Son yıllarda giderek popülerleşen ve özellikle diyet listelerinde ilk sıralarda yerini alan bir içecekten bahsedeceğiz bugün size; kefir. Kefirin faydaları, kefirin yararları, kefir ne işe yarar, kefir zayıflatır mı, diyette kefir içilir mi gibi onlarca sorunun yanıtı merak konusu. Bugün kefir nedir kısaca bahsederek, kefir ne işe yarar konusuna değineceğiz. Öncelikle kefir ne demek kısaca bahsedelim. Aslında kefirin tarihi oldukça eskilere dayanıyor. Uzun yıllar Kuzey Kafkaslar’da hastalıkların iyileştirilmesi için tüketilmiş sonra yıllar geçtikçe dünya çapında popüler bir hale gelmiş. Bugün hemen hemen tüm Avrupa ülkelerinde ve Amerika’da üretimi yapılıyor. Ülkemizde ise ilk kez 80’li yıllarda ambalajlı olarak üretimi yapıldı. Kefir inek, koyun ve keçi sütünün, kefir kültürüyle mayalanmasıyla elde edilen fermente bir süt ürününe verilen isimdir. Kıvam olarak krema kıvamındadır. Asidik yapısı orta seviyededir. Lezzet olarak tuzsuz ayranı andırır ancak daha ekşimsi bir aroması vardır. Kefir, fosfor ve biyotin bakımından zengindir. Yanı sıra B1, B12 ve K2 vitaminleri bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir. Kefirin sağlığımız üzerinde pek çok faydası vardır. Özellikle diyet yapanların gözde içeceklerindendir çünkü tok tutma özelliği bulunur.
Kefirin faydaları nelerdir?
Kefir ne işe yarar sorusunun yanıtı ile devam edelim. Sütün, kefir kültürü ile mayalanması neticesinde elde edilen kefirin insan sağlığına oldukça fazla yararı vardır. Başta protein olmak üzere kefirin içinde kalsiyum, fosfor, magnezyum, selenyum, A, E, B1, B12 vitamini gibi faydalı içerikler vardır. Kefir kaç kaloridir sorusunun yanıtını verelim. Ortalama 1 bardak kefir 100 kalori civarındadır. Şimdi kefirin faydalarına geçelim.
1 - Bağışıklık sistemini güçlendirir
Korona virüs pandemisi nedeniyle bağışıklık sistemimizin güçlü olması artık daha da önemli bizim için. Çünkü güçlü bir bağışıklık sistemi demek, virüs ve bakterilere karşı da koruyucu bir kalkan demektir. Kefirin içinde bulunan betakaroten maddesi, bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yarar. Vücutta oluşan toksinlerin çoğalmasına engel olur ve bağışıklık sistemini zayıflatan mikroorganizmaları yok eder. Bağışıklık sisteminin korunmasında ve güçlenmesinde kefir önemli bir destekçidir.
2 - Mideye iyi gelir
Kefirin özellikle mide ülserine iyi geldiği söylenir. Antibiyotik etkisi sayesinde mide ülserinin oluşmasını engellediği düşünülür. Yanı sıra tedavi edici özellikte olduğu da bilinir.
3 - Sindirim dostudur
Kefiri bu kadar popüler yapan özelliklerden biri sindirim dostu olmasıdır. Kefir, bağırsak florasını düzenler bu sayede bağırsakta zararlı mikroorganizmaların oluşmasını önler. Besinlerin sindirilmesini kolaylaştırır. İshal, kabızlık ve benzeri gibi sorunların oluşmasını engeller; diğer bir deyişle sindirim sistemini düzenler.
4 - Kemik sağlığını korur
Kefir, yüksek oranda kalsiyum içerir. Bu özelliği sayesinde kemiklerin güçlenmesini sağlar. Yanı sıra büyüme dönemindeki çocukların kemik sağlığının gelişmesine destek olduğu gibi yaşı ilerleyen kişilerin de artan kalsiyum ihtiyacını karşılar. Düzenli olarak tüketilen kefir, günlük kalsiyum ihtiyacının ciddi bir kısmını karşılar.
5 - Hücre yenilenmesini destekler
Kefir E vitamini ve selenyum bakımından zengindir. Bu da kefiri güçlü bir antioksidan yapar. Hücre zararına neden olan toksin maddelerin oluşmasını engellediği gibi hücrelerin yenilenmesine de imkân sağlar.
6 - Kan şekerini dengeler
Diyet sırasında kan şekeri sorunları oldukça zorlayıcı olabilir. Kefir gibi desteklerle bu sorunu gidermek mümkündür. Kefir gibi probiyotikler, protein ve yağların kolay sindirilmesini sağlar. Bu sayede aniden gelen açlık krizlerinin de önüne geçilmiş olunur.
7 - Tok tutar
Diyet listelerinde kefire çok sık yer verilmesinin nedenlerinden biri tok tutucu özelliğidir. Malum, diyet sırasında en çok zorlanılan şeylerden biri aniden gelen açlık hissidir. Kefir de tıpkı ayran gibi tok tutma özelliğine sahiptir. Ara öğün olarak kefir tüketilmesi, bir sonraki öğüne kadar geçen sürenin daha “tok” olmasını sağlayacaktır.
Evde kefir yapımı
Evde kefir nasıl yapılır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Kefir birçok markette hazır olarak satılıyor ancak ev yapımı bir tarif isterseniz kefiri evde yapmak da oldukça kolay. Bunun için ihtiyacınız olan süt, kefir tanesi, cam kavanoz ve süzgeçtir. 1 litre sütü kaynatın. Üzerinde oluşan kaymağı aldıktan sonra oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Kefir mutlaka cam bir kap içerisinde ve buzdolabında saklanmalıdır. Buzdolabında kalma süresi de en fazla 2 gündür. Bu arada kefir yapımında metal kaşık kullanmamak gerekir. Süt oda sıcaklığına geldikten sonra 1 yemek kaşığı kadar kefir ilave edin. Tahta bir kaşık ile karıştırın ve üzerini temiz bir bez ile kapatın. Karanlık bir yerde bir süre bekletin. Yaklaşık 48 saatin sonunda süt pıhtılaşacaktır. Mayalanmış sütü bir süzgeçten geçirin. Kefiriniz hazır! İsterseniz süzgeçte kalan kefir tanelerini tekrar maya olarak kullanabilirsiniz, isteğe bağlı!
Önemli Not: Her ne kadar doğal yollarla elde edilen bir içecek olsa da elbette herkese göre değildir. Kefirin zararlarından korumak için, beslenme rutininize eklemeden önce doktorunuza danışmanızda yarar olacaktır.