TURPUN FAYDALARI
Turp , salatanızın ortak ve en sevilen kısmi köklü bir bitkisidir ve çok fazla meyve suyuyla keskin ve tatlıdır. Turplar beyaz, kırmızı, mor veya siyah olabilir ve şekli açısından uzun ve silindirik veya yuvarlak olabilir. Çiğ, pişmiş veya turşu olarak yenilirler. Turp tohumlarından elde edilen yağ, bir takım ürünlerde ve yararlı sağlık uygulamalarında da kullanılır.
Turpların yaygın olarak tüketilen kısımları yapraklar, çiçekler, bakla ve tohumlardır. Turpun bilimsel adı, Brassicaceae ailesine ait Raphanus Sativus'tur. Turp, başta Asya pazarlarında olmak üzere dünyanın bazı yerlerinde Daikon olarak da bilinir.
Turpun Sağlık Açısından Faydaları
Bazı rahatsızlıkların tedavisinde veya önlenmesinde ve bazı vücut parçalarında turpun faydaları aşağıda listelenmiştir:
Sarılık: Turplar karaciğer ve karın için çok iyidir ve güçlü detoksifikatör olarak da işlev görür. Bu, kanı temizlediği, toksinleri ve atıkları ortadan kaldırdığı anlamına gelir. Sarılık tedavisinde son derece yararlıdır çünkü bilirubini çıkarır ve üretimini istikrarlı bir seviyede tutar. Aynı zamanda sarılığa maruz kalmış insanlara kan dolaşımında taze oksijen sağlayarak oluşan kırmızı kan hücrelerinin tahribini de azaltır. Sarılık tedavisinde siyah turp daha çok tercih edilir ve turp yaprakları da tedavide çok yararlıdır.
Sindirim Sorunları : Turplar kaba yem olarak kabul edilir, bu da sindirilemez karbonhidratlardan oluştuğu anlamına gelir. Bu sindirim, su tutulmasını kolaylaştırır ve sindirim sorunların ana nedenlerinden biri olan kabızlığı düzeltir. Böyle iyi bir detoksifikatör olarak sorunların belirtilerini çok çabuk iyileştirmeye yardımcı olur. Havuç suyu ayrıca sindirim ve boşaltma sistemini yatıştırır ve sindirim sorun belirtilerini daha da hafifletir.
İdrar Bozuklukları: Turplar doğal olarak diürektiktirler, bu da idrar üretimini arttırdıkları anlamına gelir. Turpdan alınan meyve suyu ayrıca iltihap sırasında iltihaplanma ve yanma hissini de düzeltir. Aynı zamanda böbrekleri temizler , böbrekler ve üriner sistemdeki enfeksiyonları engeller, böylece sistemdeki fazla toksinler tarafından şiddetlenen çeşitli idrar koşullarının tedavisine yardımcı olur.
Kilo Kaybı: Turplar çok dolgun hissettirir, yani kalori miktarınızı arttırmadan açlığınızı tatmin ettikleri anlamına gelir. Sindirilebilir karbonhidratlar düşük, kaba yem oranı yüksektir ve çok fazla su içerir, turpları kilo vermeye kararlı olanlar için çok iyi bir diyet seçeneği yapar. Dahası, lif açısından yüksek ve glisemik indeksi düşüktür; bu da ağırlık kaybına yardımcı olan düzenli bağırsak hareketlerini arttırdığı ve tüm vücut süreçleri için metabolizmanın verimliliğini arttırdığı anlamına gelir.
Kardiyovasküler Koşullar: Turplar, sadece turplara renk katmakla kalmayıp çok sayıda sağlık faydası sağlayan bir tür flavonoid olan antosiyaninlerin mükemmel bir kaynağıdır. Antosiyaninler çok sayıda tıbbi araştırmanın konusu olmuştur ve kardiyovasküler hastalıkların oluşumunun azaltılması ile pozitif yönde ilişkilidir ve ayrıca anti-kanser ve anti-inflamatuar özellikler sergilemiştir.
Kanser: Turp detoksifikatör olduğundan ve C vitamini, folik asit ve antosiyaninler açısından zengin olduklarından, özellikle kolon, böbrek, bağırsak, mide ve ağız kanseri olmak üzere birçok kanser türünün tedavisinde kullanılmaktadırlar. Turplar Brassica ailesinin bir parçasıdır ve bu taksonomik sınıflamanın diğer üyeleri gibi, bu turpgil sebzeler antioksidanlar ile doludur. Ayrıca, turplarda bulunan izosiyanatlar kanserli hücrelerin genetik yolakları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Aslında apoptoz, hücre ölümüne neden olabiliyor, böylece kanserli hücrelerin çoğalmasını ortadan kaldırıyorlar.
Leucoderma: Turpların detoksifikasyon ve anti-kanserojenik özellikleri onları Leucoderma'nın tedavisinde kullanışlı kılmaktadır. Bu tedavi yönteminde turp tohumları kullanılır. Toz haline getirilmeli ve sirke, zencefil suyu veya inek idrarına batırılmalı ve daha sonra beyaz lekelere uygulanmalıdır. Leucoderma'nın tedavisine yardımcı olmak için turpları da yiyebilirsiniz.
Kabızlık: Radyanlar elyafta çok yüksektir, bu da bağırsak hareketlerine önemli oranlarda katkı sağladığı anlamına gelir, bu da düzenli boşaltma modelleri geliştirir ve kabızlık semptomlarını hafifletir. Ayrıca gevşek bağırsakları sağlamlaştırmaya ve gevşek dışkıdan veya ishaldan kurtarmaya yardımcı olabilirler. Ayrıca, turpların safra üretimini teşvik ettiği bilinmektedir. Safra, iyi sindirimin en önemli bölümlerinden biridir ve hem karaciğeri hem de safrayı korur.
Solunum Bozuklukları, Bronşit ve Astım: Turplar anti-konjestiftir; bu, soğuk algınlığı, enfeksiyon, alerji ve diğer nedenlerden kaynaklanabilecek burun, boğaz, rüzgar borusu ve akciğerlerin tahrişini içeren solunum sisteminin tıkanıklığını azaltır. Bunlar büyük bir dezenfektandır ve solunum sistemini enfeksiyonlardan daha fazla koruyan vitaminler bakımından zengindirler.
Kan Basıncı: Turplar sağlık yararlarının büyük bir listesine katkıda bulunan potasyum için çok iyi bir kaynaktır. Potasyum, kan basıncını düşürmek için pozitif bir şekilde bağlıdır, çünkü arteryel vasküler yataklar ile etkileşime girdiğinde kan damarlarını rahatlatabilir ve bu nedenle kan akışını artırabilir. Dar kanallar yoluyla zorlamak yerine kan akışını genişleterek kan basıncını düşürür.
Şeker Hastalığı: Turpun uzun zamandır düşük bir glisemik indeksi olduğu bilinmektedir, bu nedenle yemenin kan şekeri düzeylerini etkilemediği anlamına gelir. Ayrıca, şekerlerin kan dolaşımına emilimini düzenlemeye yardımcı olur; bu da şeker hastalarının yemek yediğinde ani yükselmeler veya damlalar kadar endişelenmesi veya yiyeceklerden belirli bir süre uzak durması gerekmez.
Deri Bozuklukları: Turplarda bulunan Vitamin-C, fosfor, çinko ve vitamin-B kompleksi üyeleri cilt için faydalıdır. Turp içindeki su , cildin sağlıklı nem seviyelerini korumaya yardımcı olur. Çiğ turp, iyi bir temizleyici ve etkin bir yüz paketidir. Turplar dezenfektan özelliklerinden dolayı kuru cilt, kızarıklıklar ve çatlaklar gibi deri hastalıklarını temizlemeye de yardımcı olurlar.
Ateş: Vücut sıcaklığını düşürür ve ateşin iltihaplarını hafifletir. İyi bir alım metodu, siyah tuzla karıştırılmış turp suyunu içmektir ve iyi dezenfektanlar oldukları için, turplar ateşe neden olabilecek enfeksiyonlarla da savaşmaktadırlar.
Böbrek Bozuklukları: Diüretik, temizleyici ve dezenfektan olarak, turp birçok böbrek rahatsızlığının tedavisinde yardımcı olur. Diürektik özellikleri böbreklerdeki toksinlerin yıkanmasına yardımcı olur ve kandaki toksinlerin birikimini azaltır ve böylece böbreklerdeki konsantrasyonunu azaltır. Dezenfektan özellikleri böbrekleri herhangi bir enfeksiyona karşı korur.
Böcek Isırıkları: Turpların anti-pruritik özellikleri vardır ve böcek ısırıkları ve arı sokmalarında etkili bir tedavi olarak kullanılabilir. Turp suyu ayrıca ağrı ve şişmeyi azaltır ve etkilenen bölgeyi yatıştırır.
Dehidrasyon: Turplar çoğunlukla sudan oluşur ve vücudunuzun sulu tutulması için mükemmel bir yoldur ve bu da sağlığın birçok farklı bölgesine faydalıdır. Sulu kalmanın en önemli bölümlerinden biri suyun sindirim sistemine etkisi. Nemli kalırsanız, kabızlığı hafifletir, sindirimin verimliliğini arttırır ve yediğimiz gıdalardan besinlerin düzgün şekilde alınmasını sağlar.
Solunum Koşulları : Turpgiller kendilerine karşı kuvvetli, doğal bir baharata sahiptirler ve hastalıkları önlemeye yardımcıdırlar ve boğazdaki aşırı mukusu da ortadan kaldırırlar. Ayrıca, boğazlarınızı yatıştırması ve sinüsleri temizleyerek tıkanıklığı gidermek için turplar önemli bir seçim olacaktır.
Vitamin-C ve Bağışıklık Sistemi Sağlığı: Turpların diyetinize eklenmesinin sayısız nedeni vardır, ancak bağışıklık sisteminizi geliştirilmesi en önemli faktörlerden biridir. Günde bir yarım fincan turp salatası veya sadece bir atıştırmalık olarak, günlük Vitamin C alımının yaklaşık% 15'ini oluşturur. Vitamin C alımının günlük dozunu sürekli olarak maksimum seviyeye çıkarmak, her hastalıktan kansere kadar kanserle savaşmak için ayrılmaz olan antioksidanların ve beyaz kan hücrelerinin çoğunu değiştirerek bağışıklık sisteminizi canlandırır.
Vitamin-C sadece bağışıklık sisteminizi güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda vücudun sahip olduğu diğer etkileri nedeniyle süper bir vitamin olarak düşünülür. Yağın kullanılabilir enerjiye dönüşmesini sağlayan metabolizmanızı düzenlemeye yardımcı olur ve kan damarı duvarlarını güçlendiren arteroskleroz ve diğer çeşitli kalp hastalıklarının riskini azaltan önemli bir protein olan kollajen üretiminin ana katkısıdır.
Karaciğer ve Safra Kesesi: Turplar özellikle karaciğer ve safra kesesi fonksiyonları için faydalıdır. Safra ve bilirubin, asitler ve enzimlerin üretimini ve akışını düzenlerler. Ayrıca kandaki aşırı bilirubini de giderir ve mikrosinaz, diyastaz, amilaz ve esteraz gibi enzimleri içerir. Düzenli olarak tüketilen turplar karaciğerinizi ve safra kesesini enfeksiyonlardan ve ülserlerden korur.
Diğer Yararları: Yukarıda özetlenen faydaların yanı sıra, turplar iyi bir meze, ağız ve nefes tazeleyicisi, müshil ve metabolizma regülatörü olarak çalışırlar. Haftalık diyetleri normal miktarda turp ile desteklenen insanlar kan dolaşımında düzelme görürler ve turplar baş ağrısı, asitlik, kabızlık, mide bulantısı, obezite, boğaz ağrısı, boğmaca, gastrik problemler, safra taşları ve dispepsi için iyi bir tedavi yöntemidir.