Yaşam ve Stil
PRP Saç Ekleme Tedavisi 17.06.2017

Dış görünüşün sizler için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Özellikle dış görünüşün önemli unsurlarından biri olan saçlar, kişilerin günlük veya özel hayatlarında büyük yer tutar. Saçların doğallığı ve saçların bakımı önemlidir. Ve her şeyden önce saçların sağlığı daha önemli bir yer tutmaktadır. İnsanlar saçlarının bakımı ve sağlığı için ellerinden gelen her şeyi yaparlar. Hatta maddi olarak bu çaba daha da çoktur. Bazı insanlar saçlarının uzun olmasını ister, bazıları kısa saçlı görünmek ister. Fakat bazen doğal veya genetik etmenlerden dolayı saç seyrekleşmesi, saç dökülmesi ve saç kelleşmesi olabilir. Son zamanlarda teknolojinin de gelişmesiyle saç ekimi, saç tedavi yöntemleri de gelişme göstermektedir. Bu saç tedavi yöntemlerinin hepsi genetik nedenden, yaş nedeninden, çeşitli dış faktörlerden, stresten, kemoterapi gibi saçların dökülmesine neden olan faktörlerden, bazı ilaç kullanımının yan etkilerinden dolayı meydana gelen saç problemlerine çözüm sunmaktadır.

Uygulanan saç tedavi yöntemlerinden biri olan PRP ( Platelet Rich Plasma ), kişinin kanından alınan materyallerin kullanılmasıyla saçlı deri dokusunun ve içindeki saç köklerinin onarılmasına yardımcı olur. Kısa sürede, kolay ve acısız bir şekilde uygulanan ve etkili sonuçlar alınan bu yöntem, saç kaybını önleyen en iyi medikal yöntemlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. PRP saç tedavisinde hedeflenen şey, zengin dokularla saç kaybını yavaşlatıp durdurarak, sağlıklı saç yenilenmesine kavuşmak ve saç tellerine güç getirmektir. PRP saç tedavisinde tedavi olacak kişinin kendi kanı kullanılacağından dolayı hiçbir alerjik reaksiyon oluşmaz veya bulaşıcı hastalık riski yoktur. İyileşme süreci işlemin kolaylığından dolayı çok kısadır. Zamanla saçın tedavi uygulanan bölgesinde doku gelişimi ve değişimi başlar. Zayıf kalmış saç dokusu onarılır ve sağlıklı ve güçlü saç kökleri üremeye başlar.

Uygulamada kullanılacak hücre bireyden alınır. Bu kan yaklaşık 10-20 ml’dir. Bu kan özel mikrofiltrasyon ve santrifüj yöntemlerinden geçirilerek kırmızı kan hücreleri ayrıştırılır. Daha sonra önemli olan beyaz kan hücreleri ve organizmanın tamirinde işe yarayacak olan platelet hücrelerden zengin bir plazma materyal elde edilir ve kafadaki saçsız yani kel bölgeye enjekte edilir.  PRP saç tedavisini isteyen herkes yaptırabilir. Kadın erkek fark etmez, sonucu mutlu eder. Bu tedavi yöntemiyle daha gür ve güçlü saçların çıkması sağlanır ve saç dökülmesi engellenir. PRP tedavisi esnasında kişiden alınan kan saçsız bölgeye birer santim arayla enjekte edilir. Böylece saçsız bölgede verimli ve sık yeni saçlar elde edilir.

Bu bilinen PRP Yöntemi  4-6 haftada 2-6 seans olarak yapılır. Her seans yaklaşık olarak yarım saat sürer. PRP saç tedavisi yöntemi ABD gıda ve ilaç dairesi tarafından onaylanmış bir tedavi yöntemidir. PRP yöntemi, saç mezoterapisi yöntemiyle uygulandığında daha etkin sonuçlar verir. PRP yönteminin bir diğer etkisi ise deri gençleşmesini sağlar. Uygulamada olumlu etki görülebilmesi için 3 veya 4 seans geçmesi gerekir. Zamanla ciltte parlaklık oluşur ve tam 1 kür uygulandıktan sonra etki görülür. PRP tedavisinde kalıcılığı sağlayabilmek için 10-12 ayda bir işlemin tekrarlanması gerekir. PRP tedavisinin bir başka olumlu etkisi ise saçın uygulanan derisi dışında etkisi altına aldığı bölgedeki deri oluşumunu da gençleştirmesidir. PRP tedavisi uygulanırken acı vermemesi için öncesinde uyuşturucu etkisi gösteren kremler kullanılır. PRP tedavisinden ancak sağlıklı saçların çıkmasını sağlayan platelet doku sayısı eksik kişiler yararlanamaz ve kanser hastalarında da bu tedavi uygulanması yasaktır.  PRP saç tedavisiyle olumlu sonuçlar alacak kişilerin günlük hayatlarında da olumlu sonuçlar alacağı kesindir. Güzel bir saç görüntüsüne sahip insanlar, saç dökülmesi ve saç seyrekleşmesinden yakınan kişiler bu tedaviyi uyguladıklarında mutlu olacaklardır. Daima güzel görünüme sahip olmak isteyenler için her geçen gün yeni yöntemler geliştiren teknoloji, insanların ihtiyaçları doğrultusunda kendini geliştirmeye devam etmektedir. Yeni saçlarınızla ve yeni görünümünüzle hayatınıza mutlu bir şekilde kaldığınız yerden devam edeceğinize şüpheniz olmasın.

Saçlarınızın uzaması: Ekilen saçlarınızın uzaması  kişiden kişiye farklılık gösterebilir.Kişiye göre bazen 1 hafta bazen 1-2 ay şeklinde değişiklik göstermesi normal bir durumdur. Transplantasyondan sonra  ekilen yeni saçlarda ve daha önceki sağlıksız saçlarda bir süre dökülme görülebilir.  Bölgeye Ekilen saçın dökülmesi çok doğal ve sık görülen bir olaydır. Saçlar uzama zaman evresinde tekrar yerine gelecektir.

Saç ekimi oldukça özen ve dikkat isteyen bir yöntemdir Yapılan klinik araştırmalar ; Zaman evrelerine bağlı olarak 3-5 ay zaman aralığında belli oranda saçlarda uzama görülebileceğini kaydetmiştir.

Saç Ekimi Kadınlara Uygulanabilir mi ?

Saç ekimi, saç kökünün olduğu yerden alınıp başka bir bölgeye ekilmesidir.  Yani  kadınlar da saç ekimi yaptırabilir. Ancak  kadınlar da görülen saç dökülmesi tipi  ‘’allopecia totalis’’ adıyla bilinen saç dökülmesi çeşiti olduğundan saç ekiminden tam anlamıyla verim alınamamaktadır.  Allopecia totalis,saçın tüm bölgelerde aynı derecede dökülmesi anlamına gelmektedir. Bu tip saç dökülmesinde ekilen saçlarında dökülmesi potansiyeli bulunduğundan saç ekimi yapılması çok da mantıklı değildir. Bu tip saç dökülmesinde saç ekimi tavsiye edilmemektedir.

Kadınlarda Saç Ekimi Durumları



  • Geriye Çekmeye Bağlı Saç Dökülmesi: Genellikle kulak önündeki saçların çekilmesine bağlı oluşan saç dökülmesinde enseden alınan saç kökleriyle saç ekimi yapılabilmektedir.


  • Erkek Tipi Saç Dökülmesi: Bu saç dökülmesi tipinde ensede bulunan saçların gürlüğü ve kalitesi iyi olduğu ve dökülmeyeceğine emin olunduğu zaman saç için ekimi yapılabilir


  • Bölgesel Dökülme: Bölgesel saç dökülmesinde alanda oluşan  dökülme söz konusudur. Bölgesel saç dökülmesinden sonra kendiliğinden saçlar 8 ay içerisinde çıkmadıysa bir daha çıkmayacağı düşünülür  ve saç ekimi yapılır.


  • Oluşan Hasar Sonucu Saç Dökülmesi: Bu tip saç dökülmesninin nedeni açıkca bellidir bu sebeple yara izlerine saç ekimi yapılabilmektedir.


  • Yeni Ön Çizgi Oluşturma: Doğumdan itibaren ön çizgi geride olabilmektedir. Saç dökülmesi yaşanmamasına rağmen kişi yeni bir ön çizgi istiyorsa saç ekimi yapılabilir.

     


     


    STRES VE İLAÇLAR SAÇ DÖKÜLMESİNE SEBEP OLUR

Saçın uzaması zaman bölümlerinden oluşur;  Saç kökü 6  yıllık süre boyunca hızlı bir büyüme yaşar, daha sonra 6 aylık bir dinlenme dönemine geçer, bu dönemde saç artık uzamaz. Bundan sonraki aşamada ise saç dökülür. Bu sürecin sonunda eski saç telinin yerini yeni bir saç teli alır. İlk evre olan büyüme döneminde saç teli ayda 1 – 1,5 cm kadar uzar.  Ancak saç telinin bu sağlıklı döngüsü bazen belli başlı sebeplerden dolayı  düzgün işlemez: Saç dökülmesinin en bilinen nedenleri; yetersiz,dengesiz ve sağlıksız beslenme, ilaçların yan etkileri, aşırı stres, hormonal bozukluklar veya çeşitli hastalık türleridir.

Saç telinin oluşumu sağlıklı işlemediğinde kişilerde saç dökülmesi görülür. Ciddi bir hastalık, ağır geçirilen bir ameliyat, aşırı duygusal veya stres yüklü ruhsal durumlardan (boşanma, ölüm vs. gibi) belli bir süre sonra aşırı saç dökülmesi olduğunda, kişi bu kez de yaşadığı “saç dökülmesi” nedeniyle kendini yeni bir stresin içinde bulur.Olumsuz düşünceler ve duygular, anksiyite veya depresyon aşırı stres hormonu (adrenalin gibi) salgılanmasını etkiler. Bu güçlü hormonlar saç derisini ve saç köklerini besleyen kan akışını yavaşlatır. Oluşan stres durumunun uzun olması halinde saç kökleri yeterli besin ve oksijen alamaz. Bu ise saç dökülmesini hızlandırır. Stres kontrolü, hastalık veya ameliyatlardan sonra vücudu yeterince dinlendirmek bu tip saç dökülmesini önlemek için yapılabilecek en etkili çözümdür.

Yine genetik kalıntılar veya hormonal bozukluklar, menopoz gibi durumlar kişilerde ani ve aşırı saç dökülmesine neden olur. Yine bazı ilaçlar direkt olarak saçın dökülmesini tetiklemektedir. Özellikle kemoterapide kullanılan kanser ilaçları, radyasyon, antidepresan ilaçları, bazı antibiyotikleri, doğum kontrol ilaçları saç dökülmesini arttıran nedenlerdendir. Hatta bazen anestezik ilaçlar dahi bölgesel ve aşırı saç dökülmesine yol açmaktadır.

Fiziksel hasar sonucu oluşan kellik ise tedavi edilmesi imkansıza yakındır. Bu gibi hallerde yapılabilecek en iyi şey saçı tarama şeklini değiştirmek olabilir. Yine saç dökülmesini önlemek için kullanılan şampuan, saç kremi, saç dökülmesi şampuanları veya saç kremleri ters etki yaparak saç dökülmesine sebep olabilmektedir. Bu sebeple böyle ürünleri kullanmadan önce içindekileri dikkatlice okuyup araştırmak kendiniz ve sağlınız için daha faydalı olacaktır.

Benzer Yazılar