Akciğere Faydalı Gıdalar
Vücudumuzda sürekli kullanılan organlardan biri akciğerleridir ve korumak çok önemlidir. Diğer organ sistemleri günlük hayatta kalmamız için biraz daha az önem taşırken, akciğerler biz uyurken bile vücudumuza oksijen sağlamak için sürekli çalışmaktadır. Yaşam boyu verici organların önemine rağmen birçok kişi bilinçli olarak ya da bilinçsiz olarak akciğerlerini her gün sigara, endüstriyel kirlilik, kötü beslenme, sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıkları, çözülmemiş sağlık sorunları ve daha pek çok tehlikeye atmaktadır. Birçok kişi akciğer hastalığının insan nüfusunu ne ölçüde tehdit ettiğinin farkında değildir; On milyonlarca insan dünyada bir çeşit akciğer hastalığından mustariptir, ayrıca her yıl milyonlarca insan bu hastalıklardan ölmektedir. Astım, bronşit, akciğer kanseri, kistik fibroz, alerji, KOAH ve düzinelerce başka sıkıntı bizi her zaman risk altına sokar, ancak neyse ki yaşamınızı kısaltmaktan (ve nefesinizden) kaçınmanın yolları vardır.
Akciğer temizlemede sigara bırakma, her türlü hava kirliliğine maruz kalmayı azaltma gibi akciğerlerinizin sağlığını iyileştirmek için birçok strateji araştırılabilir ve bunların çoğu oldukça etkilidir. Diyetinize dikkat etmek akciğer sağlığınızı artırmanın ve çeşitli akciğer hastalıklarından korunmanın en hızlı ve etkili yollarından biri olabilir.
Faydalı Gıdalar
Somon: Somon, yağlı bir balıktır. İçeriğindeki Omega 3 yağ asidi ile, akciğerleri güçlendirici etkiye sahiptir.
Kümes Hayvanları: Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları, içerdiği hayvan kaynaklı A vitamini sayesinde ciğerleri güçlendirir.
Renkli Dolmalık Biberler: renkli dolmalık biberler yapılarında çok sayıda vitamin barındırır. Bu sayede, akciğerleri güçlendirirler ve vücutta hastalıklara karşı bir kalkan niteliği gösterirler.
Sarımsak: Sarımsakta adı alisilin olan bir madde bulunur. Bu madde sayesinde, akciğerlerde oluşmuş mukus temizlenir. Ayrıca, sarımsak vücudu grip ve soğuk algınlığına karşı da korur. Kuvvetli bir antioksidandır. Günde 3 diş tüketilebildiği gibi, balla karıştırılarak çay şeklinde de içilebilir.
Domates: Domates, vücutta iltihaplanmanın önüne geçer. Yemek borusu, mide, bağırsak, pankreas kanserleriyle birlikte, akciğer kanseriyle de savaşır.
Kabak: Kabak, vücudu eklem iltihabından koruduğu gibi prostat ve akciğer kanserlerine de engel olur.
Brokoli: Brokoli, kronik obstrüktif pulmoner hastalığına sahip kimselere çok iyi gelir.
Fasulye: Fasulye, antioksidan özelliği sayesinde ciğerlere zarar verme potansiyelindeki serbest radikallerle savaşır.
Ispanak: Ispanakta, C, E ve B vitaminleri bulunur. Bununla birlikte, magnezyum, fosfor ve iyot da ıspanakta bolca mevcuttur. Brokoli vücudu soğuk algınlıklarına ve akciğer hastalıklarına karşı korur.
Zencefil: Güçlü bir antioksidan olan zencefil, barındırdığı gingerol adlı madde ile akciğerleri temizlemede çok etkin bir rol üstlenir. Akciğeri kirleten zehirli maddeleri vücuttan atan zencefil, yaratığı sıcaklık etkisiyle terlemeye neden olarak toksinlerden arınmaya da yardımcı olur. Solunum yollarını açan zencefil, hem bütün halde çayı yapılarak tüketilebilir, hem yemeklere karıştırılabilir, hem toz halde bal ile karıştırılarak tüketilebilir, hem de dilenirse çiğ olarak yenebilir. Zencefil, hırıltı ve mukus oluşumlarını da bertaraf eder.
Meyan Kökü: Meyan kökü, pek çok tedavide kullanılan bir bitkidir. Çin tıbbında çok önemli bir yeri bulunur. Meyan kökünün akciğerleri temizlemek ve göğsü yumuşatmak gibi özellikleri vardır. Ayrıca, balgamı söktürür. Bununla birlikte, öksürüğün kesilmesine yardımcı olur ve nefes darlığını ortadan kaldırır. Meyan kökü, çay olarak tüketilebilir. Sağlıklı erişkinler, günde 2 bardak meyan kökü çayı içebilirler. Bundan fazla miktarda tüketilmesi yüksek tansiyonu beraberinde getirebilir.
Öksürük Otu: kızılderililer tarafından yüzlerce yıl kullanılan öksürük otu C vitamini deposudur. Akciğerleri güçlendirir ve balgam söker. Ayrıca, astım, bronşit ve öksürük gibi akciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Kurutulmuş şekilde çay olarak tüketilebilir.
Okaliptüs: Okaliptüs yaprakla, doğal bir antibiyotik niteliğinde, uçucu yağ bulunur. Bu yağ, akciğeri enfeksiyonlara karşı korur. Ayrıca kanı temizler ve tıkanıklıkları açar. Astımda, sinüzitte, nefes darlığında ve öksürük gibi rahatsızlıklarda doğal bir tedavi yöntemidir. Boğaz pastillerinde, şuruplarda, nefes açıcı şekerlerde ve buhar banyolarında genellikle okaliptüs aroması bulunur. Okaliptüs kan basıncını da artırır.
Kekik: Kekik, göğüsteki tıkanıklık hissine karşı birebirdir. İçeriğindeki eterli uçucu yağ, kana karışır ve bronşiyal kasları etkileyip kramp çözer. Ayrıca, bakteri oluşumunu da önler. Kekik hem yemeklerde hem de çay olarak tüketilebilir. Öksürük ve üst solunum yollarının iltihabına karşı, kekik çayı oldukça fazla etki gösterir.
Ekinezya: Ekinezya, soğuk algınlıklarına, gribe ve diğer enfeksiyonel hastalıklara iyi gelir. Akciğerin görevlerini yerine getirmesine yardımcı olan ekinezya, vücudun savunma sistemini de güçlendirir. Ekinezya, bunu interferon üretimine destek olarak gerçekleştirir. Antiseptik özellik taşıyan ekinazya, soğuk bronşit ve tüberküloza karşı savaşır. bir ilaçla birlikte kullanılacaksa muhakkak bir hekime danışılmalıdır.
Sığır Kuyruğu Bitkisi: sığırkuyruğunun içerisinde saponin bulunur. Bu madde, öksürüğü keser ve balgamı söker.
Sarı Kantaron: Sarı kantaronlar, içeriğindeki tanenlerin yardımıyla, ciğerlerdeki bakterileri ve mikropları öldürür.
Adaçayı: Adaçayının içinde A vitamini bulunur. Antioksidan özellikteki adaçayı,
göze ve cilde iyi geldiği gibi akciğer kanserine karşı da koruma sağlar.
Ebegümeci: Ebegümeci de, keçiboynuzu gibi, sigaranın kötü etkilerini yavaşlatıcı etkiye sahiptir. Aynı zamanda balgamı söker ve akciğer kanserine engel olur. Kaynar suda bir miktar ebegümeci kaynatılır ve aç karnına içilirse bu etkilerden faydalanılabilir.
Keçiboynuzu: Keçiboynuzu, sigara içenlerin sigaranın kötü etkilerine karşı kendilerine maksimum koruma sağlayabilmeleri açısından önemli bir bitkidir. 5 tane keçiboynuzu 1 litre suyun içerisinde kaynatılır ve aç karnına içilirse, sigaranın vücuda yaptığı kötü etkileri yavaşlatacaktır. Bu karışım, 6 ayda bir tekrarlayarak 2 hafta sürecek şekilde içilebilir.
Omega 3 Yağ Asitleri: Omega 3 yağ asidi vücut tarafından üretilmez ancak sağlığımız için gereklidir. Çocuklar ve yetişkinler üzerinde yapılan araştırmalar omega 3 yağ asitlerinin astımlı hastalarda akciğer iltihabını azaltmada yardımcı olduğunu ortaya koymaktadır. “Journal of the American College of Nutrition” dergisinde yayınlanan klinik araştırma sonuçlarına göre omega 3 yağları açısından zengin kabuklu deniz ürünleri, keten tohumu, ceviz, sızma zeytinyağı ve fasulye tüketenlerde astım belirtilerinin hafiflediği görülmüştür.
Yaban Mersini: Toksinler vücutta çeşitli hastalıkların oluşmasına ve yayılmasına neden olan serbest radikallerin üretimini arttırmaktadır. Serbest radikaller uygun ortam bulduğunda akciğer dokusuna zarar verebilir. Bunu engellemek için antioksidan yönünden zengin gıdaları tüketerek toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasını sağlayabilirsiniz. Yaban mersini de iyi bir antioksidan kaynağı olarak akciğer sağlığını korumak için tüketilebilir. Yaban mersini C vitamini yönünden de zengindir ve C vitamini ciğer fonksiyonlarını olumlu yönde etkiler.
D Vitamini: Amerikan Tampere Üniversitesi’nin yaptığı ve Clinical Nutrition American Journal dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre D vitamini alımı düşük olanların solunum yolu enfeksiyonlarına daha sık yakalandığı belirlenmiştir. 800 erkek üzerinde yapılan araştırmaya göre düzenli olarak D vitamini alanların almayanlara göre solunum yolu hastalıklarına yakalanma riski %60 oranında azalmış. D vitaminini mantar, tahıl ürünleri, süt ve balıktan alabilirsiniz.
Elma: Elma, bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi, vücudu prostat ve akciğer kanserlerinden de korur. Alzheimer hastalığı riskini azaltan elma, günde bir tane tüketilirse ciğerleri akciğer hastalıklarına karşı koruyabilir.
Kırmızı Ve Siyah Meyveler: Kırmızı ve siyah meyveler, akciğeri hastalıklara karşı korur. Özellikle, acai, yaban mersini, üzüm, çilek ve frambuaz akciğeri en çok destekleyen besinlerdendir.
Kızılcık: Kızılcık prostat ağrılarını azaltmaya yardım eder. Ayrıca, akciğer, kolon ve kan kanseri hücrelerine savaş açar. Bununla birlikte, boşaltım sistemindeki enfeksiyonların da oranını azaltır.
Papaya: Papaya sindirimi kolaylaştırdığı gibi akciğer kanseri tehlikesini de ciddi anlamda azaltır. Ayrıca, yağların yakılmasını da hızlandıran bir meyvedir.
Şeftali: Şeftalinin içinde A vitamini, demir ve lifler bulunur. Bu sayede ve antioksidan özelliğiyle, şeftali enfeksiyon oluşumunu azaltır. Özellikle de, enfeksiyon riskine en açık olunan kış aylarında, şeftali meyve konservesi, şeftali marmeladı ve şeftali reçeli tüketilirse, vücudun enfeksiyonlarla mücadelesi güç kazanır.
Ceviz: Ceviz, astım ve solunum güçlüğü gibi rahatsızlıklara karşı mücadele eder. Günde 1 avuç tüketilirse çok faydası görülür.