Bademcik Ağrılarına İyi Gelen Gıdalar
Tuzlu Su
Bademcik sorunları için en iyi ve en yaygın ev bakımı, ılık tuzlu su ile gargara yapmaktır. Ilık su yatıştırıcı bir etkiye sahip olmakta ve tuzda virüs veya bakterileri öldürmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca, tuz anlık rahatlama vermekte ve iltihabı azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Ilık bir bardak suyu bir tatlı kaşığı sofra tuzu ile karıştırın.
Bu karışım ile gargara yapınız. Gargara yaptığınız bu karışımı yutmayın. Gargara sonrasında suyu dışarı tükürünüz.
Mümkün olduğunca sık sık bu karışımı tekrarlayın.
Limon
Limon antiviral, antibakteriyel ve anti-enflamatuar özellikleri sayesinde enfeksiyonun bakımı ile ilgilenir hem de iltihapların azalmasına yardımcı olur. Ayrıca, yüksek C vitamini içeriği ile enfeksiyonlara karşı vücudun direncini artırır.
Ilık bir bardak suyun içine bir limon, bir tutam tuz ve bir çay kaşığı bal ekleyin. Bir gün için günde iki kez yapın ve yavaş yavaş içmeye özen gösterin.
Alternatif olarak, bir dilim limonun üzerine biraz tuz ve biber dökünüz. Daha sonra limon dilimini eminiz. Bu sizin boğazlarında bulunan balgamı dışarı atmaya yardımcı olacaktır. Birkaç gün boyunca, gün içerisinde iki ya da üç kez yapın.
Fesleğen
Fesleğen, antiviral ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde bademcikler için çok etkili bir ev çözümüdür. Ayrıca fesleğenin iyileştirici ve yatıştırıcı özelliklerinin yanı sıra şişme ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olmakta aynı zamanda iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
Bir buçuk bardak suya 10 ile 12 fesleğen yaprağı ekleyiniz.
10 dakika boyunca kaynatın.
Süzün ve kalan kısma bir limonun suyunu ekleyin. İsteğe bağlı olarak, tatlandırmak için bir çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz.
İki ya da üç gün boyunca bu karışımı gün içerisinde üç kez içmeniz gerekmektedir.
Zerdeçal
Zerdeçal güçlü anti-inflamatuar ve antiseptik nitelikleri sayesinde bademcik enfeksiyonlarını defetmekte ve rahatsız edici semptomlarını kontrol etme de sizlere yardımcı olacaktır.
Sıcak suya ya da tuzlu suya bir çay kaşığı zerdeçal tozu ekleyin. Gün içerisinde yapabileceğiniz gibi özellikle de yatağa gitmeden önce bu karışım ile birkaç kez gargara yapmanız gerekmektedir. Bu gargara sayesinde inflamasyon ve ağrılardan kurtulmanız mümkün olacaktır.
Alternatif olarak, bir çay kaşığı zerdeçal tozunu bir bardak sıcak sütle karıştırabilirsiniz. Ardından içine bir tutam çekilmiş karabiber ekleyebilirsiniz. İyileşme sürecini
hızlandırmak için iki ya da üç gün boyunca geceleri içmeniz gerekmektedir.
Tarçın
Tarçın bademcik iltihaplarını tedavi etmek için de kullanılabilir. Antimikrobiyal özellikler açısından zengin olan tarçın, bademciklerde bulunan bakteri ve diğer mikroorganizmaların büyümesini engellemekte ve şişme, ağrı gibi sorunların giderilmesinde yardımcı olur.
Sıcak bir bardak su içine bir çay kaşığı tarçın tozu ekleyin.
İki çay kaşığı balı karıştırın.
Hala sıcakken yavaş yavaş yudumlayarak içiniz.
Bir hafta boyunca bu karışımı gün içerisinde iki ya da üç kez içiniz.
Kaygan Karaağaç
Kaygan karaağaç, ağrıları ve enfeksiyonları azaltabilen jel benzeri bir madde içerir. Kaygan karaağacın yatıştırıcı ve iltihaplı dokuları iyileştirme özellikleri bulunmaktadır.
İki bardak kaynar suyun içine bir çay kaşığı kaygan karaağacın iç kabuğunu ekleyin. Beş dakika boyunca bekleyin ve sonrasında süzme işlemini gerçekleştiriniz. Birkaç gün boyunca günde iki kez, karışım sıcakken yavaşça içiniz.
Alternatif olarak, üç çay kaşığı kaygan karaağaç kabuğunun tozu ile birlikte, bir çay kaşığı acı biber tozuyla iki çay kaşığı balı ılık suyla karıştırınız. İki ya da üç gün boyunca düzenli aralıklarla Bu karışımı tüketiniz.
Nane
Nane, antimikrobiyal güçlere sahip, dolayısıyla etkili bir tonsillite neden olan bakterileri ve virüsleri öldürebildiğine inanılmaktadır. Ayrıca, nane mentol tahriş olmuş mukus zarlarını yatıştırır ve belirtilerin çoğu itibaren size rahatlama sağlar.
Bir avuç nane yaprağını bir bardak su ile birlikte kaynatın. Su yarıya gelene kadar kaynamaya bırakın. Bir çay kaşığı bal ekleyin ve hala sıcakken tüketiniz. Birkaç gün boyunca bu yatıştırıcı içeceği, gün içerisinde iki ya da üç kez içiniz.
Ayrıca gün içerisinde yapacak olduğunuz nane aromalı gargara da sizlere yardımcı olacaktır.
Çemen Otu
Ayrıca methi olarak da bilinen çemen, bademcikten sorumlu bakterileri öldürmek ve bademcik iltihabı için mükemmel bir kür yapmak için antibakteriyel özelliklere sahiptir. Ayrıca, anti-inflamatuar özellikleri ile mevcut ağrı ve inflamasyonlara karşı anlık rahatlama verecektir.
İki ya da üç bardak suya, iki yemek kaşığı çemen tohumu ekleyin.
30 dakika kaynamaya bırakın.
Sonrasında soğumaya bırakın.
En az 30 saniye süresince gargara yapınız ve sonrasında dışarı tükürünüz.
Bademcik sorunlarınız azalana kadar günde iki kez tekrarlayın.
Karambol Tohumlar
Karambol tohumları (Ajwain) besin değeri açısından bademcik iltihabı belirtileri ile mücadelede oldukça yararlıdır. Tohumlar enfeksiyonla savaşmakta ve aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmaktadır. Tohumlar antioksidanların yanı sıra vitamin ve mineraller bakımından da zengindir.
Tohumlar kahverengi olana kadar bir tavada kavurun. Çay kaşığının dörtte biri kadarlık karambol tohumların ısıtın.
Bir tutam zerdeçal ekleyin ve birkaç saniye boyunca karıştırın. Daha sonra bir fincan ılık süt ekleyin ve iyice karıştırın.
Ocaktan alın.
Hala sıcak iken içeceğin keyfini çıkarın. İki ya da üç gün boyunca günde iki kez içiniz.
İncir
İncir evde yapacak olduğunuz bademcik tedavisi için oldukça etkilidir. İncirin yüksek zamk içeriği ile bademcikten ötürü kaynaklanan ağrıları azaltabilir.
Su içerisinde üç kuru inciri kaynatıp ve eziniz. Bir çorba kaşığı bal ekleyerek gün içerisinde iki ya da üç kez yiyin.
Alternatif olarak, kaynatın ve taze incirleri ezin. Boğaz dış kısmına bu hazırlamış olduğunuz macunu uygulayın. Daha sonra ılık su ile boğazınızı durulayın. Bademciklerinizdeki ağrıyı gidermek için günde bir kez bu karışımı tekrarlayın.