Sağlık
Jinjivit (Diş Eti İltihabı) İltihabı Nedir? 26.04.2018

Jinjivit (Diş Eti İltihabı) İltihabı Nedir?

Diş eti iltihabı, diş etlerinde iltihaplanmaya, kızarıklığa ve tahrişe neden olan, hafif ve yaygın bir diş eti hastalığının türüdür. Diş eti iltihabı genellikle hafif olduğu için insanlar buna sahip olduklarını bilmeyebilir ancak durumu ciddi olarak almak ve periodontit adı verilen daha ciddi bir diş eti hastalığına yol açmadan önce derhal tedavinin alınmasını sağlamak önemlidir.
Sağlıklı diş etleri soluk, pembe ve sağlamdır, oysa diş eti iltihabından etkilenen diş etleri şişer, ihale edilir, koyu kırmızı olur ve kolayca kanamaya eğilim gösterir. Çoğu diş eti şişmesi, bakteri plağı, diş eti çizgisi boyunca biriken ve diş yüzeyleri boyunca biriken ve diş eti cebinin altında düzenli bir şekilde çıkartılmazsa yığılmaya başlamış enkaz bir filminin sonucu olarak ortaya çıkar. Diş etlerin plak enfeksiyonu, diş eti dokusunun iltihaplanmasına neden olan bir bağışıklık tepkisini tetikler. Kontrol edilmediğinde, diş eti iltihabı diş etlerinin dişlerden ayrılmasına ve yumuşak doku ve destekleyici kemiğin yaralanmaya neden olmasına neden olabilir. Dişler daha sonra gevşeyebilir ve enfeksiyon ilerledikçe sonuç olarak diş kaybına neden olur.

Çoğu birey hayatlarının bir dönem diş eti hastalığına yakalanır ve yetişkinlerin yaklaşık %50’sinde bir miktar diş eti hastalığı görülür.

Diş Eti İltihabının Belirtileri

 



  • Maloklüzyon (ısırma sırasında dişlerin nasıl bir araya geldiği konusunda bir değişiklik)


  • Gevşek dişler


  • Hassas dişler


  • Diş temizliği ile artık çözülmeyen kötü nefes


  • Çiğneme acısı

 

Diş eti iltihabı genellikle ağız hijyeninin zayıf olması ve düzenli diş temizliği, günlük diş ipi dişçiliği ve diş kontrolünden faydalanması ile iyi ağız sağlığı sağlayarak diş eti iltihabını önleyebilir.

Jinjivit ( Diş Eti İltihabı) Tanısı 

Bir diş muayenesinde, diş hekimi genellikle diş eti iltihabı ve periodontitis olup olmadığını kontrol etmek için bazı prosedürler uygular. Diş eti iltihabı erken rutin diş muayenelerinde teşhis edilebilir ve şunları içerir:
Dişler ve diş etleri, diş çürüğü ve plaklarının erken safhalarının kanıtı için detaylı olarak incelenir. Diş hekimi her dişin yanak tarafında ve dil tarafında diş eti dokusunun şeklini ve rengini kontrol eder. Şişmiş, ağrılı, kırmızı veya soyucu diş etleri ve herhangi bir ülser veya apsenin varlığı ve plak ve tartarın mevcut miktarı da belirtilmiştir. Diş hekimi ayrıca dişlerin ne kadar hassas olduğunu, diş hareketleri olup olmadığını ve dişlerin doğru şekilde hizalandığını kontrol edecektir. Dişlerin hareketi, her dişin iki sap arasında itilmesi ve herhangi bir hareket aranmasıyla test edilir. Diş hareketliliği, kemik kaybının güçlü bir göstergesi.
Hastanın tıbbi öyküsünün ayrıntılı bir dökümü, diş eti hastalığının ya da periodontit gelişimine katkıda bulunabilecek temel koşulların var olup olmadığını kontrol etmek için alınır. Diş hekimi ayrıca oral hijyen rutinleri, hastanın aldığı ilaçlar, beslenme alışkanlıkları ve içki içme ve sigara içme gibi yaşam tarzı alışkanlıklarını sorar.
Diş çürümesini ve hasarını tespit etmenin en yararlı yollarından biri, bir diş röntgenini yaptırmaktır. Bir röntgen ışını, henüz oyuklara neden olmayan küçük çürük lezyonlarının saptanmasına yardımcı olabilir. Çene ışınıları, diş eti tutulumunun şiddetini ve herhangi bir kemik kaybı olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.
Periodontal problama, periodontit testi için de kullanılabilir. Prob, dişin diş telinin altına yerleştirilen, ucu diş eti cebine yerleştirilmiş uzun, ince bir çubuktur. İpucu daha sonra dişin bağ dokusuna bağlandığı noktaya değinir. Ardından, prob her dişte altı noktaya, üçü bukkal tarafta ve üçünde dil tarafında “ilerletilir” ve probun ulaştığı derinlik her bir noktada ölçülür. Diş eti sağlıklı olduğunda, dişe yapışmaları sağlamdır ve sonda diş eti çizgisinin çok altına kaymaz. Bu sondalama, diş hekiminin bağ dokusu koşulunu ve ne kadar ginigival durgunluğun veya aşırı büyümenin oluştuğunu belirtir. Probun kayacağı normal bir derinlik 1 ila 3 mm’dir. Probun daha derin kayması periodontiti gösterebilir.
Diş eti iltihabının komplikasyonlarından biri diş etlerinde enfektif ülserler oluşumunu tanımlayan ağız ağzıdır. Ülserlerden bir deşarj örneğini almak için bir bez kullanılabilir, bu da nedensel bakterileri belirlemek için mikroskop altında incelenebilir. Daha sonra durumun tedavisi için uygun bir antibiyotik seçilebilir.

Jinjivit Tedavi Yöntemleri

Diş eti iltihabının tedavi edilmesi için öncelikle düzenli olarak dişler temizlenmelidir. Aynı zamanda sigarayı bırakmak ve varsa şeker hastalığını kontrol altına almak gerekir.
Diş eti iltihabı tedavisinde şu yöntemler uygulanır:

 



  • Dişleri derinlemesine temizlemek


  • İlaç tedavisi


  • Evde tedavi


  • Ameliyat

 

Diş Temizliği

Dişlerin derinlemesine temizlenmesi için birden çok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler plak ve tartarları ortadan kaldırarak diş etindeki tahrişi önlerler:
Scaling (Diş Taşı Temizliği): Diş etinin üzerindeki ve altındaki diş tartarları temizlenir.
Kök Düzeltme: Dişlerdeki sert noktaları yumuşatarak plak ve tartarların diş kökü yüzeyinden temizlenmesi sağlanır.
Lazer: Tartarlar lazerle temizlenir ve diğer iki işleme göre daha az acı ve kanama yaşanır.

İlaç Tedavisi

Diş eti iltihabının tedavisinde birkaç farklı ilaç kullanılabilir:

 



  • Antiseptik gargaralar. Klorheksidin içeren gargaralar ağzı dezenfekte etmek için reçete edilebilir.


  • Yavaş salınımlı antiseptik tabletler. Bu tabletler klorheksidin içerir ve özellikle kök düzeltme işleminden sonra kullanılabilir.


  • Diş eti iltihabı tedavisinde en sık kullanılan ilaçlardır.

 

Evde Tedavi

Diş eti iltihabını önlemek ve geçirmek için evde uygulayacağınız diş eti rahatsızlığına iyi gelen yöntemler şunlardır:

 



  • Dişlerinizi günde iki kez, sabah ve uyumadan önce fırçalayın


  • Yumuşak bir diş fırçası tercih edin ve üç ayda bir değiştirin


  • Elektrikli diş fırçalarını tercih edin, bu fırçalar plak ve tartarları daha iyi temizler


  • Her gün diş ipi kullanın


  • Ağız gargaraları kullanın


  • Diş hekiminizin önerisine uygun olarak her yıl düzenli profesyonel diş temizliği yaptırın


  • Sigara içmeyin ve tütün çiğnemeyin


  • Tuzlu su ile günde 2-3 kez gargara yapın

 

Ameliyat

Bazı hastalarda cerrahi müdahaleye gerek duyulmadan yalnızca diş taşı temizleme (scaling) ve kök düzeltme yöntemi ile diş eti iltihabı tedavi edilebilir. Ancak eğer diş ve diş eti dokusu sağlıksızsa ve bu yöntemlerle onarılamıyorsa cerrahi müdahale gerekebilir.
Flap Operasyonu: Bu işlem ile sarkan diş etleri toparlanır ve tartar ortadan kaldırılır. Bu cerrahi müdahale ile diş eti ve dişler arasındaki boşluk daraltılır ve plağın oluşması için gereken ortam ortadan kalktığı için, zararlı bakteriler diş etlerinde birikerek diş eti rahatsızlıklarına yol açamazlar.
Kemik Grefit: Bu yöntemle; kendi kemiğinizden, sentetik bir kemikten ya da bağışlanmış bir kemikten alınan parçalar, diş eti rahatsızlığının yok ettiği kemiklerin yerine nakledilir. Bu greftler kemiğin yeniden gelişmesine aracılık eden platform görevi görürler ve dişin sağlamlığına kavuşmasına yardım ederler. Doku mühendisliği denen yeni bir teknoloji ile, kendi kemiğinizin de yeniden oluşma hızı artırılarak doku kaybı tedavi edilmektedir.
Yumuşak Doku Grefti: Bu işlem incelen diş etlerini güçlendirir ve diş etlerinin çekildiği kısımların doldurulmasında kullanılır. Nakledilecek yumuşak doku genellikle damaktan alınır ve zarar gören bölgeye nakledilir.
Yönlendirilmiş Doku Rejenerasyonu: Dişi destekleyen çene kemiği zarar gördüğünde ya da aşındığında bu işlem uygulanarak kemik ve diş eti dokusunun yeniden gelişmesi tetiklenir. Flap operasyonu ile birlikte yapılırsa, küçük bir parça doku diş eti ile kemik arasına yerleştirilir. Bu parça, kemiğin gelişmesi gereken bölgede diş etinin gelişme ihtimalini önler ve kemik ile bağlayıcı dokuların düzgün bir şekilde dişi destekleyerek büyümelerini sağlar.
Kemik Ameliyatı:Bu yöntem ile kemikteki derin olmayan kraterler pürüzsüzleştirilir ve kemik kaybı önlenmiş olur. Flap operasyonunu takiben gerçekleştirilebilir ve dişin etrafındaki kemik, krater oluşumunu azaltmak için yeniden biçimlendirilir. Bu da bakterinin birikmesini ve üremesini zorlaştırır.

Benzer Yazılar