Zayıflama
Yağ Yakan Gıdalar Nelerdir? 19.09.2018

 

Kırmızıbiber: Arnavut biberi olarak da bilinen kırmızı acı biber metabolizmayı hızlandıran “capsaicin” adlı bileşeni içerir. Ayrıca kalp atışlarını hızlandırır ve damarlardaki “kötü” yağın temizlenmesine yardımcı olur.

Antep Fıstığı: Günde bir avuç Antep fıstığı daha az yemek yemeyi sağlar. Tokluk hissi uyandırır. Öğün aralarında bir avuç antep fıstığı tüketebilirsiniz.

Ispanak: Uzun süre tokluk hissi sağlar. İçeriğindeki A vitamini, demir ve folat gibi maddeler sayesinde enerji verir. İştahı kapatır. Kalori alımını azaltır.

Tarçın: Kahveye yada yulaflı yiyeceklere ilave edilerek tüketilebilir. İçeriğinde insülin duyarlılığını arttıran antioksidan maddeler bulundurur. Özellikle göbek yağlarının erimesine katkıda bulunur.

Domates: İçeriğinde bulunan bileşikler vücuttaki yağların yakılmasını arttırır. Domates iyi bir beta karoten ve likopen kaynağıdır. Beta karoten ve likopen yağ depolamayı teşvik eden zararlı bileşikleri yok eder.

Greyfurt: Salatalara eklenerek tüketilebilir. İçeriğindeki fito kimyasallar ve biyoaktif bileşikler sayesinde vücuttaki yağların parçalanmasında rol oynayan afiponektin denilen bir hormonun üretimini teşvik eder. İştah kapatıcı özelliği vardır. Kalori yakımını hızlandırır.

Zencefil: Zencefil kan damarlarının genişlemesini, kan akışının artmasını ve metabolizmanın hızlanmasını sağlar.

Süt: Kalsiyum bakımından zengin olan süt (yağsız veya az yağlı) metabolizmayı tetikler. Günlük olarak alınması önerilen kalsiyum miktarı 1.200-1.300 mg’dır.

Zeytinyağı: Yağın yakılmasına ve atılmasına yardımcı olurken kandaki kötü kolesterol seviyesinin düşmesini sağlar.

Portakal, Greyfurt: Portakal, greyfurt, limon ve C vitamini bakımından zengin diğer meyveler, sebzeler yağın daha kolay çözülmesini ve vücuttan daha hızlı atılmasını sağlar.

Yeşil Çay: Yeşil çay’da bulunan “EGCG” bileşeni sinir sisteminin ve beynin daha çok çalışmasını sağlar ve dinlenir halde yakılan kaloriyi arttırır.

Yumurta: B12 bakımından zengin olan yumurta yağın çözülmesini sağlar ve metabolizma hızını arttırır.

Somon Balığı: harika bir omega 3 ve protein kaynağıdır. Proteinler kasları oluşturur. Kas oluşumu daha fazla yağ yakımını destekler. Somon balığı tüketerek omega 3 ve protein vücuda alınabilir. İştah kapatıcı özelliği vardır.

Sarımsak: Antioksidan olan sarımsak insülin seviyesini düzenleyerek tokluk hissinin daha uzun sürmesini sağlar.

Yulaf: Yulaf ve besin lifi bakımından zengin diğer yiyecekler kan şekerinin belirli bir düzeyde kalmasını sağlar ve şeker düşmesi nedeniyle öğünler arasında yaşanabilecek aşırı açlık hissini engeller.

Hindistan Cevizi Yağı: Kilo vermeye yardım eden bir yağdır. Lipids dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre katılımcı grubun yarısına hindistan cevizi yağı yarısına soya yağı verilmiştir. İki grupta da kilo kaybı görülmesine rağmen, hindistan cevizi yağı tüketen grupta kilo verme oranının daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Özellikle göbek bölgesindeki yağların verilmesine yardım eder.

Kinoa: İyi bir protein kaynağıdır. Kas oluşturma ve yağ kaybı için gerekli olan amino asit zincirinin tamamını içerir. Yüksek betaine seviyesine sahiptir. Bu sayede vücudun yağ tutmasını teşvik edecek genleri engeller.

Badem: Günde 1 avuç badem tüketmek yarar sağlar. Amerikan Kalp Dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre günde 1,5 gram badem tüketmekte fayda var. Bu şekilde bacak ve göbek yağları eritilebilir.

Haşlanmış Patates: buzdolabında soğutularak tüketilmelidir. Soğutulmuş patatesler uzun süre tokluk hissi verir. Yağ yakımına yardım eder. Patates salatası yapılarak tüketilebilir.

Keten Tohumu: Balıkta olduğu gibi, omega yağ asitleri bakımından zengin olan keten tohumu yağ yakımını hızlandırır ve yağın vücutta depolanmasını önler.

Ceviz: Ceviz iyi bir omega-3 kaynağıdır. Öğünler arasında 2-3 ceviz yemek diyetinize katkıda bulunur.

Soya Fasulyesi: Protein bakımından zengin soya fasulyesi düşük kalorilidir ve iştahı keserek gün içinde daha az kalori almanıza yardımcı olur.

Bal: Diyet yaparken tatlı ihtiyacınızı organik bal ile gidermek aynı zamanda kilo vermenize yardımcı olabilir. “Nitrik oksit” içeren bal yağın hücrelerden ve vücuttan daha hızlı atılmasını sağlar.

Sirke: Sirkenin metabolizmayı hızlandırıp yağ yakma gibi bir özelliği yok ancak açlık hissini bastırarak öğünler arasında daha az atıştırmalık tüketmenizi sağlayabilir.

Mercimek: Demir eksikliği metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Demir bakımından oldukça zengin olan mercimek (1 kase mercimek günlük demir ihtiyacının yaklaşık %20’sini karşılar) metabolizmanın normale dönmesine yardımcı olur.

Esmer Pirinç: Az miktarda tüketilen esmer pirinç ve diğer tam tahıllı gıdalar vücudun yağ depolamasını önler.

Bitter Çikolata: meyvelere eklenerek tüketilebilir. Yüksek antioksidan özelliği sayesinde yağ yakımını arttırır.

Yumurta: En iyi kolin kaynaklarından biridir. Bu sayede karın yağlarını yakıcı genleri harekete geçirir. Yumurta kahvaltıda tüketildiğinde gün içinde vücudun yağ yakma hızını ayarlar. Harika bir yağsız protein kaynağıdır.

Siyah Fasulye: siyah fasulye yağ yakımını arttıran yiyecekler arasındadır. Bağırsaklardaki sağlıklı bakterileri besler. Vücudun yağ yakmasını sağlayan kimyasal bitüratin üretimini destekler. Çok iyi bir lif kaynağıdır. Bir fincan siyah fasulye 4,8 gram çözünür lif içerir. Wake Forest Baptist Tıp Merkezinde yapılan bir araştırmaya göre, günde 10 gramdan fazla çözünebilir lif tüketen kişilerin karın yağlarında azalma olduğu gözlemlenmiştir.
 

Benzer Yazılar