Diyet yapma sürecinin en önemli yol arkadaşlarından birinin spor ve egzersiz olduğunu biliyoruz. Spor yapmak yalnızca diyeti verimli kılmakla kalmaz vücudun şekil alması bakımından da önem arz eder. Tartıda verilen kilo miktarına çok takılıyoruz evet. Ancak bu kilo kimi zaman yanıltıcı olabiliyor. Örneğin ödem sorunu yaşadığınız ancak farkında olmadığınız bir gün kilonuz fazla çıkabilir. Uzun seyahatlerin ardından ya da yoğun bir antrenman gününün ardından da tartıda fazla çıkma olasılığı yüksektir. Bunun en önemli nedenlerinden biri ödemdir. Tam tersi tabloyu da düşünelim. Aç kalarak kilo verdiğimizi düşünürüz çünkü tartı bize çok güzel rakamlar verir. Ancak aç kalarak kastan kilo verme olasılığı yüksektir ki bu durum uzmanların en istemediği şeylerden biridir. Kilo verme süresince ana hedef daima yağdan kilo vermek olmalıdır. Ara sıra basit detokslarla ödemlerden kurtulmak de motivasyon açısından önemli olabilir ancak ana hedef öncelikli olarak yağdan vermektir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şeylerin başında sağlıklı bir beslenme düzeni gelir. Sağlıklı beslenme düzeninin belirlenmesi ve aç kalarak değil ideal ve ölçülü yiyerek yağdan kilo vermek mümkün olacaktır. Yağ yakmanın en etkili yollarından biri de spordur. Spor, diyet yapmanın altın kuralı değildir ancak eğer ciddi kilolar verilmek isteniyorsa spor ile bu süreci hızlandırmak mümkündür. Verdiğimiz kilolun gidişi bizi mutlu etse de vücudumuzda bıraktığı izler bir süre sonra bizi üzecektir. Kilo verdikten sonra, özellikle büyük rakamlarda verilen kilolar vücutta birtakım deformasyonlara yol açabilir. Vücudumuzda sarkmalar görülebilir. Bu sarkmaları operasyonsuz en iyi toparlamanın yolu spor yapmaktır. Spor bu noktada diyetin iyi bir işbirlikçisidir. Kilo verme sürecinde %70’lik dilim beslenmedir. Beslenme rutininize bir de sporu eklerseniz hem sıkılaşmış hem de bu süreci daha hızlı geçmiş olursunuz. Spor yaparken pek çok merak edilen şey var elbette. Bugün onlardan birini ele alacağız. Spor demek ter atmak demektir. Ter ile yağ yakılır mı ya da terlemek kilo verdirir mi gibi onlarca soru da merak konusudur. Bugün blog yazımızda ter ve yağ yakımı arasındaki ilişkiye değineceğiz. Öncelikle neden terleriz sorusunun yanıtı ile başlayalım söze.
Neden terleriz?
Terlemek, vücudumuzun bir tepkisidir. Vücut ısısının yükselmesiyle terleriz. Terleyerek vücudumuzdan şeker, tuz gibi maddeleri atarız. Yaz aylarında sıcaktan terlemekle, spor sırasında terlemek elbette farklıdır. Terlemek kilo verdirir ancak spor ile yapılan terlemelerde kilo verme gerçekleşir. Yani oturduğumuz yerde terlediğimizde bir yağ yakımı söz konusu olmayacaktır. Spor yaparken genelde terlenir ancak her kişi için bu durum geçerli değildir. Bazı bünyeler terlemeye daha müsaittir ancak bazıları da tam tersine hiç terlemez. Bu noktada spor yaparken terlemeyen kalori yakmıyordur gibi iddialı bir cümle kurmamak gerekir. Spor yaparken terlememek yaptığınız egzersizin yeteri kadar ağır olmadığına işaret ediyor olabilir ancak bu kalori yakmadığınız anlamına gelmeyecektir. Bazı bünyeler spor yaparken normalden çok daha fazla terler. Bu olumsuz bir duruma işaret etmez. Egzersiz sırasında terlemek ya da terlememek tamamen yapılan sporun yoğunluğuna ve kişinin o spor için harcadığı efora bağlıdır. Bazıları en ufak bir sporda bile terlerken bazılarının terleme eşiği çok yüksektir. Diğer bir deyişle terleme oranı kişiden kişiye değişmekle birlikte, yapılan egzersizin ağırlığına bağlı olarak da değişkenlik gösterecektir. Eğer spor sırasında hiç terlemiyorsanız yaptığınız egzersizi değiştirmenizde ve biraz daha ağır bir antrenmana geçmenizde yarar olabilir. Bu antrenman değişikliğini uzman gözetiminde yapmanız daha doğru olacaktır elbette.
Spor yaparken terlemek zayıflatır mı?
Spor yaparken terlemek zayıflatır mı sorusu hakkında farklı görüşler vardır. Yoğun terlemeli bir egzersiz sırasında kadın ve erkeğin yaktığı kalori miktarının, tempolu yürüyüşle aynı etkiyi yarattığı düşünülür. Fakat terlemeden yapılan sporlar sırasında da kalori yakıldığı bir gerçektir. Terlemek, yapılan egzersizin ağırlık derecesini ölçmek için bir ipucudur ancak hiç terlememeniz kalori yakmadığınız anlamını taşımaz. Egzersiz ile terlemeseniz bile kalori yakımı söz konusudur. Spor sırasında terlemenin en önemli faydası vücudun ısı dengesini düzenlemesidir. Yanı sıra terlemek vücuttan şeker ve tuzu dışarı atmak anlamına gelebilir. Terlemek aynı zamanda cildin daha zinde olmasını da sağlayacaktır. Vücudun kan akışının hızlanması demek, oksijenin daha rahat gezmesi anlamına gelir. Bunun da cilt üzerinde mutlaka olumlu yansımaları olacaktır. Terlemek zararlı mıdır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Vücut susuz kalırsa sıkıntı olacaktır. Bu nedenle yoğun egzersizlerin ardından vücudun kaybettiği suyu ona geri vermek gerekir. Diyet yaparken de susuz kalmak kilo verme sürecini etkileyecektir. Suyun zayıflama üzerinde doğrudan etkisi vardır. Çünkü su en doğal ödem sökücüdür. Düzenli su içerek kilo verme sürecini hızlandırmak mümkündür. Özellikle yoğun egzersiz programlarının ardından mutlaka vücuda kaybettiği suyu geri vermek gerekecektir. Aksi halde vücudun susuz kalması birtakım tehlikeler doğuracaktır.
Terlemek yağ yaktırır mı?
Terlemek direkt olarak yağ yaktırır diyemezsek de dolaylı olarak yağ yakımına katkı sağlar diyebiliriz. Denklem şu şekilde işler… Sıkı bir sporun ardından vücut ısısı yükselir. Bu da vücudun terleyerek serinleme tepkisini ortaya çıkarır. Eğer yoğun bir antrenmanın ardından terliyorsanız enerji kullanıyorsunuzdur bu sayede yağ yakma olasılığınız da yüksektir. Evet, havanın 40 derece olduğu bir günde yatmak size enerji gerektirmez ve doğal olarak yağ yakmanızı sağlamaz. Ancak antrenman sırasında yağ yakımı mümkün olabilir. Soğuk havalarda, açık alanda yapılan sporlarda terlemeniz zor olabilir ancak ciddi derece kalori yakabilirsiniz. Yoga, pilates ve benzeri gibi egzersizler sırasında terlenmeyebilir. Ancak kişinin dengesini, esnekliğini ve merkez bölgesi gücünü artırır. Vücut güçlü olur ve sıkılaşma sağlar. Bu noktada yalnız ağır antrenmanlarla kalori yakılır demek doğru olmayacaktır. Özet geçmek gerekirse terlemek bir yağ yakımı göstergesi değildir. Ancak yapılan her spor mutlaka enerji harcamaya ve kalori yakmaya neden olacaktır. Terleme derecesi kişiye bağlı olarak değişir; çok terlemek çok yağ yakmak anlamına gelmediği gibi az terlemek de hiç kalori yakılmadığı anlamını taşımaz. Size uygun sporun hangisi olduğunu bir uzmana danışabilir ve uzman görüşleri ile şekillenen bir antrenman programı ile diyet süresini daha hızlı ve sıkı geçirebilirsiniz. Şunu unutmamak lazım sporsuz da diyet olur ancak spor vücudun şekle girmesi ve daha fazla kalori yaktırması bakımından önemlidir.
Önemli Not: Ağır antrenman programları uygulamadan önce mutlaka bir uzmandan destek alın. Her sporu her bünye kaldıramaz. Sağlık durumunuz doğrultusunda size en uygun olan spor programını mutlaka bir uzmana danışın.