Sağlık
Hamileliğin Evreleri Nelerdir? 12.11.2017

Gebelik Evreleri: 1., 2. ve 3. Dönem

Gebeliğin farklı evrelerinden geçmek, bir kadının hayatının en heyecan verici ve yoğun dönemlerinden biri olabilir. Vücutta meydana gelen pek çok öngörülemeyen değişiklikle birlikte, neler olup bittiğini, gebeliğin farklı evrelerinde "normal" olarak kabul edilen durumu ve her bir trimesterde (9 aylık gebelik süresinin 3 aylık dönemleri) neler bekleyebileceğinizi anlamanız önemlidir.

Gebelik Aşamaları Nelerdir?

Her gebeliğin üç trimesteri vardır - 1., 2. ve 3. trimesterler - fetüsün gelişimi ve hamilelik döneminin ilerlemesindeki önemli adımları işaretler. Trimesterler, ortalama hamilelik 40 hafta olduğu için, 12-13 hafta arasındaki 3 eşit süreye bölünme eğilimindedir. Bu temel ayrım birçok kadının yaşadığı değişimleri daha iyi anlamasına yardımcı olabilir. Pek çok tıbbi standart, gebeliğin bu üç aşamasındaki ortalama aktivite ve gelişim modellerini temel alır.

Gebelikte Toplam Süre

Geleneksel olarak gebeliğin 9 aylık bir süreç olduğunu bilsek de, aslında gebelik ortalama durumda 10 aya daha yakındır. Gebeliğin başlangıcı adet öncesi menstrüasyonun son gününden (yaklaşık 2 hafta) not edilmek eğilimindedir. Bunu takiben, yaklaşık 12 haftalık üç trimester ortaya çıkacak ve toplam gebelik süresi yaklaşık 40 hafta olacaktır.

Bu perspektiften bakıldığında, bir kadının bedenindeki genel değişiklikler oldukça nettir ve çoğu insan, bir çocuğu tasavvur etme ve doğum temellerini anlamayı kolay bulmaktadır. Bununla birlikte, hem annenin hem de çocuğun fiziksel, duygusal ve fizyolojik değişiklikleri farklı trimesterlerde oldukça farklı olabilir. 

Gebeliğin 3 Aşaması

Belirtildiği gibi gebeliğin üç ana aşaması vardır ve her kadının deneyimi farklı olmakla birlikte, her üç aylık dönemin aşağıdaki açıklaması çoğu kadının genel bir rehberidir.

1. Birinci Üç Aylık Dönem

İlk üç aylık hafta birinci haftadan itibaren başlamaktadır. İlk üç aylık dönemin başında, ilk büyük olay çocuğunuzun yumurta sperm hücresi tarafından döllendiği kavramıdır. O yumurtağın ilk görevi, doğumdan 6-12 gün sonra kendi kendine implante edeceği uterusa yolculuk etmektir. Bu, bir kadının vücudundaki yoğun hormonal değişikliklere başlayacak, ilk işareti kaçırılmış bir dönemdir.

Erken gebelik belirtileri (1. trimester) mide bulantısı ve kusma, halsizlik, ruh hali değişiklikleri, baş ağrısı, kabızlık, kilo alımı ve kilo kaybı, şişmiş göğüsler ve olağandışı gıda isteklerini (aşermeleri) içerir. Bu semptomlar kadınlar arasındaki şiddette belirgin bir farklılık gösterebilir, bazıları "sabah bulantısı" yaşamazlar veya beslenme alışkanlıklarında fark etmezler. İlk trimesterde belirtilerinizi etkileyebilecek faktörlerden bazıları, geçmişte çocuk sahibi olup olmadığınız, kilonuz, hormonal düzeyleriniz, kan basıncınız ve diyet seçeneklerinizdir.

Bu arada, ilk üç aylık dönemde, bebeğiniz tek bir hücrenin büyüklüğünden bir limon boyutuna kadar büyür ve 29 gramdan daha ağır olması beklenmez. Bu on iki haftanın sonunda, çocuğunuzun bir erkek ya da kız olup olmayacağı belli olur, sinir sistemi gelişir.

2. İkinci Üç Aylık Dönem

13-28. haftalar genellikle ikinci trimesterdir ve çoğu zaman en uzun süredir. İlk üç aylık döneminiz boyunca hayatınıza zarar verebilecek büyük miktarda hormonlar belirgin şekilde azaltılacaktır. Bununla birlikte, gıdaların daha belirgin semptomlarının bazıları, ünlü "bebek çarpması" gibi karnındaki hafif çıkıntının gizlenmesi zorlaşacaktır. Ayrıca kalçanızda artmış ağrılar, sırtta, kasıklarda ve bacaklarda hafif ağrı veya kilo alımı gibi diğer fiziksel belirtileri de yaşayacaksınız, çünkü rahim fetal büyümeyi karşılamak için genişler.

Kadınlar ayrıca kararan meme uçları, vücuda kaşınma (bazı devam eden hormonal değişiklikler sonucu) ve ayak bilekleri, yüz ve bacaklarda şişmenin yanı sıra karında gergin izler gibi başka semptomlar da görebilirler. İçinizde büyüyen bebek yaklaşık 1 ayak uzunluğunda ve aşağı yukarı 1 kilo olacaktır. Bu da, ilk üç aylık dönemde ortaya çıkan daha fazla fiziksel kitle ve değişim anlamına geliyor. Bebeğin bu noktada kırmızı kan hücreleri, kemik iliği, cinsel organı ve parmak izleri olacaktır. Bu, aynı zamanda, "tekmeler" veya bebeğinizin rahim içindeki konumunu ayarlarken hareketi hissetmeye başlayabileceğiniz üç aylık dönemdir. Bu durum özellikle ikinci trimesterin son ayında olur.

3. Üçüncü Üç Aylık Dönem

Nihai üç aylık dönem, 28-40 haftalar arasında hareket eder. Anne adaylarının fiziksel bulguları açısından bebeğin büyüme dönemini temsil eder. Bebek bu noktada hızlı bir oranda büyüdüğünden, uterusun genişlemesi iç organlara baskı yapmaya başlayacak. Bu ek olarak bir ağrıya yol açabilir, bunun yanı sıra çok daha sık idrara çıkma ihtiyacı doğurabilmektedir. Sırt ağrısı üçüncü trimesterde yaygındır ve yorulmayı önlemek için fiziksel aktivitelerinizin bilinçli olarak azaltılması gerekmektedir.

Üçüncü üç aylık dönem çoğunlukla en stresli dönemdir. Çünkü bebeğinizin karnınızın daha alt bir bölümünü kaplamasının yanı sıra bebeğinizin hareketliliği de artacaktır. Kasılmalar, aynı zamanda, birçok kadın erken bir doğum olduğu yanlış olarak kabul edilen nihai üç aylık dönem boyunca da yaşanabilir. Bir bebeğin 37 haftanın sonunda ortalama boyutu 2 ila 3 kilogramın biraz üzerindedir ve yaklaşık 45 cm uzunluğundadır. 37-40. haftalarda çok az bir büyüme olur. Doğumun kesin zamanlaması her kadın için farklıdır. Bebek doğum için hazır pozisyonunu değiştirebilir (baş aşağı), ancak bu her zaman ortaya çıkmaz.

Son üç aylık dönem boyunca iştahınızın artacağı muhtemeldir. Çünkü siz gerçekten bu noktada bebeğiniz ile birlikte yiyorsunuz. Hamilelik o noktaya normal şekilde devam ettiyse üçüncü üç aylık dönemde doğum kontraksiyonları başlar ve bebek doğumuyla sona erer. Yine, gebeliğin öngörülemezliğinden dolayı 37. haftadan 40. haftaya kadar herhangi bir noktada normal doğum gerçekleşebilmektedir. 

Benzer Yazılar