Sağlık
Depresyon Tedavisi 01.02.2017

Depresyon Nedir?

Doktorlar depresyondan bahsederken, majör depresyon olarak adlandırılan tıbbi hastalık olarak adlandırırlar. Majör depresyon geçiren bir kişinin, Semptomlar bölümünde neredeyse her gün, bütün gün, 2 hafta veya daha uzun süre listelenenler gibi semptomları vardır. Daha az şiddetli semptomlara neden olan küçük depresyonlar içerir. Her iki depresyon da aynı sebeplere ve tedavilere sahiptir.

Depresyon her yaştan insanı etkileyebilir ve her insan için farklıdır. Depresyon geçiren bir kişi duygularını kontrol edemez. Sizin veya çocuğunuzun, ergenliğinizin ya da daha büyük bir akrabanız depresyondaysa, onun hatası değildir bu ve dönemsel yaşanan psikolojik hastalıklardır.

Depresyon kadınlarda erkeklerden ziyade daha mı yaygındır?

Evet. Kadınlar, depresyon yaşamak için erkeklere oranla iki kat daha fazla psikolojik sorun yaşayabilirler. Bunun nedeni bilinmemektedir, ancak bir kadının hormon düzeyindeki değişiklikler depresyon ile ilişkili olabilir.

Depresyon Belirtileri

Depresyon belirtileri her kişi için farklıdır. Aşağıda listelenen belirtilerden birine veya birkaçına sahip olabilirsiniz. Belirtileriniz yalnızca duygusal veya yalnızca fiziksel belirtiler veya her ikisini de içerebilir.

Duygusal Belirtiler;

- Kolayca ağlamak ya da hiçbir sebep olmadan ağlamak

- Suçlu veya değersiz hissetmek

- Huzursuz, sinir bozucu ve kolayca sinirlenmek 

- Hüzünlü, hissiz veya umutsuz hissetmek

- Hoşunuza giden şeylere ilgi ve zevki kaybetmek

- Ölüm veya intihar düşünmek

Fiziksel Belirtiler;

- İştah değişikliği (her zamankinden daha fazla yeme veya her zamankinden daha az yeme)

- Her zaman çok yorgun hissetmek

- Tedaviyle iyileşmeyen diğer ağrı ve ağrılara sahip olmak

- Dikkat çekmede, konuyu hatırlatmakta, konsantre olmakta ve kararlar almakta zorlanmak.

- Baş ağrısı, bel ağrısı veya sindirim problemleri

- Çok fazla uyku sorunu yaşama

- İstenmeyen kilo verme veya almak

- Depresyon belirtileri çocuklar, gençler ve yaşlılar için farklı olabilir.

- Depresyon Belirtileri Hakkında Daha Fazla Bilgi Edinin

- İntihar Düşünceleriyle Baş Etmek

Depresyonun Nedenleri

Depresyon beyindeki kimyasal dengesizliğinizden kaynaklanabilir. Bazen beyinde yeterince kimyasal haberciler (nörotransmitterler) yoktur. Ruh halinizi etkileyen nörotransmitterlerin örnekleri serotonin , norepinefrin  ve dopamindir. Beyindeki bir kimyasal dengesizlik aşağıdakilerden bir veya daha fazlasına bağlı olabilir:

Genleriniz de. Bazen depresyon kalıtsaldır, yani ailenin genlerinde mevcuttur. Ebeveyniniz veya kardeşiniz yada ailenizde depresyon özgeçmişi varsa, Sizin de depresyona yakalanma riskiniz olabilir.

Tıbbi bir durum. Tiroidinizle, besin yetersizliklerinde veya kalp hastalığı, şeker hastalığı veya kanser gibi kronik hastalıklarla ilgili sorunlar depresyona neden olabilir.

Hayatınızdaki olaylar , stresli olaylar (örneğin, sevdiğiniz birinin ölüm, boşanma, kronik hastalık veya iş kaybı gibi) depresyonu  tetikleyebilir.

İlaçlar, uyuşturucular, alkol veya bazı ilaçları almak, uyuşturucu ya da alkol kullanımını kötüye kullanmak ya da başka hastalıklara sahip olmak da depresyona neden olabilir.

Depresyon, kişisel güçsüzlük, tembellik veya irade eksikliği nedeniyle değildir.

Doğumda oluşabilecek depresyon neden olabilir?

Bebeğin doğumundan sonraki günlerde, bazı annelerin ruhsal değişimlerine maruz kalmaları sık görülür. Biraz depresif hissedebilir, konsantre olmakta zorlanırlar, iştahlarını kaybedebilir veya bebek uykudayken bile iyi uyuyamadığını düşünebilirler. Buna bebek mavisi denir ve doğumdan sonraki 10 gün içinde ortadan kaybolur. Bununla birlikte, bazı kadınların daha da kötüleşen semptomları veya semptomları daha uzun sürmektedir. Buna postpartum depresyon denir.

Teşhis ve Testler

Doktorum depresyonda olup olmadığımı anlayabilir mi?

Belirtilerinizi doktorunuza bildirmeniz gerekir. Doktorunuzun sadece size bakarak depresyondaki olduğunu tahmin edebilmelerini beklemeyin. Utanıyorsanız ya da tedavinin aslında kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacağını düşünmüyorsanız. Doktorunuzla konuşmak için beklememelisiniz. Tedaviye ne kadar çabuk başvurursanız, depresyondan o kadar çabuk kurtulabilirsiniz.

Depresyon nasıl teşhis edilir?

Doktorunuza nasıl hissettiğinizi söyledikten sonra belirtileriniz, sağlığınız ve ailenizin geçmişi hakkında bazı sorular sorabilir. Doktorunuz ayrıca size fiziksel bir sınav da yapabilir ve bazı testler yapabilir. Aldığınız tüm ilaçları doktorunuza bildirmeniz önemlidir.

Depresyon da yardım almanız neden önemlidir ?

Erken tanı ve tedavi, depresyonun daha da kötüye gitmesini veya uzun süre dayanmasını sağlar.

Teşhis ve tedavi, "normal" benliğinize dönmenize ve hayattan zevk almanıza yardımcı olabilir.

Teşhis koyduktan sonra, tedavi, depresyonun geri gelmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Depresyon hastalarında intihar düşünceleri yaygındır. Depresyonunuz için yardım almazsanız  intihar riski daha yüksektir. Depresyon başarıyla tedavi edildiğinde, intihar düşünceleri kaybolacaktır.

Depresyon Tedavisi

Depresyon nasıl tedavi edilir?

Depresyon ilaçlarla, danışma ile veya her ikisi ile tedavi edilebilir. Besleyici bir diyette önemle tavsiye edilir. Öncelik her zaman Doktorunuza danışmanız çok önemli bir adım olacaktır.

Benzer Yazılar