Sağlık
Sedef Hastalığı için Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 12.05.2017

Sedef Hastalığı Nedir?

Sedef hastalığı için bir dermatoloğa danışmak zor gelebilir , iltihaplanmanın ve ağrının azaltılmasına yardımcı olacak doğal ilaçlar vardır. Bu ilaçlar arasında, hindistancevizi yağı uygulaması, diyette balık gibi proteinler, alkol, kızartılmış yiyecekler ve abur cubur kesimi gibi proteinler de dahil olmak üzere yoga ve meditasyon uygulaması bulunmaktadır; bu da kırmızı et ve baharatlı yiyecek tüketimini en aza indirir.

Sedef hastalığı bir cilt hastalığından çok daha fazladır. Genetik olarak kalıtsal olarak otoimmün bir hastalıktır ve hastanın yaşamını birden fazla şekilde etkiler. Sedef hastalığının çeşitli biçimleri olsa da, birincil kaygı, vücudu çeşitli diğer enfeksiyonlardan ve hastalıklardan koruyan bağışıklık sistemidir. Bu nedenle, etkilenen kişiler soğuk ve öksürük gibi ortak enfeksiyonlara karşı daha yatkındır ve bu da üst solunum problemlerine ve enflamasyona neden olur.

Sedef hastalığı başlangıcının belirtileri olarak vücutta kırmızı renkli ilginç plaklar meydana gelmektedir. Aynı zamanda sedef hastalığının türüne göre de sarı renkteki iltihaplanmalar ya da beyaz renkteki iltihaplanmalar oluştuğu görülmektedir.

Görülen bu problemler bazen tek bir bölgede ortaya çıkmakta bazen de tüm vücuda yayılarak kendini göstermektedir. Bölgesel olarak ortaya çıkan sedef hastalıkları ayaklarda, ellerde, saç diplerinde, sırtta ve bel bölgesinde kendisini göstermekte ve beyaz kabuklanmış plak alanları şeklinde gözükmektedir. Tüm vücuda yayılan sedef problemlerinde ise tüm vücut bu bahsedilen plaklarla kaplanmaktadır.

Bu farklılıklara göre tedavi süreci de değişmekte; yani bölgesel olan sedef hastalıklarında ilaç tedavisi ve alternatif tıptan faydalanma gibi durumlar tercih edilebilmekte, tüm vücudu kaplayan sedef hastalıklarında ise mutlaka hastanede müşahade altında tutularak tedavi uygulanması uygun görülmektedir.

Sedef hastalığının hala tam olarak neden ortaya çıktığı bulunamamıştır. Tıp dünyasının verdiği ortak karar doğrultusunda; bu hastalığı yaşayan kişilerin ailelerinde mutlaka önceden gözlemlenmiş bir sedef hastalığı olduğu ortaya çıkartılmış, bunun dışında bağışıklık sisteminde çıkan T hücreleriyle alakalı bir problemin sedef hastalığının başlangıcı için tetikleyici özellikler olduğu belirlenmiştir.

Bağışıklık sistemi, yaşam tarzı alışkanlıkları, beslenme alışkanlıkları, uyku düzenleri, çalışma ortamı ve daha birçok faktöre bağlı olarak bazen tedavinin ilerlemesi yavaş olabilir. Birinin yaşam tarzı dengesini koruması ve stres seviyelerini düşürmesi gerekiyor.

Sedef Hastalığının Çeşitleri:

Psoriasis hastalığının 5 farklı çeşidi bulunur. Hastalık çeşitlerini ve en genel semptomlarını aşağıdaki şekilde sınıflandırabiliriz:

Plak Sedef Hastalığı

Sedef hastalığının en yaygın çeşidi olan plak sedef hastalığı, derinin belli bölümlerini kaplayan kırmızı renkli ve iltihaplı yamalara neden olur. Bu yamaların üzerinde ise sedef yani grimsi renkte pullanmalar ve plakalar vardır. Plak ve pullara ise daha çok diz ve dirseklerde rastlanır. Sedef hastalarının %80’inde plak sedef hastalığı görülür.

Guttat Sedef Hastalığı

Çocukluk çağındaki kişilerde daha yaygın olarak görülen guttat sedef hastalığı; ciltte minik, pembe renkli nokta şeklinde lekelere neden olur. Bu noktalar daha çok bacaklarda, kollarda ve gövdede oluşur. Bu lekeler; nadiren kalın ve plak şeklindedir.

Püstüler Sedef Hastalığı

Daha çok erişkinlerde görülen püstüler sedef hastalığı; beyaz, puslu kabarcıklara, iltihaplı cildin belirli bir bölümüne yayılan kırmızı alanlara neden olur. Lokal olan bu sedef türü genellikle eller ve ayaklar gibi küçük bir alanda görülürken, bazı durumlarda da yayılabilir.

Ters Sedef Hastalığı

Ters sedef hastalığında yamalar; daha çok koltuk altı, kasık, göğüs ve genital bölgede görülür. Deri kıvrımlarındaki, iltihaplı bu yamalar, çoğunlukla kırmızı renkli ve parlaktır.

Eritrodermik Sedef Hastalığı

Nadir görülen bu sedef çeşidi; genellikle vücudun büyük bir bölümünü kapsar ve yamalar daha çok güneş yanıklarını andırır. Eritrodermik sedef hastaları, kolaylıkla başka bir hastalığa yakalanabilir ve hastaların ateşi sık sık yükselebilir.

Sedef Hastalığı Belirtileri



  • İlk olarak oluşmaya başlayan kırmızı lekelenmeler


  • Oluşan lekelenmelerin çok kısa süre içerisinde üzerinin gümüş rengine benzer kalın yapıdaki kabuklanmalarla kaplanıyor olması


  • Ciltte kanamalar da görülen çatlakların oluşması


  • Cilt yapısının oldukça kuruması


  • Sorunlu bölgede sürekli yanma hissinin ve kaşıntıların meydana gelmesi


  • Saçtaki kepekler gibi bölgeden sürekli döküntülerin başlaması


  • Vücudun çeşitli alanlarında küçük çaplı lekelerin oluşması


  • Gerilmiş, kalın yapıya bürünmüş deri


  • Tırnakların üst katmanında kalınlaşmaların ve renk değiştiren delinmelerin meydana gelmesi


  • Eklem kısımların şişmesi ve acı verecek şekilde kaşıntı, yanma yapması
     

Sedef Hastalığı için Doğal Tedavi Yöntemleri

Ağızdan Tedavi Ya Da Enjeksiyon Tedavisi: Eğer sedef hastalığını hiçbir tedaviye cevap vermiyorsa, ağızdan ya da enjeksiyon tedavisini denemelisiniz. Ancak bu tedaviler bazı kullanıcılarda ciddi yan etkilere yol açabiliyor. Bu nedenle, bunlar kısa süre için kullanılmalı. Bu ilaçlar bağışıklık sisteminizi bastırıyor, tedaviye uzun süre devam ettiğinizde başka hastalıklara karşı hassaslaşıyorsunuz.

D Vitamini: Yeterince güneş ışığı alamıyorsanız, sedef hastalığından kurtulmak için yeterli miktarda D vitamini almalısınız. D vitaminin bu sentetik şekli cilt hücresi gelişimini yavaşlatıyor. D vitamini aynı zamanda krem, merhem ve solüsyon şeklinde bulunuyor. Yeni hücre gelişimini yavaşlatmanın yanında lezyonları da azaltıyor.

İlaç Tedavileri: Eğer reçetesiz tedavilere cevap vermiyorsanız, sedef hastalığının tedavisi için doktorunuz size iltihap karşıtı kortikosteroid ilacı yazabilir. Doğrudan cilde uygulanan bu ilaçlar bağışıklık sisteminizin baskılanmasına, cilt hücresi üretimiyle iltihabın azaltılmasına, ağrı ve kaşıntının hafiflemesine yardım ediyor. Bu topikal merhemler cildin bölümlerine göre değişik türlerde oluyor.

Lazer Tedavisi: Sedef hastalığı tedavisinde kullanılan teknolojik gelişmeler arasında excimer lazer ve pulsed dye lazer tedavisi bulunuyor. Bu lazer tedavileri orta dereceden ileri derece sedef hastalığı için kullanılabiliyor. FDA, sedef plaklarını ortadan kaldırmak için UVB ışınları verilmesi işlemi olan excimer laser'i onayladı. Bu tedavi şekli sayesinde 4 ile 10 seans arasında sonuç alabiliyorsunuz. Pulsed dye lazer tedavisinde ise, sedef hastalığı lezyonlarına yol açan küçük kan damarlarını parçalamak için boya ve farklı dalga uzunlukları kullanılıyor. Üç haftada bir 15-30 dakikalık tedavi gören hastalarda terapi etkili olursa, lezyonlar tedaviden sonra 4-6 hafta içinde kaybolmaya başlıyor.

Oklüzyon: Sedef hastalığını tedavi etmede oklüzyon kullanmak için cildinizdeki yaralı bölgeye topikal tedavi veya nemlendirici uygulayın. Bunu plastik örtü, pamuk, naylon ya da su geçirmez bir bezle sarın. Ancak riskleri olduğu için bu işlemi uygulamadan önce doktorunuza danışın.

Banyo Solüsyonları Ve Kaşınma Karşıtı Tedaviler: Bazı sedef hastalığı tedavilerini kilerinizde ya da küvetinizde yapabiliyorsunuz. Kimi sedef hastaları banyo tedavilerinin kızarıklığı, kaşıntıyı, pul pul olmayı iyileştirmede etkili olduğunu belirtiyorlar. Banyo suyunuza buğday, yağ, İngiliz tuzu ya da Lut gölü tuzu atın. Bu hastalık belirtilerini azaltacaktır. 15 dakika bu suda kaldıktan sonra cildinize nemlendirici ya da yağ sürün.

Güneş Işığı: Sedef hastalığı için en ucuz, basit ve etkili tedavi güneş ışığıdır. Güneşte dışarıda 10 dakika geçirin, bu süreyi 30 dakikaya çıkararak hastalığın iyileşmesini sağlayabilir. Bu tedaviyi uygulayınca vücudunuzun tüm bölümlerine güneş kremi sürdüğünüzden emin olun. Bu tedaviyi de aşırı uygulamayın, çünkü güneş yanığı olmak ya da cildinizin zarar görmesini istemezsiniz.

Nemlendiriciler: Cildinize her gün nemlendirici sürmek sedef hastalığını önlemede ve tedavisinde faydalıdır. Nemlendiriciler cildinizi kuruluktan, kaşıntıdan ve kızarıklıktan korur. Cilt uzmanından en etkili cilt kremi ve sizi nemli tutacak merhem hakkında bilgi almalısınız

Kömür Katranı: Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)'nın onayladığı bir tedavi olan kömür katranı, cilt hücresinin gelişimini yavaşlatıyor, yaralı olan cildin görünümünü iyileştiriyor, iltihabı ortadan kaldırıyor ve derinizin pul pul olmasını azaltıyor. Kömür katranı tedavisine başlamadan önce cildinizin bir yerinde küçük bir bölgede test edin. Eğer deriniz kızarıyor ise, katranı uygulamadan önce sedef hastalığı olan bölgeyi nemlendirin. Bu tedavi cildinizin güneşe karşı daha hassas olmasına yol açar. Bu tedaviyi uygularken dışarı çıktığınızda güneş kremi sürün ve güneşe çıkmayı sınırlandırın.

Salisilik Asit: Reçetesiz olarak satılan salisilik asit FDA tarafından orta derecede sedef hastalığı tedavisine uygun görülmüştür. Salisilik asit, derinin dış tabakasının soyulmasına yol açan bir madde olan keratolitiktir. Bu asit deriyi yumuşatır, pul pul yapar ve kolayca dökülmesini sağlar. Ancak aşırı salisilik asit kullanmamalısınız. Sık sık uygularsanız saçlarınız dökülebilir ya da cildiniz tahriş olabilir.
 

Diyet Değişimleri: Yediğimiz şeyler her zaman sağlığımızı etkiler ve aynı şey sedef hastalığı için de geçerlidir. Lezyondaki görünüşler proteindir ve ölü cilt şeklinde kaybedildiğinden vücutta protein eksikliğine neden olabilir. Balık, balık yağı, süzme peynir, ıspanak, yumurta akıları, kabuklu tavuk, keten tohumları ve zeytinyağı gibi protein açısından zengin gıdalar da iyi kaynaklardır. Diyetinize somon eklemek, cilt için gerekli D vitamini ve kalp için omega-3 yağ asitleri sağlayacaktır. Bununla birlikte, yumurta sarısı, kahve gibi vücutta ısıyı arttıran baharatlı yiyecekler, kırmızı et ve gıdalar tamamen önlenmelidir. Uzun süre  kızarmış yiyecekleri ve önemsiz yiyecekleri de hayatınızdan çıkarın. Bazı insanlar, çavdar, buğday ve arpada bulunan glüten açısından zengin gıdalara duyarlılık geliştirebilir. Bu gıdalardan kaçınma belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Hindistan Cevizi Yağı: Hindistan cevizi yağı şifa verici özellikleri ile bilinir ve yaygın olarak sedef hastalığı da dahil olmak üzere çeşitli cilt problemleri için etkili bir ilaçtır. Deri üzerinde saf veya bakire hindistancevizi yağı uygulanması, lezyonların  ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir. Hindistan cevizi yağını günde birkaç kez uygulayın. Gözenekler açıkken bir banyodan sonra uygulamanız gerekir; böylece  deriniz nemlenir ve gece ölü cilt pullarını azaltmak için uyumadan önce uygulanır.

Yoga ve Meditasyon: Stres sıklıkla zihinsel stres ya da baskı ile karıştırılır; Bununla birlikte, fiziksel stres de hesaba katılmalıdır. Düzensiz rutinler, uyku ve dinlenme eksikliği, sürekli baskı altında çalışan herkes bağışıklık sistemine büyük zarar verebilir. Strese yol açan bu faktörlerin hepsini azaltmak önemlidir. Günlük yoga ve meditasyon uygulamak beden ve zihni sakinleştirmeye ve stresten kurtulmaya yardımcı olabilir. Yoganın ayrıca vücut işlevlerini yeniden düzenlediği ve genel enerji düzeylerini arttırdığı bilinmektedir. Ayrıca, meditasyon konsantrasyonu arttırmaya yardımcı olur ve görevleri tamamlamak için akıl üzerindeki stresin azalmasına yardımcı olur, böylece işle ilgili streslerinizi azaltır.

Egzersiz: Koşu, yürüme, bisiklet sürme veya spor salonuna gitme, egzersiz yapmak için mükemmel bir yoldur ve kesinlikle sedef hastalarının kilolarını kontrol altında tutmalarına yardımcı olurlar. Aktif kalmak ve genel vücut yağını minimum seviyede tutmak için sağlıklı bir yaşam tarzı korumak önemlidir. Yağ inflamatuar bir doku olarak bilinir ve onu kontrol altında tutmak sedef hastalığının inflamasyonunu azaltmak için önemlidir. Aynı zamanda ters sedef hastalığını cilt katmanında göründüğü gibi azaltacaktır.

Güneş Işığı : Sabahları haftada birkaç kez güneşe maruz kalmaya çalışın. Sabahın erken ışınları cilt üzerinde sert bir etki yapmaz ve cildin iyileşmesine yardımcı olan D vitamininin en doğal kaynağıdır. Güneş yanıkları durumu daha da kötüleştireceği için cildinizi güneşe ne kadar maruz bıraktığınıza dikkat edin. Cildin etkilenmeyen bölümleri için bir doktor tarafından tavsiye edilen güneş kremi kullanmak lezyonların yanması veya şiddetlenmesini önlemek için iyi bir uygulamadır. Sedef hastalığına yönelik fototerapide bile UV ışınları kullanılır ve onları her gün birkaç dakika güneş altında bırakarak doğal olarak alabilirsiniz.

Dinlenme ve Uyku: İyi bir uyku düzenini izleyerek beden ve zihin dinlenmesi hayati önem taşır. Minimum 7 saat uyku vücudun doğal olarak iyileşmesini sağlar.

Alkolden Uzak Durun: Ağır alkol tüketimi iltihap ile ilişkilidir. Alkol vücut ısısını arttırır ve bağışıklığı zayıflatır. Sedef hastalığı zaten bağışıklık sistemine saldırır ve sistemin yeniden yapılandırılması ve güçlendirilmesi zorunludur. Sedef hastaları için herhangi bir miktarda alkolden kaçınılmalıdır. Ayrıca kilo vermenize de yardımcı olur.

Sigaradan Uzan Durun: Sigara içmenin birden fazla sağlık bozukluğuna neden olabileceği ve sedef hastalığının bir istisna olmadığı bilinmektedir. Doğrudan değilse sigara içmek solunum sisteminizi ve bağışıklığı etkiler ve bu da hastalığın iltihaplanmasını arttırır. Eğer çok  fazla sigara içtiyseniz, azaltmak kesinlikle yardımcı olacaktır, ancak sigarayı bırakmak  en iyi seçim olacaktır.

Aloe Vera: Aloe Vera jel tropikal uygulama için kullanıldığında sedef hastalığının tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir ilaçtır. Jel % 99 sudur ve cildi saatlerce nemlendirecek ve antibakteriyel özelliklere sahip salisilik asit içermektedir. Jelin herhangi bir yan etkisi yoktur ve günde üç kez kadar kullanılabilir. Aloe vera jel içeren organik şampuanlar, kafa derisi sedef hastalığına yardımcı olabilir. Jel iltihapları yatıştırır; Lezyonların kızarıklığını ve kaşıntısını azaltmak için faydalıdır.

Balık Yağı: Omega-3 yağ asitleri D vitamini açısından zengindir, balık yağı lezyonların kızarıklığını ve iltihaplanmasını azaltmaya yardımcı olur. Sedef hastalığını olumlu yönde etkileyecek kalp için de faydalıdır. Bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekiyorsa, aşırı miktarda tüketilmediği sürece herhangi bir olumsuz yan etkiye maruz kalmayacaksınız.

Kırmızı Biber: Etkilenen alanlardaki uygulamalar ağrıyı ileten, kızarıklık, kaşıntı ve  sinir uçlarını bloke etmekte faydalıdır.

Banyolar: Lezyonlar açık yaralar gibidir ve sıcak su bu lekeleri daha da tahriş eder. Soğuk su banyolarının bir seçenek olmadığı soğuk bölgelerde yaşıyorsanız özellikle sıcak su, sedef hastaları için en iyi seçimdir. Ayrıca, uzun süre duş  cildinizi kurutabildiğinden, duşlarınızın süresini kısaltmaya çalışın. Banyo esnasında cildi nemli tutmak için ölü deniz tuzları, lavanta esansiyel yağı veya öğütülmüş yulaf ezmesi gibi banyo tuzları ekleyebilirsiniz. Herhangi bir kimyasal veya yapay sabun kullanılmamalıdır. Çoğu cilt ürünü, tahriş için bir yama üzerinde ürün test etmeyi önerir gibi, kullanmayı planladığınız organik veya doğal sabunları bile denemelisiniz ve lezyonlara herhangi bir zarar vermeyeceğinden emin olmanız gerekir. Her banyodan sonra nemlendirme, gün içinde plakların oluşmasını önlemek için bir zorunluluktur.

UYARI: Sedef hastalığının tedavisi yoktur ve tüm çabalara rağmen bazı insanlar yıllar boyu alevlenmeler yaşayabilir. Bununla birlikte, sağlıklı bir yaşam tarzı, dengeli bir diyet ve doktorla yapılan düzenli muayeneleri takip eden çoğu insan, iltihaplarında, semptomlarında ve ateşlenmelerinin sıklığında azalma gördü. Sağlığınız için bir uyandırma çağrısı olarak hareket edebilir ve doğru yönde adımlar atarak, büyük bir fark yaratabilirsiniz.

Her hasta için tavsiye, asla umut kaybetmemek, hastalığın kendine güvenini veya zihinsel barışını elinden almasına izin vermemektir.

Benzer Yazılar