Sağlık
Saç Egzaması Nasıl Geçer? Saç Egzamasına iyi Gelecek 5 Öneri 10.05.2019

Saç egzamasının tıp dilindeki adı seboreit dermatittir. Bu rahatsızlık nedeniyle saç derisi kurur ve pul pul dökülür. Yoğun olara kepeklenme oluşur. Saç egzaması çoğunlukla deride oluşan mantarlara bağlı olarak meydana gelir. Saç derisinin aşırı kuruması veya aşırı yağlanması beraberinde egzama rahatsızlığını da getirir. Uygulanan bitkisel kürler ve kimyasal olmayan içerikteki şampuanların düzenli olarak kullanılması sayesinde saç derisindeki egzama tedavi edilebilir.


Saç Egzaması Nedir?

Saç derisinde görülen egzama en sık karşılaşılan cilt sorunlarından biridir. Hemen hemen her yaşta bu rahatsızlık ortaya çıkabilir. Egzamaya bağlı olarak deride kuruma, kaşıntı, kızarıklık ve yaralar ortaya çıkar. Saç derisindeki yağ bezlerinin fazla çalışmasına bağlı olarak deri yağlanır ve dermatitler meydana gelir. Dermatitler de saç derisindeki gözenekleri tıkayarak kuruluğa yol açar. Kurulukla beraber pul pul dökülen ve kepeklenen deri kaşıntıya, tahrişe ve iltihaplı yaralara neden olur. İltihaplı yaraların ardından da bölgesel saç dökülmesi başlar.

Egzamalı saç derisinin tedavi edilebilmesi için öncelikle kepek şampuanı kullanılır. Saç derisindeki kuruluğa karşı deri sürekli nemli olmalı ve saçlar temiz tutulmalıdır. Oksijen, selenyum ve salisilik asit içeren şampuanların kullanılması egzama ile mücadelede oldukça etkilidir.


Saç Derisi Egzamasının Belirtileri Nelerdir?

Egzama pek çok çeşitte belirtileri bulunur. Saç derisinde egzamaya ilişkin belirtiler ortaya çıktığında zaman kaybetmeden tedaviye başlanması gerekir. Aksi halde daha ciddi sorunlar görülebilir. Saç derisindeki egzamanın ilk belirtisi saç derisinin pul pul olması ve dökülmesidir. Egzama başlangıç aşamasındayken saç derisi iyice kurur. Daha sonra deride iltihaplanma başlar. Deri giderek kabarık bir görünüm alır. Deri yüzeyinde içi iltihap dolu yaralar belirir. Yaralar iyileştirilmezse saç dökülmesi başlar. Bu sebeple egzama ilerleyip iltihaplı yaraya dönüşmeden mutlaka tedavi sürecinin başlatılması gerekir.

Saç Derisinde Egzama Oluşmasının Nedenleri Nelerdir?

Saç derisinde görülen egzamanın altında yatan pek çok neden bulunabilir. Bu nedenler şu şekildedir:



  • Kalıtsal yatkınlık


  • Aşırı yağlanan saç derisi


  • Saçların düzenli aralıklarla yıkanmaması, kirli saçlar


  • Stresli yaşam tarzı


  • Cilt yapısının fazla kuru veya fazla yağlı olması


  • Fazla terleme


  • Sedef, AIDS, astım veya Parkinson gibi bağışıklık sistemiyle ilgili olan hastalıklar


  • Alerjik bünye


  • Mevsim geçişlerinde saç derisinde görülen değişimler


  • Aşırı kimyasal içerikli saç ürünlerinin kullanılması


Saç Egzamasına İyi Gelen 5 Adet Yöntem Nedir?

1. Ardıç katranı sabunu: Ardıç katranı sabunu ardıç ağacından elde edilir. Oldukça eski zamanlardan beri Anadolu’da cilt hastalıklarının tedavi edilmesi amacıyla kullanılan bir içeriğe sahiptir. Ardıç katranı sabunu sayesinde saç derisinde ortaya çıkan egzama kolaylıkla tedavi edilebilir. Ardıç katranı sabunu sayesinde saç derisi rahatlatılarak egzamanın yarattığı olumsuzluklar ortadan kaldırılır. Ardıç katranı sabunu aktarlardan temin edilebilir.

2. Elma sirkesi: Elma sirkesinde bulunan malit asit sayesinde saç derisindeki egzama ile mücadele edilebilir. Malik asit saç derisindeki mantarları yok eder. Egzama ile mücadele etmek için eşit ölçülerde su ile elma sirkesi karıştırılır. Egzamalı saç derisine uygulanarak 15 dakika bekletilir. Düzenli uygulanmasıyla saç derisindeki egzamanın yarattığı olumsuz etkiler hafifletilir.

3. Karbonat: Karbonat egzamaya karşı oldukça etkilidir. Saç derisindeki egzamanın tedavi edilebilmesi için yarım bardak su ile yarım tatlı kaşığı kadar karbonat karıştırılır. Egzamalı deriye sürülerek 10 bekletilir. Bu uygulama sayesinde saç derisindeki egzamanın iyileştirildiği görülür.

4. Defne sabunu: Ardıç katranı sabunu gibi defne sabunu da saç derisindeki egzamanın tedavisinde etkili olan doğal bir içeriktir. Defne sabunu aktarlarda bulunan bir içeriktir. Saç derisindeki egzamanın tedavi edilebilmesi için egzamalı deri defne sabunu ile yıkanır. Sabunun saç derisinde 10 dakika boyunca kalması sağlanır. Daha sonra ılık suyla saç durulanır. Saç derisine ek olarak yüz de defne sabunu ile yıkanabilir.

5. Selenyum sülfit içerikli şampuanlar: Kullanılan şampuanların sahip olduğu içerikler oldukça önemlidir. Kullanılan şampuan saç derisine doğrudan temas ettiği için şampuanlar içerikleri incelenerek satın alınmalıdır. Selenyum sülfit saç derisi için oldukça yararlı bir kimyasaldır. Egzamaya yol açan saç derisindeki mayalanmalar selenyum sülfit sayesinde yok edilebilir. Saç derisinin kuruması veya aşırı yağlanması bu etken madde sayesinde bertaraf edilebilir. Diğer şampuanların aksine selenyum sülfür saç derisinin sağlıklı olmasını sağlayarak saç dökülmesine de engel olur.


Saç Egzamasına Karşı Uygulanacak Bitkisel Kürler Nelerdir?


1. Isırgan Otu Kürü

Saçtaki egzama ile mücadele edebilmek için ısırgan otu oldukça faydalı bir bitkidir. Bunun için 1 su bardağı kadar içme suyu kaynatılır. Kaynayan suya 1 tatlı kaşığı kadar ısırgan otu eklenir. 10 dakikalık süre boyunca demlenmesi için beklenir. Akşam yemeğinin ardından 2 saat sonra demlenen ısırgan otlu çay içilir. Bu sayede egzamaya yol açan nedenler vücut dışına atılabilir. 


2. Karabaş Bitkisi Kürü

Karabaş otu egzama ile mücadelede oldukça yararlı bir bitkidir. Bunun için 1 bardak içme suyu kaynatılır. Daha sonra içerisine 1 tatlı kaşığı karabaş otu eklenir. Bu şekilde 10 dakika boyunca demlenmesi sağlanır. Daha sonra süzülür ve bir pamuk yardımıyla egzamalı deriye uygulanır. Bu işlem sayesinde saç derisindeki egzama yok edilebilir.


3. Elma Sirkesi Kürü

Elma sirkesi içerisindeki antioksidanlar sayesinde egzamalı deriyi iyileştirici bir etkiye sahiptir. Bunun için öncelikle saçlar yıkanarak temizlenir. Daha sonra elma sirkesi bir pamuk yardımıyla egzamalı deriye tampon hareketler ile sürülür. Daha sonra saçlar ılık suyla durulanır. Elma sirkesi sayesinde saç derisinde egzama yok edilir ve saç derisi onarılır.


4. Jojoba Yağı Kürü

Haftada bir gün uygulanacak olan bu kür sayesinde saç derisindeki egzama iyileştirilir. Bunun için yeterli miktarda jojoba yağı ile çay ağacı yağı homojen olacak şekilde karıştırılır. Elde edilen karışım bir pamuk yardımıyla egzamalı saç derisine sürülür. Bu şekilde hazırlanan içeriğin bir gece boyunca saç derisinde kalması sağlanır. Ertesi sabah saç derisi durulanır.


5. Zeytinyağı Kürü

Zeytinyağı E vitamini yönünden oldukça zengindir. Bu içeriği sayesinde egzamalı saç derisinin tedavi edilmesi sağlanır. Bunun için bir miktar zeytinyağı avuç içine alınarak ısıtılır. Daha sonra masaj yapılarak saç derisine uygulanır. 10 dakika boyunca zeytinyağı saç derisinde bekletilir. Daha sonra yıkanarak saçlar temizlenir. Zeytinyağı saç derisini onararak besler. Egzamalı deride görülen kaşıntıların ve kızarıklıkların, tahrişin azaltılmasını sağlar.


6. Soğan Kürü

Haftada iki defa uygulanan soğan kürü sayesinde saç derisindeki egzama oluşumu tedavi edilebilir. Bunun için 1 adet soğan rendelenerek suyu sıkılır. Soğan suyu saç derisine masaj yapılarak uygulanır. Bu şekilde saç derisinde soğan suyunun 1 saat boyunca kalması sağlanır.


7. Aloe Vera Kürü

Aloe vera E vitami yönünden zengin bir içeriğe sahiptir. Bu sayede saç derisi nemlendirilir ve kuruluk giderilir. Bunun için aloe vera bitkisinin yaprakları ince şeritler halinde kesilerek içindeki jel alınır. Aloe vera jeline E vitamini ampulü eklenerek karıştırılır. Elde edilen karışım saç derisine masaj yapılarak uygulanır. Bu şekilde saç derisinde 2 saat boyunca bekletilir. Aloe vera sayesinde saç derisinin PH dengesi korunur, saç derisi nemlendirilir, kuruyup pul pul kalkması da engellenir.  Haftada iki defa uygulanan aloe vera kürü sayesinde saç derisi egzaması tedavi edilebilir.


Saç Derisindeki Egzamasına İyi Gelen Vitaminler Nelerdir?

1. Saç derisi vitaminler ile desteklenmediğinde deri nemini kaybeder, kuruyarak kaşıntı ve tahriş görülür. Bunun için pek çok çeşitte saç derisine uygulanabilecek olan vitaminler bulunur.

2. Çinko eksikliğine bağlı olarak saç derisinde egzama oluşabilir. Kabak çekirdeği, sarımsak, karaciğer, ıspanak ve beyaz et çinko yönünden zengin besinler arasında yer alır. Çinko takviyesi alarak veya çinko yönünden zengin besinler tüketerek vücutta çinko oranının artması sağlanabilir.

3. Omega 3 hücre yenilenmesini destekler, ölü derinin yok olup cildin daha hızlı bir şekilde yenilenmesini sağlar. Ceviz ve deniz mahsulleri omega 3 yönünden zengindir. Omega 3 içeren besinler tüketilerek saç derisindeki egzamanın iyileştirilmesi sağlanır.

4. D vitamini eksikliği egzama oluşumunu tetikleyen unsurlar arasında yer alır. Peynir, yumurta, balık ve güneş ışınları vücutta D vitamini üretilmesini sağlar.

5. E vitamini kullanılarak saç derisindeki egzama iyileştirilebilir. E vitamini saç derisini besler, nemlendirir, kurumasını önler. Fındık, badem, ıspanak ve avokado E vitamini yönünden zengin besinlerdir. Bu besinler tüketilerek veya takviye alınarak saç derisindeki egzamanın iyileştirilmesi sağlanır.

Benzer Yazılar