Aslında yaz ayının olmazsa olmaz (!) misafiridir sinekler. Ancak değişen iklimden midir nem oranı artan havadan mıdır bilinmez yine girecek bir delik bulup evlerimize yerleşebiliyor. Hatta bu yerleşme öyle bir hal alıyor ki sanki biz onların evine misafirliğe gitmişiz gibi bir hava esiyor. Her canlı bizim için önemlidir, her canlı bir kıymettir ve fakat sivrisinek pek sevilen bir tür değildir haliyle. Uykunun en tatlı yerinde vızırdaması bir kenara, sizin bile belki ömrü hayatınızda dikkatli bakmadığınız eklemlerinizden sokması bir kenara. Sinek neden eklemlerden sokar o da ayrı bir yazı konumuz olsun; bunca yılın sinekleri, bir bildikleri vardır herhalde. Neyse biz konumuza dönelim, ne diyorduk? Sivrisinek ısırığı. Şimdi bu ısırıklar öyle bir ısırıklardır ki tatlı tatlı kaşındırır ne ara yara bere olur farkına bile varmayız. Dışardan bakıldığındaki o kırmızılık ve deri hassasiyeti de ayrı bir durum tabi. Sinek ısırığı nasıl geçer sorusunun doğal birtakım yanıtları için bugün buradayız. Evinde sinek olmayanların aklında tutacağı, var olanların da derman bulacağına inandığımız faydalı bilgiler vereceğimize inanıyoruz. Eczanelerden sivrisinek kaşıntıları için olan ilaçlardan alabileceğiniz gibi evde bulunan malzemelerle de doğal çözümler üretebilirsiniz. Sizin için listeledik.
Alkol
Özellikle etanol türü alkoller, buharlaştığı sırada yarattığı serinletici etki ile sivrisinek kaşıntısını giderir. Ayrıca alkol aynı zamanda dezenfektan işlevi de görür. Evde etanol nereden bulacağım derseniz onun da alternatifi var; lavanta kolonyası. Lavanta kolonyası ile sivrisinek kaşıntısı azalacaktır.
Çay poşetleri
Bildiğimiz çay poşeti; siyah çay, bitki çayı fark etmez. Eğer kaşıntının yanı sıra şişlik de varsa çay poşetleri imdadınıza yetişecektir. Çay içtikten sonra kullandığınız poşetleri bir naylona sarın ve buzdolabında saklayın. Soğutucu etkisi ile kaşıntıyı alacaktır.
Diş macunu
En pratik ve daha bulunabilir seçeneklerden biridir. Diş macununu kaşınan bölgeye sürerseniz kaşıntıyı giderecektir.
Soğuk kompres
Kaşıntı, şişkinlik, tahriş… Bunların hepsine etkili ve doğal bir çözüm olarak soğuk kompresi verebiliriz. İçine buz doldurduğunuz bir buzdolabını poşetini ısırılan bölge 4-5 dakika kadar uygulayın. Alevini alacaktır. Ancak deri hassasiyetiniz varsa buzdolabı poşetine bir de tülbent sarabilirsiniz; böylelikle buz yanığını önleyebilirsiniz.
Aloe vera
Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz hatta satın almakla kalmayıp evde bile beslediğimiz bir bitki türü. Yanıklarda, cilt sorunlarında ve daha pek çok şeyde etkili bir yöntem. Aloe veranın anti-enflamatuvar etkisi sayesinde kullanım alanı oldukça geniştir. Aloe vera jelini ısırılan yerin üzerine sürün. Hem şişkinliğini azaltacaktır hem de kaşıntıyı alacaktır.
Kıyılmış sarımsak
Sarımsağın yara iyileştirici etkileri malum. Antiviral özelliği ile uzun süredir adeta en güçlü doğan antibiyotiklerden diyebiliriz. Cilde doğrudan uygulandığında zarar verebilir çünkü asit oranı vardır. Ancak faydalı yağlarla karıştırdığınızda çok daha iyi sonuç verecektir. Örneğin zeytinyağı, hindistancevizi yağı, badem yağı gibi doğal yağlarla karıştırıldığında daha iyi etki edecektir.
Bal
Yapılan araştırmalara göre sivrisinek ısırığına bal sürmek, ısırığın yaraya dönüşmesine engel oluyor; deriyi yumuşatıyor ve gerginliğini alıyor. Ayrıca doğanın bir mucizesi olarak karşımıza çıkan bal ısırığın yol açtığı kaşıntıyı engelliyor ve şişkinliği azaltıyor.
Yulaf ezmesi
Tok tutan yiyecekler, zayıflatan yiyecekler denince akla ilk gelenlerden biri olan yulaf ezmesi bu kez çok farklı bir şekilde karşımıza çıkıyor. Böcek ısırıklarını, alerjik reaksiyonları, kuru cildi yatıştırmaya yardımcı niteliktedir. Yulaf ezmesine biraz su ekleyin ve karışımı macun kıvamına getirin. Maske haline gelen karışımı ısırılan bölgeye sürün. Sonra ılık suyla yıkayın ve üzerine nemlendirici sürün.
Fesleğen
Sivrisinekleri ne kaçırır sorusunun en popüler yanıtlarından biridir fesleğen. Fesleğen kokusunu sinekler sevmez. Ayrıca fesleğen kaşıntılı cildi rahatlatabilecek kimyasal bileşiklere de sahiptir. Fesleğen yağını kaşıntıları gidermek için uygulayabilirsiniz.
Sivrisinekten korunmanın yolları
Olan olmuş, artık ısırmış diye siz yine de vazgeçmeyin çünkü her an geri gelebilirler! Sinekleri kovmanın yollarından birkaçını sizin için listeledik. Bunlardan biri yukarıda söylediğimiz gibi fesleğen. Başucunuza fesleğen koyarak onları bir nebze olsun caydırabilirsiniz. Reyhan da aynı şekilde sinekleri kovacaktır. Bazı bitkilerden ve yağlardan da faydalanabilirsiniz. Bunlardan biri sinek kovucu özelliği bilinen lavanta yağı. Lavanta sadece sinekleri kovmakla kalmayacak aynı zamanda rahatlatıcı etkisi ile uykuya kolayca dalmanızı da sağlayacaktır. Lavanta yağının vücudunuzu rahatlatıcı etkisi vardır. Yalnız eğer vücudunuza sürecekseniz direkt temas belki sakıncalı olabilir. Bunun için badem yağı, zeytinyağı gibi yağlarla belki formülünü inceltebilirsiniz.
Verdiğimiz öneriler her ne kadar doğal çözümler olsa da her zaman tehlike arz eder. Bazı doğal yağlara ya da bitkilere alerjiniz olabilir ki bu sivrisinek ısırığından daha çok zora sokabilir sizi. Bu nedenle uygulama yapmadan önce doktorunuza danışıp en doğru bilgiyi ondan almanızda yarar olacaktır.