Konu sağlıklı yaşam ve kilo verme olunca son yıllarda yeni yeni besin türleri hayatımıza girdi. Daha önce adını bilmediğimiz kinoa, chia tohumu, avokado ve benzeri tropikal meyveler ve daha pek çok besin cümlelerimizden düşmez oldu. Klasik salata tariflerine şahane alternatifler türedi. Eskiden “tropikal meyve” olarak bilinen ananas, mango, avokado, Hindistan cevizi ve benzeri gibi meyve türlerine kolayca erişebilir olduk. Bu kolay erişimle birlikte faydalarını daha bir araştırmaya, daha bir merak etmeye, daha bir günlük menümüze katmaya başladık. Öyle ya, bundan yıllar evvel ananasın esamesi okunmazken bugün üzerine tarçın serperek tatlı krizimizi önleyebiliyoruz. Yumurta, kahvaltılarımızın klasik besin maddesi hatta sofraların şeref konuğu iken yanına avokado dilimleri yerleştirip üzerine çörek otu serper olduk. Daha önce biliyor muyduk? Hayır. Ancak dediğimi gibi dünya o kadar büyük bir hızla gelişiyor ki ayak uydurmak bazen mümkün olmuyor. Konu sağlıklı yaşam ve kilo verme olunca kadın erkek fark etmeden bu “ayak uydurmaya çalışma işi” bir hayli hızlanıyor doğrusu. İdeal kilosunda olanlar, hayatı boyunca kilo problemi yaşamamış olanlar şanslı kesim peki ya diğerleri? Kilo sorunu olanlar, kilo vermek isteyenler, zayıflamak isteyenler, fit olmak için ne yapması gerektiğini bilmeyenler ancak öğrenmek isteyenler… Kısacası sağlıklı kilo vermek için yolları arşınlayanların son yıllardaki favorilerinden biri bugün yazı konumuz; yulaf kepeği. Korona virüs pandemisinden dolayı evlerde kalmaya devam ettiğimiz bir süreci yaşıyoruz ancak sanırız 2020 Mart ayına göre biraz daha temkinliyiz yeme içme konusunda. Bir den eve kapanınca, iş yerleri kepenk indirince, sokağa bile çıkamaz hale gelince evde ne yapacağımızı şaşırdığımız bir süreç yaşadık. Çoğumuz kendimizi mutfağa attık ve gün yüzü görmemiş tarifleri bir bir hayatımıza kattık. Bazılarımız bir fırın açabilecek kadar usta oldu ekmek yapımında, bazılarımız ile değme pastacılara rakip oldu. Günün sonunda yapılan ekmekler, poğaçalar, pastalar, börekler, çörekler afiyetle yenirken yulaf kepeği dolap beklemeye devam etti. Bu işe bir dur demenin zamanı sizce de gelmedi mi? Yemenin sonu yok ama kış mevsiminin sonu yaz! Korona virüsten daha bir arınacağımızı umut ettiğimiz şahane bir yaz mevsimi bizi bekliyor. Fazla kilolarla vedalaşıp, renkli yazlık giysilerle şahane bir yaza merhaba demeye ne dersiniz? Bunun için ihtiyacınız olan şey öncelikle kendinize inanmak. Çünkü başlamak değil inanmak işin yarısı aslında. Kendinize uç hedefler belirlemek yerine “erişilebilir hayallerle” kolları sıvayın. Mevcut kilonuzdan -5’i hedefleyin örneğin. Sağlıklı kilo verme yolundaki en yakın arkadaşlarınızdan biri olan yulaf kepeğinin ne olduğu bilgisi ile başlayalım yazı konumuza. Kilo verme konusunda daha konuşacak onlarca yazımız olacak, merak etmeyin!
Yulaf kepeği nedir? Yulaf kepeğin nasıl yapılır?
Önceleri hayvan yemi olarak bildiğimiz yulaf, aslında insanlar için de sonsuz fayda barındırıyor içinde. Tadı şahane değil, dürüst olalım. Ancak karantina kilolarının itinayla alımı sırasında onlarca tadı şahane şey yediğimize göre, sanırız bu lezzet sorunu bizim için büyük bir sorun olmayacaktır. Yulaf adı verilen bu mucize besinin en dış tabakasından bir kabuk yer alır. Bu kabuk oldukça kalın bir parçadır. Kalın kabuk parçasının öğütülmesiyle yulaf kepeği elde edilir. Toz gibi bir kıvamı vardır, ağızda parçalanmaz. Yulaf kepeği ve yulaf ezmesi arasındaki farklarından biri de budur; biri toz halindedir biri küçük tanelidir. Yulaf kepeğinin besin değeri oldukça fazladır. Tahıl bir üründür ve oldukça geniş besin değerine sahiptir. Özellikle az önce bahsettiğimiz kabuklu kısım yüksek mineraller içerir. Yulaf kepeğini diğerlerinden ayıran en büyük fark ise içerdiği güçlü liflerdir. Bu lifler az sonra paylaşacağımız “yulaf kepeğinin faydaları”nı doğuran en önemli etkenlerdendir. Çünkü zayıflama süreci boyunca, diyet yaparken en çok ihtiyacınız olan şeylerden biri liflerdir. Diyet yapmak aç kalmak demek değildir ancak dilediğimizi yeme anlamını da taşımaz. Öyle besinler yememiz gerekir ki gün boyunca bizi tok tutarken öte yandan ihtiyacımız olan besinleri bize versin ve dahası kilo verme sürecini sağlıklı etkilesin. Kilo verme süreci boyunca asıl hedefimiz yağ yakımıdır. Çünkü yağ yakarsak vücudumuzdaki değişimi görebiliriz. Kas kaybı, sağlıksız bir kilo verme şeklidir. Özellikle şok diyet, detoks diyetleri gibi birkaç günde birkaç kilo vaat eden diyetler daha çok ödem atmaya yarar. Kalıcı kilo vermek yalnızca yağ yakımı ile mümkündür. Bu arada yağdan verilen kiloların geri alınmasının çok kolay olmadığı bilgisini de verelim. Evet, diğer diyetlere göre daha uzun sürer ancak öte yandan kalıcı kilo vermenin de sihirli anahtarıdır. Konumuza geri dönelim. Yulaf kepeği az önce de sözünü ettiğimiz gibi güçlü lifler içerir. Bu sayede sizi tok tutmaya yardımcı olur. Yulaf kepeğinin pek çok faydası vardır. Şimdi gelin bu faydalara kısa kısa değinelim.
Yulaf kepeğinin faydaları
Yulaf kepeği ile zayıflayanlar çok iyi bilir ki diyet süresince en yakın arkadaşlarınızdan biri yulaf kepeği olacaktır. Yulaf kepeğinin birden fazla faydası vardır. Aşağıda birkaç faydasını sıralayalım ve bu mucize besini daha yakından tanıyalım.
1- Yulaf kepeği bağırsakları çalıştırır!
Kilo verme sürecinde yaşanan sorunlardan biri sindirim sistemi problemleridir. Yediklerimizi midemiz hazmedemeyebilir ve bağırsakla aralarında bir iletişim sorunu yaşanabilir! Bu daha çok şişkinlik hissetmemize ve haliyle tartıda diyet yapsak bile fazla çıkmamıza neden olur. Yulaf kepeği tüm bu sindirim sistemi sorunlarını ortadan kaldırmak üzere göreve hazırdır. Yulaf kepeğinde güçlü antioksidan maddeler vardır. Bu maddeler sayesinde sindirim sistemi aktif olur. Özellikle kabızlık gibi sağlık sorunlarına yulaf kepeği şahane bir etki eder. Bağırsak tembelliği gibi konularda da yulaf kepeği etkilidir. Bağırsakları koruduğu gibi sağlıklı çalışmasını da sağlar. Kilo verme sürecinde bağırsakların düzenli çalışması çok önemlidir.
2- Yulaf kepeği kan şekerini düzenler!
Kan şekeri, diyet yapanların kâbuslarından biridir. Ani acıkmalar, ani tatlı krizleri derken ilk zamanlar bir hayli zorlayabilir. Özellikle insülin direncine sahip kişilerin ani acıkması, beraberinde sağlıksız tüketimi doğurabilir. Yulaf kepeği özellikle diyabet hastalarının gözdesidir denebilir. Yulaf kepeği karbonhidratın sindirimini yavaşlatır bu sayede şekerin kana karışması azalır. Diyet beslenmede yulaf kepeğinin tercih edilme nedenlerinden biri de kan şekerini düzenlemesidir. Uzun süre tokluk sağlamasının yanı sıra şeker seviyesini de dengelemesiyle meşhurdur.
3- Yulaf kepeği kemikleri güçlendirir!
Yulaf kabukları öğütülüyor, toz haline getiriliyor ve bu küçük tanecikler kemik gelişimimizi destekliyor. Kulağa ilginç geliyor değil mi? Yulaf kepeği B vitamini bakımından da oldukça zengindir. Birçok minerali içinde barındırır. Özellikle kemik güçlendiren besinlerden biri olarak etkin bir şekilde görev alır. Kas ve kemiklerin güçlü olmasını sağlarken kas hastalıklarının oluşumunda da iyi bir savaşçıdır demek mümkündür. Yulaf kepeğini, iskelet sistemini güçlendirir ve kilo vermenizi desteklerken kemiklerinizi de korur.
4- Yulaf kepeği cilde fayda sağlar!
Ağır kızartmaların, yağlı yiyeceklerin cildimizde yarattığı tahribatı yulaf kepeği tedavi eder. Yulaf kepeği pek çok vitamin içerir ve içerdiği bu vitaminler aynı zamanda cildi de besler. Yulaf kepeğinin yaşlanma karşıtı bir besin olduğunu söylemek mümkündür. Hem yenerek, hem cilde maske şeklinde uygulanarak fayda sağlar. Ancak cilt maskesi olarak kullanacaksanız bu noktada cildinizin tahriş olma olasılığı da olacaktır. Cilt tipinizi mutlaka iyi analiz etmeniz gerekir.
5- Yulaf kepeği kötü kolesterolü düşürür!
Ah bu kolesterol! Kalp ve damar sağlığımızın en büyük tehditlerinden biri kötü kolesteroldür. Bu nedenle yapılan kan tahlillerinde ilk bakılan şeylerden biri de kolesterol değerlerimizdir. Eğer yüksek çıkarsa pek çok hastalığın davetiyesi olabilir. Bu istenmeyen misafiri önlemek için dikkat etmemiz gereken ilk şey sağlıklı beslenmedir. Yulaf kepeğinin sağlığımıza faydalarından biri de kötü kolesterol seviyesini ideal rakamlara çekmesidir. Kalp ve damar hastalıklarını önlemek için tek başına bir mucize olmasa da sağlıklı beslemeden önemli bir yardımcı oyuncudur.
Yulaf kepeği tarifleri
Konu yulaf kepeği olunca onlarca tarife rastlamak mümkündür. Kimisi yoğurdun içine yulaf kepeği katarak başlı başına bir öğün oluştururken kimi farklı lezzetlerle harmanlar. En bilinen yulaf kepeği tariflerinden biri ile devam edelim. 1 adet yumurta, 2 kaşık kadar lor peyniri, 2 kaşık yulaf kepeği ve dilerseniz dereotu ile şahane bir omlet yapabilirsiniz. İçeriğinde yumurta, peynir, yulaf kepeği ve dereotu gibi faydalı besinleri barındıran bu kahvaltı aynı zamanda sizi tok da tutacaktır. Ara öğünlerde de yulaf kepeğini tüketebilirsiniz. Örneğin çok az bal, 1 kaşık yulaf kepeği, biraz süt ve muz karışımı ile şahane bir içecek oluşturabilirsiniz. Bu içeceği farklı meyvelerle de yapabilirsiniz. Ancak elbette tüm diyet tariflerde olduğu gibi yulaf kepeği tariflerinde de mutlaka kişiye özel reçeteler uygulanmalıdır. Örneğin muz, bal ve süt üçlüsü her bünyede aynı etkiyi göstermeyebilir. Bu nedenle yulaf kepeği tarifini denemeden önce sizin için uygun olup olmadığını mutlaka bir uzmana danışın.
Yulaf kepeği her ne kadar faydalı bir besin olsa da bazı bünyelerde zararlı sonuçlar doğurabilir ki bu noktada yulaf kepeğinin zararları gündeme gelebilir. Yulaf kepeğini diyet listenize ve günlük yaşamınıza eklemeden önce bir uzman görüşü almanızda yarar olacaktır. Her besin türü, her bünye için uygun olmayabilir bu nedenle sağlığınızla ilgili atacağınız her adımda mutlaka doktorunuza danışın ve onun onay ve görüşleri neticesinde hareket edin.