Hepimizin hayali; hızlı kilo vermek. Tabi hal böyle olunca pek çok zayıflama kürü, detoks suları, ödem attıran yiyecekler, bitki çayları da bir o kadar hayatımızın gündem maddesinde oluyor. Zayıflamak, daha fit ve genç görünmek elbette hepimizin hayali ancak kilo verirken yapılan bazı hatalar bırakın kiloyu geri almayı, sağlığımızı da tehdit ediyor. Şunu bilmek gerekir ki 1 haftada 7 kilo verdiren üstelik bu kilonun hepsini yağdan atan bir diyet yoktur. Muhtemelen verilen kilonun çoğu ödemdir ve zayıfladıkça aslında yağdan değil ödemden gidiyordur. Kastan verilen kiloların geri alımı ne yazık ki çok çabuk olabiliyor. Ancak ne zaman yağdan kilo veririz işte o zaman her şey daha sağlıklı ve rayında ilerler. Kilo vermenin anahtarlarından biri sabırdır. Her gün tartılarak hayatınızda mucize değişimler beklemeyin ya da 1 ayda 20 kilo gibi mantık dışı hedefler koymayın kendinize. Ne kadar ağır ve temkinli ilerlerseniz her şey o kadar kalıcı olacaktır. Hızlı kilo verdiren diyetler var elbette ancak onların geri alımı da bir o kadar düşünülesi. Öncelikli hedefiniz sağlıklı kilo vermek olsun. Çünkü ne kadar sağlıklı ve ağır kilo verirseniz o kadar kalıcılık oranı yükselecektir. Diğer bir deyişle balon kilo vermelere değil kalıcı kilo kaybına yoğunlaşın. Bu işin öncelikli anahtarı için inanmak ve sabır dedik peki ya diğerleri? Hızlı kilo vermek için birkaç tüyo hazırladık.
1 - Çok düşük kalorili beslenme şeklinden uzak durun!
Bunun bir diğer adı “aç kalmayın”. Diyete başlayınca ezberlenmiş doğrularımız devreye girer: “az yersem kilo veririm”. Mantık doğru ancak gidiş yolu yanlış. Aç kalarak verdiğiniz kilo kastan olacaktır ancak düzenli bir beslenme programı ile yağdan kilo vermeyi hedeflemeniz daha doğru olur. Düşük kalorili diyetleri, belirli bir kilo verdikten sonra azar azar uygulayabilirsiniz. İlk başta bu kadar düşük bir kalori alımı ile başlarsanız kısa süre sonra vücut kendini korumaya geçirecektir ve yemeseniz dahi kilo vermeniz duracaktır. Bu nedenle kalorileri düşürün ancak çok aza ilk etapta indirmeyin. Protein ya da sebze gibi size fayda sağlayacak sağlıklı öğünlere geçerek işe başlayın.
2 - Yağdan korkmayın!
Hemen açalım cümleyi. Diyete başlar başlamaz zeytinyağını kesmeyin. Faydalı yağlara geçiş yapın. Önemli olan kullandığınız ölçü. Örneğin salatanıza belirli bir ölçüde zeytinyağı koyabilirsiniz. Her şeyi kararında yaparsanız zarar değil kar elde edersiniz. Evet, tereyağı gibi ağır yağlardan kaçının ancak zeytinyağı gibi faydalı yağlara da bir o kadar yakınlaşın; ölçüyü aşmamak şartıyla!
3 - Güneş batınca mutfakla bağlantınızı kesin!
İdeal saat 18:00’dır diyebiliriz. Akşam saatlerinde kaçamaklardan kaçının. Akşam ne yerseniz, size kalori olarak daha fazla dönebilir çünkü. Bu nedenle meyve dahil olmak üzere gece geç saatlerde yemek yemekten kaçının. Hele ki yedikten hemen sonra sakın yatmayın. Sadece diyet açısından değil mideniz açısından da zararlı olacaktır. Mide problemleri ya da reflü gibi sıkıntılar yaşamanız muhtemel.
4 - Su, su, su!
Zayıflatan çaylar, ödem attıran içecekler derken içtiklerimiz ne kadar önemli oldu değil mi? Yeşil çay için ödem atabiliyoruz, sade kahve içip yağ yakımını hızlandırabiliyoruz. Ancak bunların yanında en güçlü ödem savarı unutuyoruz; su. Ödemlerinizden kurtulmak, şişkinliğinizin azalmasını sağlamak ve daha pek çoğu için en etkili silahınız su. Günde 2-3 litre su içerek zayıflamanın yanı sıra cilt bakımınızı da içten yapmış oluyorsunuz. Su içtikçe cildinizin güzelleşeceğini göreceksiniz, zayıflamak da cabası!
5 - Haftada bir tartılın!
Kilo verirken en sık yapılan hatalardan biri her gün tartılmaktır. Aslında haklı bir yanı var, insan o kadar emek verdiği bir günün sonucunu hemen almak ister doğal olarak. Tartıda verilen 100-200 gram bile insana motive sağlayabilir. Ancak unuttuğumuz bir şey var. Bedenimiz sürekli değişiyor. Örneğin bir gün önce bulgur yerseniz mideniz şişebilir, muz yerseniz kabızlık olabilir, regl döneminde farklı kiloda çıkabiliriz vesaire. Burada önemli olan haftalık ölçümler. Çünkü bir gün suyu az içebilirsiniz ve ertesi gün tartıda bunun neticesi olabilir. Gün içinde pek çok farklı durum yaşanabiliyor. Bu nedenle ideal olan haftada bir gün tartılmak. Hem böylece motivasyon kaybımız da olmamış olur!
6 - Sağlıklı atıştırmalıklara yönelin!
Burada uzun uzun şunları yiyin demeyeceğiz keza listenizde mutlaka kendiniz için uygun bir düzen vardır. Kilo verirken dikkat edilmesi gereken şeylerden biri her şeyi “kararında” yemek. Ceviz sağlıklıdır ancak fazlası kilo aldırır, badem tok tutar ancak fazlası kilo artışına sebep olur ve benzeri gibi cümleler bırakalım satırlarımıza. Önemli olan ölçü ve doğru saat dilimlerinde yemek. Sırf sağlıklı diye bir avuç cevizi gece yatmadan yerseniz size kilo olarak geri dönecektir. Sağlıklı ve doğru bir diyetin sırrı ölçüler ve zamanlamadan geçer.
7 - Egzersizi unutmayın!
İşten eve yorgun geliyor olabilirsiniz. Hatta bazen mutfaktan su almaya bile üşenebilirsiniz. Ancak şunu unutmamanız gerekir ki egzersiz, kilo vermenizin en önemli destekçilerindendir. Egzersiz aynı zamanda verdiğiniz kilodan kaynaklanan sarkmaları da önleyecektir. Hiçbir şey yapamıyorsanız yürüyün. Yürümek hem bedava hem kolay. Açık havada iş stresinizi atmanız da cabası. İmkânınız oldukça yürüyün böylece hem form tutun hem de kilo verme sürecinizi hızlandırın.