Zayıflama
Liposuction (Yağ Aldırma) Nedir, Ameliyatı Nasıl Yapılır? 28.04.2019

Liposuction, yağ aldırmak için etkili bir operasyon olsa da, toplumda bu yöntem hakkında birçok söylenti var. Medyada da yer bulan bu söylentiler, işlemin ölümcül olabileceği ve vücut şeklinin bozulmasını sağlayacağı gibi gerçeklikte pek karşılığı bulunmayan iddialar içeriyor. Liposuction, bazı durumlarda kilo vermek için uygulanacak tek yöntem olabilir. Bununla birlikte, gerekli ölçümler yapıldıktan sonra uzman bir doktor tarafından uygulandığında herhangi bir yan etki görünmeyecektir. Bu yazıda, liposuction süreci ve sonrası hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.


Liposuction Nedir?

liposuction-8

Liposuction, vücuttaki yağların deri altına inen ince borularla alınmasıyla gerçekleşen bir işlemdir. Genellikle yağ aldırma ameliyatı olarak bilinse de operasyonun asıl amacı yağ hücrelerine ulaşmaktır. Beslenme ve egzersiz yapıldığı takdirde kilo verilemiyorsa, liposuction operasyonu gerekebilir. Liposuction, yağ hücrelerini dengeleyerek kilo verme işleminin sağlıklı bir biçimde yapılmasını sağlar. Kilo vermek için başvurulması gereken ilk yöntem olmadığını da belirtmekte fayda var. Beslenme ve egzersiz faydalı olmadıysa yağ aldırma yöntemine başvurabilirsiniz.              


Liposuction Nasıl Yapılır?

liposuction-1

Liposuction operasyonunda, vücuttaki yağ kanül adı verilen borucuklar ile çekilir. En büyüğü bir kurşun kalem boyutunda olan kanüller, iğneler yardımıyla deri içerisine girer. Vücutta kanüllerin rahat girebilmesi için milimetrik kesikler açılması gerekir. Bu kesikler, derinin yüzeyinde olduğu ve ince olduğu için kısa sürede kapanacaktır. Kanüller bir makinaya bağlıdır ve vücuttaki yağın çekilmesi bu makinanın faaliyeti sayesinde gerçekleşir. Bazı kliniklerde kanüller makinaya bağlanmadan işlem yapılmaktadır. Enjeksiyon yönteminin seçilmesine hasta ya da hekim karar verebilir.


Liposuction Operasyonu Kimler İçin Uygundur?

liposuction-7

Belirtildiği gibi, liposuction kilo vermek için akla gelecek ilk yöntem değildir. Kilolar kemikleşmişse, yani beslenme ve egzersiz faaliyetlerine rağmen kilo kaybı görünmüyorsa liposuction ameliyatı gerekecektir. Kişinin bu ameliyata ihtiyaç duyup duymadığını belirlemek için, başvuru sonrasında birtakım tetkikler yapılır. Bu tetkikler, aynı zamanda vücudun operasyonu kaldırıp kaldıramayacağının da anlaşılmasını sağlar. Dolayısıyla, liposuction acele edilmesi gereken bir yöntem değildir. Birçok başvuruda, doktorlar hastaları diyetisyenlere yönlendirmekte ve diyet sürecinde sonuç alınamadığı görülürse yağ aldırma işlemi onaylanmaktadır.


Yağ Aldırma ile İlgili Bilinen Yanlışlar

liposuction-6

Yağ aldırma operasyonuyla ilgili birçok yanlış bilgi bulunuyor. Bu operasyonun kilo almayı tamamen engellediğiyle ilgili yaygın bir yanılgıdan bahsetmekte fayda var. Liposuction, yalnızca vücuttaki kemikleşmiş yağların alınmasını sağlar. Hatta, bu operasyon ile ideal kiloya ulaşmak bile her zaman mümkün olmayabilir. Operasyonun amacı, belli bir oranda yağın alınmasını sağlayarak kilo verme sürecine yardımcı olmaktır. Liposuction, diyet ve egzersiz için bir alternatif değildir. Sağlıklı bir biçimde kilo vermek istiyorsanız, bu aktivitelere yağ aldırma ameliyatından sonra da devam etmeniz gerekir.

Yağ aldırma operasyonundan sonra hızlı zayıflamayı garanti etmek de mümkün değil. Zayıflama sürecinin hızlanması büyük ölçüde hastanın tutumuna bağlıdır. Bazı durumlarda operasyonun etkisini korumak ve kilo vermeyi sürdürmek için korsa takmak gerekebilir.


Liposuction Hangi Bölgelere Uygulanır?

liposuction-5

Öncelikle liposuction operasyonunun sarkmaya meyilli bölgelere uygulanamayacağını belirtmek gerekiyor. Yağ alınacak bölgede sarkma veya çatlak varsa, ameliyat uygulanmayabilir. Uygulamanın yapılabilmesi için derinin sağlıklı ve elastik yapısını koruyabilmesi gerekir.

Liposuction, genellikle aşağıdaki bölgelere uygulanıyor.



  • Karın


  • Bel çevresi


  • Boyun


  • Üst kol


  • Basen


  • Meme


  • Kalça


  • Uyluk

Bu bölgelerdeki yağ hücrelerinin kemikleşmesi, liposuction ameliyatına ihtiyaç duyumasına sebep olabilir.


Liposuction Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

liposuction-4

Her vücudun elastikiyeti farklıdır. Dolayısıyla, operasyonun etkisi herkeste aynı olmayabilir. Eğer başvurduğunuz klinik herhangi bir tetkik yapmadan operasyon yapmayı kabul ediyorsa, bunun tehlikeli bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Liposuction operasyonuna ihtiyaç duyuyorsanız, alanında uzman bir doktora başvurmanızda fayda var. Bu operasyonun ehil olmayan kişiler tarafından yapılması vücudunuza ciddi zararlar verecektir.

Ameliyat sonrasında, doktorun verdiği yönergelere uymak gerekir. Bu yönergelere uyulmadığı takdirde vücudun düzene girmesi zorlaşacaktır. Hafif tempolu yürüyüşler, kan akışının hızlanmasını ve vücudun düzene girmesini sağlayacaktır.


Yağ Aldırmanın Yan Etkileri Nelerdir?

liposuction-3

Liposuction ameliyatından sonra birtakım yan etkiler ve zararlar görülebilir. Ameliyat yapılırken bu zararları göz önüne alınması ve gerçekleşmemesi için gerekli önlemlerin alınması gerekir. Dolayısıyla, böyle durumların görülmemesi için ameliyattan önce belli bir beslenme programına sadık kalmak ve egzersiz yapmak gerekebilir.

Deri sarkması, yağ aldırma ameliyatlarından sonra en yaygın görülen problemdir. Bu durum vücudun şeklini deforme ettiği için tehlikelidir. Ayrıca ameliyatlardan sonra çeşitli derecelerde morartılar ve şişmeler de görülebilmektedir. Ancak enfeksiyon riski, görülebilecek en tehlikeli durumdur. Böyle durumlarla karşılaşmamak için tetkiklerin iyi yapılması, ameliyat öncesinde ve sonrasında verilen yönergelere uyuması gerekir.


Operasyon Sonrasında Ne Yapılmalı?

liposuction-2

Yağ aldırma ameliyatından sonra özel bir beslenme rejiminin uygulanması gerekiyor. Dolayısıyla bu süreçte doktorun verdiği diyet programına sadık kalmanızda fayda var. Diğer yandan, ödem oluşumu liposuction ameliyatlarından sonra sıklıkla rastlanan bir durum. Ameliyattan sonra ödem söktürücü besin ve çaylar tüketmeniz faydalı olacaktır.

Liposuction, ani ve hızlı bir zayıflama sağlamaz. Kilo verme süreci ameliyattan sonra sağlıklı bir biçimde seyretmelidir. Hızlı kilo vermek için yönergelerin dışına çıktığınızda vücudunuzun sağlığı bozulabilir. Hatta böyle bir girişim daha hızlı kilo almanıza sebep olabilir. Spor ve beslenme, doktorun tavsiye ettiği biçimde ve yoğunlukta olmalıdır.

Belirtildiği gibi, liposuction bir hızlı kilo verme yöntemi değildir ve hiç kimse bu operasyondan sonra ideal bir kiloya ulaşıp bu seviyede kalacağınızı garanti edemez. Ameliyattan sonra sağlıksız bir beslenme rejimine devam ederseniz, bu operasyonun hiçbir etkisi olmayacaktır. Sonuç olarak, liposuction beslenme ve egzersizle yürütülen kilo verme sürecine yardımcı olan bir operasyon olarak kabul edilmeli, ameliyat öncesinde ve sonrasında bu bilinçle hareket edilmelidir.

Benzer Yazılar