Sağlık
Glokom (Göz Tansiyonu Hastalığı) Nedir? 05.10.2017

Yaşlandıkça, glokom gelişme riski artar fakat semptomları tanıyabilmeniz ve gerektiğinde tıbbi yardım aramanız şartıyla, uygulanabilir bir dizi tedavi seçenekleri mevcuttur. Yaşam tarzınızı glokom riskinizi azaltmak için değiştirmeden önce, bu durumun ayrıntılarını, ayrıca ilgili riskleri ve belirtileri anlamak önemlidir.

Glokom Nedir?

Glokom, gözü etkileyen ve tedavi edilmezse, körlüğe neden olan önde gelen nedenlerden biri olan çok yaygın bir durumdur. Esasen, optik sinir üzerindeki baskıyı artırmak hasara neden olmaya ve görüşünüzü zorlaştırmaya başlayacaktır. Göz içi basıncı olarak adlandırılan bu basınç, optik sinirin mesajları beyne düzgün şekilde iletmesini zorlaştırır.

Bu durum genellikle kalıtsal olarak düşünülür, ancak  , özellikle de 55 yaşın üzerindeki insanları etkileyebilir. Durum belirgin bir semptom veya ağrı olmaksızın kademeli olarak gelişebilir ve teşhis koymayı zorlaştırır. Bununla birlikte, eğer glokom ele alınmazsa, problem daha da kötüye gidecek ve sonunda görme kaybına yol açacaktır. Bu durum, yılda en az bir kez bir göz doktoru görmenizin ve glokom semptomları geliştirdiğinizi düşündüğünüzde daha sık önerilmesinin ana nedenlerinden biridir.

GLOKOM TÜRLERİ

Primer açık açılı glokom, kapalı açılı glokoma, konjenital glokom ve normal gergin glokoma olmak üzere iki ana glokom türü yanı sıra daha nadir bulunan bir takım çeşitlerin yanı sıra iki ana tipte daha ayrıntılı alt kategoriler de vardır.

Açık Açılı Glokom:  Bu glokom çeşidi en yaygın olanı (tüm vakaların % 90'ından fazlasını temsil eder) ve gözdeki drenaj kanallarının kademeli olarak tıkanması veya tıkanması ile karakterizedir. Bu durumun ikinci ana çeşidinin aksine, iris ile kornea arasındaki açı normaldir. Primer glokom olarak da bilinen bu tip glokom semptomlar ortaya çıkmadan yıllar veya on yıllar alabilir.

Kapalı Açılı Glokom: Bu ikinci tip glokom, derhal dikkat edilmesi gereken tıbbi acil bir durumdur. Drenaj kanalları aniden bloke edildiğinde oluşur, göz içi basıncında hızlı bir yükselme ol16ur ve göz ardı imkansız hale gelir. Bu durumun gelişme hızı, iris ve kornea arasındaki kapalı açının, herhangi bir sıvının yönlendirilmesinin daha zor olmasından kaynaklanmaktadır.

Konjenital Glokom: Prenatal bebeği etkileyen son derece nadir bir durum olan drenaj kanallarının uygun olmayan oluşumu veya gelişimi ile karakterizedir. Mümkünse, bu durum daha fazla büyüme ve gelişme gerçekleşmeden önce mikrocerrahi ile hızlı bir şekilde giderilebilir.

Normal Gerilim Glokomu: Bu, durum  basınç altında olmamasına rağmen, optik sinirin hasar vermeye başladığı gizemli bir varyasyondur. Belirtiler birincil glokoma benzese de, uzmanlar bu durumun kök sebebini açıklamamışlardır. 

Su  sirkülasyona girdiğinde gözü gözenekli bir filtre veya perde ile terk eder. Bu kanal herhangi bir nedenden dolayı tıkanırsa, sıvı artmaya devam edecek ve bu da glokom semptomlarına neden olacaktır. Bu kanalın neden çoğu kişi tarafından engellendiği açık değildir, ancak genellikle yaşla ilişkilidir. Gözdeki akut yaralanmalar, göz enfeksiyonları ve gözdeki iltihap da bu kanalların tıkanmasına neden olabilir.

Çoğu insan her iki gözde de glokom nedeniyle muzdarip olup, kısmi bozulma değil, kişinin görüşünde genel bir düşüşe neden olur. Bununla birlikte, yalnızca bir gözün akut bir nedene maruz kalması mümkündür .

GLOKOMA BELİRTİLERİ

Glokomda görülen başlıca semptomlar kör noktalar, bulanık görme, gözde kızarıklık, baş ağrısı, alında mide bulantısı ve ağrı, nesnelerin etrafındaki gökkuşu veya halesdir. Acı çektiğiniz glokom türüne bağlı olarak, bu belirtiler "saldırılarda" sabit veya geçici olabilir.

Açık açılı glokomda, optik sinir hasarları oluşmadan semptomlar görünmeyebilir. Durum, periferik görüşte gözle görülemeyebilen, sporadik kör noktalar ile başlar. Bununla birlikte, lekeler yayılmaya ve kötüleşmeye devam eder  ve bu lekeler geliştikten sonra görme kaybı hızla gelişebilir.

Kapalı açılı glokomda semptomlar sabit değildir, bunun yerine intraoküler basıncın ani bir yükselişinin ardından çok hızlı bir şekilde gerçekleşir. Bir "saldırı" başlangıcında, bulanık görme ve ışıkların veya diğer nesnelerin etrafındaki halaların yanı sıra ağrılı bir baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Rahatsızlık hızla artarak  alın ve gözlerde şiddetli ağrıya, mide bulantısına ve kusmaya neden olabilir. Bu semptomları yaşarsanız, göz doktorunuza hemen müracaat edin , zira bu genellikle tıbbi olarak acil bir durumdur.

GLOKOMA TEDAVİLERİ

Neyse ki, lazer tedavisi, çeşitli göz damlaları, oral ilaçlar ve diğer minimal invaziv prosedürler de dahil olmak üzere glokom için bazı resmi tedaviler vardır.

Lazer Tedavisi: Bu durum için en kolay çözümlerden biri, sıvıların normal şekilde geçmesine izin vererek, gözdeki tıkalı kanalları açmak için düşük seviyeli bir lazerin kullanıldığı lazer tedavisidir. Bu tedavi tipik olarak primer glokomlu kişiler içindir.

Göz Damlaları: Bu durum için reçete edilebilen, beta blokerler, prostaglandinler ve miotik ajanlar da dahil olmak üzere birçok farklı göz damlası vardır. Seçtiğiniz türe bağlı olarak, bu damlalar her ikisi de semptomları en aza indirmeye yardımcı olabilecek, gözdeki akışkanın basıncını düşürmek veya yavaşlamak için gözdeki sıvı akışını artırabilir. Ne yazık ki, bazı insanlar iltihap ve hafif hassasiyetten kan basıncındaki dalgalanmalara ve ağız kuruluğuna kadar değişen çeşitli yan etkiler nedeniyle reçeteli göz damlalarını kullanmayı sevmemektedir.

Ağız Yoluyla İlaç: Karbonik anhidraz inhibitörleri göz damlası biçiminde gelir ancak oral tablet olarak da tüketilebilirler. Bu ilaç, gözü sulu sıvısının üretimini azaltmaya yardımcı olur ve bu da basıncın düşmesine neden olabilir. Ekstremitelerde karıncalanma ve ağızda metalik bir tat bu ilacı kullanmanın sık rastlanan yan etkileridir.

Cerrahi Seçenekler: Göze küçük bir tüp yerleştirilmesi veya drenaj kanalı dokusunun bir kısmının çıkartılması, göz içi basıncının serbest bırakılmasına izin verilmesi de dahil olmak üzere glokomun baskısını hafifletmek için bazı minimal invaziv prosedürler uygulanabilir.   

EVDE UYGULANABİLECEK İLAÇLAR

Göze uygulanan minimal invaziv bir prosedür olması bile bazı insanlar için korkutucu bir ihtimaldir, bu nedenle rezene, biber, E vitamini, Ginkgo biloba kullanımı ile birlikte karotenoid alımını artırmak gibi glokoma yönelik ev ilaçları oldukça popülerdir .

Karotenoidler: Karotenoidler, gözdeki oksidatif stresin azaltılması ile doğrudan bağlantılı olan spesifik antioksidandır. Bu, glokom gelişme şansını azaltabilir ve genellikle oküler sisteminizin işleyişini ve sağlığını geliştirmeye yardımcı olabilir. Karotenoidler tatlı patates, havuç, yapraklı yeşil sebze ve domates gibi gıdalarda yüksek konsantrasyonlarda bulunur.

Cayenne Biber: Her ne kadar gözünüze biber koyma fikri hoş karşılanmasa da, biberini su ile veya göz damlalarınıza yeterince incelttiğinizde, gözdeki iltihaplanmayı hızla azaltabilir ve bu da glokom gelişme riskinde yüksektir.

Rezene: Bu bitki, iltihaplanmayı azaltarak ve dolaşımı arttırarak vizyonunuza önemli bir katkı sağlayacak birtakım aktif maddelere sahiptir. En iyi sonuç almak için rezene ile yumuşak bir göz ilacı hazırlayabilir veya bir fincan çay demleyip günde bir kez tüketebilirsiniz.

E Vitamini: Çalışmalar, E vitamininin antioksidan etkilerini, gözün lensini temizlemek için de bağlar ve böylece görme yeteneğini bozabilecek herhangi bir tıkanıklık veya tıkanma olmamasını sağlar. E vitamini takviyeleri yaygın olarak bulunur veya badem,  hardal yeşillikleri ve diğer bitki yağları gibi besinler ile diyet alımınızı arttırır.

Ginkgo Biloba: Bu antik bitki, vücudun yanı sıra gözleri de zehirleyebilir ve dolaşımı ve oksijen dağıtımını artırabilir. Glokom semptomlarından muzdarip olursanız, artan besin maddeleri ve oksijen bu durumla mücadelede yardımcı olabilir ve progresyonunu yavaşlatabilir.

Benzer Yazılar