Sağlık
Sarılık Nedir? Belirtileri Nelerdir? 10.05.2017

Sarılık, her yıl dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insanı etkiliyor; bu nedenle, limon suyu, zerdeçal, kekik, püresi, yoğurt, balık ve meyve kullanımını içeren bu durumun koruyucu önlemleri, semptomları ve tedavisi konusunda sağlam bir anlayışa sahip olmak çok önemlidir.

Sarılığın karakteristik en belirgin semptomu olan cildinizin sarıya dönmeye başladığı gerçeği nedeniyle sarılık en kolay fark edilebilecek sıkıntılardan biridir. En basit tanımında, sarılık, vücutta yüksek bilirubin seviyeleri tarafından belirlenen bir durumdur. Bununla birlikte sarılık, kendi başına bir hastalık değildir; Vücutta böyle yüksek bilirubin düzeylerine neden olan başka bir altta yatan problemin bir belirtisidir. Bu nedenle, sarılık nedeni oldukça çeşitlidir. Sarılığın başlıca türleri pre-hepatik, hepatoselüler ve post-hepatiktir. Karaciğer öncesi sarılık, bilirubinin bulunduğu kırmızı kan hücrelerinin aşırı derecede parçalanması nedeniyle oluşur. Bu fazla bilirubin dokularda çökelir ve sarımsı görünüme neden olur. Hepatoselüler sarılık, hepatotoksisite veya siroz gibi karaciğer rahatsızlığı hücre nekrozuna neden olduğunda oluşur ve karaciğerin birikmiş bilirubini ortadan kaldırmasını önler. Sonunda, safra kanalı herhangi bir nedenle tıkandığında hepatik sarılık oluşur, bu da bilirubin'in ortadan kaldırılmasını imkansız hale getirir. Bu nihai çeşitlilik için, kanalı engellemek için ameliyat etmek sıklıkla gereklidir. Bu çeşitlerin hepsine öncelikle karaciğeri etkileyen koşullar neden olabilir ve sarılık genellikle o organ için bir şeylerin yanlış olduğunun ilk işaretidir.

Sarılık Belirtileri

Solunum dışkı ve çok koyu renkli idrar da dahil olmak üzere sarılığın anlatılan sarı tonunun yanı sıra sarılık da bir dizi başka belirtiye sahiptir. Ayrıca, üriküler ve kas ağrıları gibi erken teşhis edilen grip belirtileri gösterebilir, ancak bir  tıkanıklığı yoktur. Birçok kişi ayrıca kaşıntı ve açıklanamayan kilo verme şikayetinde bulunur. Az görülebilen semptomların bazıları karın ağrısı, ateş, halsizlik, iştahsızlık, baş ağrısı, diyare ve kusmayı içerir. Bu belirtilerin herhangi birinin bir açıklama yapılmadan ortaya çıktığını görürseniz, bir doktora görünün. Tedavi edilmediği takdirde sarılık indükleyici koşullar son derece tehlikeli olabilir. Vücuttaki bilirubinin metabolizmasını kesmek veya yavaşlatmak ciddi bir sorun gibi gözükmeyebilir, ancak kontrol edilmediği takdirde hayatı tehdit edebilir. Şimdi, sarılık için bazı önleme ve tedavi yöntemlerine bir göz atalım.

Sarılığı Önleme Yolları

Aşılama: Açıkçası, sarılık önlemenin en iyi yollarından biri, bu şiddetli semptoma neden olabilecek alttaki enfeksiyonları ve durumları önlemektir. Sarılık sebeplerinden bazıları aşılanabilir hastalıklar değilken, karaciğeriniz daha iyi durumda olacak ve uygun bir aşı turu geçirdiyseniz daha iyi korunacaktır.

Alkol Kullanmayın:  Alkol tüketiminden en çok etkilenen organ karaciğerdir.  Her gün bir kadeh şarap ya da haftada bir veya iki kez bir kokteyl gibi ılımlı miktarda içki almak karaciğerinize kalıcı hasar vermez ve aslında bazı yönleriyle sağlık düzeyini artırabilir (örn. Kırmızı şarapta tanenler ve resveratrol) , Aşırı tüketim karaciğer hastalıkları riskinizi artırabilir. Bilirubin dokularda birikmeye başlarken cildinizdeki ve gözlerinizin sararması görülebilir.

Uyuşturucu kullanmayın: Alkol tüketimine benzer  olarak bir damarda uyuşturucu ve diğer yasadışı maddeler de karaciğer tarafından işlenmeli ve vücut üzerinde aşırı etkilere neden olabilir. Özel ilaçlar ve karaciğer yetmezliği arasındaki doğrudan bağlantılar üzerinde kapsamlı çalışmalar yapılmamasına rağmen, düzenli olarak uyuşturucu kullanan insanlar zayıf bağışıklık sistemlerine, zayıf metabolizma eğilimine sahiptir ve sarılık ile ilişkili olanlar gibi kronik hastalıklara daha yatkındır.

Kilo Kaybı: Obezite, çeşitli karaciğer rahatsızlıkları ve hastalıklarından muzdarip olanlarda görülebilen diğer bir yaygın faktördür. Aşırı yağlı gıdalar yemek,  safra tıkanıklığı ve karaciğer sonrası sarılığa katkıda bulunabilir safra taşı geliştirme olasılığını da artırabilir. Düzenli egzersizle elde edilebilecek daha hızlı bir metabolizma detoksifikasyon hızını ve karaciğerin verimliliğini artırmaya yardımcı olur, böylece stres, aşırı çalışma ve uzlaşmaya daha az maruz kalır.

Stres: İnsanlar için en ölümcül güçlerden biri genellikle kendi zihninde üretilir.  Stres. Kaygı, vücuda stres hormonu ve vücut metabolizmasını değiştirebilen, organ sistemlerini yıpranabilen, bağışıklık sistemini zayıflatabilen ve genel olarak sağlığınızı tehlikeye atabilecek diğer bileşiklerle rol alabilir.  Zihinsel ve fiziksel stresi azaltarak, karaciğer de dahil olmak üzere organ sistemlerini koruyabilirsiniz, bu da bir sarılık nedeni durumuna yakalanma olasılığınızı azaltır.

Kafein Kullanmaktan Kaçının: Araştırmalar aşırı kahve tüketimini daha yüksek seviyedeki karaciğer koşullarına ve karaciğer yetmezliğine ve ayrıca sarılık prevalansına bağladı. Kafein küçük dozlarda yararlı olabilir ve enerji indükleyici olabiliyor olsa da, büyük dozlarda uzun süreli kahve tüketimi, gastrointestinal ve karaciğer sağlığına zararlı olabilir. Sonuçta, kafein, her ne kadar halka açık bir ilaç olsa da tüketilmekten kaçınılmalıdır.

Zerdeçal: Dünyadaki en değerli bitkisel ilaçlardan biri, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek ve metabolizmanın normal şekilde çalışmasını sağlamak için gereken antioksidanlar ve değerli minerallerle dolu zerdeçaldır. Sarılığa neden olan alttaki durumun iyileşmesine yardımcı olabileceğinden, sarılık için etkili bir önleyici tedbir veya tedavi olabilir.

Yoğurt: Sarılık olduğunuzu belirledikten sonra diyetinizi buna göre  düzenlemek önemlidir. Yavaş yavaş, bilirubin düzeyleriniz azalacak ve normal diyetinizi gastrointestinal sağlık için iyi olan yoğurt gibi daha hafif gıdalar ile başlatabilir ve bağırsağınızdaki bakterileri dengeleyerek bağışıklık sistemini koruyabilirsiniz.

Pirinç: Pirinç gibi yiyecekler önemlidir çünkü herhangi bir yağ pişirmeyi gerektirmez ve vücuda çok doldurulabilir, ancak sindirimi kolaydır. Ayrıca kalori oranı açısından iyi bir besin maddesi ile oldukça enerjik bir besindir. Kahverengi pirinç, sarılık üzerindeki etkilere ve semptomlara karşı koymak için vücudu ve metabolizmayı yeniden canlandırmak için özellikle tercih edilir.

Balık: Pirinçte olduğu gibi, balık da gayet besleyici bir besindir ancak sadece haşlanmış veya buğulanmış olmalı, kızartılmamış veya ızgaralı olmamalıdır. Obeziteye neden olabilecek sağlıksız yağlara ve bilirubin metabolizmasına engel oluşturan yağdan kaçınmak istersiniz. Bununla birlikte, balıklar ayrıca, bu iyileşme sırasında vücudun sağlıklı kalması gereken sağlıklı yağları da içerir.

Meyve Suyu: Meyve doğal olarak vücut tarafından kolayca sindirilir ve zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Meyve suyunu içmek, belirli insanlar için, sindirimi zor olabilecek lif içerikli materyal olmadan bu besinlerin çoğuna erişmek için mükemmel bir yoldur. Meyve suyundaki vitaminler ve antioksidanlar, bağışıklık sisteminizi normale döndürür ve karaciğerinizi korumaya yardımcı olabilir.

Badem: Badem, yoğun sıkıştırılmış protein kaynağıdır ve vücudun sağlıklı kalması için yararlı yağlar içerir. Onlar da kolayca kullanılabilir ve lezzetlidir.  Bir gece önceden bademleri ıslatın, daha sonra sindirimi daha da kolaylaştırmak için onları bir hamur kıvamı haline getirin ve tüketin.

Zencefil: Birçok farklı sağlık rahatsızlığı için uygulanabilir olan bir diğer sağlıklık gıdalardan farklı olarak , zencefil vücutta özellikle iyi bir detoksifikasyon ajanıdır ve vücudunuzdan toksinlerin çoğunu ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Bu organların zayıflamasını önleyebilir, bu da hastalıkların ve sarılığın daha az duyarlı hale getirilmesini sağlar.

DİKKAT!!!

Daha önce belirtildiği gibi sarılık kendinde bir durum değil bir belirti olup, bu durumun belirtilerini göstermeye başlarsanız bir doktora gitmek her zaman iyi bir fikirdir. Derhal ele alınması gereken daha ciddi sağlık sorunları göstergesi olabilir. Bu ilaçlar ve önleyici tedbirler, gerektiğinde düzenli kontroller ve resmi tedavi ile birlikte kullanılmalıdır.

Benzer Yazılar