Bitkisel
Şifalı Bitkisel İlaçlar ve Faydaları 18.05.2017

Dünya çapında öngörülen uyuşturucuların yaklaşık yüzde 25'inin bitkilerden türetildiğini biliyor muydunuz?

Dünya Sağlık Örgütü'nün temel tıp listesindeki 252 uyuşturucudan yüzde 11'i bitki kökenlidir. Nitekim yaklaşık 200 yıl önce, ilk farmakolojik bileşik morfin, haşhaş çiçeğinin çekirdeklerinden elde edilen afyondan üretildi. O zamandan beri, bilim adamları bugün bildiğimiz farmasik ürünleri üretmek için bitkiler üzerinde çalışıyorlar. Ancak, dirençli bakterilere karşı olan ve sorunun kökünden ziyade hastalığı tedavi eden, yıllar boyu aşırı ilaçlama yaptıktan sonra insanlar doğal, bitkisel ilaçlara daha fazla dikkat etmeye başladılar.

Umut verici şifalı otlar için milyonlarca dolar yatırım yapılmıştır. Geleneksel bitkisel tıbba yönelik bu önemli araştırma yatırımları, genel ilaç endüstrisine kıyasla nispeten mütevazi ancak araştırmacıların konvansiyonel ilaç geliştirmeden uzaklaşmaya ve daha alternatif ve doğal tedavi şekillerine bakmaya başladığını kanıtlıyor.

Doğal bitki ürünleri, insanlık tarihi boyunca çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. Aslında, bitkisel tıbbın kullanımıyla ilgili yazılı kayıtlar 5000 yılı aşkın bir süredir geride bırakılmıştır ve tarihin büyük bölümünde, bitkisel tıbbın tek tıbbı olmuştur.

Günümüzde bitkiler, alerjiler, artrit, migren, yorgunluk, deri enfeksiyonları, yaralar, yanıklar, gastrointestinal sorunlar ve hatta kanserli yiyeceklerin tıbbın doğru olduğunu ispatlayan bir dizi sağlık endişesini ve koşulunu tedavi etmek için kullanılmaktadır. Bu bitkiler daha maliyeti düşük ve konvansiyonel ilaçlara kıyasla daha güvenli bir tedavi aracıdırlar; bu nedenle pek çok kişi bu geleneksel tıp felsefesini seçmeyi tercih etmektedir.

Bitkisel İlaç Nedir?

Bitkisel ilaçlar, yerel veya bölgesel iyileşme uygulamalarında hastalıkları tedavi etmek için kullanılan doğal kaynaklı, bitki kökenli maddelerdir. Bu ürünler, bir bitkinin herhangi bir çiğ veya işlenmiş bölümünden gelebilecek kompleks organik kimyasal karışımlardır.

Bitkisel tıbbın kökleri dünyadaki her kültürde vardır. Geleneksel tıpta pek çok farklı sistem vardır ve her birinin felsefesi ve uygulamaları, sosyal koşullar, çevre ve coğrafi konumdan etkilenmektedir, ancak bu sistemler yaşamın bütüncül bir yaklaşımını kabul etmektedir. Geleneksel Çin Tıbbı ve Ayurvedik Tıp gibi bitkisel tıbbın iyi bilinen sistemleri, hastalığa değil sağlık üzerine bir vurgu yapılması gerektiği yönündeki merkezi düşünceye inanır. İyileştirici şifalı otları kullanarak, insanlar zihin, beden ve çevre dengesizliğinden kaynaklanan belirli bir rahatsızlıktan ziyade, genel koşullarına ayak uydurabilir ve odaklanabilirler.

Botanik tıbbı binlerce yıldır uygulanmasına rağmen modern, Batı dünyasında kullanılmaya devam etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü son zamanlarda dünya genelindeki insanların yüzde 80'inin temel sağlık hizmetlerinin bir kısmı için bitkisel ilaçlara güveniyor ve bu ürünler için dünya çapında yıllık Pazar,  60 milyar dolara yaklaşıyor. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki insanlar, reçeteli ilacın maliyetinin artması ve doğal veya organik ilaçlara dönen ilgi nedeniyle, bitkisel ilaçlarla daha fazla ilgilenmektedir.

Bütün otlar hastalıkları tedavi etmek ve semptomları hafifletmek için kullanılan birçok içeriğe sahiptir. Bitkisel ilaç olarak da adlandırılan bitkisel ilaç, bitkinin tohumlarını, meyvelerini, köklerini, yapraklarını, kabuğunu veya çiçeğini tıbbi amaçlarla kullanır. Bu bitkilerin biyolojik özellikleri faydalı etkilere sahiptir. Bitkinin büyüdüğü ortam türü, hasat edilme şekli ve işlenmesi gibi diğer faktörler de yararlarından sorumludur. Bitki çiğ olarak ya da öz olarak satılır, burada bazı kimyasalların ekstrakte edilmesi için su, alkol ya da diğer çözücüler ile bırakılır. Elde edilen ürünler, yağ asitleri, steroller, alkaloidler, flavonoidler, glikozitler, saponinler ve onlarca kimyasal içerir.

Bitkisel İlaçların Faydaları

1. Konvansiyonel Tıp'dan Daha Ekonomiktir.

Modern tıp bilimi kesinlikle yüksek fiyat etiketi ile gelir ve ilaçlar da bir istisna değildir. Bitkisel tıbbın daha popüler hale gelmesinin bir nedeni, insanların ay sonrasındaki ilaçlarını ödemeyi göze alamamasıdır.

Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp'da yayınlanan sistematik bir derlemede, doğal sağlık ürünlerinin hastalığın tedavisinde uygun maliyetli bir seçenek oluşturup oluşturmadığı değerlendirildi. Araştırmacılar, doğal sağlık ürünlerinin postoperatif cerrahi ve komplikasyonlarla ilişkili olarak maliyet etkinliği kanıtları bulmuşlardır. Modern tıbbın diğer alanlarındaki maliyet etkinliğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır, ancak ön veriler, bitkisel ürünlerin farmasiklere göre daha uygun olduğunu göstermektedir.

2. Reçeteli İlaçlardan Daha Kolay Elde Edilir

Bitkisel özler, uçucu yağlar ve bitki çayları gibi bitkisel ürünler, çoğu sağlıklı yiyecekte ve hatta bakkallarda bulunur; bu nedenle, satın almadan önce reçeteleri almak için bir doktor görmeniz gerekmez. Bu kesinlikle bitkisel ürünler elde etmeyi ve ek sağlık masraflarından kaçınılmasını kolaylaştırır.

Otlar diyet takviyeleri olarak sınıflandırılır, bu nedenle FDA'ya (Dünya genelinden kabul gören bir kuruluştur. Amerika Sağlık Bakanlığı bünyesinde bulunan ve 1862 temelleri atılmış bir kuruluştur. )

girmeden üretilebilir, satılabilir ve pazarlanabilir. Bu, yararlı ürünleri satın almak ve kullanmak için daha kolay olmasına rağmen, rakipler arasından seçim yapmak tüketiciler olarak bizim görevimizdir. Bitkisel takviyeleri kullanmadan önce malzemeleri ve etiketleri dikkatlice okuduğunuzdan emin olun. Ürünü doğrulayan saygın ve güvenilir bir şirketten satın almaya dikkat edin.

3. Faydalı, Şifalı Özellikleri Tutun

Otlar, kardiyovasküler hastalık, prostat sorunları, depresyon, iltihaplanma ve zayıflamış bağışıklık sistemi gibi temel sağlık sorunları da dahil olmak üzere kronik ve akut durumların ve çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Otlar, hastalıkların tedavisinde dünya çapında kullanılmaktadır ve birçok çalışma etkinliklerini kanıtlamaktadır. Aslında, kanser tedavisi için dünya çapında onaylanan 177 uyuşturucu arasından % 70'den fazlası doğal ürünler veya doğal ürünlerin kimyasal taklitleri üzerine kurulmuştur.

Bilinen Bazı Şifalı Bitkisel İlaçlar

1. Çiğ Sarımsak

Sarımsak flavonoidler, oligosakkaritler, selenyum, allisin ve yüksek sülfür içeren hayati besin maddeleri içerir. Pişirilmiş veya çiğ sarımsak, yiyeceklere eklenerek veya kapsül alarak şeker hastalığının tedavisinde, inflamasyonla mücadelede, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, kan basıncının düzenlenmesinde, kardiyovasküler hastalıklarla mücadele ederken, alerjilerin hafiflemesiyle, mantar ve viral enfeksiyonlarla mücadele ve saç dökülmesinin iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

Araştırmalar, sarımsak tüketimi ile ABD'de önde gelen ölüm nedenleri olan kardiyovasküler hastalığın gelişimi arasında ters korelasyon olduğunu göstermektedir. Journal of Nutrition'da yayınlanan araştırmalar, sarımsağın kolestrolü düşürdüğünü, trombosit kümelemesini engellediğini, kan basıncını düşürdüğünü ve antioksidan statüsünü artırdığını gösteriyor.

2. Zencefil

Zencefil bugün dünyada en çok kullanılan diyet çeşnisidir. Zencefilin terapatik faydaları, oldukça güçlü bir antioksidan ve anti-inflamatuar ajan olarak görev yapan kökten yağlı reçine olan zenceollerden kaynaklanmaktadır. Zencefilde bulunan diğer biyoaktif ajanlar arasında Gingerol, hazımsızlık ve mide bulantısını gidermek, bağışıklık ve solunum fonksiyonlarını artırmak, bakteri ve mantar enfeksiyonlarıyla mücadele etmek, mide ülseri tedavisi yapmak, ağrı azaltmak, diyabet geliştirmek, absorbsiyonu önlemek gibi yetenekleri vardır.

International Journal of Preventive Medicine'de yayınlanan kanıtların 2013 yılına ait bir gözden geçirmesine göre, zencefilin kanser önleme potansiyeli  belgelendi ve zenceoller, shogaol ve paradollar gibi işlevsel içerikleri çeşitli kanserleri önleyebilecek değerli maddelerdir. Araştırmacılar ayrıca zendeçalların yaşlanma sürecini kontrol altına almak için anti-inflamatuar ve antioksidatif özelliklere sahip olduklarını keşfettiler. 

Zencefili kullanmanın çeşitli yolları vardır. Çiğ yenilebilir, toz halinde veya takviyeli olarak alınabilir, çay içmek suretiyle sıvı halde tüketilebilir veya yağ şeklinde tropikal olarak kullanılabilir.

3. Zerdeçal

Zerdeçal yaklaşık 4000 yıl öncesine dayanan çok uzun bir tıbbi kullanım öyküsü olan bir bitkidir. Zerdeçalla ilgili 3.000'in üzerinde yayın tarafından belirtilen modern tıbbın önemini fark etmeye başladı. Bu güçlü bitki herhangi bir tarife eklenebilir veya ek olarak alınabilir. Kan pıhtılaşmasını yavaşlatmak ve önlemek, depresyonla mücadele etmek, iltihaplanmayı azaltmak, artrit ağrısını hafifletmek, şeker hastalığını yönetmek, gastrointestinal sorunları tedavi etmek, kolesterolü düzenlemek ve kanserle savaşmak gibi zerdeçal yararları vardır.

Birçok çalışma zerdeçalın güçlü antioksidan, anti-inflamatuar, antimutagenik, antimikrobiyal ve anti-kanser özelliklerine sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bir antioksidan olarak, zerdeçal hülasalar serbest radikalleri temizleyebilir, antioksidan enzimlerini artırabilir ve lipid peroksidasyonunu engelleyebilir.  

4. Ginseng

Ginseng, dünyadaki en popüler bitkisel ilaçlardan biridir ve yüzyıllar boyunca Asya ve Kuzey Amerika'da kullanılmıştır. Yerli Amerikalılar kökleri uyarıcı ve baş ağrısı tedavisi olarak kullandılar, ayrıca ateş ve hazımsızlık için de bir tedavi yaptılar.

İngiltere'de bulunan Beyin Performansı ve Beslenme Araştırma Merkezi'nde yapılan bir araştırma, ginsengin yararları ve ruh hali ve zihinsel fonksiyonunu geliştirme kabiliyeti hakkında veri toplamak için gerçekleştirildi. Üç ginseng ve bir plasebo tedavisi verilen 30 gönüllü katıldı ve sonuçlar ;  sekiz gün süreyle 200 miligram ginsengin ruh halinin düşüşünü yavaşlattığını, ancak katılımcıların zihinsel aritmetiğe tepkilerini de yavaşlattığını buldu. 400 miligram dozunda sekiz günlük tedavinin yavaşlaması ve zihinsel aritmetik gelişme sağlandı.

Ginseng aynı zamanda stres azaltmak, kilo vermeye yardımcı olmak, cinsel işlev bozukluğunu tedavi etmek, akciğer fonksiyonunu iyileştirmek, kan şekeri düzeylerini düşürmek, bağışıklık sistemini artırmak ve iltihaplanmayı azaltmak için de kullanılır. Ginseng kuru, toz, çay, kapsül ve tablet formlarında bulunur.

5. Süt Kabuğu

Süt diken özleri, yaklaşık 2000 yıldır geleneksel bitkisel ilaçlar olarak kullanılmaktadır. Süt dikeni, bağışıklığı arttıran ve oksidatif stresini yavaşlatan biyo flavonoidler olarak işlev gören bitki tohumlarından lipofilik ekstraktları yüksek seviyede içerir.  Ayrıca antienflamatuar özellikleri için de kullanılır. Sindirim işlevine yardımcı olabilir, safra üretimini arttırır, cilt sağlığını geliştirir, yaşlanmanın görünümüyle mücadele eder, kolestrol seviyesini düşürür ve vücudu detoksifleştirmeye yardımcı olur.

Benzer Yazılar