Bitkisel
Sumağın Faydaları Nelerdir? Sumak Suyu Ne İşe Yarar? 27.07.2021

Zayıflama sürecinde bazı baharatlar oldukça destekleyici olabiliyor. Örneğin tarçın ile yapılan detoks kürleri, acı toz biberle yapılan karışımlar vs. derken onlarca baharatlı tarif çıkıyor karşımıza. Şunu biliyoruz ki zayıflama sürecinde en önemli şeylerden biri metabolizmayı hızlandırmak ve bağışıklık sistemini korumak. Güçlü bir bağışıklık, hastalıkları önlemede en etkili kalkanımızken metabolizmamızın hızlı çalışması da kilo vermedeki en büyük destekçimiz. Bazı gıdalar, metabolizma hızımızı arttırmaya olanak sağlarken, yağ yakımımızı da hızlandırabiliyor. Biliyorsunuz kilo vermenin tek odak noktası yağ yakımıdır. Kastan kilo vermek ya da ödem atmak geçici rahatlama sağlasa da en önemli faydayı ancak yağdan kilo vererek sağlayabiliriz. Yağdan verilen kiloları geri almak zordur yanı sıra vücutta zayıflamanın belirtileri çok daha gözle görülür olur. Bu nedenle kilo vermedeki öncelikli amacımız yağ yakımıdır. Bazı baharatlar yukarıda da sözünü ettiğimiz üzere yağ yakımı konusunda bize oldukça fayda sağlar. Bugün zayıflama üzerinde olumlu etkileri olduğu düşünülen bir baharattan bahsedeceğiz. Aslında düne kadar bol kalorili tariflerin şahane bir tamamlayıcısı olsa da bu saatten sonra bizim için sağlıklı beslenmenin anahtarı. Evet, sumak hakkında bir yazı derledik size. Şimdi gelin sumağı yakından tanıyalım.

Sumak nedir?

Bağışıklık sistemini korumanın en etkili yollarından biri sağlıklı ve dengeli bir beslenme planını benimsemektir. Antioksidan, vitamin ve mineral bakımından zengin yiyecekleri tüketmek önemlidir. Yan ısıra yararlı bileşenlerin zengin besinlerin menüye eklenmesi sağlıklı beslenmenin ilk adımlarını oluşturur. Sağlık açısından önemli bir değere sahip olan baharatlar, yalnızca yemeklerimize tat vermekle kalmıyor aynı zamanda zayıflama sürecini de destekliyor. Bu önemli baharatlardan biri sumaktır. Sumak özellikle doğu ve güneydoğu bölgelerinde yemeklerin olmazsa olmazlarındandır. Lezzetli bir tadı olmasının yanı sıra oldukça faydalıdır. Sumak bitkisi, sumak ağacında yetişir. Tane şeklinde ya da toz halinde yemeklere veya salatalara eklenir. Bazen yoğurtların üzerine eklendiğinde de farklı bir lezzet oluşturur. Sumak, sumak ağacı olarak isimlendirilen “Rhus” bitkisinin meyvelerinden elde edilir. Meyveleri kırmızı renktedir. Sumak toplandıktan sonra kurutulur ve tuz ile karıştırılıp toz haline getirilir. Bazı yörelerde sıcak suda bekletilir ve bu sayede ekşimsi bir tat elde edilir. Sumak yemeklerin yanı sıra salatalarda da kullanılır.

Sumağın faydaları nelerdir?

Sumağın pek çok faydası vardır. Yemeklere lezzet katmasının yanı sıra sağlığımıza da pek çok olumlu katkısı bulunur. Sumağı bu kadar özel kılan nedenlerden biri güçlü bir antioksidan olmasıdır. Vitamin ve mineral bakımından zengin olması da sumağı ön plana çıkarır. Sumağın yararlarına kısaca göz atalım.

1 -    Antioksidan kaynağıdır

Sumağı diğer baharatlar arasında öne çıkaran özelliklerinden biri antioksidan etkiye sahip olmasıdır. Vücutta dolaşan serbest radikalleri indirger ve bu sayede hücreleri korur. Bu antioksidan etki aynı zamanda kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere pek çok kronik rahatsızlığa yakalanma riskini de önemli ölçüde azaltır.

2 -    Kan şekerini düzenler

Düzenli olarak sumak tüketmenin kan şekeri üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinir. Özellikle diyabet hastalığına karşı koruma sağladığı düşünülür. Mevcut tedaviye ek olarak tüketilen sumağın, kan şekerini düzenleyici etkisi olduğu bilinir.

3 -    Enfeksiyon riskini düşürür

Korona virüs pandemisini yaşadığımız şu günlerde hepimizin en büyük korkularından biri şüphesiz enfeksiyon. Sumağın antifungal ve anti bakteriyel etki göstererek enfeksiyon hastalıklarının giderilmesine katkı sağladığı düşünülür. Ayrıca solunum yollarında ve özellikle boğaz bölgesinde oluşan enfeksiyonu da azalttığı bilinir. Sumak çayı tüketimi, hastalığın yol açtığı boğaz ağrısı ya da öksürük gibi durumları önlemeye yardımcı olabilir. Ancak elbette öncesinde doktor onayı gereklidir.

4 -    Cilde iyi gelir

Sumağın hücreleri yenileyen bir etkisi vardır. Bu da saç ve cilt sağlığına oldukça önemli katkı sağlar. Kaynatılmış sumak suyunun tonik şeklinde kullanılmasının akne ve sivilce oluşumunu önlediği düşünülür.

5 -    İnsülini dengeler

Kanda bulunan insülin oranını dengede tutan sumak, şeker hastaları ve tansiyon hastaları için oldukça fayda sağlar. Özellikle insülin ciddi bir sağlık sorunudur. Sumak elbette tek başına bir etki yapmaz ancak doğru bir tedaviye ek olarak beslenme rutinine sumak eklemek faydalı olabilir.

Sumak nasıl tüketilir?

Sumak suyu ya da sumak çayı bilinen sumak tüketme yöntemlerinden biridir. Sumak genellikle salatalarda kullanılır ancak çay şeklinde de tüketimi vardır. Sumak çayı nasıl yapılır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Sumak çayı yapımı için 1 tatlı kaşığı sumak baharatını bir çay bardağı suyun içine koyup kaynatmak gerekir. Yaklaşık 5 dakika kaynadıktan sonra tüketmek üzere hazır hale gelmiş olur. Sumak suyu da bir başka sumak tüketim yönteminden biridir. Sumak suyunun ağızdaki aftları hızla iyileştirdiği düşünülür. Bir yemek kaşığı sumak, bir bardak suya atılır ve kaynatılır. Ilınan karışım gargara yapılır ve bu sayede ağız aftlarından kurtulma sağlanır. Ayrıca diş eti sağlığını korumak için de etkili olduğu düşünülür.

Sumak zayıflatır mı?

Zayıflatan sumak çayı, son yıllarda oldukça konuşulur oldu. Sumak çayının zayıflama üzerinde olumlu etkileri olduğu düşünülür. Bunun nedeni sumak suyunun sindirimi düzenlemesidir. Sindirim sistemi düzenler, mide ve bağırsağın temizlenmesini sağlar. Düzenli bir sindirim sistemi neticesinde de kilo verme desteklenir. Sumak çayı kilo verdirir mi, sumak çayı kaç kilo verdirir, sumak zayıflamaya yardımcı olur mu gibi onlarca soru merak konusudur. Yemeklere eklenen bir miktar sumak ya da içilen sumak çayı metabolizmayı hızlandırabilir. BU sayede kilo verme desteklenebilir. Ayrıca bir kâse yoğurt ve bir tatlı kaşığı sumak ile hazırlanan kürün tüketilmesi, yağ yakımını hızlandırabilir. Sumak aynı zamanda hazımsızlığa da iyi geldiğinden sindirim sistemini düzenler. Bu sayede sumak için zayıflama üzerinde etkisi vardır demek mümkündür. Sumak çayı ya da sumak suyu tüketmek zayıflamak için destekçi olabilir ancak başlı başına bir zayıflama yöntemi değildir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programına ek olarak, uzman görüşü alınarak beslenme rutinine eklenebilir.

Sumak doğanın bize sunduğu nimetlerden biridir ancak hiçbir şey kusursuz derecede iyi etkilere sahip değildir. Sumağın aşırı kullanımı birtakım sağlık sorunlarına yol açabilir. Yanı sıra kronik rahatsızlığı olanlar ya da mevcut sağlığında sorun yaşayanlar için dikkatli bir şekilde kullanılması gereken bir baharat türüdür. Bu nedenle olası yan etkilerden korunmak adına sumağı beslenme rutininize eklemeden önce mutlaka bir doktor görüşü almanızda yarar olacaktır.

Benzer Yazılar