Bitkisel
Çemen Otu Nedir? Faydaları Nelerdir? 29.03.2018

Çemen Otu 

Çemen otu ya da buyotu bir ottur. En sık kullanıldığı bölge olan Yozgat ve Kayseri'deki yerel ismi çaman otudur. (Trigonella foenum-graecum/tıbbi tanım: Semen Foenugraeci), baklagillerfamilyasına ait bir ot türü. Anavatanı Yakın Doğu, özellikle Lübnan ve Suriye, Güneybatı Avrupa, Hindistan ve Çin'dir.
Çin'den Akdeniz'e kadar geniş bir alana yaygındır. Tohumları ve bazı ülkelerde yeşil yaprakları da ıspanak gibi tüketilmektedir. Tadı acımsı ve aromatiktir. Esansında 40 çeşit madde bulunur. Kullanımı çok eskilere dayanmakta olup günümüzde Orta Doğu ve Hint mutfağında kullanılmaktadır. Türk mutfağında özellikle çemen tozu şeklinde bilinir. Bu toz bol salçaya ve birkaç diğer içeriklere katılarak kahvaltılarda yenilen macun yapılı çemen üretilir.

Çemen, çemen otu bitkisinin tohumlarının kurutulmasıyla elde edilir. Acımsı ve bol aromatik tattadır. Günümüzde en çok Kayseri'de pastırma  imalatında, Tokat ve Yozgat ev mutfaklarında kahvaltılık ara öğün olarak, ayrıca Orta Doğu ve Hint mutfağında kullanılır. Diğer ülkelerde öğütülmüş olarak turşulara, çorbalara, soslara ve et yemeklerine katılır. Ayrıca sarımsak ve kırmızı biberle karıştırılarak pastırmanın üzerine kaplanır.

1 Çay Kaşığı Çemen Otu Tohumu ;

• 35.5 kalori
• 6.4 gram karbonhidrat
• 2.5 gram protein
• 0.7 gram yağ
• 2.7 gram lif
• 3.7 milligram demir
• 0.1 milligram manganez
• 0.1 milligram bakır
• 21 milligram magnezyum
• 32.6 milligram fosfor
• 0.1 milligram vitamin B6

Sindirim Sorunlarını ve Kolesterol Seviyelerini Düzenler

Çemen otu; mide hasarları, kabızlık ve mide iltihaplanması gibi sayısız sindirim problemlerine yardımcı olabilir. Örneğin çemen otundaki suda çözünebilen lif, kabızlığı hafifletmeye yardımcı olur. Aynı zamanda sindirim tedavisi için çalışır ve genellikle antienflamatuvar etkileri nedeniyle bir ülseratif kolit diyet tedavisi planına dahil edilir.
Çemen otu ayrıca arterlerin sertleşmesi, kolesterol ve trigliseridler de dahil olmak üzere bazı yağların yüksek kan seviyeleri gibi kalp rahatsızlığına sahip kişilerde fayda sağladığı görülüyor. Aslında Hindistan dışındaki bir çalışma, insüline bağımlı olmayan diyabet ile uğraşan insanlara günde iki kez çemen otu takviyesi vermenin, HDL kolestrolü etkilemeden, trigliseritlerle birlikte doğal olarak kolesterolü düşürdüğünü gösterdi.

Balgam Söktürücüdür

Sigara kullanan pek çok insanda daha sık karşılaşılan balgam sorunu kişinin günlük yaşamında konuşmasını bile etkiler. Konuşma esnasında sürekli öksürme gereksinimi duyan bu kişiler iş hayatlarında da sunum yaparken zorluk çekerler. Bu nedenle balgam sorunu olan bireylerin balgam söktürücü ilaçlar kullanmalarının yerine doğal balgam söktürücü bitkileri kullanmaları daha sağlıklı olur. Çemen otu içerisinde bulunan mineraller sayesinde balgamın kısa sürede kişiden uzaklaşmasına yardımcı olur.

Vücudun Enflamasyonunu Azaltır

Vücutta aşağıdaki sorunlara iyi gelerek enflamasyonu azaltır:
• ağız yaraları
• mide kaynaması
• bronşit
• cilt yüzeyindeki dokuların enfeksiyonu
• tüberküloz
• kronik öksürük
• kanser
• böbrek sorunları
Çin tıbbında yıllarca enflamasyonu önleyici olarak kullanılmıştır. Yapılan araştırmalarda olumlu sonuçlar verse de daha yapılması gereken  çok deney var.

Erkeklerde Libido Arttırır

Erkekler için çemen otu kullanmak erektil disfonksiyonu azaltır. Çünkü çemen otu, cinsel uyarılma ve testosteron seviyelerini artırabilir.
Hastalıkları tedavi etmek veya cinsel performansı arttırmak için doğal terapileri kullanmadan önce kesinlikle bir doktora danışmak en iyisidir; çemen otunun ürettiği takviyelerin erkeklerde cinsel arzuyu ve performansı arttırdığı ve doğal olarak iktidarsızlığı gidermek olduğu gösterilmiştir.
Fitoterapi Araştırması’nda yayınlanan bir çalışmada, 25-52 yaş arasındaki erektil disfonksiyon öyküsü olmayan 60 erkek, altı hafta boyunca günde bir plasebo veya 600 miligram çemen otu özütü içti. Yapılan değerlendirme sayesinde katılımcılar, libido üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu bildirdiler. Sonuçta çemen otu ekstresinin cinsel uyarılma, enerji ve dayanıklılık üzerinde önemli bir etkisi olduğu ve katılımcıların normal testosteron seviyelerini korumasına yardımcı olduğu bulundu.

Emzirmede Süt Oluşmasını Destekler

Çemen otunda süt oluşmasını destekleyen galaktagogun etkinliğini ve güvenirliğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, birkaç çalışma süt akışını teşvik etmede kullanımını olumlu bulmaktadır. Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp, Farmakoterapi Yıllığı, Eczacılık ve Eczacılık Bilimleri Dergisi ve Uluslararası Veteriner Hekimliği gibi dergi ve kurumlar bu konuda yayınlanmış çalışmalara sahiptr.

Vücudun Dışından Kaynaklı Enflamasyonu Azaltır

Enflamasyonun azaltılmasına ilaveten, çemen otu bazen dışarıdan bir hijyen ajanı olarak da kullanılır, yani bezle sarılıp ısıtılır ve deriye doğrudan uygulanır. Bu şekilde kullanım harici iltihabı azaltır:
• Kaslarda ve lenflerde ağrı ve şişlik
• Gut
• Yaralar
• Bacak Ülserleri
• Siyatik
• Kepek
• Egzema
Uygulamadan önce cildin küçük bir yerinde deneme yapılmalı, allerji riski ortadan kaldırıldıktan sonra kullanılmalıdır.

Yiyeceklere Aroma Katar

Gıdalarda, çemen otu çoğunlukla Hint yemeklerinde bulunan köri gibi bir bileşen olarak bulunur. Ayrıca akçaağaç şurubu, bazı gıdalar, içecekler ve tütünlerde aroma maddesi olarak da kullanılır. Bitkiden elde edilen yapraklar salatada kullanılabilir, taze ve kurutulmuş yapraklar Hint yemeklerinde kullanılır.

Yeme Bozukluklarında Destek Olur

Çemen otu iştah artışı, iyileştirici ve besleyici özellikleri ile ön plana çıkar. Farmakoloji Biyokimyası’nda yayınlanan bir çalışma, çemen otu tohum ekstraktının yeme davranışları üzerinde etkilerini araştırmak üzere hazırlanmış. Yemek tüketimi ve yemek yeme motivasyonunun yanı sıra metabolik-endokrin değişiklikler de sonuçları üzerinde göz önünde bulunduruldu.
Sonuçlar, çemen otu özünün ağızdan alınmasının yemek motivasyonunu önemli ölçüde arttırdığını gösterdi. Raporda bununla birlikte, tedavinin anoreksiyi veya yemek için motivasyonun azalmasını engellemediği de belirtildi.

Egzersiz Performansını Arttırır

Kombine kreatin ve çemen ekstresi takviyesinin erkeklerde mukavemet ve vücut kompozisyonu üzerine etkilerinin incelenmesi konusunda da araştırma yapılmış. 97 direnç eğitimi almış erkek, 70 gram dekstroz plasebo, 5 gram kreatin ve 70 gram dekstroz ya da 3.5 gram kreatin ve 900 miligram çemen otu özü yutmak için vücut ağırlığına göre denkleştirilmiş. Haftada bir gün 4 saat üzerinden, sekiz haftalık bir direnç eğitim programına katılmaları sağlanmış.
Başlangıçta, dördüncü ve sekizinci haftalarda katılımcılar vücut kompozisyonu, kas kuvveti ve anaerobik kapasite konusunda denemeye tabi tutuldular.
Kreatin/çemen otu alan grup kas kütlesi, bench press ve leg press kuvvetinde önemli artışlar gösterdi. Üst vücut mukavemeti ve vücut kompozisyonu üzerinde kreatinin dekstroz kombinasyonu kadar etkin bir şekilde etkisinin olduğu sonucuna varmıştır.

Çemen otunun kreatin takviyesi ile kullanımı, aşırı miktarda basit karbonhidrat ihtiyacını ortadan kaldırırken, kreatin alımını arttırmak için etkili bir araç olabilir ve bu nedenle sporcular için en iyi gıdalar listesine çemen otu da ilave edilmelidir.

Boğaz Ağrılarına Birebir

Kışın o soğuk günlerde hasta olmamak mümkün değil. Bağışıklık sistemi düşük olan çocuklarımız bu günlerde daha kolay hasta olurlar. Çekmesi en zor hastalıklardan biri olan boğaz ağrısı yeme içmemizi de etkiler. Özellikle de çocuklar boğaz ağrısına yakalandığında halsizlik gibi sorunlarla karşılaştıklarından kolayca kilo kaybederler. Bu nedenle boğaz ağrılarına iyi gelen çeşitli bitkileri tüketmeye önem göstermeliler. Çemen otu faydaları arasında bulunan boğaz ağrılarını geçirici özelliği sayesinde küçük büyük herkes bu ottan yararlanabilir.

Böbrek Hastalıklarına İyi Gelir

Böbreklerimizin hayatımızdaki önemi yadsınamaz. Ama ne yazık ki bazı sebeplerden dolayı ilerleyen yaşlarda böbrek yetmezliği gibi sorunlar yaşanabiliyor. İki böbreğimiz olmasına rağmen tek bir böbrekle hayatımızın geri kalanını geçirmek zorunda kalabiliriz. Şöyle bir etrafımıza baktığımızda böbrek yetmezliği sorununun ne kadar büyük olduğunu göreceğiz. Diyalize bağlı yaşamak zorunda olan insanlara bir umut olan çemen otu böbrek hastaları için ideal bir bitki haline geliyor. Çemen otu çayı yapılarak azar azar içirilen hastaların diğer böbreğinin çalışma fonksiyonlarını düzenlediği ortaya çıkıyor. Böylelikle böbrek hastaları bir doktor gözetiminde düzenli olarak çemen otundan tüketebilir.

 Sindirimi Kolaylaştırır

Sindirim sisteminin çalışması her insanda farklılık gösterir. Kimi insanlar yediklerini kolay bir şekilde sindirebiliyorken, kimilerinin yediği besinleri sindirme süreleri daha uzun olabilir. Sindirim sistemi güç çalışan insanlar gün içerisinde sürekli olarak rahatsızlık duyarlar. Sindirimi kolay besinlerden biri olarak da çemen otu önerilebilir. Çemen otu sayesinde yediğiniz besinleri kolay bir şekilde sindirebilirsiniz.
 
Çemen otunun sağlığa en büyük faydaları yukarıda bulunan maddeler olarak bilinir. Bunun dışında çemen otu faydaları ;

 



  • Kolesterolü düşürür.


  • Menopoz belirtilerini hafifletir.


  • Beri beri hastalığı tedavisinde kullanılır.


  • Mide gazlarını ve şişkinliklerini giderir.


  • Kadınların aybaşı dönemlerindeki ağrıların azalmasına yardımcı olur.


  • Bronşit hastalarının kullanması da önerilir.


  • Astım hastalarının rastladığı göğüs şişliğini ve sertliğini geçirmede oldukça faydalı görülür.


  • Bağırsak gazlarını söktürmede en etkili bitkilerden birisi olarak bilinir.


  • Göğüs büyütücü özelliği bulunur.

 

Kullanım Şekilleri Nelerdir?

Çemen otunun faydalarını yukarıda sıraladık. Şimdi de çemen otundan neler yapabileceğimize göz atalım. Çemen otunu tüketmek için farklı yöntemleri kullanabiliriz. İlk olarak hazırda bulunan çemen otunu aktarlardan alarak yaptığımız yemeklerin içerisine birkaç tutam çemen otu atarak tüketebiliriz. Hemen hemen her yemeğinizde çok az çemen otu kullanın. Böylece aile fertlerinin bu tada alışmasını sağlarsınız. Çocuklar da bu tada alıştıktan sonra yaptığınız salataların içerisinde de çemen otunu kolay bir şekilde kullanabilirsiniz. Börek, poğaça gibi hamur işi yiyeceklerde de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bunun yanında çayını da yapabilirsiniz. 

Daha Büyük Göğüsler için: Çemen otunu blenderdan geçirin. Sonrasında içine çemen otu yağı ekleyin. Ve macun kıvamına getirin. Macun haline gelen bu karışımı göğüslerinize uygulayarak 5 dakika boyunca göğüslerinize masaj yaparak uygulayın. Bu süre zarfı sonunda ılık su ile göğüslerinizi yıkayın. Bir hafta içerisinde 3 kez bu masajı uygulayarak çemen otunun göğüslerinizi nasıl büyüttüğünü fark edebilirsiniz. 

Çemen Otu Çayı Nasıl Hazırlanır?

Çemen otu çayı, çemen otunun kendisinden değil tohumlarından hazırlanır. Çayı hazırlamak için 2 yöntem var. Birincisi; 2 büyük fincan suyu bir kaseye alın, içine 1 tatlı kaşığı (yaklaşık 5 gram) çemen otu tohumunu atın ve 3 saat suda beklettikten sonra tohumları süzün. Dilerseniz soğuk olarak içebilir veya ısıtabilirsiniz. 

İkinci yöntem ise, çeyrek litre (250 mg) suyu kaynatın, ocağı kapattıktan sonra 1 tatlı kaşığı bütün çemen tohumlarını kaynamış suya atın ve 20 dakika demleyin. Çayı hazırlarken çemen otu tohumlarını bütün olarak kullanın, öğütülmüş, toz çemen otu tohumu kullanmayın. Hazırladığınız çayı günde en fazla 3 bardak, yemeklerden sonra içebilirsiniz.
 

Benzer Yazılar