Sağlık
Hepatit C, Belirtileri ve Tedavisi 16.03.2017

Hepatit Nedir?

Hepatit karaciğer iltihabı için genel bir terimdir. Normalde, karaciğer kanındaki atıkları parçalamaktadır. Ancak karaciğer iltihaplandığında, atık maddelerden kurtulmak için gerekli görevi yapamaz. Bu ise , atık ürünlerin kan ve dokularında birikmesine neden olur.

Pek çok şey hepatite neden olabilir. Hepatitin en yaygın nedeni 5 hepatit virüsünden (A, B, C, D veya E) biridir. Karaciğere, zehirlere, otoimmün rahatsızlıklara, aşırı alkol kullanımına, karaciğerde yaralanmaya ve belirli ilaçları alarak kan dolaşımının eksikliği hepatite neden olabilir. Daha seyrek olarak, mononükleoz veya sitomegalovirüs gibi viral enfeksiyonlar hepatite neden olabilir.

İki ana çeşit hepatit vardır: akut hepatit (kısa ömürlü) ve kronik hepatit (en az 6 ay süren). Çoğu kişi birkaç gün veya birkaç hafta içinde akut enflamasyonu atlatır. Bazen de, iltihap gider gitmez atlatır. Enflamasyon 6 ay içinde gitmezse, kişi kronik hepatit geçirir.

Hepatit C Nedir?

Hepatit C, hepatit C virüsünün neden olduğu ciddi bir karaciğer enfeksiyonudur. Kanla temas yoluyla kişiden kişiye yayılır. Hepatit C hastalığına yakalanmış birçok insanda yıllardır herhangi bir belirti görülmemektedir. Bununla birlikte, hepatit C genellikle kronik bir hastalıktır (geçmeyen hepatit). Hepatit C'niz varsa, siroz (karaciğerin yara izi) ve karaciğer kanserine neden olabileceğinden, bir doktor tarafından dikkatle izlenmelidir. Hepatit C'den kaynaklanan siroz, karaciğer yetmezliğinin önde gelen bir nedenidir ve karaciğer nakline ihtiyaç duyar.

Hepatit C Belirtileri

Hepatit C Belirtileri Nelerdir?

Birçok kişi, virüsü uzun süre taşımasına rağmen, kendilerini hasta hissetmez veya hepatit C belirtileri göstermez. Bazı insanlar hafif virüs benzeri semptomlara sahiptir ve virüse ilk bulaştırıldıklarında 2 haftadan 6 aya kadar sürer. Bu semptomlar aşağıdakileri içerebilir:

- Hafif yorgunluk

- Eklemlerinizdeki ve kaslarınızdaki hareketsizlik

- Mide bulantısı

- İştahsızlık

- Karaciğer bölgelerinde hassasiyet

- Hastalık ilerledikçe, hepatit C karaciğer hasarına neden olabilir

Birçok durumda, karaciğer sorunları gelişene kadar hiçbir belirti yoktur. Karaciğer sorunlarının belirtileri ortaya çıkarsa aşağıdakileri içerebilir:

- Yorgunluk

- Mide bulantısı

- Kusma

- İştah kaybı

- Sarılık (cildin sararması ve gözlerin beyazlığı)

- Düşük dereceli ateş (38 dereceye kadar yüksek ateş)

Hepatit C Sebepleri

Hepatit C'nin Sebebi Nedir ve Hepatit C Nasıl Yayılır?

Hepatit C, hepatit C virüsü ile enfeksiyon neden olur. Virüs, kanla temas yoluyla kişiden kişiye yayılır. İntravenöz (İV) ilaçları kullananlar, iğneleri virüslü biriyle paylaştığında hepatit C virüsüne bulaşabilirler. Sağlık çalışanları (hemşireler, laboratuar teknisyenleri ve doktorlar gibi), kazara enfeksiyon kapmış bir hastada kullanılan bir iğne ile  bu enfeksiyonlara bulaşabilirler. 1992'den önce bir kan nakli ya da organ nakli yaptıysanız daha yüksek bir risk altındasınızdır (1992'de kan tarama teknolojisinde iyileştirmeler yapılmıştır).

Hepatit C, bir kişi enfekte olmuş kanla doğrudan temas olmadıkça yayılmaz. Bu, hepatit C'li bir kişinin, hapşırma, öksürme, el sıkışması, sarılma, öpme, yemek kaplarını paylaşma veya bardaktan su içmesi, havuzda yüzme, halka açık tuvalet kullanma veya kapı kollarına dokunmadan virüs bulaşmasına yol açar.

Hepatit C Virüsüne Nasıl Bulaştım?

Hepatit C genellikle hastalığı olan bir kişinin kanıyla doğrudan temas yoluyla yayılır. Dövme veya vücudu delmek için kullanılan iğnelerle de bulaşabilir. Nadiren, hepatit C bir anneden doğmamış bebeğine geçebilir. Bu virüs, cinsel ilişki yoluyla, traş makinelerini veya diş fırçalarını paylaşarak iletilebilir, ancak bu oluşumlar da nadirdir.

Hepatit C'yi Başka Birine Bulaştırabilir Miyim?

Evet, eğer hepatit C'ye yakalandıysanız, her zaman başkalarına bulaştırabilirsiniz. Hepatit C'niz varsa, kan bağışı yapamazsınız. Hepatit C'yi bu yollarla geçirmek çok nadir olmasına rağmen tıraş bıçağı ve diş fırçası gibi kişisel eşyaları kullanmaktan kaçınmalısınız. Cinsel ilişkideyken  daima prezervatif kullanın. Hepatit C'niz varsa, cinsel eşleriniz de hepatit C var mı diye test yaptırılmalıdır.

Çocuk sahibi olmak istiyorsanız doktorunuzla konuşun. Virüs, bir anne tarafından henüz doğmamış bebeğine kolayca yayılmaz, ancak önlem almak zorunda kalmanız mümkündür. Bununla birlikte, Gebe kalmaya çalışıyorsanız, adet döngüsü sırasında Cinsel ilişki yaşamayın, çünkü hepatit C virüsü adet kanı yolu ile  daha kolay yayılır.

Hepatit C Tedavisi

Hepatit C İçin Bir Tedavi Var Mıdır?

Hepatit C için kanıtlanmış bir tedavi henüz kanıtlanmış değildir, ancak 6 ay ila 1 yıl arasındaki ilaçları aldıktan sonra birçok kişi (% 45 ila% 75) hepatit C'den daha fazla sorun yaşamamaktadır.

Hepatit C için standart tedavi metodu antiviral ilaçların bir kombinasyonudur. Doktorunuz ilaçların tam bir rotasını reçete eder, daha sonra tedavinizi tamamladıktan sonra kandaki hepatit C seviyesini kontrol edecektir. Sisteminizde halen önemli miktarda virüs varsa, doktorunuz başka bir ilacı da önerebilir.

Hepatit C'ye Yakalanırsam Kendime Nasıl Bakmalıyım?

Hepatit C'li hastalar için iyi sağlık alışkanlıkları, özellikle alkol ve diğer ilaçların ve karaciğer üzerinde stres oluşturabilecek ilaçların kullanılmaması gerekir. Sağlıklı bir diyet tüketmelisiniz ve düzenli olarak egzersiz yapmalısınız. Aile doktorunuz sağlıklı ve pratik bir diyet planlamanıza yardımcı olabilir.

Reçetesiz ilaçlar da dahil olmak üzere, aldığınız ilaçlarla ilgili olarak doktorunuzla konuşun. Asetaminofen de dahil olmak üzere birçok ilaç karaciğer tarafından parçalanır ve karaciğer hasarının hızını artırabilir. Ayrıca, hepatit C gibi virüsler , karaciğer hastalıklarının ilerlemesini hızlandırdığı için alkol kullanımını da sınırlandırmanız gerekir. Arada bir alkollü içki iyi olabilir, ancak önce doktorunuza danışmalısınız.

İlaç Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?

Hepatit C için tedavinin yan etkileri aşağıdakileri içerebilir:

- Mide bulantısı

- Kusma

- Ateş

- Yorgunluk

- Depresyon

Yan etkiler genellikle tedavinin ilk birkaç haftasında daha kötüdür ve zamanla daha az şiddetlenir. İlacınızın yan etkileri ile ilgili sorun yaşıyorsanız, doktorunuzla konuşun.  Bazı yan etkileri hafifletmenin yollarını önerebilir. Örneğin, ilacınız sizi mide bulantısı hissettiriyorsa, uykusuzluğa başlamadan önce onu almanız size yardımcı olabilir.

Hepatit C'yi tedavi etmek için ilaç kullanıyor olmanız gerçek rahatsızlıktan daha kötü hissetmenizi sağlar, tedaviniz tamamlanmadan önce ilacınızı almayı bırakmanız mantıklı olabilir. Bununla birlikte, kronik iltihaplanmanın karaciğerinize zarar vermesini önleyemiyorsanız, uzun vadede daha çok hasta olacaksınız demektir. Doktorunuz size söyleyene kadar ilacınızı almayı bırakmayın.

Uyuşturucu Tedavisine İhtiyacım Var Mı?

Seçim size ve doktorunuza kalacak. Yan etkilerinden dolayı ilaç tedavisi kullanma kararı zor olabilir. Doktorunuz belirtilerinizi ve vücudunuzdaki virüs miktarını yakından izleyecektir. Genel sağlık ve kan testlerinizin sonuçları ve karaciğer biyopsisi, siz ve doktorunuzun hepatit C için ilaç tedavisine başlamadan önce düşünülmesi gereken önemli faktörlerdir.

Tedavimin İşe Yarayıp Yaramadığını Nasıl Bilebilirim?

Tedavinin amacı kandaki hepatit C virüsünün miktarını 24 haftalık tedaviden sonra algılanamayan seviyelere indirmektir. Kanınızdaki virüse, viral yük denir. Tedavinizin sonunda doktorunuz viral yükünüzü ölçmeli ve karaciğerinizin ne kadar sağlıklı olduğunu öğrenmelidir. Hepatit C tanısı konduğunuzda yapılan testlerin birçoğunu tekrarlayabilir.

Kanınızda virüsün çok az kopyası varsa, testler onları ölçemez; virüsün tespit edilemediği söylenir. Tedaviniz bittikten sonra en az 6 ay süreyle saptanamaz kalırsa, devamlı bir virolojik yanıt (SVR) olan şeylere sahip olursunuz.( Sistemik Vasküler Rezistans-SVR. Sistemik arteriyel ve venöz dolaşımlar boyunca vasküler rezistansı tanımlar. ) SVR'ye sahip insanlar gelecekte ciddi karaciğer sorunlarından kaçınma şansına sahiptir.

Tedavi viral yükünüzü düşürmezse veya tedaviden sonra SVR'niz yoksa doktorunuz diğer tedavi seçeneklerini sizinle görüşecektir. Örneğin, eğer 1 tur işlem  viral yükünüzü yeterince azaltmazsa, doktorunuz ikinci tur tedavi önerebilir. Tedavi, aktif karaciğer hastalığına yakalanmıyorsa bile, viral yükünüzü düşürmek ve kronik karaciğer iltihaplarını kontrol etmek, daha uzun süre daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

Hepatit C'ye Yakalanma İle İlgili Hislerimle Nasıl Baş Edebilirim?

Hepatit C ile baş etmek kolay değildir. Üzüntü, korkmuş ya da öfkeli hissedebilirsiniz ya da hastalığınız olduğuna inanamayabilirsiniz. Bu duygular normaldir, ancak günlük hayatınızı yaşamamıza engel olmamalıdır. Uzun süre devam ederse  depresyondan muzdarip olabilirsiniz. Depresyona maruz kalmış kişilerin, hemen hemen her gün ya da bütün gün, aşağıdaki semptomların çoğuna veya hepsine 2 hafta veya daha uzun süre sahip olurlar.

- Üzücü, umutsuz ve sık sık ağlayan

- Hoşunuza giden şeylere ilgi ve zevkinizi kaybetmek

- Suçlu, çaresiz veya değersiz hissetmek

- Ölüm veya intihar düşünmek

- Çok fazla uyku

- İştah kaybı ve istenmeyen kilo verme veya kazanma

- Her zaman çok yorgun hissetmek

- Dikkat çekmek ve karar vermekte sorun yaşamak

- Tedaviyle daha fazla iyileşemeyen ağrı ve ağrılara sahip olmak

- Huzursuz, sinir bozucu ve kolayca rahatsız hissetmek

Bu semptomlardan herhangi birini fark ederseniz durumunuzu doktorunuza bildirin. Doktorunuz bir destek grubu veya terapist tavsiye ederek  veya  almanız için bir ilaç reçetesi ile yardımcı olabilir.

Hepatit C'yi Nasıl Önleyebilirim?

Hepatit C'yi önlemenin tek yolu, enfeksiyon kapmış kişinin kanından kaçınmaktır . Her zaman  korumalı (prezervatif kullanın) ve İntravenöz (IV) ilaçlar kullanmayın. Kişisel bakım ürünlerini (tıraş bıçağı veya diş fırçası gibi) hepatit C'li biriyle paylaşmayın.

Sağlık görevlisi iseniz, işyerinizin standart güvenlik uygulamalarına uyun.

Hepatit C İçin Bir Aşı var Mı?

Hayır,  Hepatit C için herhangi bir aşı yoktur (hepatit A ve hepatit B için aşılar vardır) Hepatit C'ye sahipseniz, doktorunuz hepatit B aşısını almanızı isteyebilir (belki hepatit A aşısı da). Hepatit C'niz varsa karaciğerinize daha fazla zarar verirsiniz.

Doktorunuza Sorulacak Sorular

- Benim için en iyi tedavi hangisi?

- Tedaviye  ihtiyacım var mı ?

- Hangi ilaçları almalıyım?

- Kaçınılması gereken ilaçlar var mı?

- Tedavinin yan etkileri ile nasıl başa çıkabilirim?

- Tedaviniz ne kadar sürecek?

- Hepatit C iyileştirilebilir mi?

- Organ nakilleri ve kan nakli güvenli mi?

- Hamilelik için güvenli midir?

Benzer Yazılar