Bitkisel
Kabızlık için En İyi Esansiyel Yağlar 08.03.2019

Birçok insan kabızlık için esansiyel yağları kullanmayı düşünmese de sindirim verimliliğini artırmak ve bağırsakların genel sağlığını geliştirmek için son derece etkili olabilirler. Kabızlığın kesin bir tanımı yoktur, çünkü ağrılı veya gerilmiş bağırsak hareketlerine kadar her anlama gelebilir. Bununla birlikte, kabızlık son derece rahatsız edici olabilir, şişkinlik ve kramplara neden olabilir, mide rahatsızlığı ve diğer mide-bağırsak sorunları, düşük besin alımına ek olarak, hemoroitler (bağırsak hareketinin gerilmesi nedeniyle), dışkıda kan, kolorektal kanser ve ülser riski yükselebilir. Tuvalette çok fazla zaman harcamak herkes için nahoş bir durumdur, bu nedenle kabızlığınızın neden olduğunu anlamak doğru tedaviye atılan ilk doğru adımdır.

Kabızlık, belirli ilaçların kullanımı, uygun olmayan diyet, hormonal bozukluklar, aşırı müshil kullanımı, kolonda veya midede uzun süreli hastalık ve enfeksiyon gibi birçok farklı şeyden kaynaklanabilir. Ayrıca, aşırı alkol tüketimi, dehidrasyon ve madde kullanımı kabızlığa neden olabilir. Bununla birlikte, özünde, kabızlık, atık maddenin kolon boyunca yavaş veya gecikmiş hareketinden kaynaklanır, bu nedenle peristaltik hareketi artırmak ve bağırsakları hareket ettirmek her zaman en önemli amaçtır. Kabızlık akut veya kronik olabilir, ancak uzun süreli kabızlık süreleri tehlikeli ve hatta yaşamı tehdit edici olabilir, bu nedenle temel tedaviler ve kendi kendine tedavi etkili değilse, bir doktorla konuşmanız iyi olacaktır. Kabızlık için esansiyel yağların kullanılması, iltihap önleyici, spazmodik, kirletici, antibakteriyel, yatıştırıcı ve gevşetici özelliklerinden dolayı etkilidir.

Kabızlık İçin En İyi Esansiyel Yağların Listesi

Kabızlık için etkili olan esansiyel yağların bazıları rezene, zerdeçal, nane, biberiye, karabiber, zencefil, limon, tatlı fesleğen, portakal ve mercanköşk yağlarıdır.



  • Zencefil Yağı

Mideyi rahatlatmak ve sindirimi arttırmak için en iyi bilinen doğal yağlardan biri olan zencefil yağı kabızlığı gidermek için mükemmel bir yöntemdir. Bu yağ ayrıca fazla gazınızın olması durumunda ve bağırsaklardaki tıkanmaların kaynağını olabildiğince düzelttiği bilinmektedir.

Nasıl Kullanılır?

Ciddi bir mide uyarıcısı için taze zencefil çayı içine 3-5 damla zencefil yağı ekleyebilirsiniz. Bu karışımı 2-3 gün boyunca, günde 1-2 kez kullandığınızda bağırsaklarınızın hareketlendiğini fark edeceksiniz.



  • Karabiber Yağı

Anti-enflamatuar ve uyarıcı bir madde olarak, karabiber yağı sindiriminizi hızlandırabilir, bağırsakta fazla miktarda atık madde ve gaz birikmesini önleyebilir, bu da kabızlığı kolayca ortadan kaldıracaktır.

Nasıl Kullanılır?

Baharat olarak daha popüler olan adaşı karabiber gibi kullanım sağlanabilir, baharatlı bir tat eklemesi yapmak için yemeklerinize de karabiber yağı ekleyebilirsiniz. Ancak bu yağ oldukça konsantre olduğu için sadece küçük bir miktar eklemeniz yeterli olacaktır.



  • Rezene Yağı

Bir baharat olarak rezene, binlerce yıldır sindirim sistemi olarak kullanılmakta ve sağlıklı sindirim sürecini teşvik etmeye yardımcı olmaktadır, bu yüzden tohumlarının yemekten önce çiğnemelerinin nedeni budur. Çok konsantre olan rezene yağı müshil olarak işlev görür, peristaltik hareketi uyarır ve bağırsaklarınızın gerektiği gibi hareket etmesini sağlar.

Nasıl Kullanılır?

Yutularak tüketilen diğer esansiyel yağların aksine, rezene yağı taşıyıcı yağ ile karıştırılabilir, daha sonra bu karışım karın bölgesine ovularak sürülebilir.



  • Nane Yağı

Nane yağının anti-spazmodik özellikleri, bağırsaklardaki kas gerginliğini hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu yağın rahatlatıcı ve antienflamatuar özellikleri hızlı bir şekilde bağırsaklarınızı yatıştırırken kabızlıkla ilişkili ağrıyı da hafifletebilir.

Nasıl Kullanılır?

Bir bardak ılık suya 2-3 damla nane yağı ilave edin ve uyumadan önce için, bu karışım vücudunuzun tüm gün çalışmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, 1-2 damla nane yağının inceltilerek kullanılması, bu rahatsız edici semptomların giderilmesine yardımcı olabilir.



  • Zerdeçal Yağı

Zerdeçal yağı, türetildiği baharat gibi, antioksidan bakımından oldukça zengindir, metabolizma ve sindirim sistemi de dahil olmak üzere vücut için uyarıcı bir işlev görür. Bu anti-enflamatuar yağın küçük bir miktarı bile, gastrointestinal bakterileri yeniden dengelemeye, sindirimi optimize etmeye ve ayrıca besin alımını iyileştirmeye başlayabilir.

Nasıl Kullanılır?

Öğünlerinize birkaç damla zerdeçal yağı ekleyebilirsiniz, bu en yaygın yoldur. Çünkü yalnızca öğününüzün lezzetini arttırmakla kalmaz, aynı zamanda yemek yerken sindiriminizi de kolaylaştırır.



  • Tatlı Fesleğen Yağı

Bu bitki yıllardır mide rahatsızlığını yatıştırmak ve aşırı gazdan kurtulmak için kullanılmıştır. Geleneksel olarak tatlı fesleğen yağı, kabızlık ağrısını yatıştırmak ve ayrıca bağırsakların hareketini uyarmaya yardımcı olmak için kullanılmaktadır.

Nasıl Kullanılır?

Tatlı fesleğen yağının birkaç damlasını tuzlu bir kabın içine ekleyebilirsiniz bunun yanı sıra, banyo suyunuza tatlı fesleğen yağını ekleyebilir ve 20-30 dakika süreyle küvette kalabilirsiniz. Bu bir iç çare olmamasına rağmen, anti-enflamatuar özellikler cilt üzerindeki emilim ile sağlanabilir.



  • Mercanköşk Yağı

Geleneksel tıpta, mercanköşk ve esansiyel yağı, peristaltik hareketleri hızlı bir şekilde teşvik etmeye ve sindirim sisteminizi tekrar çalışma durumuna getirmeye yardımcı olabilen müshil maddeler olarak bilinmektedir. Ancak, bu yağı çok sık kullanmamalısınız. Mercanköşk yağı sadece tedavi amaçlıdır, kabızlığa karşı koruyucu bir önlem değildir.

Nasıl Kullanılır?

Bu yağ genellikle çorbalara ve tuzlu güveçlere ilave bir tatlandırıcı olarak kullanılır, ancak bu yağın aromatik bileşikleri sadece sindirimi teşvik etmeye yardımcı olabileceğinden, buharı da solunabilir.



  • Limon Yağı

Limon yağı sindirimi optimize eden ve iltihabı yatıştıran bir takım antioksidan bileşiklerle dolu olduğu için, kabızlık için en iyi esansiyel yağlardan biridir. Bu, bu yağın kabızlık semptomlarını gidermek için mükemmel bir seçenek olmasını sağlar.

Nasıl Kullanılır?

Birçok kişi terapötik etkileri için sadece limon yağını solumayı tercih ederken, diğerleri bir taşıyıcı yağ ile karıştırmayı ve karnına hafifçe masaj yapmayı tercih edebilir. Bölgesel uygulama yaptığınızda hızla emilir, böylece anti-enflamatuar özelliği harekete geçebilir.



  • Biberiye Yağı

Gastrointestinal sistem üzerindeki uyarıcı etkileri ile tanınan biberiye yağı, bağırsağınızdaki dolaşımın artmasını sağlayabilir. Bu peristaltik hareketi artıracak ve sindirim sisteminizdeki kasların normal kasılmasını ve işlevini yapmasını sağlayacaktır.

Nasıl Kullanılır?

3-5 damla biberiye yağını bitki çayı ile karıştırmak, bu esansiyel yağdan faydalanmanın kolay bir yoludur. Bunun yanında etkilerinin devamlılığını sağlamak ve bağırsaklarınızı hareket ettirmek için bölgesel olarak karnınızın içine sürebilirsiniz.

Dikkat

Kabızlık için esansiyel yağların kullanımı popüler ve kanıtlanmış bir yaklaşım olsa da göz önünde bulundurulması gereken bazı potansiyel yan etkiler vardır. Herhangi bir esansiyel yağı tüketmek, spesifik alerjilerinize veya hassasiyetlerinize bağlı olarak gastrointestinal rahatsızlığa ya da alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Uzun süre boyunca kabızlıkla ilgili sorun yaşarsanız, bağırsaklarınıza veya kolonunuza daha ciddi zararlar verebilir. Kabızlık ayrıca, buna neden olan daha ciddi bir sağlık sorununu da gösterebilir, bu durumda daha resmi bir tedavi stratejisi için doktora gitmeniz önemlidir.

Benzer Yazılar