KİŞNİŞİN FAYDALARI
Kişnişin sağlığa olan faydaları, cilt inflamasyonu, yüksek kolesterol seviyeleri, diyare, ağız ülseri, anemi, hazımsızlık, adet düzensizlikleri, çiçek hastalığı, konjunktivit, cilt bozuklukları ve kan şekeri bozukluklarının tedavisinde kullanımı ve göz sağlığının da yararlanılmasını içerir.
Hint Yarımadası'ndaki Dhania ve Amerika'daki Silantro ve Avrupa'nın bazı yerlerinde bulunan Kişnişler, dünya çapında çeşnilik, garnitür veya mutfak yemekleri dekorasyonu olarak yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Bilimsel adı Coriandrum Sativum Yaprakları ve meyveleri tanınabilir ve keyifli bir aromaya sahip olup genellikle mutfak uygulamaları için çiğ veya kurutulmuş olarak kullanılır.
Kişniş Besin Değeri
Küresel gıda hazırlamada kullanım alanları buzdağının sadece bir ucudur. Pek çok insan kişnişin faydalarını bilmez, yemeklerin içine katarak yedikten sonra bu garnitür özlediği potansiyel sağlık yararları ile doludur. Esansiyel yağların 11 bileşeni, altısı asit (askorbik asit de dahil olmak üzere C vitamini), mineraller ve vitaminler, bunların her biri bir dizi faydalı özelliklere sahiptir.
KİŞNİŞİN FAYDALARI
Deri iltihabı
Esans yağlarının 11 bileşeninden biri olan sineol ve linoleik asit, kişnişte bulunur ve antiromatizmal ve antiarteritik özelliklere sahiptir. Bu iki durumun neden olduğu şişmeyi azaltmaya yardımcı olurlar. Böbrek yetmezliği veya anemi nedeniyle şişme gibi diğer şişme koşullarında, bir miktar etkili olduğu da görülüyor çünkü kişnişteki bazı bileşenler idrara çıkma ve vücudun fazla su salmasına yardımcı oluyor. Deri enflamasyonundaki azalma, işlevselliğin artmasına, rahatsızlıktan bir azalmaya ve cilt görünümünde düzelmeye yardımcı olabilir.
Deri Hastalıkları
Kişniş dezenfektanı, detoksifikasyon, antiseptik, antifungal ve antioksidan özellikleri ekzema, kuruluk ve mantar enfeksiyonları gibi deri hastalıklarını temizlemek için idealdir.
Düşük Kolesterol Seviyeleri
Kişniş, linoleik asit, oleik asit, palmitik asit, stearik asit ve askorbik asit (vitamin C) gibi asitlerin bir kısmı kandaki kolesterol düzeylerini düşürmede çok etkilidir. Aynı zamanda, damar tıkanıklığı, kalp krizi ve felç gibi ciddi kardiyovasküler sorunlara neden olabilecek arter ve damarların iç duvarlarındaki kötü kolesterol (LDL) birikimini de azaltırlar. Daha da önemlisi, kişniş, bir takım tehlikeli koşullara karşı koruyucu bir savunma hattı olarak işlev gören sağlıklı kolesterol seviyesini yükseltmeye yardımcı olur.
İshal
Borneol ve Linalool gibi kişnişte bulunan uçucu yağların bazı bileşimleri sindirime, karaciğerin düzgün çalışmasına ve bağırsak bağlanmasına yardımcı olurken aynı zamanda ishali azaltmaya yardımcı olur. Cineole, Borneol, Limonene, Alfa-pinen ve beta-phelandrene benzeyen bileşenler antibakteriyel etkilere sahip olduğundan, mikrobiyal ve fungal eylemden kaynaklanan ishalin iyileştirilmesinde de yararlıdır.
Kişniş, mide bulantısı, kusma ve diğer mide rahatsızlıklarını önleme aracı olarak gittikçe yaygınlaşıyor. Zengin biyoaktif bileşikler, bu güç dolu bitkide her zaman yeni sağlık yararlarının keşfedilmesi anlamına geliyor.
Midenin bu sağlık yönlerine ek olarak, taze kişniş yaprakları, bağırsaklarınızı tükettiğiniz ağır besinler için hazırlar
Kan Basıncı
Kişniş tüketiminin hipertansif hastaların çoğunda kan basıncını olumlu yönde düşürdüğü gösterilmiştir. Periferik ve santral sinir sisteminde bir nörotransmiter olan kalsiyum iyonlarının kolinerjik etkileşimi daha yaygın olarak asetilkolin olarak bilinir. Bu iki elemanın etkileşimi, kan damarı gerginliğini rahatlatır, böylece kalp krizi ve felçler de dahil olmak üzere birtakım kardiyovasküler rahatsızlıkların riskini azaltır.
Ağız Ülseri
Kişniş yağların bir bileşeni olan Citronelol mükemmel bir antiseptiktir. Ek olarak, diğer bileşenler, ağızda ki yaralar ve ülserlerin kötüleşmesine neden olan antimikrobik ve iyileştirici etkilere sahiptir. Ülserlerin iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olurlar ve nefesleri tazeler. Ana ürünlerde ortak kullanımda bulunmasalar da, kişniş doğal olarak tüm doğal diş macunlarının antiseptik bir bileşeni olarak kullanılır. Diş macunu keşfinden önce, insanlar ağız kokusunu azaltmak için kişniş tohumlarını çiğnerdi.
Anemi
Anemiden muzdarip kişilere doğrudan yardımcı olur ve demir içeriği yüksektir. Kanda düşük demir içeriği nefes darlığı, kalp çarpıntısı, aşırı yorulma ve bilişsel işlevlerde azalmaya neden olabilir. Demir aynı zamanda diğer organ sistemlerinin düzgün işlev görmesine yardımcı olur, enerji ve gücü arttırır ve kemiklerin sağlığını geliştirir.
Anti-Alerjik Özellikler
Birçok çalışma saygınlığın mevsimsel alerjilerin ve saman nezlesinin (rinit) rahatsız edici etkilerini azaltabilecek güçlü anti-histamin özelliklerine sahip olduğunu göstermiştir. Kişniş yağı, cilt üzerinde veya tüketildiğinde alerjik reaksiyonlara neden olabilecek bitkiler, böcekler, gıda maddeleri ve diğer maddelerle temas eden alerjik reaksiyonları azaltmak için de kullanılabilir. İçten içe, anafilaksi, kovan bezleri ve boğazın ve bezlerin tehlikeli şişmesine engel olabilir. Kendinizi alerjik reaksiyonlara karşı korumanın, özellikle de alerjiniz olabileceğini bilmek zordur.
Salmonella Koruması
Salmonella, dünyadaki gıda kaynaklı hastalıkların en tehlikeli nedenlerinden biridir; dolayısıyla korunmak için doğal bir yol çok önemlidir. Kişniş, salmonella esaslı hastalıkların başında gelen tedaviden iki kat daha güçlü bir antibiyotik olan doğal bir bileşik olan olağanüstü derecede dodekenale sahiptir. Normal diyetinize kişniş ekleyerek, bu ölümcül bakterilerle ilgili korkunç derecede rahatsızlık verici ve hatta ölümcül hastalıklardan vücudunuzu korursunuz. Kişniş lezzet eki olarak yaygın olarak kullanılır. Bu nedenle salmonella etkilerini tanımlamanın en yaygın yolu olan gıda zehirlenmesine karşı kendinizi koruyabilirsiniz.
Kemik Sağlığı
Zengin bir kalsiyum kaynağı olan kişniş, kemiklerinin bütünlüğünü korumak isteyen insanlar için çok değerlidir. Kişnişte bulunan kalsiyum ve diğer önemli mineraller, osteoporoz gibi zayıflatıcı hastalıklarla o kadar sık ilişkili olan kemik bozulmasının önlenmesinin yanı sıra kemiklerin yeniden büyümesinin ve dayanıklılığının ayrılmaz bileşenleridir. Diyetinize az miktarda kişniş ilave etmek, kemiklerin sağlıklı ve güçlü olmasını gelecek yıllar boyunca sağlamaya yardımcı olabilir. Kalsiyum, kişnişin orta yapraklarında özellikle bulunur.
Sindirim
Kişniş, esans yağları açısından zengin aroması nedeniyle midede enzimlerin ve sindirim sularının doğru bir şekilde salınmasına yardımcı olur, böylece sindirim ve peristaltik hareketi canlandırır. Anoreksiya gibi yeme bozukluklarının tedavisinde de yardımcı olur. Kişnişin hoş aromasının yanısıra, kişniş sindirildiği zaman uyarılan mineraller ve nörotransmitterlerden türetilen bazı uyarıcı niteliklere sahiptir. Çalışmalar, kişniş diyetine düzenli olarak ilave edildiğinde dispepsi (hazımsızlık) azaldığını göstermiştir. Karnın kolonisini yetişkinlerden daha fazla gelişme riski olan küçük çocuklar için, az miktarda kişniş diyetlerinde sorunu çabucak temizleyebilir.
Çiçek Hastalığı
Kişnişeki uçucu yağlar, antimikrobiyal, antioksidan, anti-enfeksiyöz ve detoxifying bileşenleri ve asitler açısından zengindir. C vitamini ve demir’in varlığı bağışıklık sistemini de güçlendirir. Bu özellikler çiçek hastalığını önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olur ve aynı zamanda acıyı azaltabilir ve çiçek hastaları üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahip olabilirler. Çiçek hastalığının ortaya çıktığı dünyada bazı yerlerde, çalışmalar, büyük miktarlarda C vitamininin çiçek hastalığına yüzlerce farklı vakada belirli bir iyileştirici etkisi olduğunu gösteriyor.
Menstrüel Bozukluklar
Silantro, doğal uyarıcıdır ve endokrin bezlerinden uygun sekresyonu düzenler ve bu hormonal etki, bir adet kadının döneminde menstruasyon döngülerini düzenler ve ilişkili ağrıyı azaltır.
Göz Bakımı
Kişniş, antioksidan, vitamin A, vitamin C ve uçucu yağlardaki fosfor gibi mineraller ile yüklüdür; bu da görme bozukluklarını, maküler dejenerasyonunu ve gözlerde gerginliği ve stresini azaltan önlemlerin alınmasını sağlar. Yapraklarda, gözü etkileyen birtakım hastalıkları önleyen beta-karoten de bulunmaktadır ve yaşlanan hastalarda görme bozulmasının etkilerini tersine çevirebilir.
Konjonktivit
Daha önce de belirtildiği gibi, kişniş çok iyi bir dezenfektandır ve konjonktivit gibi bulaşıcı hastalıklardan gözleri koruyan antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Kişniş yağı, göz bakım ürünlerinin temel bileşenlerinden biridir.
Kan Şekeri ve Şeker Hastalığı
Kişnişin endokrin bezleri üzerindeki uyarıcı etkisinden dolayı insülin salgısı artmış bireylerde kandaki insülin seviyesini artıran pankreastan artar. Bu, şekerin asimilasyonunu ve emilimini kandaki şeker seviyesindeki damlaları düzenler. Bu özellik, diyabet ve diğer ilgili koşullardan muzdarip olan hastalar için, kan şekeri seviyelerinde tehlikeli seviyeri ve damlalardaki oluşan riskleri düşürmek ve diğer normal metabolik işlevleri sağlamak için son derece faydalıdır.
Diğer Avantajlar
Cilanttro, balgam söktücüsü gibi davranırken ülseri, iltihabı ve spazmları iyileştirmeye yardımcı olur ve karaciğeri korur. Antikarsinojenik, antikonvülsan, antihistaminik ve hipnotiktir. Kişniş bir doğal afrodizyak olduğu düşünülmektedir ve geleneksel olarak bir kişinin libido geliştirmek için diğer şifalı bitkilerle bazı kombinasyonlarda kullanılmıştır.
UYARI !!!
Kişniş ile ilişkili çok az tehlike vardır. Ancak neredeyse her gıdada olduğu gibi alerjik reaksiyon riski vardır ve bazı durumlarda cildi rahatsızlıklar verebilir. Daha olağandışı yan etkilerden biri de bazı hastaların güneş ışığına karşı hassasiyetten şikayet etmeleri ve aşırı kişniş alımının onları daha uzun sürede deri kanserine yol açabilecek güneş yanığına duyarlı hale getirmesidir.
Hamile kadınlar da ise, daha fazla araştırma yapılıncaya dek kişniş edinmemelidirler, ancak bazı kadınlarda anne sütü üretimini artırdıklarını iddia edilmiştir.