Sağlık
Çölyak Hastalığı Nedir? 21.01.2017

Çölyak Hastalığı Nedir?

Çölyak hastalığı, buğday, çavdar ve arpa bulunan bir protein olan gluteni yediğinizde ince bağırsağınızda sorunlara neden olan bir hastalıktır. Gluten, çölyak hastalığı olan insanlar için zehirlidir.

Gluten çölyak hastalığı olan insanlara nasıl etki eder?

Çölyak hastalığı olan insanlarda, gluten bağışıklık sisteminin ince bağırsağa saldırmasına neden olur. Bu da ince bağırsağa zarar verir ve ince bağırsağınızı, yediğiniz gıdalardan besin almaya devam ettirir. Bu olduğunda, vücudunuz vitamin, kalsiyum, protein, karbonhidrat, yağ ve ihtiyaç duyduğu diğer önemli besin maddelerini alamaz. Vücudunuz bu besinler olmadan iyi çalışamaz.

Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?

Çölyak hastalığı, geniş bir semptom yelpazesine, değişen semptomlara veya bazen hiç semptom oluşturmamasına neden olabilir. Çölyak hastalığının belirtileri ;

Çölyak hastalığı olan bebekler ve küçük çocuklar karın ağrısı, kusma, diyare (hatta kanlı diyare) ve kabızlık gibi sindirim semptomlarına yakalanma olasılığı daha yüksektir. Ve kilo almakta sorun yaşayabilirler. Bir çocuk aynı zamanda sinir bozucu, hüzünlü, duygusal veya aşırı bağımlı olabilir. Eğer çocuk yetersiz beslenirse, büyük bir karın, ince uyluk kasları ve düz kalçalara sahip olabilir. Çölyak hastalığı olan birçok çocuk aşırı kilolu veya obezdir.

Gençler diyare ve kabızlık gibi sindirim semptomlarına sahip olabilirler. Ergenliğe geç geçebilir ve kısa boylu olabilirler. Çölyak hastalığı, bazı saç dökülmesine (alopesi areata adı verilen durum) veya diş problemlerine neden olabilir.

Yetişkinlerin sindirim semptomları olma olasılığı daha düşüktür. Bunun yerine, yorgunluk, kemik veya eklem ağrısı, sinirlilik, anksiyete , depresyon ve kadınlarda menstrual dönemleri kaçırma gibi genel sağlık durumu zayıflatıcı durumlar olabilir. Bazı yetişkinlerde ishal veya kabızlık gibi sindirim semptomları olabilir.

Çölyak hastalığı olan erişkinlerde osteoporoz (kemiklerde kalsiyum kaybı) ve anemi sık görülür. Osteoporoz belirtileri, gece kemik ağrısı olabilir.

Laktoz intoleransı (süt ürünlerinde sindirim problemi), çölyak hastalığı olan her yaştan hastada görülür.

Çölyak hastalığı olan insanlarda ağızda Dermatit herpetiformis (kaşıntılı, kabarık cilt problemi) ve ağrı kesiciler de sıklıkla karşılaşılan sorunlardır.

Sebepler ve Risk Faktörleri

Çölyak hastalığı nasıl gelişir ?

Doktorlar ve araştırmacılar, çölyak hastalığının nedeninin tam olarak ne olduğunu bilmiyorlar. Çölyak hastalığı aşağıdaki kişilerde daha yaygındır:

Çölyak hastalığı ailenizdeki bireylerde varsa ; Ailenizin bir üyesi çölyak hastalığına yakalanmışsa, ailenizin diğer 10 üyesinden yaklaşık 1 kişi de bu hastalığa sahip olabilir.

Tip 1 diyabet, romatoid artrit, otoimmün tiroid veya karaciğer hastalığı, Addison hastalığı veya Sjogren sendromu gibi bir otoimmün hastalığına sahip olabilirsiniz.

Çölyak hastalığınız varsa, bunu kolaylıkla anlayamazsınız. şiddetli stres, fiziksel yaralanma, enfeksiyon, doğum veya ameliyat gibi bir şey çölyak hastalığını tetikleyebilir.

Teşhis ve Testler

Çölyak hastalığım olduğundan emin olabilir miyim?

Kan testleri, doktorunuzun bu hastalığı teşhis etmesine yardımcı olabilir. Çölyak hastalığınız olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun. Kan testine başlamadan önce gluteni yemeyi bırakmayın. Kan testinizden önce gluteni yemeyi bırakırsanız, sonuçlarınız karışık olabilir. Kan testiniz çölyak hastalığınız olabileceğini gösteriyorsa, bağırsak biyopsisinde (ince bir tüp kullanarak ince bağırsaktan küçük bir parça doku alırsanız) veya dermatit herpetiformis (belirli bir cilt döküntüsü) tanısı size ait olduğunu teyit edecektir.

Çölyak hastalığı Tedavisi

Çölyak hastalığını nasıl kontrol edebilirim?

Çölyak hastalığını gluten içermeyen bir diyet izleyerek hastalığı kontrol edebilirsiniz. Hayatınızın geri kalan kısmında gluteni tüketmemelisiniz. Doğru diyet izleyerek, çölyak hastalığının neden olduğu zararı tersine çevirebilir ve kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Ama diyetinize uymazsanız hastalık geri gelecek etkilerini gösterecektir.

Glutensız  diyeti uygulayan insanlar, pek çok ekmek, makarnalar, tahıllar ve işlenmiş gıdalar da dahil olmak üzere buğday, arpa, çavdar, hektar ve tritikale ürünleri içeren tüm gıdalardan kaçınmalıdır. Pirinç, mısır, yulaf, kino, karabuğday ve darı gluten içermez. Bazı insanlar yulafdan kaçınmayı tercih eder, çünkü bazı yulaf ürünleri buğday gluteni ile kontamine olabilir. Gluten bazen ilaçlarda da kullanılır, bu nedenle yeni bir ilaç almadan önce doktorunuzla veya eczacınızla konuşmayı unutmayın. Glutensiz kalmayı öğrenmek ilk başlarda zor olabilir. Siz ve aileniz için glutenden nasıl kaçınacağınızı öğrenmek zaman alacaktır.  Madde etiketlerini okumayı ve gluten içeren gıdaları tanımlamayı öğrenmeniz gerekecek. Marketlerden yiyecekleri alırken dikkatli olmalısınız.

Benzer Yazılar