Bitkisel
Susam Tohumunun Faydaları 13.05.2017

Susam tohumu son derece sağlık için yararlıdır, ancak genellikle göz ardı edilir. Şeker hastalığını önleme, kan basıncını düşürme, çok çeşitli kanserleri önleme, güçlü kemikler oluşturma, radyasyona karşı koruma, kalp sağlığını geliştirme, uyku bozukluklarını iyileştirme, sindirmeyi geliştirme, iltihabı azaltma, solunum sağlığını geliştirme, ağız sağlığını güçlendirme becerisi bulunmaktadır.  Sağlıklı büyümeye yardımcı, dolaşımı arttır, vücudu özütlendirir. Depresyon ve kronik stresi ortadan kaldır.

Susam tohumları ,susam  cinsinin özellikli bir bitkisinden türetilir ve Sesamum indicum'un bilimsel adını taşır. Susam tohumları dünyanın en eski yağlı tohum ekmeği olarak kabul ediliyor ve 3.500 yıldan uzun süredir yetiştirilmektedir. Yerli formlarının kanıtları hem Afrika'da hem de Hindistan'da, hala yaygın olarak yetiştirildiği yerlerdedir. Son derece dirençlidir ve diğer pek çok ürünün başarısız olduğu yerlerde yetişir.

Her ne kadar bir tohum olmasına rağmen, fındık alerjisi olan insanlara hala zarar verebilir ve çok belirgin bir tada sahiptir.  Sağlık yararlarının birçoğu, dünyadaki diğer herhangi bir yağ çekirdeği ekinde bulunan susam tohumlarında yüksek konsantrasyonlarda bulunan yağlardan elde edilmektedir. Susam bitkisi 3 fit boyu aşmaz ve tohumlar bitki ekseni boyunca küçük podlardan salınır.

Tohumların kendileri çok küçük, sadece 3-4 mm uzunluğunda ve 2 mm genişliğinde, ancak her yıl 3.85 milyon metrik ton üretiliyor. Tohumlar, susam bitkisinin çeşidine veya suşuna bağlı olarak çok çeşitli renkte gelir. Tohumlukları kabuklu veya kabuksuz olarak satın alınabilir.  Ekmek ve tahıl ürünleri, krakerler,  kek, çorba, balık ve et için ekmek ve çok çeşitli diğer uygulamalar için bir bileşen veya tepsi olarak salatalara sıkça katılırlar. Bir şekilde herhangi bir kültür mutfağında susam tohumları bulabilirsiniz. Bu geniş yayılım, mevcudiyeti, sağlık yararları ve hoş lezzetinden kaynaklanmaktadır.

Susam Tohumları Nereden Gelir?

Susam tohumları, Asya ve Doğu Afrika'nın bazı yerlerinde bulunan susam bitkisinden gelir. Bir çok çeşit susam türü vardır ve dünyadaki en yaygın ve popüler tohumlardan biri olmaya devam etmektedir. Tohumlar başlangıçta bir kalıp içinde bir siyah gövde içindedir.

Susam Nedir ?

Susam, hem bitki hem de o bitki tohumlarının adıdır ve dünyadaki mutfak hazırlıklarında ve bazı doğal sağlık uygulamalarıyla karşılaşırız. Susam, bir sözcük olarak Latin veya Arap susamında türetilmiştir. Bu kelimelerin her ikisi de "yağ" veya "sıvı yağ" anlamına gelen şeylere kök salıyor. Susam yağı ve tohumları, besin maddeleri ve bileşenleri için dünya çapında aranır.

Susam Tohumu Sağlıklı mı?

Susam tohumları çok sağlıklıdır, bu da mutfak hazırlıklarında çok popüler olan sebeplerden biridir. Susam tohumları, sesamolin gibi benzersiz organik bileşikler ile birlikte bakır, kalsiyum, demir ve manganez gibi mineraller ile vitaminler ve liflerle doludur. Susam tohumları küçük olabilir, ancak önemli  sindirim ve dolaşımdan kemik mukavemetine ve iltihaba kadar her konuda yardımcı olabilirler.

Siyah Susam Tohumları Nasıl Yenilir?

Onları daha kolay sindirebilmek için gece susuz susuz tohumları suda bekletin ve sonra bunları salatalarınıza, yoğurtunuza serpin veya hatta bir pürüzlendirmeyle harmanlayabilirsiniz. B vitamini ve demir, ayrıca kalsiyum ve çinko açısından zengindirler.

Susam Tohumları Faydalı mıdır ?

Susam tohumları, sindirim optimizasyonu için özellikle iyidir.  İçerdikleri lif, kabızlığı hafifletmeye yardımcı olur ve besin tutulmasını geliştirir. Susam tohumları kan basıncını artırmaya, güçlü kemikler oluşturmaya ve bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olabilir. Ağız sağlığı için, susam tohumları mükemmel olup genellikle bir sindirim olarak yenilmektedir.  Sonunda, vücudu detokslayabilir ve stres seviyelerini düşürebilirler.

Susamda Kaç Kalori Var?

Susamda şaşırtıcı derecede yüksek kalori bulunur.  Tek bir çorba kaşığı içinde yaklaşık 50 kalori bulunur. Bununla birlikte, bu minerallerin, vitaminlerin ve organın ihtiyacı olan organik bileşiklerle dolu olan bu tohumların konsantre doğasından kaynaklanıyor. Susam tohumlarının aşırı miktarda yemesi önerilmiyorsa, bunları yemeklerinizde az miktarda kullanmanız ve mümkün olduğunca diyetinize eklemeniz çok iyi bir fikirdir.

Susam Tohumlarının Besin Değeri

Susam tohumlarının birçok sağlık yararı, vitaminler, mineraller, doğal yağlar ve kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, manganez, bakır, çinko, lif , tiamin, vitamin B6, folattan oluşan organik bileşikler de dahil olmak üzere besleyici içeriklerinden kaynaklanmaktadır. , Protein ve triptofan. Geniş sağlık kazancı aralıkları aşağıda daha ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.

Susam Tohumunun Faydaları

Kan Basıncı: Susam tohumlarının doğal yağları, kardiyovasküler sisteminizdeki yükü azaltan ve çeşitli kardiyak koşulları önlemeye yardımcı olan bir dizi araştırmada hipertansiyonun azalmasına bağlı olmuştur. Ayrıca, magnezyum uzun süredir bir vazodilatatör (kan basıncını düşüren bir ajan) olarak bilinir ve susam tohumları günlük gereksiniminizin% 25'ini tek bir porsiyonda içeren bu esas mineralle doludur.

Susam tohumlarında bulunan çok çeşitli gerekli vitamin ve minerallerle kanser riskinde azalma ile bağlantılı olması şaşırtıcı değildir. Susam tohumları, magnezyumun güçlü anti-kanserojen etkileri de dahil olmak üzere bu daha yaygın minerallerin rolünün ötesinde, antioksidan olarak işlev gören ve serbest radikallerin etkilerini ve hücresel tehlikelerin oluşturduğu yan etkileri azaltan nadir bir kanser önleyici fitat içerirler. Metabolizma, kalp rahatsızlıkları, erken yaşlanma ve bilişsel bozukluklar gibi çeşitli diğer kanser hallerine bağlı birçok faktöre bağlı olduğu düşünülmektedir. Susam tohumlarının bağlantılı olduğu spesifik kanser önleme lösemi, göğüs, akciğer, pankreas, kolon ve prostat kanseridir.

Diyabet Yönetimi:  Hayati magnezyum da dahil olmak üzere susam tohumlarının bileşenleri, hali hazırda durumu geliştiren hastalarda diyabet riskini azaltmak ve semptomları yönetmekle bağlantılıdır. Ayrıca, susam tohumu yağı Tip 2 diyabet hastalarında glibenklamid gibi çeşitli diyabetik ilaçların etkisini pozitif yönde etkileyebileceği gösterilmiştir. Bu ağız yoluyla verilen ilacın işlevselliğini arttırır ve ayrıca vücuttaki insülin ve glükoz seviyelerini düzenler, böylece şeker semptomlarının yönetilmesine yardımcı olur.

Kemik Sağlığı: Susamda bulunan çinko, kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin etkileyici seviyeleri vücudunuzun kemik sağlığı için büyük bir destek olabilir. Bu mineraller, yeni kemik materyali yaratmada ve yaralanma veya osteoporoz gibi zayıflatıcı kemik koşullarının başlamasıyla zayıflamış olabilecek kemiklerin güçlendirilmesi  ve onarılmasında ayrılmaz birer parçadır.

Sindirim: Bu küçük tohumlar, diğer tohumlar ve fındıklar gibi önemli miktarda lif içeriyor. Elyaf sağlıklı sindirimde önemli bir elementtir, çünkü bağırsak hareketlerini çoğaltır ve besinlerin sindirim kanalı boyunca hareket etmesine yardımcı olur, ayrıca besinlerin pürüzsüz bağırsaklardan geçerken peristaltik hareketi teşvik eder. Bu aynı zamanda kolonun sağlığını korumak ve gastrointestinal hastalıkların ve kanser olma şansını düşürürken, kabızlık gibi ishali azaltabilir. Elyaf aynı zamanda kalp için de arter ve kan damarlarından tehlikeli LDL kolestrol çıkararak ateroskleroz, kalp krizi ve inmelere karşı koruma sağlar.

Anti-inflamasyon Özellikleri: Susamda bulunan bakır içeriği, eklem, kemik ve kaslardaki iltihaplanmayı azaltmak ve böylece artrit ile ilişkili ağrıyı azaltmak gibi çok sayıda değerli fonksiyona sahiptir. Dahası, bakır damar duvarlarını, kemikleri ve eklemleri güçlendirmek için gerekli olan mineraldir. Son olarak bakır, hemoglobinin önemli bir bileşenini oluşturan demirin düzgün şekilde alımı için gereklidir. Bu nedenle, vücuttaki uygun bakır içeriği dolaşımı en üst düzeye çıkarır ve vücudun tüm organ sistemlerinin düzgün çalışabilmesi için yeterli oksijeni almasını sağlar.

Ağız Sağlığı: Susam tohumlarının belki de en önemli etkileri ağız sağlığı üzerindeki güçlü etkilerdir. Bazı miktarlarda susam tohumu yağı yağdırılan yağ çekme işlemi, ağız sağlığının tüm yönleri üzerinde güçlü bir antibakteriyel ve büzücü etkisi gösterebilir. Aynı zamanda, ağız boşluklarınızda ve vücudunuzun diğer bölümlerine zarar verebilecek yaygın bir bakteri olan Streptococcus bakterilerinin varlığının azaltılmasıyla yakından ilişkilidir.

Deri ve Saç Sağlık: Belirtildiği gibi, susam tohumları, kas dokusu, saç ve cildi güçlendiren kolajen oluşumunda yaşamsal bir bileşen olan yüksek düzeyde çinko içerir. Ayrıca, susam tohumu yağı, ciltteki yanık ve izlerin görünümünü azaltmanın yanı sıra erken yaşlanmanın belirtilerini azalttığı gösterilmiştir.

Metabolik Fonksiyon: Susam tohumları, parçalanan ve insan vücudunun kullanışlı proteinlerine parçalanan yüksek miktarda protein içerir. Bu genel güç, sağlıklı hücre büyümesi, hareketlilik, enerji seviyeleri ve metabolik fonksiyonu arttırır.

Benzer Yazılar