Bezelye, enginar, bakla severek tüketilen sebzelerdendir. Özellikle bakla hem yeşil fasulye görünümüyle tüketilebilir hem de iç kısımları ayıklanarak kuru fasulye şeklinde tüketilebilir. Ayrıca birçok hanım buzdolabının derin dondurucu kısmına iç fasulye şeklinde olanları koyar ve mevsimi dışında da yer. Hele bir de yeşil olan bu şifalı sebzenin üzerine yoğurt dökülerek tüketilmesi yemeğin lezzetine lezzet katar.
Baklanın Faydaları;
Böbreklere Yararlı
Böbreklerin fonksiyonlarını düzenleyerek verimli çalışmalarını destekler. Böbreklerdeki kumun atılımını kolaylaştırır. İdrar yolları enfeksiyonlarında etkili olup idrar yollarının temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Kabızlığın giderilmesinde, hemoroidin tedavisi aşamalarında da fayda göstermektedir.
Bağışıklık Sistemine Yararlı
Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklar bağışıklık sisteminin zayıf olmasından kaynaklanabilmektedir. Bu durumda en iyi çözüm ise bağışıklık sistemini güçlendiren gıdaların tüketimine ağırlık verilmesidir ki bakla da bu gıdalar arasında kendisine önemli bir yer bulmaktadır. Vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Yine üst solunum yollarını korur. Öksürüğün tedavisi ile balgam söktürücü özelliği bulunmaktadır.
Kalp Sağlığına Yararları
İçeriğinde bol miktarda bulunan A ve C vitaminleri kalp dostudur ve kalp sağlığının korunmasında etkili rol üstlenmektedir. Kalbin ve kalp damarlarının korunmasında, damarlardaki tıkanıklıkların giderilmesinde etkilidir. Kanın pıhtılaşmasının önüne geçen bakla çok sık tüketilmemesi gereken bir gıdadır. Kötü kolesterolü düşürerek iyi kolesterolü yükseltir bu da kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Parkinson Hastalığına Yararları
Günümüzde hızla yayılan ve görülme sıklığı artan parkinson hastalığı genetik olabileceği gibi nedeni henüz belirlenemeyen sebeplerden de ortaya çıkabilmektedir. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda parkinson hastalığının önüne geçmek de mümkün olabilmekte ya da etkilerinin azaltılması mümkün olabilmektedir. Bakla içerdiği demir, fosfor ve magnezyum ile parkinson hastalığına sebep olan genlerin artmasını engellemekte bu da bu hastalığa yakalanma riskinin önüne geçmektedir. Ayrıca parkinson hastalığı ile mücadele eden kişilerin de sinir sistemlerini güçlendirerek hastalığın etkilerinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır.
Kardiovasküler Hastalıklar
Yüksek miktarda lif içeren bakla, kalp ve damar sağlığını destekleyen bir sebzedir. Çeyrek kase bakla, 9 gram lif içermektedir. Lif içeriği yüksek olan besin maddeleri, kan şekeri düzeyini ve kandaki kolesterol seviyesini düzenler. Baklanın da yapısında bulunan çözünebilen lifler, kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşürür.
Kilo Kontrolü
Bakla, oldukça yüksek miktarda lif ve çok düşük miktarda kolesterol içerdiği için, kilo kontrolü sağlayan muazzam bir sebzedir. Bir kase, kaynatılmış bakla, sadece 187 kalori ve vücudun günlük lif ihtiyacının ise %36’sını içermektedir. Çok iyi bir protein kaynağı olan bakla, vücudun günlük protein ihtiyacının %25’ini karşılamaktadır. Yapılan araştırmalara göre, düşük kalorili, yüksek protein ve yüksek lif içeriği olan gıdalar, aşırı kilolu ve obezite kişiler için, ideal bir diyet yiyeceğidir. Salatalarda ya da ızgara tavuklarla birlikte tüketilen bakla, sağlık açısından ve kilo kontrolü açısından oldukça faydalıdır.
Deri Hastalıklarına Yararlı
Bakla sadece yenilerek değil lapa olarak da cilt hastalıklarının tedavisinde etkili olabilmektedir. Baklanın haşlanmak sureti ile hazırlanan lapası deride meydana gelen rahatsızlıkların üzerine uygulanması sonucu deri hastalılarının tedavisini hızlandırmaktadır.
Göz Sağlığını Korur
Bazı göz hastalıkları yaşlanmayla birlikte ortaya çıkar. Bünye zayıf düşmeye başladığında yetersiz mineral ve besinlerden kaynaklanan göz hastalıkları özellikle yaşlılık döneminde kişileri tehdit etmeye başlar. Bol miktarda lutein içeren bakla yaşlanma döneminde ortaya çıkması muhtemel göz hastalıklarından korur.
Kan Şekerini Düzenler
Baklanın diğer önemli bir özelliği kan şekerini sağlıklı seviyede tutmasıdır. Bunun yanında kötü kolesterolü de dengeleyerek kalp ve damar sağlığına olan faydasını arttırır. Bu özelliği aynı zamanda inme ve felç vakalarına yakalanma riskini de azaltır.
Bağırsakları Çalıştırır
Bakla genel anlamda sindirim sistemi için çok faydalı olan lifler içermektedir. Lifler ayrıca bağırsak hareketlerinin artmasını sağlar. Böylece özellikle kolon kanseri başta olmak üzere bağırsak ve sindirim sistemini tehdit eden hastalıklardan korur. Kabızlık gibi sorunları giderebilir.
Anemi Hastalığına İyi Gelir
Bakla bol miktarda demir ve kalsiyum içermektedir. Demir eksikliği anemi hastalığına neden olan en önemli nedenlerin başında geldiği için düzenli bakla tüketimi anemi hastalığına yakalanma riskini azaltır. Ayrıca bol miktarda kalsiyum içeren bakla kemik sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır.
Fazla Bakla Tüketmek Zararlı Mıdır?
Faydaları oldukça fazla olmasına rağmen, birtakım zararlı etkileri de maalesef bulunmaktadır. Glukoz 6 fosfat dehidrogenaz eksikliği adında ama Favism adı ile bilinen sağlık açısından olumsuz bir duruma yol açabilmektedir. Kalıtsal olan favism hastalığı, hemolitik anemi yani kırmızı kan hücrelerinin bozulmasına sebep olan bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip olan kişiler, bakla tükettikleri takdirde kırmızı kan hücreleri tahrip olacaktır. Bu hastalık genellikle, Akdeniz ülkelerinde yaşayan kişilerde gözlenir ve aslında bu hastalık Afrika orijinlidir.
Mide bulantısı, baş dönmesi, kusma ve sarılık gibi sorunlara yol açar ve idrarda kan görülmesine sebep olur.
Çok nadir olarak bazı insanlarda alerjiye sebep olan bakla, yüksek miktarda karbonhidrat içerdiği için, çok fazla miktarda tüketildiğinde, mide ağrısı yaşanmasına yol açabilir.
Bakla, B6 vitaminini dengeleyen Levodopa (L-dopa) içermektedir. Çok fazla miktarda bakla tüketilmesi durumunda ise, B6 vitamini eksikliği ortaya çıkabilmektedir. B6 vitamini eksikliği ise, depresyona sebep olabilmektedir. Çünkü B6 vitamini, serotonin ve norepinefrin gibi mutluluk hormonu salgılayan kimyasalların üretilmesini sağlamaktadır.
Parkinson hastaları için faydalı olan bakla, dopamin seviyesini etkilediği için, bu hastalar bakla tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmalılardır.
Çok fazla miktarda oksalik asit içeren bakla, idrar yollarında oksalat taşı oluşumuna sebep olabilmektedir. Bundan dolayı çok fazla miktarda bakla tüketmek sakıncalı olacaktır.