Yemek programlarında adını sıkça duyduğumuz ancak günlük hayatımızda çok da aşina olmadığımız bir jelatin türünden bahsedeceğiz bugün; agar agar. Öncelikle agar agar ne demek kısaca bahsedelim. Agar agar aslında bir çeşit jelatin. Su yosunlarından üretiliyor. Malaycada jel anlamına gelen kelimeden türetilmiş. Çok sayıda kullanım alanı var. Elektrokimyadan diş sektörüne kadar geniş bir yelpazeye sahip. Gıda, ilaç ve kozmetik sektöründe sıkça kullanılıyor. Aynı zamanda çorbalarda ya da jöleli yiyeceklerde de kullanılıyor. Yanı sıra dondurmalara kıvam arttırıcı olarak da kullanılabiliyor. Isıya dayanıklı bir jel oluşturması nedeniyle kurabiye, puding, jöle, pasta dolguları gibi pek çok tarifte yardımcı rol üstleniyor. Anmitsu ve Mizuyokan gibi geleneksel Japon yemeklerinin yapım aşamasında da aktif rol oynuyor. Agar agar tozu sarı ya da beyaz renklerde olabiliyor. Kıvam vermeye ve kıvam arttırmaya yarıyor. Pasifik okyanusunun derinliklerinden çıkarılan kırmızı deniz yosunlarından elde ediliyor. Agar agar tozu için aslında bitkiseldir denebilir çünkü hayvansal malzeme kullanılmadan elde ediliyor. Bu nedenle agar agar için bitkisel jelatin de denebilir.
Agar agar tozu faydaları
Agar agar tozu okyanusun derinliklerinden çıkarılan kırmızı deniz yosunlarından elde ediliyor. Normal jelatinlere göre daha sağlıklı bir yapısı olduğu düşünülüyor. Bitkisel kaynaklı bir ürün aynı zamanda bu sayede veganlar ve vejetaryenler tarafından da tercih ediliyor. Bağırsakları hareketlendirdiği söyleniyor. Agar agar tozunun cilde faydası da olabilir. Yosun maskesi olarak bilinen cilt maskesinin, agar tozundan elde edildiği söyleniyor. Yanı sıra antioksidan özelliği sayesinde ciltte oluşan toksinlerin vücuttan atılmasına destek veriyor. Agar agar tozunun kalorisi düşüktür bu nedenle diyet tariflerde de kullanılabilir. Agar agar tozunun faydaları hakkında kesin bir araştırma yoktur ancak kolesterole de olumlu etki ettiğine dair bazı görüşler vardır. Agar agar tozunun faydalı olduğuna dair görüşler olsa da aksi bazı durumlar da var elbette. Agar agar tozunun zararları, fazla tüketimde kendini belli ediyor. Fazla miktar agar agar tozu birtakım sindirim sistemi sorunlarına da yol açabiliyor. Agar agar tozu çok bilinen bir jelatin çeşidi olmadığı için kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızda yarar var. Kesinliği olmayan bu tip görüşlere dayanarak agar agar tozunu tüketmeniz sizin için zararlı olabilir. Bu nedenle doktorunuzun onayı olmadan tüketmeyiniz.
Agar agar tozu nerede satılır?
Ürün çok yaygın olarak kullanılmıyor. Bu nedenle her markette agar agar tozu bulunmuyor haliyle. Genellikle pastacılık alanında kullanıldığı için pasta malzemeleri satan dükkânlarda bulunabilir. Nadiren de olsa aktarlarda da rastlanabilir. İnternet üzerinden de agar agar tozu satışı yapılabilir ancak bu noktada aldığınız ürünün orijinal olduğuna emin olmanız gerekir; yalnızca bildiğiniz ve güvendiğiniz alışveriş sitelerini kullanın.
Agar agar tozu nasıl kullanılır?
Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi agar agar tozunun pek çok kullanım alanı vardır. Agar agar, jelatin yerine de kullanılıyor. Gıdaların yoğunluğunu arttırmak için kullanılabiliyor bu nedenle krem peynir, dondurma, pasta şekeri, pasta dolgusu, yoğurt, lokum, süs jelleri, karamel, kurabiye, hazır çorba, jelibon gibi ürünlere eklenebilir. Ürünlerin raf ömrünü uzatmak için de kullanılıyor. Bu sayede ürünler çok daha parlak bir görünüme kavuşuyor. Aynı zamanda ürünler üzerinde koruyucu bir etkiye de sahip. Agar agar tozu aynı zamanda reçel ya da bal gibi tatlı ürünlerin şeker oranını azaltmak için de kullanılan bir üründür. Şerbetli tatlıların daha parlak ve albenili olması için de agar agardan destek alınabilir.