Sağlık
Hamilelik Sırasında Vajinal Akıntının Nedenleri Nelerdir? 17.11.2017

Hamilelik Sırasında Vajinal Akıntı

Gebelik sırasında vajinal akıntı, vücudunuzun gebelik boyunca sürdürebileceği birçok değişiklik veya benzersiz deneyimlerden biridir. Bu, dönem boyunca alışılmadık gelişmelere genellikle aşırı duyarsız olan bazı kadınlar için endişe veriyor olabilir. Bu nedenle akıntının ne anlama geldiğini, ne zaman endişelenmeniz gerektiğini ve ne yapabileceğinizi öğrenmek önemlidir.
 

Gebelikte Vajinal Akıntı Nedir?

Hamilelik sırasında vajinal akıntı tamamen normaldir. Çünkü vücudunuz özellikle kritik alanda çok fazla değişiklik geçirmektedir. Bununla birlikte, bazı akıntı türleri anormaldir ve doktorunuzla görüşülmesi gereken bir soruna veya enfeksiyona işaret edebilir.

Normal Vajinal Akıntı

Normal vajinal akıntı sütlü ve beyaz olmalıdır. Bu maddeye lökoheler denir. Hafif bir kokusu vardır ve hamilelikte endişelenmeniz gereken hiçbir şey yoktur, çünkü kadınların çoğunluğu bu tür akıntılar yaşamaktadırlar.

Anormal Vajinal Akıntı

Bununla birlikte, anormal vajinal akıntı, daha koyu, hafif yeşil veya sarı renkte olabilir ve kötü bir kokuya sahiptir. Bu, pamukçuk (mantar enfeksiyonu) ya da diğer enfeksiyonların bir göstergesidir. Bu durum hem sizi hem de gebeliğinizi tehlikeye atabileceği için, bu tür akıntılarda, en kısa sürede doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.
 

Gebelikte Vajinal Akıntıların Nedenleri

Gebelik sırasında vajinal akıntının başlıca nedenleri arasında dokuların yumuşaması, gebeliğin ilerlemesi, doğum veya enfeksiyona hazırlanma yer alır.

En önemlisi, vajinanızdaki ve rahimdeki doku tutarlığındaki değişim, bir kısmı boşaltılmasına ve boşalmasına neden olur ve bu da sağlıklı olarak kabul edilir. Benzer şekilde, gebelik ilerledikçe serviks (rahim boyu) ve rahimdeki devam eden değişiklikler ek boşalmaya yani akıntıya neden olacaktır. Özellikle gebeliğin ilk iki haftasında lekelenme (kanama) yaşıyorsanız normaldir. Bununla birlikte, herhangi bir kanama veya lekelenme durumunda derhal bir doktorla görüşülmelidir. Ancak çoğu durumda rutin muayene sonrasında durumunuz normal kabul edilecektir.

Hamilelik döneminizin çok yakınında, muhtemelen kanla çizgili kalın bir tür akıntı yaşayabilirsiniz. Bu endişe verici olabilir, ancak bu durum doğum yaklaşımı ile ilgili olarak gerçekleşen normal bir süreçtir.

Gebelik sırasında vajinal akıntının diğer yaygın nedenleri arasında, doğum kontrol haplarının, diyabetlerin, bazı cinsel yolla bulaşan hastalıkların (gonore), bakteriyel vajinoz, servikal kanser veya pelvik inflamatuar hastalıkların önceden kullanılması da bulunmaktadır.
 

Vajinal Akıntı Nasıl Bir Görünüme Sahiptir?

Görünüm ve doku bakımından normal akıntı, süt tutarlılığına sahip ince, beyaz bir sıvıdır. Bu akıntı şekli (löfor) hafif bir koku olacak ya da hiç koku olmayacaktır. Öte yandan, anormal akıntının rengi sarımtırak veya yeşil olabilir, daha pürüzlü bir peynir kıvamı veya daha kalın olabilir. Anormal akıntının kokusu da hoşnutsuz olacak ve muhtemelen bir enfeksiyon varlığına işaret edecektir. Ayrıca kaşıntı veya vajinal rahatsızlık hissetmemeniz gerekmektedir, eğer tedavinize rağmen devam ediyorsa belirtiler hakkında doktorunuzla konuşmalısınız.

Genel olarak, beyaz, pembe, kahverengi veya kırmızı akıntılar kolaylıkla açıklanabilir ve zararsız olarak kabul edilebilir. Ancak yine de böyle bir durumda doktora danışmalısınız. Akıntınız sarı, yeşil veya gri ise, normal değildir ve mümkün olan en kısa zamanda bir doktor tarafından ele alınmalıdır.
 

Gebeliğin Birinci, İkinci ve Üçüncü Üç Aylık Döneminde Akıntı

Hamileliğinizin aşamasına bağlı olarak, farklı akıntı türleri farklı şeyler ifade edebileceğinden, akıntının kıvamını ve kokusunu değil, hangi üç aylık dönemde meydana geldiğini de not etmek önemlidir.

Gebelikteki İlk Üç Aylık Dönem

İlk üç aylık dönemde, kadınların çoğunu etkileyen, beyaz, sütlü, zararsız akıntı olan lökeryum yaşayabilirsiniz. Aslında, bu tür akıntılar, hamile olduğunuzun ilk işareti olabilir. Yani hamile değilken, bu akıntılar döneminizin yaklaşıyor olabileceğinin işareti olabilir, bu nedenle gebe kalmanın kesin bir işareti olmadığı söylenmektedir.

Gebelikteki İkinci Üç Aylık Dönem

Hamileliğiniz ilerledikçe, ilk üç aylık dönem ile karşılaştırıldığında leukore atımı daha az olur, ancak hala oldukça yaygındır. Bu, vajinal akıntının diğer nedenleri orta haftalarda daha sık görüldüğünden, koku ve görünümüne dikkat çekmek için önemli bir zamandır.

Gebelikteki Üçüncü Üç Aylık Dönem

"Normal" akıntının tutarlılığı son üç aylık döneminizde değişir ve genellikle kalınlaşır. Bununla birlikte, akıntınız daha sık görülürse, preterm doğum eylemi veya rahim ağzının kopma belirtisi olabilir.
 

Vajinal Akıntı İçin Tedaviler

Vajinal akıntının en yaygın türleri, akıntı vücut tarafından fazla doku ve sıvıdan kurtulma için normal ve gerekli bir işlem olduğundan herhangi bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, anormal akıntı durumunda, nedene bağlı olarak bir dizi doktor tarafından teşhis edilmesi gereken tedavi seçenekleri vardır.

Bir mantar enfeksiyonu sorunu yaşıyorsanız, anti-fungal ilaçlar önerilir; bakteriyel enfeksiyonlar (vajinoz) antibiyotik gerektirir. En önemlisi hijyen ve banyo uygulamalarınızdır. Vajinanızın kokulu sabunların veya diğer kozmetik ürünlerin kullanılmaması, idrara çıkma sonrası silinmesi (önden arkaya),% 100 pamuklu iç çamaşırı giyinmeye oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir. 

Benzer Yazılar