir atıştırmalıktır. Muzlar, Musa cinsi Güney ve Güneydoğu Asya'ya özgü olmasına rağmen, muzlar pek çok farklı ülke için önemli bir kültürel besindir. Muzun tam bilimsel adı Musa akuminata'dır.  Muz dünyadaki 100'den fazla ülkede yetiştirilmektedir ve aynı zamanda lif, muz şarabı ve hatta süs dekorasyonları yapmak için de kullanılabilir.

Muz ağacı aslında dünyadaki en büyük çiçekli otsu bitkidir ve birçok farklı çeşidi olmasına rağmen, hemen hemen hepsi beyaz ve sarı etli dış kabuğu ile , hafif kavisli meyvelerdir. Ana ayrım muzlar ve plantainler arasındadır ve pek çok farklılık olmamasına karşın, plantainler, daha nişastalı ve yoğun meyvelerden  daha küçüktür ve geleneksel olarak Asya ve tropikal ülkelerde yenilir. Muzlar Avrupa'da ve Amerika'da daha sık bulunur ve yumuşak, çöl meyveleridir.

Muzun birçok tıbbi faydası, zengin vitamin, mineral ve organik bileşik içeriğine atfedilir. Muzun bu kadar önemli, güçlü ve faydalı bir meyveye dönüştürdüğünün gerçek içeriğini keşfedelim.

Muzun Besin Değeri

C vitamini, B6 vitamini, riboflavin, folat, pantotenik asit ve niasin gibi vitaminlerin yanı sıra diğer vitaminlerden az miktarda içeren muz, etkileyici besin içeriği nedeniyle meyve tüketiminin en sağlıklı seçeneklerinden biri olarak düşünülmüştür. . Mineral açısından, muzlar önemli miktarda potasyum, manganez, magnezyum ve bakır içerirler. Muzlar ayrıca diyet lifi ve proteininin iyi kaynaklarıdır.

Muzun Sağlık Açısından Faydaları

Kilo Kaybı ve Obezite: Muz sadece 90 kalori olduğu için  kilo kaybı için faydalıdır. Çok miktarda lif içerir ve kolayca sindirebilirsiniz. Ayrıca herhangi bir yağ içermez. Bu nedenle, kilolu bir kişinin diyetinde muz varsa çok fazla kalori yemesi gerekmez; çünkü aynı zamanda çok dolgun hissetmek için hizmet eder. Ve açlık hissini ortadan kaldırır.  Açlık hormonunun salgısını inhibe ederek insanı aç hissettirmez, ghrelin. Aşırı yorulmayı azaltır, kişiyi sağlıklı tutar, aynı zamanda kilolarının doğal olarak azalmasına yardımcı olacaktır.

Daha Güçlü Kemikler: Muz, yaşam boyunca güçlü, sağlıklı kemikleri garanti eden en iyi meyvelerden biridir. Bunun en önemli nedenlerinden biri, vücudumuz tarafından mineral ve besin alımını artıran sindirim sistemimizdeki prebiyotik ve sonuç olarak probiyotik yararlı bakteriler olan fruktooligosakarit varlığıdır. Özellikle, muz  ; artan kalsiyum emilimiyle bağlantılıdır.  Muzlarda insanların absorbe edemediği kısa zincirli yağ asitleri bulunur, ancak mide kaplamamızda yaşayan organizma bu yağ asitlerini tüketebilir ve bu da kalsiyum gibi mineralleri emme yeteneğini arttırır. Kalsiyum, vücuttaki kemik maddesinin üretiminde ve çoğalmasında en önemli unsurdur, bu sayede yaşlanmaya bağlı osteoporoz ve doğal zayıflık şansını azaltır.

Artrit ve Gut: Muz içerisindeki çeşitli bileşikler, doğada anti-inflamatuardır;  Artrit ve gut gibi çeşitli durumlarda, şişme, iltihaplanma ve tahrişi azaltabildikleri gözlenmiştir. Bu koşullar, insanlar yaşlandıkça veya basit diyetler veya sağlıksız diyetlere sahip olduklarında çok yaygındır. Bu nedenle, diyet reçetenize  muz eklediğinizde uzun yıllar acı ve ağrınızı önleyebilirsiniz.

Kilo Kazancı: İnsanlara kilo vermek için yardım etmenin yanı sıra, muz  kilo alımı için de yararlı olabilir. Sütle birlikte tüketildiğinde, muz bir kişinin kilosunu hızla arttırmaya yardımcı olur. Süt gerekli proteinleri sağlar ve şeker alımını sağlar. Ayrıca, muzlar kolaylıkla sindirilirler, zayıf bir kişi  düzenli yemeklerden ayrı olarak günde 5-6 muz tüketebilirler. Muz kilo alımı için oldukça gerekli olan ek bir 500-600 kalori sağlar. Muz anlık enerji sağlayabilme özelliğine sahip olduklarından, sporcular ekstra enerji dalgalanmaları için oyunlar sırasında molalar arasında muz tüketebilirler.

Kabızlık: Muzda önemli miktarda diyet lifi bulunur ve bu nedenle pürüzsüz bağırsak hareketlerine yardımcı olur. Muzların inatçı dışkıların dolaşımını kolaylaştırdığı ve insanları kabızlıktan kurtardığı söylenir. Diğer bağırsak hastalıklarının tedavisinde de yardımcı olurlar. Dışkıyı hacimlendirir ve bağırsak yolundan bağırsak hareketlerini harekete geçirmeye yardımcı olan vücudun peristaltik hareketi stimüle (Uyarma, kamçılama, canlandırma.)  etmeye yardımcı olur. Bu, sağlıksız sindirim koşullarının yanı sıra kolorektal kanseri azaltmaya yardımcı olabilir.

Ülser: Muz yıllarca, mide rahatsızlıklarını gidermek için bir antiasit gıdası olarak kullanılmıştır. Bununla birlikte, bundan çok daha fazlasını yapar ve asit salınımını baskılayabilir. Muzdaki organik bileşikler, asitlere karşı koruyucu bir bariyer oluşturmak için mide astarındaki hücrelerin aktivitesini uyarır. Ayrıca, mide ülserlerinin gelişimiyle bağlantılı olan zararlı bakterileri ortadan kaldıran proteaz inhibitörleri içerirler.

Böbrek Bozuklukları: Muzlar, birtakım farklı koşullardan böbreklere yönelik tehlikeyi azaltmakla bağlantılıdır. Potasyum, vücuttaki sıvı dengesini düzenlemek için yardımcı olur ve  böbrekler üzerindeki baskıyı azaltmaya ve ayrıca idrar çıkışına yardımcı olabilir. Bu, toksinlerin vücutta birikmesini ve vücuttan salınmasını hızlandırarak, idrara çıkma sıklığı ve hacmini artırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca muzda böbrek fonksiyonlarını ve toksinlerin birikimini olumlu yönde etkileyen polifenolik, antioksidan bileşikler sayesinde ,böbreklerin düzgün işleyişini de uyarır.

Göz Sağlığı: Muzlar, diğer pek çok meyve gibi, antioksidan bileşikleri ve karotenoidler ile birlikte gözlerinizin sağlığını ciddi oranda artırabilecek minerallerin uygun bir karışımı ile doludur. Makula dejenerasyonu, katarakt, gece körlüğü ve glokomun, muz ve diğer benzer meyveler alımıyla azaldığı gösterilmiştir.

Kardiyovasküler Koruma: Muz, çeşitli nedenlerle kalp sağlığının önemli bir bölümünü temsil eder. Her şeyden önce, muzlar zengin potasyum kaynaklarıdır, bu nedenle muzlar vazodilatörler olduklarından kan basıncını düşürürler. Damar ve damarların gerilimini rahatlatarak kan, vücudun içinden daha sorunsuz akabilir ve vücudun çeşitli organlarını oksijenle işlevi arttırabilir. Bu, aterosklerozun ve o andaki durumla o kadar sık ilişkili olan daha sonraki kalp sorunlarının ve  kalp krizlerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir. Muzdaki lif, aynı zamanda, kardiyovasküler sistem üzerindeki stres azaltıcı olarak atardamarlardan ve kan damarlarındaki aşırı kolestrolü de azaltır.

Anemi: Muz, yüksek demir içerir ve bu nedenle anemi tedavisine yardımcı olurlar, çünkü  demir eksikliğinden dolayı anemi oluşması, düşük kan hücre sayısı nedeniyle demir, kırmızı kan hücrelerinin önemli bir parçasıdır. Muzun  ayrıca önemli bir bakır içeriği var ki bu da kırmızı kan hücrelerinin oluşmasında önemli bir unsurdur. Alyuvar sayısını artırarak, sadece kansızlığı önlemekle kalmazsınız dolaşımı vücudun her yerine ulaşmasını sağlayarak , organın çeşitli bölümlerini oksitleyip işlevselliklerini artırabilirsiniz.

Benzer Yazılar