Sağlık
Hamilelikte Aromaterapi 16.08.2017

Aromaterapi, son yıllarda, gebelikle bağlantılı olanlar da dahil olmak üzere, çeşitli sağlık koşullarında popüler olan alternatif ilaçlardan biri haline geldi. Aromaterapide kullanılan uçucu yağlar tipik olarak dünya çapında bulunan çeşitli bitkiler ve otlardan elde edilir. Şartları hafifletmek veya iyileştirmek için bulunan yüzlerce esansiyel yağ kombinasyonu vardır. Bu tekniğin doğal yönü, gereksiz farmasötik tedavileri kullanmaktan endişe duyan insanlar için çekici hale getirmektedir.

Herhangi bir kadının hayatında en stresli zamanlardan biri hamileliktir ve bebeğe sahip olmak hayatın en önemli ve güzel deneyimlerinden biri olabilirken, vücuda zorlayıcı olabilecek bir takım yan etkilere neden olabilir, kısaca söylemek gerekirse. Bu nedenle, birçok kadın tehlikeli ilaçların yanı sıra alternatif tedaviler arar (ve kaçınılmaz yan etkileri) ve aromaterapi giderek popüler hale gelmektedir.

Bununla birlikte, gebelik sırasında vücudun duyarlılığı da belirli aromaterapi esansiyel yağları potansiyel olarak tehlikeli hale getirir. Hangi uçucu yağların emniyetli olarak kullanılmasının, vücutta özellikle neye sahip olduklarının yanı sıra kaçınılması gereken özenli yağların bilinmesi önemlidir. Bu bilgiyle, normalde hamile kadınları rahatsız eden çeşitli koşullardan kurtulmanın yanı sıra güvenli ve mutlu bir hamileliğe sahip olabilirsiniz.

Gebelikte Güvenli Esanslı Yağlar

Lavanta

Bu uçucu yağın, hormonları dengelemeye yardımcı olurken gevşeme ve sakinlik duygularını geliştirdiği söylenir.  Ayrıca, gebelik sırasında yaşanan ağrıları azaltabilir.

Ylang Ylang

Bu hamilelik sırasında kullanılabilecek en önemli uçucu yağlardan biridir. Stres seviyelerini düşüren ve rahatlamayı sağlayan kan basıncını azalttığı bilinmektedir.

Okaliptüs

Vücudunuzdaki fazladan stres yüzünden bağışıklık sisteminizin gebelik sırasında zayıflamasının doğal olması. Okaliptüs uçucu yağı, sizi ve bebeğinizi sağlıklı tutabilecek anti-inflamatuar, antiseptik ve antiviral bir maddedir.

Bergamot

Bu uçucu yağ çoğu kadının sıklıkla muzdarip olduğu hazımsızlık için çok iyidir. Ayrıca, gebelik ve postnatal depresyon sırasında ruh sağlığını artırabilir.

Sarı Papatya

Çoğu hamile kadın, baş ağrısı ve kas ağrısı ile hazımsızlık çekmektedir. Papatya esansiyel yağı bu belirtileri azaltmak için bilinmektedir.

Sandal Ağacı Yağı

Bu uçucu yağ, birçok hamile kadın için rahatlamanıza ve uyumanıza yardımcı olabilir. Doğum öncesi depresyondan muzdarip olanlarda , özellikle doğum yaptıktan sonra gebe kadınlara sıklıkla rastlanan sakinleştirici ve anti-depresan etkisi yaratır.

Silhat

Bu yağın, yaşamlarının her noktasındaki insanların bilişsel işlevlerini artırdığı söylenir;  Ve  gebelik sırasında herhangi bir depresyonal sorunda mantıklı düşünmenize yardımcı olacaktır.

Selvi

Bu yağ sadece ikinci trimesterden sonra kullanılmasına rağmen hem hamilelik sırasında hem de doğum yaptıktan sonra ağrılar ve  şişlik, ayak bileği rahatsızlıkları ve varislerin rahatlamasına yardımcı olabilir.

Portakal

Portakal Esansiyel Yağı, kadınların bazen gebeliğin stresli zamanından geçerken maruz kaldıkları gebelik mavileri ile mücadele edebilecekleri canlandırıcı ve sevinç kaynağı bir esans yağı olarak övülüyor.

Tehlikeli Esansiyel Yağlar

Aromaterapide esans yağları çok güçlü olabilir ve vücuda çok ciddi etkiler bırakabilir. Normalde, hamile değilseniz, bu etkiler arzu edilir, ancak birçok yağ hormon dolu gebe vücudu üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Normal olarak adet menajerini düzenleyen emmenagog etkileri vardır, ancak gebelik sırasında kullanıldığında kazalara bağlı düşükler ile sonuçlanabilecektir. Hamilelik sırasında kaçınılması gereken uçucu yağların bazıları arasında şunlar bulunur:



  • Sedir


  • Yasemin


  • karanfil


  • yabanturpu


  • Hardal


  • Rezene


  • Mür


  • Limon


  • Tarçın


  • Fesleğen


  • Karabiber


  • Çördük


  • Junipe


  • Kekik


  • Nane


  • Biberiye

Diğer Aromaterapi Önerileri

Hamilelik esnasında kullanmayı seçtiğiniz güvenli esansiyel yağlardan bağımsız olarak, normalden daha seyreltilmiş sürümler kullanmalısınız, çünkü vücut üzerindeki etkiler çok dramatik olabilir. Banyoda uçucu yağlar mı yoksa buharla solunum versiyonu mı yoksa sıkıştırılmış, küçük seyreltiklerin (normalin % 20-30'u)  kullanılması  önerilir.

En önemlisi, hamilelik esnasında uçucu yağları kullanmadan önce dikkatli olmalısınız ve araştırmanızı yapın. Hamileliğinizle ilgili başka koşulların göz önüne alınması ihtimaline karşı, gebelik sırasında aromaterapi konusunda uzmanınızla konuştuğunuzdan emin olun.

Benzer Yazılar