Spor
Yağ Yakarken Kas Yapmak İçin Yapılması Gerekenler 11.03.2024

Hepimiz daha formda bir görünüme kavuşmak isteriz. Bunun için çeşitli programlar uygularız. Genellikle de hedefimizi kilo vermek ya da kas yapmak şeklinde belirleriz. Fakat bilinçli bir program uygulayarak, her iki hedefe aynı anda ulaşabiliriz.  Bu işlem (body recomposition,) vücut dekompozisyonu, vücut yeniden bileşimi ya da definasyon olarak tanımlanıyor.

Vücut yeniden düzenlenmesi yalnızca kilo vermekten daha farklı bir oluşumdur. Bugüne kadar öğrendiğimiz bilgilere göre hem vücut yağını azaltmak, hem de kas inşa edebilmek birbiri ile karşıt eylemler gibi görünüyor. Temel düşünce sisteminde kilo kaybı için daha az kalori alınması gerekli iken, kas oluşturabilmek için ise daha çok kalori alınması gereklidir. Görüldüğü gibi her iki amaca ulaşmak için, yapılması gerekenler birbiri ile çelişkili duruyor. Fakat bilinçli bir diyet ve egzersiz programı ile her ikisini de aynı zaman diliminde yapabilmek mümkündür.

Günlük aktiviteler harekete katkıda bulunurken, aynı zamanda kalori yakılmasını da destekleyebilir.

Vücut Kompozisyonu Nedir?

Vücut kompozisyonu, en basit şekliyle vücudunuzda yer alan yağ miktarının, vücudunuzun yağsız bölümüne oranı olarak tanımlanabilir. Bazı durumlarda vücut kompozisyonu ile vücut yağı yüzdesi terimlerinin birbirine karıştırıldığını görüyoruz. Oysaki vücut yağ yüzdesi, genel vücut kompozisyonunuzun yalnızca bir kısmıdır.

Yağsız kütle denildiği zaman anlaşılması gereken şunlardır:

·         Kas dokusu

·         Kemik dokusu

·         Bağ dokusu

·         Tendonlar

·         Organlar

·         Diğer dokular ve vücut suyu

 Yani vücut kompozisyonu denildiğinde vücudunuzda yağ dışında kalan bütün bileşim kast edilmektedir. Vücut kompozisyonunu ölçmek için tercih edilen metoda göre suyu kendi yüzdesi halinde de görebilmek mümkündür.

Vücudun Yeniden Düzenlenmesi Nedir?

Vücudun yeniden düzenlenmesi ya da bir başka deyişle vücut dekompozisyonu vücuttaki yağ kütlesinin, yağsız kütleye olan oransal değerini değiştirmektir. Vücudun yeniden düzenlenmesi basitçe söylemek gerekirse, vücudun yağını kaybetmesi ve kas kütlesi kazanma sürecini tanımlayan bir terimdir. Vücudu yeniden düzenleyerek bir yandan yağ yakarken, bir yandan da kas kütlesi kazanabilmek imkansız değildir. Böylece yağlar erirken altındaki kasları ortaya çıkarabilirsiniz.

Başlangıç İçin Kilo Kaybetmeye Takılmayın

Vücudun yeniden düzenlenmesi ve kilo kaybı aynı kavramlar değildir. Vücudunuzu yeniden düzenlerken, kilo kaybı yaşamadığınız gibi kilo da alabilirsiniz. Klasik bir önerme olan “ Kas yağdan ağırdır” cümlesini duymuşsunuzdur. Kas yağdan daha yoğun olduğu için, bu önermede doğruluk payı vardır.

Vücudun yeniden düzenlenmesinde ana hedef kilo kaybı olmayıp, daha sıkı bir görünüme kavuşulmasıdır. Böylece kıyafetler üzerinize daha iyi oturur. Vücudun yeniden düzenlenmesinde kilo ağırlığınızı düşünmeyin. Bazı durumlarda kilo aldığınız halde daha az alan kapladığınızı fark edebilirsiniz.

Pek çok insan vücudun yeniden düzenlenmesi programında katıldıktan sonra kilolarında hiç bir değişiklik olmadığını fakat daha fazla kas kütlesine sahip olduklarını anlatıyor. Bütün bunların yanı sıra akılda tutulmasında yarar bulunan önemli bir nokta çok fazla miktarda vücut yağı kaybetmek istenirken aynı zamanda çok da fazla kas kütlesi edinme hedefinin bulunmadığı hallere uzun sürede   kilo verilmesi söz konusu olabilir.  

Vücudun Yeniden Düzenlenmesi Programı Nedir?

Vücut dekompozisyonu programları bireysel sağlık ve form hedeflerine göre değişir. Yani kişiye özel programlardır. Bu çalışmada çok düşük kalorili yiyecekler tüketmek ya da çok yoğun ağır kardiyo egzersizi yapmak türünde bilinen kilo verme reçeteleri  bulunmaz.

Bununla birlikte elbette takip edilmesi gereken genel kurallar bulunmaktadır. Vücut dekompozisyonu için gerekli olan başlıca programlar şunlardır:

·         Kardiyovasküler çalışmalar ile yağ yakılması

·         Ağırlık çalışması ile kas geliştirilmesi

·         Yağ kaybetme hedefine uygun olarak kalori alımında düşüş yaşanması

·         Protein alımını artırarak vücutta kas oluşumunun desteklenmesi

Yağ Yakılması

Yağ kaybetmek için uyulması gereken temel kural, bireyin harcadığından daha az kalori tüketmesidir. Sağlıklı bir diyet uygularken kardiyovasküler egzersiz ya da kombine kardiyo-direnç çalışması yapmak tercih edilebilecek uygun bir yöntemdir.

Yağ yakmanın hızlanması için düzensiz beslenme  alışkanlıkları geliştirerek, vücudu ihtiyacı olan besinlerden mahrum bırakmak son derece riskli ve sürdürülemez bir davranış biçimidir.

Kas Oluşturulması

Kas geliştirmek için iki önemli kriter vardır. Bu kriterler şunlardır:

·         Ağırlık çalışması yapmak

·         Protein tüketimini arttırmak

Ağırlık çalışması vücut dekompozisyonu için olmazsa olmaz bir çalışmadır. Kaslarınız zorlanmadığı takdirde büyümez. Bu da kas gelişimi için yakılandan daha fazla kalori alınması gerekliliğini ortaya koyar. Bütün makro besinler vücut için önemli olsa da protein, kas gelişimi için hayati önem taşır. Vücudumuzda yeteri kadar protein olmadığında ağırlık egzersizleri yapılırken parçalanmaya uğrayan kas dokularının onarımı zorlaşır.

Konu üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar yüksek proteinli bir diyetin hem yağ yakılmasına hem de kas oluşumuna hizmet edebileceğini gösteriyor. Bu bilginin ışığında, kalori açığı verilirken normal alınması gereken miktardan daha fazla protein alınması kas kütlesinin korunmasına ve onarımına destek verir.

Özetle belirtmek gerekirse kuvvet egzersizleri yapan bireylerin protein alımını arttırması ve ağırlık kaldırma çalışmalarına devam etmesi, vücut dekompozisyonunda istenen düzenlemelere yol açar.

Benzer Yazılar