Faydalı Yiyecekler
Karaciğere Faydalı Ve Zararlı Yiyecekler Hangileridir? 10.11.2017

Karaciğere Faydalı Yiyecekler

Karaciğere İyi Gelen Yiyecekler hakkında sizin için topladığımız bilgiler aşağıdaki gibidir.Karaciğere İyi Gelen Yiyecekler yazısını sadece bilgi edinme amaçlı kullanınız ve sağlık sorunlarınız için vakit kaybetmeden doktorunuza ya da en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.

En büyük organlardan biri olan karaciğerin, besinlerle birlikte alınan vitamin ve minerallerin emilmesi, vücuttaki zararlı maddelerin temizlenmesi gibi hayati görevleri bulunmaktadır. Düzenli alkol kullanımı ve aşırı yağlı gıdaların tüketimi karaciğer yağlanması, hepatit ve siroz gibi karaciğer hastalıklarına yol açabilmektedir. Karaciğer sağlığında ilk adım, tüketilen gıdaların dikkatle seçildiği bir dengeli beslenme programı olmalıdır. Doğru yiyecekler antioksidan etkileri ile karaciğeri temizler ve korur.

Sarımsak: Çok az miktarı, vücuttaki toksinleri boşaltması için gerekli olan karaciğer enzimlerini harekete geçirir. Karaciğeri temizlemede etkili olan, allisin ve selenyum içeriğine sahip olması da bir başka faydasıdır.

Greyfurt: C vitamini deposu meyve, antioksidan özelliği ile karaciğeri temizleyici bir rol alır. Bir bardak taze sıkılmış greyfurt, karaciğer enzimlerinin üretimini artırır.

Pancar ve Havuç: Bu iki sebze, karaciğer fonksiyonlarını aşırı derece uyararak, aktif bir duruma getirir. Bu görevi yapan, flavonoid ve beta karoten içeriğidir.

Yeşil Çay: antioksidan bir yapıya sahip yeşil çay, bu yönü ile karaciğeri destekleyen bir özelliğe sahiptir.

Yapraklı Yeşil Sebzeler: Kabak, karahindiba, ıspanak gibi sebzeler, karaciğerdeki safra üretimini arttırır. Böylece sindirim için karaciğeri daha aktifleştirir.

Elma: Vücut sindirim sistemindeki toksinleri temizlemeye yardımcı olur. Karaciğerin, toksinlerle olan savaşında yükünü azaltmış olur.

Zeytinyağı: Vücuttaki zararlı toksinleri toplayabilen bir özelliği vardır. Karaciğerin hedefindeki toksinleri, daha ulaşılabilir bir hale getirir.

Ceviz: Glutatyon ve omega-3 bakımından zengin olan ceviz, bu asitlerle karaciğer temizliğini gerçekleştirien ceviz, karaciğere faydalı yiyecekler arasındadır.

Lahana: Toksinler atması için karaciğer enzimlerini uyarmaktadır. Lahana turşusu, lahana çorbası ve lahana salatası çeşitleri tüketilebilir. Brokoli ve karnabahar da aynı görevi gören diğer sebzelerdir.

Zerdeçal: Karaciğer dostu bir baharattır. Karaciğerin detoks fonksiyonlarını artırır. Her zaman tüketilmesi büyük fayda sağlar.

Yumurta: Protein zengini yumurta da karaciğerin detoks aktivitesini arttırır. Toksinleri vücuttan uzaklaştırmak için, içeriğindeki amino asitler karaciğere oldukça yardımcı olur. Karaciğeri toksinlerden korurken ağır metalleri de kendisi uzaklaştırır.

Enginar: Safra üretimini arttıran bir içeriğe sahiptir. Ayrıca safra taşlarını da önleyici bir rolü vardır.

Hindistan Cevizi Yağı: Sindirimi kolaylaştırıcı özelliği olan doğal bir yağdır. Karaciğerin daha az gergin ve verimli bir yapıda çalışmasını sağlar.


Karaciğere Zarar Veren Alışkanlıklar

Karaciğer, vücudumuzdaki en önemli ve hassas organlardan biridir. Toksinleri vücuttan atar, safra üretir; ve karbonhidratları, proteinleri, mineralleri, vitaminleri dönüştürür.
Karaciğer, adeta bir kimya fabrikası gibi çalışır. Fonksiyonları arasında, proteinler, safra, kan pıhtı faktörleri ve binden fazla enzimin üretimi, kolesterol metabolizması, kan şekeri seviyesinin normal değerde tutulması, bazı hormonların düzenlenmesi, alkol dahil ilaçların ve zehirli maddelerin arındırılması gibi işlevleri vardır.
    
Bu kadar önemli görevleri olan bu organımıza nasıl iyi bakabiliriz, hiç düşündünüz mü? Bunun için öncelikle, karaciğere zarar veren düşmanlarını tanımamız gerekir değil mi? Yani, bu doğrultuda önlemler almamız gerekir.
Peki, Karaciğere Neler Zarar Verir? Gelin, şimdi bu konuya açıklık getirelim.

Karaciğere Zarar Veren Faktörler

Yüksek Kolesterol : Kolesterol, karaciğerin sentezlediği bir çeşit yağdır ve vücut bu yağı, genellikle hücrelere enerji sağlamak için kullanır. Ancak, kolesterolün dengede olması gerekir. Çünkü kullanılmayan kolesterolün yok edilmesi gerekir ve fazla kolesterolün gittiği yer, karaciğerdir. Fazla kolesterol karaciğer hastalıklarına yol açar.
Bu yüzden; kırmızı et, aşırı yağlı yiyecekler, şeker, yumurta sarısı, çok tuzlu yiyecekler vb. besinlerden uzak durulmalı. Bu yiyecekler yerine sebze, lifli besinler, tam tahıllar tüketilmelidir.

Uyku Düzensizliği  : Vücudumuz detoks işlemini geceleri belli saatlerde gerçekleştirmeye  ayarlıdır. Karaciğer bu işlemi, gece 12.00- 02.00 arası, yalnızca derin bir uyku esnasında düzgün bir şekilde gerçekleştirir. Vücudunuzdaki bu doğal dengeyi sık sık bozarsanız, olumsuz sonuçları hissedebilirsiniz.

Sabahları İdrara Çıkmamak: Bu tehlikeli bir alışkanlıktır. İdrarı tutmak yalnızca karaciğerinize değil, aynı zamanda böbreklerinize de zarar verebilir.

Kahvaltı Etmemek : Sabah uyandığınızda, enerji kaynağı olan glikoz depolarınız boşalmış olabilir. Bu durum, karaciğerin temel fonksiyonlarını yerine getirmesi için gerekli olan enerjiyi bulamaması demektir. Kilo vermek için kahvaltıyı atlayan veya günün bu önemli öğününe önem vermeyen çok insan vardır ve bu büyük bir yanlıştır.
Beslenmemiz, vücudumuz, karaciğerimiz ve beynimiz için çok önemli olan bu öğünü yani kahvaltıyı atlamayın. Unutmayın, bunların, güne başlamak için, bu temel enerji miktarına ihtiyacı var.

Kötü Beslenme : Doyurucu ve zaman kazandırıcı yiyecekler olan fastfood türü yiyecekler karaciğer için zararlıdır. Karaciğer; kötü beslenmeye yani sodyum, kalori, şeker, tuz vb. karışımına karşı çok duyarlıdır. Bu durum, kan basıncında ve kolesterolde yükselme ile karaciğer yağlanması olarak karşımıza çıkabilir.

Alkollü İçecekler : Alkol, karaciğerin baş düşmanıdır. İşlenmesi zordur, karaciğere büyük zarar verir ve temel işlevlerini yerine getirmesini engeller. Karaciğerin kimyasal dengesini bozar, karaciğer hücrelerini tahrip eder. Karaciğer yağlanması, hepatite ve siroza neden olur.
Günde bir kadeh şarap içmek sağlığa faydalıdır ve tavsiye edilir. Ancak, karaciğer sağlığı için alkoden uzak durun.
 

Benzer Yazılar