Sağlık
Prostat Nedir? 07.03.2017

Prostat, erkek doğurganlık sisteminde kestane iriliğine yakın bir bezdir. Mesanenin hemen altında ve pelvik tabanın üstündeki üretranın bölümünü (mesaneyi boşaltan tüp) çevreler.

Prostatın en önemli fonksiyonu, testislerden alınan sperm hücreleri ve diğer bezlerden alınan sıvılar ile kombine edildiğinde sperm oluşturan bir sıvının üretilmesidir. Sperm oluşturan diğer sıvılar arasında, seminal vezikül (prostatın üstünde bulunur) ve bulbüretral bez (üretranın arkasında ve yanında bulunur) bulunur. Bu sıvıların hepsi üretrada bir araya gelir ve erkeklerdeki doğurganlıktan sorumlu olan sperm hücrelerinin düzgün işleyişine izin verir.

Prostatın kasları aynı zamanda reprodüksiyonda önemli bir rol oynar, böylece meni üretranın içine zorla bastırılır ve boşalma sırasında dışa doğru dışarı atılır. Boşalma sırasında spermanın mesaneye girmesini önlemek için prostat ve mesane sfinkter kası üretra mesaneye kadar kapatılır.

Prostatın diğer bir çok önemli fonksiyonu hormon metabolizmasıdır. Erkek seks hormonu testosteronunun dihidrotestosteron (DHT) olarak adlandırılan biyolojik açıdan aktif bir forma dönüştüğü prostatta. DHT ergenlik döneminde rol oynayan ve erkeklerin yetişkin erkek özelliklerini geliştirmelerine yardımcı olan bir androjen hormonudur.

Genel Prostat Sağlık Sorunları

Prostat Kanseri

Prostat kanseri dünya genelinde önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Bu kanser şekli, malign kanser hücrelerinin prostat dokularında oluştuğu zamandır. Prostat kanseri belirtileri zayıf akışı idrar veya sık idrara çıkma; İdrar sırasında ağrı veya yanma; Idrar veya semendeki kan , Pelvis, sırt veya kalçalarda devam eden ağrı,Yorgunluk , baş dönmesi, Ve kısalık veya nefes.

Prostat kanseri gelişme riski yaşla birlikte artar. Diğer risk faktörleri arasında aile geçmişi ve ırk bulunur. Yaşa özgül insidans eğrileri çalışması, 55 yaşından sonra prostat kanseri riskinin keskin bir şekilde yükselmeye başladığını ve 70-74 yaşlarında doruğa çıktığını ve bunun sonrasında hafifçe düştüğünü ortaya koymaktadır. Otopsi çalışmaları bile prostat kanserinin indüksiyon süresinin uzun olduğunu ve çoğu erkeğin 20-30'unda lezyona başladığını gösteriyor. Afrikalı Amerikalılarda prostat kanseri riski, Afrikalı Amerikalılardan Kafkasyalılara göre yaklaşık yüzde 60 daha yüksektir; Afrika kökenli Amerikalılarda mortalite oranı, iri  olanlardan iki kat daha fazladır. Ve 1950'ler kadar geriye dönük yapılan çalışmalar, bir erkek kardeş veya bir baba olan birinin prostat kanseri geçirmesi, bir birey için riski yaklaşık iki ila üç kat arttırdığını tespit etmiştir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, prostat kanserinden ölme riski, istatistikler ilk kez tutulduğu 1994 yılında ölçülebilir şekilde düşmeye başladı ve mortalite oranı, yıllık ortalama yüzde 2 ile yüzde 3 arasında azalmaya devam etti. Bu gerilemenin başlıca katkısı, kandaki kimyasalları ölçmeyi içeren PSA testi olarak da bilinen prostat spesifik antijen taramasıdır.

Benign Prostat Hiperplazisi (BPH)

İyi huylu prostat hiperplazisi, erkekler büyüdükçe prostat bezinin iltihaplanmasına veya büyümesine neden olur. Bu olduğunda, prostat idrarını sıkıştırır, idrar yapmayı zorlaştırır, sizi bir mesane enfeksiyonu veya mesane taşı riskine sokar. Hiperplazi, genç erkeklerde başlayan  daha sonra yavaşlayan ve yaşam boyunca devam eden eklenen hücre büyümesini belirtir. BPH, hormonal değişiklikler (aşırı östrojen gibi), kan damarlarında bozulma ve çinko eksikliği gibi çeşitli durumlardan kaynaklanır.

İncelemeler Ürolojide yayınlanan araştırmaya göre, BPH neredeyse tüm erkeklerde yaklaşık 40 yaşında başlayan, kesinlikle yaşla ilişkili bir fenomen olarak gelişir. Otopsi çalışmalarını dünyanın dört bir yanından gözden geçirirken, 30'lu yaşlardaki erkeklerin yaklaşık yüzde 10'u, 40'lı yaşlarındaki erkeklerin yüzde 20'si, 60'lı yaşlardaki erkeklerin yüzde 50'si, yüzde 60'ında yüzde 70'i, erkeklerin yüzde 80'i ila yüzde 90'ı görünüyor 70'li ve 80'li benign prostat hiperplazisinin bazı özelliklerine sahiptir. BPHB olan birçok erkek bu durum için asla bir doktora görünmez ve hiçbir zaman tedaviye ihtiyaç duymazlar. Durum, hastaların genellikle tedavi talebinde bulunduğu diğer semptomlarla ilişkili olduğunda  en sık rastlanan konu idrar boşaltma sırasındaki ağrı ve idrardaki sık idrara çıkma ihtiyacı gibi daha düşük üriner sistem semptomlarıdır.

Prostatit

Prostatit yaygınlık oranları % 11 ila % 16 arasında değişen önemli bir sağlık sorundur. Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl prostatit için 2 milyondan fazla istişarede bulunulması, bu 50 yaşın altındaki erkeklerin en sık rastlanan sebeplerinden birinin bir üroloğa danışması ve Birleşik Devletler'de BPH veya prostat kanserinden daha fazla hekime gözüküldüğünün gösteriyor.

Prostatit, genellikle şişme ve ağrıya neden olan prostat bezinin inflamasyonu veya enfeksiyonudur. Ayrıca idrara çıkma problemlerine, cinsel işlev bozukluğuna ve yorgun ve depresyondaki gibi genel sağlık sorunlarına yol açabilir. Diğer prostat sağlığı sorunlarının çoğundan farklı olarak, prostatit genç ve orta yaşlı erkeklerde daha sık görülür.

Üç Tip Prostatit Vardır;

bakteriyel prostatit (en yaygın tip), bakteriel prostatit ve prostatodini. Bakteriyel olmayan prostatit, stres ve düzensiz cinsel aktiviteden kaynaklanabilir. Bakteriyel prostatit, bakteri, virüs veya cinsel yolla bulaşan bir hastalık sonucu olabilir. Prostatodini, aynı zamanda kronik prostatit olarak da bilinir, bakteriyel olabilir veya iltihaplanmış bir prostattan kaynaklanabilir ve genellikle devam eden pelvik ağrıya neden olur.

Benzer Yazılar