Beslenme
Kordiseps mantarı nedir? 24.06.2020

Kordiseps mantarı, dünya üzerinde ender bulunan bir mantar türüdür. 

kortisep mantarı

Bu tip mantarlar, çeşitli böcekler ve eklem bacaklıların üzerinde yaşarlar. Bu mantar türlerinden bir tanesi, Brezilya’nın yağmur ormanlarında karıncalardan yalnızca bir tanesini etkisi altına alarak bile yaşamının devamlılığını sağlayabilir. Bulaşmış olduğu karıncanın bedeninde parazit yaşam formunda olan bu mantar türü karınca için hayati olmayan organları besin olarak kullanır. Besinler bittiği zaman merkezi sinir sistemiyle devam ederek beyine kadar ulaşır. Bu esnada salgılamış olduğu kimyasal salgılar karıncanın beden kontrolünü ele geçirmesini sağlar. Karınca bu süreden sonra adeta zombiye dönerek mantarın boyunduruğu altına girer. Mantar tabanı böcek larvalarından oluşur ve koyu kahverengidir, kendisini organizmaya bağlar ve yaklaşık altı santim uzunluğunda büyür. Tamamen olgunlaştığında, kordiseps aslında virüs bulaşmış böceklerin % 90’ından fazlasını tüketir. Daha sonra şişerler ve yaklaşık 300-500 miligram ağırlık kazanacak şekilde gelişirler.

kortisep mantarının tırtıl üzerinde büyümesi

Cordyceps (kordiseps), aslında parazitik organizmalar olan, Çin, Nepal ve Tibet’in yüksek platolarındaki tırtılların üzerinde yaşayan, çok sayıdaki mantar ailesinden birisidir. Aynı zamanda “tırtıl mantarı” olarak da adlandırılır. Yılın belirli zamanlarında ve dünyanın sadece belirli bölgelerinde deniz seviyesinden 3.800 metre yükseklikte tırtılların üzerinde bulunurlar. Bu nedenle de çok değerlidir.

Geleneksel Çin tıbbının ilacı

Eski Çin eserlerinde kordiseps mantarı her hastalığa şifa olarak gösterilir. Doğal bir antibiyotiktir. Hem ilaç olarak hem gıda olarak kullanılır. Lezzetli ve besleyicidir. Bir Çin atasözü şöyle der: “Uzun ömürlü olmak istiyorsan sürekli Kordiseps Mantarı tüket”

kortisep mantarı çin

Kordiseps hakkında tıp literatürünün topladığı Cognet kütüphanesinde 1315 yayın var. Bu çok yüksek bir sayı ve çok önemli... Ayrıca bu yayınlar 2015-201 arasında yayımlanmış, yani son 5 yıla ait yayınlar. Kordiseps aslında medikal bir mantar. Medikal mantar demek tıpta ve ilaç sanayinde kullanılan bir mantar demektir. 4000 yıldır antibiyotik olarak kullanılan bir mantar.

Kortiseps mantarı içeriği

  • %7 Kordisepik asit
  • %25 Protein - 20 çeşit aminoasit (8 esansiyel aminoasitler dahil)
  • %8,4 Yağ
  • Mineraller ve vitaminler
  • Lif
  • Alkaloitler ve biyolojik enzimler

Ana besin kaynağı içindeki MİSELYUM’dadır. Polisakkarit ve Adonezin de içeren miselyum %100 Saf bir üründür. Tadı ilaç gibidir.

 

Kortiseps mantarının faydalarına genel bakış

Bir çeşit doğal “immüno-güçlendirici ilaç” olarak düşünülen kordiseps takviyeleri, hayatı tehdit eden enfeksiyonları veya hastalıkları takiben bağışıklık sistemini normale döndürmek için kullanılmaktadır. Kordiseps, iyileşme süresini hızlandırırken otoimmün bozuklukları, aşırı inflamasyonu ve doku hasarını kontrol etmeye yardımcı olabilir. Buna ek olarak araştırmalar, kordisepsin hafif uyarıcı veya “adaptogen otlar” gibi davranabildiğini, stres veya yorgunlukla mücadele ettiğini ve doğal olarak enerji seviyelerini arttırdığını gösteriyor. Kordisepsin en çok araştırılan faydalarından bazıları atletik performansı arttırmak, virüslere karşı bağışıklığı arttırmak ve hatta ömrü uzatmaktır.

  • Kanser ile mücadele eder tümör oluşumunu ve büyümesini engeller.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir, Enfeksiyon ve hastalıklara karşı korur.
  • Çok güçlü bir doğal antibiyotiktir. Özellikle iltihaplı hastalıklarda çok etkilidir.
  • Kan dolaşımını ve tansiyonu düzenler, kalp ve damar sağlığını korur. Yani tansiyon düşükse yükseltir, yüksekse düşürür.
  • Üst solunum yolları, astım, bronşit, faranjit gibi hastalıklarda çok etkilidir.
  • Bağırsakları temizleyerek sindirim sistemini düzene sokar.
  • Yorgunluğu giderir, fiziksel gücü ve uyku kalitesini arttırır.
  • Cinsel fonksiyonları arttırır. Özellikle 40 yaş üstü erkeklerde her türlü cinsel rahatsızlığa kordiseps mantarı önerilir.
  • Hepatit tedavisinde kullanılır.
  • Anti-radyasyon etkisi vardır. Özellikle telefondaki radyasyon gözü yorar, baş ağrısı yapar.
  • Vücut yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olur.
  • Karaciğer bozukluklarına karşı iyi gelir.
  • Böbreği korur. Böbrekteki ilaç kalıntılarını yok eder. Çin tıbbında böbreğin sağlamsa ömrün uzun olur. (Böbrek, beyin damarlarının açık kalmasını sağlar.)
  • Sinir sistemini rahatlatır. Bel ve fıtık ağrılarını hafifletir.
  • Prostata iyi gelir.
  • Siroz tedavisinde destekleyicidir.
  • Tüberküloz tedavisinde kullanılır.
  • Vücuda canlılık ve dayanıklılık verir.
  • Şekeri dengeler ve diyabet hastalarında çok etkilidir.
  • Böbrek ve akciğerlerde Ginseng ile aynı etkiye sahiptir.

 

Kimler Kortiseps mantarı kullanmalı

  • Çok sık soğuk algınlığına maruz kalanlara ve vücut direnci düşük olanlara.
  • Astım, kronik bronşit ve faranjit gibi solunum yolu hastalarına
  • Şeker, tansiyon, kolesterol hastalarına
  • Kronik yorgunluğu olanlara, sigara içenlere
  • Kanser hastalarında (özellikle radyoterapi ve kemoterapi sonrasında)
  • Çok sık bilgisayar, cep telefonu, mikrodalga’ya maruz kalan bireylere
  • Cinsel aktivitelerde sorun yaşayanlara
  • 6-7 yaşta alt ıslatma sorunu olanlarda kordiseps ve çinko kullanımı önerilir.

 

Bir doktorun ifadeleriyle, Kortiseps mantarının faydaları 

Kordiseps, kortizolü düşürüyor. Vücudumuz stresle karşılaştığında böbrek üstü bezden kortizol, adrenalin ve noradrenalin salgılanır. Bu adrenalin ve noradrenalin vücudumuzda değişik tepkiler oluşturur. Mesela; Tansiyonumuzun çıkması, Şekerimizin yükselmesi, Stres veya çağımızın hastalığı depresyon, modun düşmesi, anksiyete (kaygı) bozukluğu, Astım ve bağırsak hastalıkları. Bunların hepsi kortizolun bizde yarattığı şeylerdir. Stresin fazlası bağışıklık sistemimizi düşürüyor, kansere sebep oluyor, mide kanamasına yol açıyor. Kordiseps’i tavsiye ettiğimiz 1.alan bu tip hastalıklardır. Hastamıza kordiseps verdiğimizde kortizolü düşürüyor, adaptasyon yiyeceği olarak geçiyor kordiseps. Yani tansiyonunuz yüksekse düşürüyor, düşükse yükseltiyor. Bu çok güzel bir durum. Şöyle ki; biz hastamıza tansiyonu düşüren bir ilaç verdiğimizde tansiyon düşüyor, ama aynı zamanda böbrekte hasar oluşturuyor. Bu sefer yeni ilaç vermek gerekiyor böbrek için. Oysa biz hekimler hastalarımızın kullandığı ilaç sayısını hep azaltmak isteriz.

Kordisep’i özellikle tavsiye ettiğimiz 2. alan şeker hastalığıdır. Şeker hastalarının düzenli diyet yapması gerekiyor. Ama özellikle ülkemizde hastalar diyete dikkat etmiyorlar. 10 hastadan 8i şeker hastasıysa 1 yada 2 kişi diyete dikkat ediyor. Eller ve ayaklarda uyuşmalar, kalp krizleri ve felçler yaşanıyor. Kordiseps şekeri düzenliyor. Sessiz kalp krizleri, şekerin göze vurması, şekerin ayağa vurması, bizim istemediğimiz ama gerçekleşen şeyler. İşte kordiseps mantarı mikrovasküler komplikasyonları ortadan kaldırıyor. Bu gerçekten bizim için mükemmel bir durum.

Kordisepsin bir diğer kullanım alanı stres. Kordiseps kortizolu düşürerek stresi ortadan kaldırıyor. Depresyon, anksiyete hastalarında iyileşme sağlıyor. Kordisepsin içinde yer alan adonezin proteini hücreler arası bağlantıyı arttırıyor. Bu bağlantıyı arttırarak vücudun direncini arttırıyor. Örneğin; vücuda mikrop girdiğinde hücreler arası bağ kuvvetli ise o mikrobu algılıyor; onu yabancı kabul ediyor ve onu yiyerek yok ediyor. Bu şekilde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Mesela kanser hücresi aslında insanın kendi hücresidir. Ama kanser hücresi haberleşme sistemini unutur. Sonuçta asla yaşlanmayan sürekli bölünen hücrelere dönüşür. Bu süreçte eğer bağışıklık sisteminiz zayıf ise vücudunuz kanser hücresini tanıyamaz ve kanser hücresi büyümeye başlar. Kordiseps bağışıklığı güçlendirdiği için kanser hücrelerini fark edip yok etmeye yardımcıdır. Özellikle yurt dışında örneğin, Amerika’da meme kanseri profilaksisinde (önleyici tıp) kordiseps mantarı kullanılıyor. Cambridge ve Harvard da bu konuda çalışmalar yapılıyor.

Bir diğer alan ise bağışıklık sistemi güçlendiricisi olarak da kullanabilirsiniz. Özellikle çabuk hasta olan bünyesi zayıf kişilerin kullanması gerekir. Wang Yumei hoca 10 yaş altı çocuklarda hastalık döneminde 3-4 gün yarımın-yarısı olarak kullanılabileceğini söylüyor. Yetişkinlerde günlük tüketimi tavsiye ediyor. Kişilerin kilosuna göre de doz uygulanabilir.

Bir diğer alan ise Kardiyovasküler (kalp ve damar) ve serebravasküler hastalıkları önler.

Öksürük, nefes darlığı, nefes yetmezliği, terleme, akciğer zayıflığından kaynaklanan halsizlik, bitkinlik vb. Bu ürünü kullanarak rahatsızlıkların giderilmesini ve Zatüre, Astım, Amfizem gibi hastalıkların tedavisinde hızlı bir iyileştirici etkiye sahiptir.

Kan damarlarının açık olması tamamen böbrekler bağlıdır. Geleneksel Çin tıbbına göre böbrek omurgaya, omurga da ilik, kemik ve beyne bağlıdır. İnsanlarda kemik ya da ilik sağlığını böbrek kontrol eder. Yani kişide kemik yada ilik sorunu varsa böbrekten kaynaklanır. Modern tıp tarafından Cordyceps Sinensis’in böbreklerdeki metabolizmayı iyileştirdiği kanıtlanmıştır. Cordyceps Sinensis’in iyileştirici etkileri, böbrek hücrelerinin tüm fonksiyonlarının daha hızlı gerçekleştirilmesi, idrardaki toksinlerin ekskresyonu gerçekleşmektedir. İlaç tedavilerinin böbrek dokularına ve kanallarına verdiği patolojik hasarlar, Cordyceps Sinensis tarafından onarılmaktadır. Böbreklerin yeniden enfeksiyon kapmasını ve Hiperfosforemiyi önler. Böbrek ve akciğer hastalıklarında görülen bel ve ayak ağrıları, emisyon ve sık idrara çıkma sorunlarının giderilmesi açısından Cordyceps Sinensis’in çok iyi sonuçlar verebilmektedir.

Benzer Yazılar