Beslenme
Tereyağının Faydaları 29.12.2016

TEREYAĞININ FAYDALARI

Tereyağın yıllar itibarıyla itibarında dalgalanmalar olmasına rağmen, bağışıklık sisteminizi iyileştirebilen, hormonlarımızı düzenleyen, vizyonumuzu koruyan, metabolizmayı hızlandıran, beyin fonksiyonunu arttıran, kalp rahatsızlığı şansını azaltabilen ve beslenme yeteneğini azaltan bir diyetin çok yararlı bir parçasıdır. Kan basıncını düşürür ve sizi kanserden korur. Ayrıca, tereyağı beyin ve sinir sistemi gelişiminin düzgün gelişmesini sağlarken, gastrointestinal koşullara karşı da koruma sağlayabilir.

Tanım gereği, tereyağı, fermente olmuş veya taze bir kaynaktan süt veya kremanın işlendiği zaman oluşan bir süt ürünüdür. Sıvının bu fiziksel manipülasyonu yağ emülsiyonundan yağ içinde bir emülsiyona dönüştürür, çünkü yağların zarları parçalanır ve kalınlığı artırmak ve tereyağı gerektiren tutarlılığı oluşturmak için birlikte katılmaktadırlar. Buzdolabına koydukları bu daha katı, daha kalın emülsiyon, farklı yağ varyasyonları katılaşmaya ve karışmaya başlar ve oda sıcaklığında yumuşayan tereyağında, hepimizin bildiği ve sevdiği süt ürününe yumuşatılır. Tereyağ geleneksel olarak hayvan sütlerinden, çoğunlukla ineklerden türetilir, bu nedenle tereyağı çoğu süt ürününde olduğu gibi, çoğunlukla inekli alanlarda üretilir. Bununla birlikte, koyun, manda, keçi ve yak gibi sütlü hayvanlardan başka türde tereyağları  elde edilebilir.

Tereyağın çeşitli kültürel mutfaklarda 4000 yıldan fazla bir süredir kullanıldığına dair kanıtlar vardır ve Hint kültürünün yanı sıra İncil'de derinlemesine yapılan araştırmalar bize tereyağın binlerce yıldır var olduğunu, uzun süredir kutsal sayıldığını ve uzun süredir var olduğunu göstermektedir Besleyici potansiyeli nedeniyle saygı görmektedir.

Tereyağın Besin Değeri

Tereyağın bu pozitif özellikleri esas olarak tereyağında bulunan etkileyici miktardaki vitamin ve minerallerden kaynaklanmaktadır.  A vitamini, D vitamini, E vitamini ve K vitamini ile manganez, krom, iyot, çinko, bakır ve selenyum gibi gerekli mineralleri içerir. Bu, en önemli ve önemli yararların sadece kısmi bir listesidir, ancak tereyagindeki besin maddelerinin geniş çeşitliliği ile, her zaman daha fazla potansiyel faydalar keşfedilmektedir. Tereyağı ağırlıklı olarak yağlardan oluşur, hepsi de zararlı değildir.

Tereyağının Sağlık Açısından Faydaları

Güçlü Antioksidan: Doğal yağ, insan için alışılmadık ve gerekli besin maddesi olan yüksek seviyelerde karoten içerir. Karoten insan sağlığına antioksidan ya da A vitaminine dönüşürken iki şekilde katkıda bulunur. Antioksidanlar açısından karotinin yaklaşık% 60'ı vücut tarafından alınır ve vücutta bu hastalıklara karşı savaşan bileşikler haline getirilir. Bu antioksidanlar anti-enfeksiyözdür ve bağışıklık sisteminizde bir artış sağlayabilir. A vitamini yağda çözünür olduğundan cilt, gözler, ağız, boğaz gibi yağda çözünebilen membranlara sahip olan vücudun bölümlerine, ayrıca üriner ve sindirim sistemlerine de fayda sağlar. Hücre çoğalmasını ve onarımını teşvik edebilir, bulaşıcı maddelere karşı savunmasızlıktan korur.

Ayrıca, vitamin A, virüslere ve çeşitli hastalıklara karşı koruyan bağışıklık sisteminin savunma hücreleri olan lenfositlerin üretimini uyararak bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek düzeyde A vitamini, solunum yolu enfeksiyonlarına karşı savunmanızı ve AIDS gibi otoimmün hastalıkları artırabilir.

Anti-Kanser Özellikleri: A vitamini ve beta-karotenin yüksek seviyeleri de çokça incelenmiş ve bu iki besin arasında pozitif bağlantılar , kolorektal ve prostat kanseri şansının düşük olduğu tespit edilmiştir. A vitamininin göğüs kanseri üzerindeki etkisi konusunda daha fazla araştırma yapılmakta, ancak şimdiye kadarki çalışmalar umut vericidir. Bu faydanın bir kısmı A vitamininin antioksidan yeteneklerinden kaynaklanmaktadır, çünkü aktif olarak kanserli büyümeye karşı savunurlar ve kanserli hücrelerin metastatını yavaşlatan tümörler içinde apoptozu (spontan hücre ölümü) teşvik ederler.

Konjuge Linoleik Asit (CLA) tereyağı içinde önemli seviyelerde bulunmuştur ve çalışmalarda bir kanser önleme yöntemi olarak bağlantılıdır. Sonuç olarak, tereyağı, ılımlı miktarlarda tüketildiğinde, kanseri önlemenize yardımcı olabilir. Bununla birlikte, sigarayla birlikte kullanıldığında yüksek miktarda A vitamini akciğer kanseri şansını artırdığı gösterilmiştir, bu nedenle sigara içenler A vitaminden ziyade antioksidan ihtiyaçları için C vitamini tercih etmelidirler.

Bağırsak Koşulları: Tereyağının birçok bileşeni arasında, ayrıca glikosingleolipidler de içerir. Bu özel yağ asidi, membran boyunca mukus tabakalarına katkıda bulunarak bakteriyel enfeksiyonların iş gören reseptörlere bağlanmasını zorlaştırarak vücudunuzu çeşitli gastrointestinal sorunlardan ve koşullardan koruyabilir. Tereyağın içinde başka bir hayvandan türetilen yüksek miktarda glikosfolipolipid bulunur, bu nedenle diyetinize tereyağı eklemek midenizdeki ve sindirim bölgelerindeki savunmalarınızı artırabilir.

Kardiyovasküler Sağlık: Tereyağı "iyi" kolestrol olarak da bilinen HDL kolestrolü içerir. Bu omega-3 yağ asidi, arterleri tıkayarak ateroskleroz, kalp krizi ve felce yol açabilen omega-6 yağ asidi ("kötü" kolesterol) varlığını  düşürür. 

Tiroid sağlığı: Tiroid bezimiz, endokrin sistemimizin tartışmasız en önemli kısmıdır ve sahip olduğu temel ilişkilerden biridir. Hipotiroidizm veya diğer tiroit ile ilişkili hastalıklara sahip birçok insanda vitamin-A açısından yetersizdir. Bu, vücudun her yerinde yaratılacak ve salınacak hormonların düzgün işleyişine ve düzenlenmesine yardımcı olur. Tereyağın diğer vitamin türüne göre daha fazla A vitamini vardır; bu nedenle tiroid sorunlarınız varsa veya oluşmasını önlemek istiyorsanız, tereyağınızı diyetinize orta miktarda eklemelisiniz.

Cinsel işlev Bozukluğu: Tereyağı içinde bulunan yağda eriyen vitaminlerin çoğu, insan sağlığı için çok önemlidir, çünkü suda çözünen vitaminlerden besin almaya ihtiyaç duyulmaktadır. Araştırmalar bu yağda çözünür vitaminlerin çoğunun daha da gelişebileceğini göstermiştir. Cinsel performans. Hem A vitamini hem de D, uygun beyin ve sinir sistemi gelişimlerinde önemlidir, ancak cinsel gelişim için de gereklidir. Bu yağlar ve E vitamini olmadan,  erkekler ve kadınlar da, cinsel özelliklerinin doğru bir şekilde görülemediği bir tür beslenme sterilitesi yaşayabilir. Son on yılda cinsel işlev bozukluğunun ve sterilite oranının tereyağı tüketimi düştükten sonra önemli ölçüde arttığını görülmüştür. Tereyağı, sahip olduğumuz yağda eriyen vitaminlerin en iyi kaynağıdır.

Göz Sağlığı: Tereyağı gibi yüksek seviyelerde beta karoten bulunduran besin kaynağı , uzun zamandır göz sağlığı için bir güçlendirici olarak bilinir. Gözlerin korunmasının, yanı sıra ek hücresel büyümenin uyarılmasına, katarakt başlangıcının erimesine ve maküler dejenerasyon şansının azaltılmasına katkıda bulunur. Ayrıca anjina pektoris ve diğer gözle ilgili koşulların riskini azaltır.

Artrit ve Eklemler: Tereyağı sadece tereyağı ve kremde bulunan nadir bir hormon benzeri madde içerir. Buna Wulzen Faktörü denir ve artrite neden olan eklemlerin kalsifikasyonundan insanları korur. Aynı faktör, insanları arterlerin sertleşmesinden, bronz bezin kalsifikasyonundan ve yukarıda belirtildiği gibi kataraktlardan koruyabilir. Bu sadece krem veya süt gibi hayvansal yağlarda bulunur ancak pastörizasyon, Wulzen Faktörünü ortadan kaldırır, bu nedenle tereyağı ikame maddeleri ve margarin hayati fayda sağlar.

Kemik Sağlığı: Yukarıda açıklanan anti-sertlik faktörünün yanı sıra tereyağı, manganez, çinko, bakır ve selenyum gibi temel mineraller açısından da zengindir. Bunların hepsi kemik sağlığının korunması ve kemik onarımı ve büyümesinin teşvik edilmesinde önemli unsurlardır.

Selenyum ve manganez gibi bazı minerallerin de başka işlevleri vardır. Selenyum uygun tiroid ve bağışıklık sistemi işlevinin ayrılmaz bir parçası iken, manganez daha küçük miktarlarda olmasına rağmen demir gibi kan üretmek için gereklidir.

Beslenme Emilimi:  Besin kaynaklarından besin alırken vücudumuzun verimliliğini arttırmak, sistemlerimizden geçen her besiyerden en iyi şekilde yararlanabilmek için şaşırtıcı bir yeteneği vardır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tereyağın sağlığa olan faydalarına rağmen hala çoğunlukla yağlardan oluştuğunu unutmamak önemlidir. Bu da bazı insanlara zarar verebilir, özellikle de fakir diyetleri olanlar için, obezler veya kilo vermeye çalışın insanlara tavsiye edilmez. Tereyagı sağlıksız kolestrol içerir ve çok fazla tüketilirse, kalp hastalığı, kanser, obezite ve bunlara eşlik eden diğer tüm sağlık koşulları gibi birçok sağlık problemine neden olabilir. Bütün iyi şeyler ılımlı bir şekilde alınmalı ve hiçbir zaman gerekli miktarların üzerinde olmamalıdır. Diğer sağlık yararları için tereyağına geçmeden önce genel kolesterol sağlığınız ve kalp rahatsızlığı riski hakkında bir Doktora danışmanız önerilir.

Benzer Yazılar