Saç Dökülmesine İyi Gelen Besinler
Yeşil Yapraklı Sebzeler
Demir bakımından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler demir eksikliğine bağlı saç dökülmesini durdurabilir. Demir eksikliği anemisinin karakteristik belirtisi saçların incelmesi ve dökülmesidir. Demir eksikliği, kandaki oksijen seviyesini düşürerek organlara ve saç köklerindeki hücrelere yeterince oksijen taşınamamasına yol açar. Gebelik dönemindeki kadınlar ve çocuklar demir eksikliği riski taşımaktadır. Günlük beslenmenize bol miktarda sebze ekleyerek bu mineralin eksikliğinin yarattığı sorunlara karşı koruma sağlayabilirsiniz.
Yoğurt
Saçların uzamasını teşvik eden kalsiyum ve protein bakımından zengin olan yoğurt aynı zamanda sindirime yardımcı olan iyi bakteriler içerir.
Kuruyemişler
Saçların normal uzama döngüsünün korumasında E vitamini, esansiyel yağ asitleri ve sülfür içeren kuruyemişler oldukça etkilidir. Ceviz, fındık, badem gibi yemişler saçlara doğal parlaklık verirken yerfıstığı saç dökülmesine neden olan tiroid bezi sorunlarını engelleyen iyot bakımından zengindir.
Deniz Ürünleri
Balık, karides ve mideye gibi deniz ürünleri saç köklerini güçlendiren ve hormonları dengelemeye yardımcı olan çinko içerir. Erkek tipi saç dökülmesinde çinko eksikliyle sık karşılaşılmaktadır. Ancak aşırı çinko tüketiminin de saç dökülmesine yol açabileceğini göz önünde bulundurarak çinko takviyesi kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız.
Meyveler
Pek çok meyve güçlü bir bağışıklık sistemi için gerekli olan C vitamini bakımından zengindir ve antioksidan etkisi yaratır. C vitamini vücudunuzdaki enfeksiyonları önlemeye yardımcı olurken ısı, güneşin zararlı ışınları ve hava kirliliği nedeniyle yıpranan saçların sağlığını da korur. Portakal, greyfurt, karpuz, çilek başta olmak üzere C vitamini içeren meyvelerle saçlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.
Tavuk, Hindi
Yeterince protein almadan sağlıklı saçlara kavuşmak ve yetersiz beslenme nedeniyle oluşan saç dökülmesini durdurmak mümkün değil. Gerekli proteini sağlıksız, yağlı et gibi besinlerden almak yerine daha az yağlı olan kaliteli protein kaynağı tavuk ve hindi eti tüketebilirsiniz. Ayrıca B12 vitamini ve biotin içeren yumurta saçlarınızı güçlendirecektir.
Kabak Çekirdeği
Ceviz gibi kabak çekirdeği de omega 6 yağ asitleri, protein, çinko ve demir bakımından zengindir ve tüm bu mineraller saç sağlığını korumaya yardımcı olur. Her gün 1 avuç kabak çekirdeği yiyerek daha sağlıklı saçlara kavuşabilirsiniz.
Fasulye
Hayvansal gıdalar yoluyla alınan protein için daha sağlıklı bir alternatif olan fasulye sağlıklı saçlar için gereken proteini sağlayabilir.
Havuç
Gözlere faydasının yanı sıra saç derisini koruyan A vitamini içeren havuç sağlıklı saç kökleri için tüketilebilir. Saç derisinin sağlıklı olması saçın uzaması, parlak ve dayanıklı olması açısından önemlidir.
Erkek tipi saç dökülmesi düşük yağ içeren bir beslenme programıyla tamamen durdurulamasa da yavaşlatılabilir. Bazı bilim adamları erkek tipi kelliğin ergenlik döneminde artan testosteron seviyelerine bağlamaktadır. Hayvansal gıda temelli yüksek yağ testosteron seviyelerini arttırarak saç köklerini olumsuz yönde etkileyebilir. Proteinden oluşan saç telleri için günlük beslenme yoluyla alınan protein ve B vitaminleri çok önemlidir. Bu proteini yağlı gıdalar yerine fasulye, mercimek, yoğurt gibi kaynaklardan alabilirsiniz. Avrupa’da yapılan bazı çalışmalar soya proteininin saç büyümesini %15 oranında arttırdığını belirtmektedir.
C vitamini
C vitaminin görevi saç köklerine kan taşıyan kılcal damarların çalışmalarını desteklemektir. Bu sayede kafa derisinin kan dolaşımını artırır ve saç kaybının önlenmesini sağlar, saç köklerini güçlendirir. Turunçgiller, lahana, maydanoz, Kuşburnu meyveleri C vitamini deposudur. Saçlarda gerekli miktarda B3 vitamini yoksa, saçlar erken beyazlamaya başlar. Bu Vitamin saçlardaki pigmetlerin oluşumundan sorumludur. Ayrıca saçların uzamasında da etkin rol oynar. B3 vitamini önemli ölçüde sığır eti ve karaciğerde,ayrıca bira mayası içinde, balık, fıstık ve bütün tahıllarda bulunur.
Demir ve Biotin (H Vitamini)
Eksikliği saçlarda renk solmasına, saç derisinde kuruma ve saçların güçsüzleşmesine neden olmaktadır. Tavuk ciğeri, sığır ciğeri, sığır eti, kuzu eti, ton balığı, organ etleri (sakatat), ton balığı, zenginleştirilmiş tahıl, haşlanmış soya fasulyesi, patates, ıspanak, pekmez, kabak, kabak çekirdeği, mercimek, nohut, kuru erik, domates püresi, kuru fasulye, domates salçası gibi gıdalar demir bakımından zengindir ve günlük demir ihtiyacının tamamı bu gıdaların düzenli olarak tüketildiği bir beslenme programıyla sağlanabilir. Bu yiyeekler dolaylı olarak saçlarınızın güçlenmesine de katkı sağlayacaktır.
Ceviz
Ceviz “saç besini” olarak bilinir, çünkü sağlıklı saçlar için gerekli olan Omega-3 yağ asitleri içerir. Ceviz ayrıca çinko, demir, selenyum ve B1, B6 ve B9 vitaminlerini içerir ve bunların hepsi saç uzamasını uyarır ve saç dökülmesini etkili bir şekilde azaltır. Ayrıca saç köklerini güçlendiren ve saç derisini koruyan biyotin, E vitamini, protein ve magnezyum içerir. Cevizi çiğ olarak yiyebilir veya bir gecede suda bekletebilir ve öyle yiyebilirsiniz. Salata ve tatlılara mükemmel bir katkı sağlar.
Mercimek Çeşitleri
Kırmızı mercimek, sarı mercimek ve yeşil mercimek; folik asit, fosfor ve lif bakımından zengindir. Bu besinler saç derisine oksijen ulaşımını artırır, böylece saç uzamasını uyarır.
Mercimek içindeki protein, saç sağlığı için hayati önem taşıyan hücrelerin oluşmasına yardımcı olur. Saç derisini ve saç köklerini besler ve sağlığını artırır. Mercimek tüketmek için milyonlarca yol var. Yemeklerde kullanabilirsiniz, eklendiği her yemeğin tadını ikiye katlanıyor. Ayrıca çorbasını, haşlayıp salatasını yapabilir veya mercimek köftesi olarak tüketebilirsiniz.
Karnabahar
Karnabahar, A, E, C ve K vitamini, sodyum, potasyum, kalsiyum, manganez, çinko, niasin, bakır ve demir içerir. Bunların hepsi saç dökülmesini azaltır. Karnabahardaki besinler saç sağlığını destekler ve vücudun hızlı bir şekilde hasar görmesini sağlar. Bu da saçınızı canlandırır. Karnabahar tüketmek için çeşitli yollar vardır. En iyi yol sebzeyi kaynatmak, biraz tuz serpmek ve öyle tüketmektir. Ayrıca püresini yapabilirsiniz, pilavın içinde bir garnitür olarak tüketebilirsiniz ya da sebze çorbalarında kullanabilirsiniz.
Portakal
Portakal saç uzamasını hızlandıran C vitamini açısından zengindir. Ayrıca saç sağlığını iyileştirmek için harikalar yaratan antioksidanlar, flavonoidler, beta-karoten, magnezyum ve lif ile doludur. Portakal saç dökülmesine yol açabilecek kepeğin tedavisine yardımcı olur. Ayrıca saç dokusunu da geliştirir. Taze ve çiğ tüketmek en iyisidir. Bir sonraki en iyi tüketim seçeneği sıkıp suyunu içmektir. Ayrıca bir meyve salatasına ekleyebilir ve doyurucu bir atıştırmalık olarak yiyebilirsiniz.
Badem
Badem, saç dökülmesini durduran ve önleyen magnezyum açısından zengindir. Saç derisini ve folikülleri besler. Magnezyum ayrıca saç tellerinin güçlendirilmesinde ve kırılmayı önlemede hayati bir rol oynar. 4 ila 5 adet badem alın ve birkaç saat suda bekletin ve suyunu da içerek, bademleri yiyin. Ayrıca doğrayabilir ve salataya serpebilirsiniz.
Guava
Guava, A ve C vitamini ile bakır, manganez ve magnezyum gibi mineralleri barındıran zengin bir kaynaktır. Saç sağlığını geliştirmeye yardımcı olan mükemmel bir besindir. Guava, portakaldan daha fazla C vitamini ve muzdan daha fazla potasyum içerir. İki besin maddesinin bu güçlü kombinasyonu saçlarınızı tamamen iyileştirebilir. Guava dilimini bir tutam tuzla yiyebilirsiniz. Guava suyu hazırlayıp, gün boyunca yudumlamak için yanınıza alabilirsiniz.
Tatlı Patates
Tatlı patates, saç uzamasını teşvik eden, saç derisi sağlığını koruyan bakır, demir ve protein içerir. Ayrıca saç uzamasına yardımcı olan, saç dökülmesini önleyen ve donuk saçları nemlendiren beta-karoten bakımından zengindir. Tatlı patates, duyuları yatıştıran ve stres azaltıcı olarak işlev gören potasyum ve magnezyum içerir. Stres sıklıkla saç dökülmesine neden olduğu için bu özellik faydalı olabilir. Tatlı patatesi çeşitli şekillerde yiyebilirsiniz. Tüketmenin en iyi yolu haşlamaktır. Ayrıca fırında pişirebilir ve köri ekleyebilirsiniz.
Keten Tohumu
Keten tohumu, saçı besleyen ve saç derisinin kuru ve pullu hale gelmesini önleyen zengin bir Omega 3 yağ asitleri kaynağıdır. Asitler ayrıca saç kopmasını azaltır ve saç elastikiyetini artırır. Keten tohumu, saç foliküllerini ciddi hasara karşı koruyan antienflamatuvar özelliklere sahiptir ve sonuçta ciddi saç dökülme durumlarını önler. Keten tohumunu ezin ve meyve sularına, salatalara veya tatlılara ekleyin. Ya da sadece smoothie veya fıstık ezmesi üzerine serpin.