Diğer
Zone Diyet Nedir? Nasıl Yapılır? Zone Diyet Listesi 30.09.2018


Zone Diyet Nedir? 

Zone diyet biyokimyacı Barry Sears tarafından geliştirilen düşük karbonhidrat diyetidir. Her öğünde dengeli karbonhidrat ve protein parçalarını tüketmeyi belirler. Ayrıca, diyetin takip edilmesini kolaylaştıran doygunluğu sürdürmek için günde beş kez yemek yemeyi tavsiye eder.

Diyetin temel alındığı fikirlerden biri, bir tokluk hissi yaratmak için yapılan yemeklerin aşırı yemeyi engelleyeceğidir. Ayrıca, diğer düşük karbonhidratlı diyetler gibi, glisemik indeksi karbonhidratları sınıflandırmak için kullanılır. Her iki fikir de, tüketilen kalorilerde azalma ile kilo kaybını teşvik etmek ve insülin salınımındaki ani artışları önlemek ve böylece insülin duyarlılığının korunmasını desteklemektir.

Zone diyeti, proteinlerin karbohidratlara oranının 0.75'te ortalanmış nispeten dar bir dağılımının, "insülinin glukagon oranına dengelenmesi, eikosanoid metabolizmasını etkilediğini ve sonuçta bir azalmaya yol açan bir biyolojik olaylar dizisi üretmesini" zorunlu kılmaktadır. kronik hastalık riski, artmış bağışıklık, maksimum fiziksel ve zihinsel performans, uzun ömürlü ve kalıcı kilo kaybını sağlar.

Diyet günde 3 kez, 3 öğün ve 2 atıştırmalık ile yemek yemeyi savunur ve proteinler, karbonhidratlar ,  daha düşük glisemik indeksi olanların daha uygun olduğu ve yağların (tekli doymamış yağların daha sağlıklı olduğu düşünülür) % 30'luk bir kalori oranına sahiptir.  

Bu diyette vücut bir makine ve tüketilen besinler bu makinenin yakıtı gibi düşünülür. Dr. Barry Serars teorisini vücuttaki insülin üretimini kontrol altına alabilmek amacı ile bu diyete dayanır. İnsülin fazla enerjiyi yağ olarak vücut içinde depolamaktadır. Bu diyette ise amaç yap depolamakta olan insülin ile glukagon arasında denge sağlayabilmektir. Glukagon; karaciğerde depolanmakta olan glikozu ihtiyaç halinde kana yollamaktadır ve bu sayede insülinin aksine bir görev üslenmektedir.

Bu iki hormon arasında doğru bir denge sağlamak adına öğünlerin büyüklüğü ve içeriği önemlidir. Yani tabağınıza koyduğunuz her yemeğin önemi büyüktür.
Uzman bir doktorun ellerinden çıkmış olması, Zone Diyeti’ni uygulanabilecek olan ideal diyet listelerinden birisi haline getiriyor. Hiçbir olumsuz etkisi bulunmayan Zone Diyeti, dileyen herkes tarafından rahatlıkla yapılabilecek olan nadir diyet listelerinden. Vücudu yormak yerine dinçleştiren ve enerji veren bu diyet listesini yediden yetmişe herkesin herhangi bir sağlık sorunu yaşamadan uygulayabilmesi de mümkün. Diyetin nasıl yapıldığını merak edenlere ise en temel kuralları ve örnek menüleri üzerinden bilgilendirme yapılabilir.

Zone Diyeti Nasıl Yapılır?

Zone Diyeti, 2 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde uygulanabiliyor. Günde 5 kez yeme düzenini içeren bu diyet listesinde aç kalınmıyor ve öğünler arasında 5 saatten fazla bir süre bırakılmıyor. İnsülin seviyesini sabit hale getirmek amacıyla sık sık ve az az yeme prensibine dayanan Zone Diyeti’nde ayrıca günde en az 8 bardak su içmek gerekiyor.
Uyandıktan en geç 1 saat sonra kahvaltı yapmak ise Zone Diyeti’nin en önemli kurallarından başka bir tanesi. Makarna, tahıllar ve farklı nişasta türleri, diyette nadiren tüketilmesi gereken yiyecekler arasında. Tüm bunların dışında örnek bir Zone Diyeti menüsü görmek isteyenler için 2 günlük Zone Diyeti listesini öğünlere bölünmüş bir şekilde paylaşabilmek mümkün.

Zone Diyet Listesi

Kahvaltı

 Sabah 7’de kalkıyorsanız, en geç 08:00’e kadar kahvaltınızı yapmalısınız. Ayrıca kalkar kalkmaz 2 bardak ılık su içmeniz gerekiyor. Gelelim kahvaltı menüsüne;
Dereotu, maydanoz ile hazırlanmış, 2 yumurtadan omlet.
1 bardak taze sıkılmış portakal suyu

Ara Öğün 

Bu öğün, kahvaltı ile öğle yemeği arasında acıkmanızı engellemek ve öğle yemeğinde her gördüğünüze saldırmanızı engellemek için veriliyor. Ara öğün kesinlikle atlanmamalı.
1 yemek kaşığı lor peyniri
1 adet kırmızı ya da yeşil elma

Öğle 

Günün tam ortasında yiyeceğiniz bu öğün oldukça önemli. Öğle yemeğinde sebze ya da protein alarak beslenmelisiniz. Ancak besin grupları arasında en tutucu grup protein olduğundan, proteinleri ağırlıklı olarak akşama saklamanız gerekiyor. O nedenle öğle yemeği için aşağıda yer alan menü, doğru bir alternatif olacak.
35 gr ızgara tavuk ile hazırlanmış yeşil salata. Göbek, roka, maydanoz, salatalık gibi sebzeleri tercih edebilirsiniz. Sos olarak, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve limon yeterli olacak.

Ara Öğün 

Yine iki öğün arası dengeleyici bir atıştırmalık. Bu öğünde kuru meyve gibi atıştırmalıkları tercih edebilirsiniz. Ya da;

1 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1 kase yağsız yoğurt

Akşam Yemeği 

Günün en önemli öğünlerinden biri de akşam yemeğidir. Gece boyunca tekrar atıştırmanızı engelleyecek, tok tutan besinlerle hazırlamanız gereken akşam yemeği menüsünde, proteinlere mutlaka yer vermelisiniz. Akşam yemeği, en geç 19:00’da yenmeli.

100 gr ızgara biftek
3-4 yemek kaşığı taze fasulye ( zeytinyağlı)
Bol yeşil salata

Benzer Yazılar