Faydalı Yiyecekler
Ashwagandha (Hint Ginsengi) Nedir, Faydaları Nelerdir? 10.03.2019

Potansiyel yan etkilerden hiçbir şekilde etkilenmeksizin, bu bitkinin tüm faydalarından yararlanmak istiyorsanız doğru ashwagandha (Hint ginsengi) dozunu ayarlamak çok önemlidir.

Ashwagandha, veya Withania somnifera, nightshade ailesinin bir üyesidir. Turuncu-kırmızı meyveleri olan bu kısa çalı, Ayurveda tıbbında önemli bir bileşendir. Hindistan'da sinir ve stres için onarıcı bir tonik olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır. Ashwagandha, bir enfeksiyon gibi vücudun anksiyete, dışsal stres ve içsel streslerle mücadele etmesine yardımcı olan antioksidanlar ve vitaminler içeren bir adaptojendir (dengeleyicidir).

Bugün, insanlar genellikle yatmadan önce, ek olarak ashwagandha almaya devam ediyor. Çoğu sağlıklı gıda deposunda, kapsül formunda ve bazen toz halinde bulunabilir. Geleneksel olarak, ashwagandha sıcak süt, ghee (arıtılmış tereyağı) veya bal ile tüketilmektedir. Tüm güçlü bitkisel takviyelerde olduğu gibi, bir ek için doğru dozajın ne olduğunu dikkatlice araştırmak önemlidir. Farklı miktarlarda ashwagandha, aşağıda ana hatlarıyla belirtildiği gibi sayısız sorun için farklı sonuçlar doğuracaktır.

Doz Önerileri

Stres ve Anksiyete

İlk ve en önemlisi, ashwagandha (Hint ginsengi) stresi rahatlatma yeteneği ile bilinir. Çalışmalar, günlük yaklaşık 125 mg'lık düşük bir miktardaki ashwagandha'nın vücudunuzun kortizol seviyelerini %30'a kadar azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Kortizol, stresli olduğunuzda adrenal bezleriniz tarafından üretilir ve çok fazla kortizol zararlı etkilere sebep olabilir. Daha büyük dozlarda 600 mg doza kadar kaybolan kaygı, anksiyete bozukluğu olan kişilerde uykusuzluk riskini azaltmıştır.

Bellek

Ayurveda tıbbında kullanılan ashwagandha'lardan biri, hafızayı geliştirmek ve yaşlılarda bilişsel gerilemeyi önlemektir. Bu iddiaları desteklemek için sınırlı bilimsel araştırmalar vardır, fakat küçük çalışmalarda, günlük 500 mg’lık doz alımında hem kısa hem de uzun süreli belleği geliştirmeye, dikkat ve bilgi işlemeye yardımcı olmuştur.

İltihap

Ashwagandha (Hint ginsengi), iltihaplanma sürecine dahil olan bir tür C-reaktif proteini azaltarak iltihapla savaşmaya yardımcı olabilir. Ashwagandha'nın da beyaz kan hücrelerini arttırarak vücuttaki bağışıklığı artırdığı gözlemlenmiştir. Enflamasyon için, en az iki ay boyunca 600 mg'a kadar olan dozlar önerilir.

Bağışıklık için, 12 ml ashwagandha özü hücre sayımında somut bir fark göstermiştir. Ramesh Agarwal ve arkadaşlarına ait Journal of Ethnopharmacology'de yayınlanan bir çalışmaya göre, uygun bir dozajda ashwagandha kullanıldığında bağışıklık sistemi inflamasyonu üzerinde anlamlı ve pozitif bir etki vardır.

Antibakteriyel

Ashwagandha (Hint ginsengi) birkaç farklı bakteri türüne karşı etkili olduğunu göstermiştir. Tüberküloz, stafil, MRSA (bir çeşit dirençli staph), gonore ve salmonella tedavisinde kullanılır. Ayrıca güçlü bir antioksidan kaynağıdır ve bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun bakteriyel enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olur.

Dozajı 250-500mg arasında olabilir. Ashwagandha da bazı anti-viral nitelikler göstermiştir. HIV'li hastalar için bir baskılayıcı olarak alınır ve akut hepatit ve herpes simpleksine karşı etkili olabilir.

Doğurganlık

Stres kaynaklı kortizol, sperm kalitesini ve hareketliliğini olumsuz etkileyebileceğinden, infertilite yaşayan erkeklerde ashwagandha önerilir. Birkaç ay boyunca düzenli kullanımda sperm sayısını %5 arttırdığı ve eşlerin %14 oranında hamile kalma şansının arttığı bulunmuştur.

Kas Oluşumunu Destekler

Ashwagandha'nın çok daha büyük dozları kasların toplanmasına yardımcı olabilir. Çalışmalar, haftada 500 ila 1250 mg arasında günlük dozların, daha fazla kas oluşumuna ve daha fazla mukavemete yol açtığını göstermiştir. Ne yazık ki, çalışmaların çoğu sadece erkekler üzerinde yapılmıştır, bu nedenle ne kadar büyük dozların kadınları etkilediği kesin değildir.  

Kan Şekerini Düzenler

Çok çeşitli dozlar diyabetli veya kan şekeri düzeylerini düşürmek isteyenler için yararlı olabilir. Yıllar boyunca yapılan birkaç küçük çalışma, ashwagandha'nın trigliseritler ve LDL kolesterolünde etkili olduğunu ve oral diyabet ilaçları kadar etkili olabileceğini göstermiştir. 250 mg ile 3 gr arasında herhangi bir yerde, genellikle gün boyunca çeşitli dozlarda alınabilir.

Dikkat: Tiroid, kan basıncı veya kan şekeri için ilaç kullanan hastalar, ilk önce doktorlarına danışmadan ashwagandha almamalıdır. Hamileler veya emziren kadınlar veya romatoid artrit, lupus gibi bir otoimmün bozukluğu olan bir hasta ashwagandha almamalıdır. Ashwagandha'yı ameliyat olacaksanız en az iki hafta önce durdurun.

Benzer Yazılar