Faydalı İçecekler
Kombu Çayı Nedir, Nasıl Yapılır? 13.06.2017

Kombu Çayı (Kombucha), ilaç olarak da kullanılan fermente edilmiş bir çay çeşididir.Yeşil veya siyah çaydan yapılabilir. Doğu Asya'ya özgü bir çay olup dünyaya yayılmıştır.

Çinliler tarafından 2000 yılı aşkın bir süre önce Uzakdoğudan "Immortal Health Elixir" olarak bilinen kombu çayı , sağlığa faydalı fevkalade üstün bir içecektir.

Kombu çayı , işlevsel bir gıda olarak kullanılan, maydanoz şekeri, meyve veya bal gibi çeşitli kaynaklardan elde edilen, siyah çay ve şekerle fermente edilmiş bir içecektir. Şekerle kombine edilmiş fermantasyon sürecini başlatan bir bakteri ve maya kolonisini içerir. Fermente olduktan sonra, kombu karbonatlaşır ve aşağıdaki etkilere bağlı olan sirke, b-vitaminler, enzimler, probiyotikler ve yüksek asit konsantrasyonu (asetik, glukonik ve laktik) içerir:



  • Geliştirilmiş Sindirim


  • Kilo kaybı


  • Artan Enerji


  • Temizleme ve Detoksifikasyon


  • Bağışıklık Desteği


  • Azalmış Eklem Ağrıları


  • Kanser Önleme

Şeker çay çözeltisi bakteri  (bakteri ve maya simbiyotik kolonisi) olarak bilinen maya ile fermente edilir. Genellikle siyah çay ile yapılmış olsa da, kombuc çayı   çok yeşil çay ile yapılabilir.

Evde kombu çayını kendiniz yapabilir veya en sağlıklı gıda mağazalarında ve bazı kafelerden  satın alabilirsiniz.

Faydalı Probiyotikler içinde Kombucha Çayı

Gıda Mikrobiyolojisi dergisinde yayınlanan bir makale, şu probiyotiklerin bu sağlık tilavisini oluşturduğunu tespit etti:



  • Glukonasetobakter


  • Lactobacillus


  • Zigosakaroksikozlar


  • Sonuç olarak, iyi bakterilerin bulunduğu bu kokteyl, içenler için inanılmaz sağlık faydaları üretmek de eşsiz bir şekilde birlikte etkileşime girer.

Kombu Çayının 7 Faydası

Medicinal Food 2014 Dergisinde yayınlanan araştırmada, Letonya Üniversitesi'nden araştırmacılar kombucha'nın sağlık yararları hakkında şunları söylüyor:

[Kombucha], detoksifikasyon, anti-oksidasyon, enerji verici potensler ve bağışıklığın güçlenmesinin teşviki gibi dört ana özelliğinden dolayı sağlık korumada ve iyileştirmede etkili bir şekilde etkili olabilmektedir.

Aslında, araştırmaya göre kombucha'nın beş temel sağlığı faydası vardır.

1. Detoksifikasyon

Kombucha'nın detoksifakasyon kapasitesi muazzamdır. Mükemmel bir örnek olarak , karaciğer hücresi toksisitesini önleme kabiliyetindedir.

Bir çalışmada, karaciğer hücreleri oksidatif yaralanmaya karşı korunmuş ve aslında toksine maruz kalmalarına rağmen normal fizyolojilerini korumuşlardır.  Araştırmacılar, bunun "muhtemelen antioksidan etkisinden kaynaklandığını ve oksidatif stresin önemli bir rol oynadığı bilinen karaciğer hastalıklarına karşı faydalı olabileceğini" bildirdi.  

2. Sindirim

Doğal olarak, bu antik çayın antioksidan varlığı , sindirim sisteminde karışıklık yaratan serbest radikallere karşı koyar. Bununla birlikte, kombucha'nın sindirimi desteklemesinin en büyük nedeni, yararlı asit, probiyotikler ve enzimlerin yüksek seviyelerinden olmasıdır.

Bazı araştırmalar kombu çayının  sızdıran bağırsak ve mide ülseri önleme ve iyileşme becerisini göstermiştir., bazı durumlarda mide yanması, GÖRH ve ülser için sıklıkla öngörülen Prilosec gibi ilaçlar kadar etkili olduğu kanıtlandı.

Kombu çayının  ayrıca candida mayasının bağırsakta aşırı nüfus yapmasını iyileştirmeye yardımcı olabilir çünkü sindirim sistemine denge sağlamaya yardımcı olur.. Kombucha'nın bakterisi içeriği var, ancak bunlar zararlı patojen bakteriler değil, bunun yerine bağırsak ve sindirim sistemindeki "kötü" patojen bakterilerle savaşan  faydalı bir türüdür.

Burada bahsedilecek bir şey de, kandida veya diğer sindirim problemlerini   düzeltmek için karmaşık sorunlar olabilir ve belirtiler daha da iyileşmeden önce daha da kötüleşebilir. Bu, kombucha'nın etkili olmadığını veya sorunu daha da kötüleştirdiği anlamına gelmiyor; sadece bağırsak sorunlarının iyileşmesi için düz bir yol olmadığı ve bazen bir sabır ya da deneme yanılma gerektiği anlamına geliyor.

3. Enerji

Kombu çayının insanları canlandırması enerji vermesi , fermantasyon işlemi sırasında siyah çaydan çıkan demir oluşumuna yatkındır. Aynı zamanda , kafeini (çok az miktarda olmasına rağmen) ve vücuda enerji verebilen b-vitaminleri içerir.

Şelasyon olarak bilinen özel bir süreçle salınan demir, kan hemoglobini arttırarak dokulara oksijen artısını geliştirir ve enerji üretim sürecini hücresel düzeyde uyarır. Başka bir deyişle, vücudun daha fazla enerji (ATP) yaratmasına yardım ederek, antik çay düzenli olarak içenlere enerji vermeye yardımcı olabilir.

4. Bağışıklık Sağlığı

Kombucha'nın bağışıklık sistemini modüle etmesi gereken genel etki, antioksidan önlemlerle serbest radikalleri kontrol etme kabiliyetinde görülür.

Klinik olarak oksitatif stres ve ilgili immüno-baskılamayı azalttığı kanıtlanmış olan kombucha fermantasyon süreci boyunca tek başına siyah çayda bulunmayan D-sakaric asit-1, 4-lakton (DSL) olarak bilinen güçlü bir antioksidan keşfedilmiştir.

Bilim adamları, kombucha'da bulunan DSL ve C vitamininin hücre hasarına, inflamatuar hastalıklara, tümörlere ve bağışıklık sistemindeki genel depresyona karşı koruma sırasındaki temel sırrı olduğunu düşünüyorlar. Ayrıca, kombucha'da bulunan probiyotiklerin bağışıklık sistemini desteklediğini de bilinir.

5. Ortak Bakım

Kombucha, eklem hasarlarını çeşitli şekillerde iyileştirmeye, onarmaya ve önlemeye yardımcı olabilir. Kombucha'ya, glikozaminler yüklenir ve sinovyal hyalüronik asit üretimi artar. Bu, kollajenin korunmasını destekler ve artritik ağrıyı önler. Aynı şekilde kolajeni destekler, aynı zamanda tüm vücudun kolajenini destekler ve ciltteki kırışıklıkların görünümünü azaltır.

6. Kanser Önleme

Kombucha, kanser önleme ve iyileşme için de yararlıdır. Cancer Letters'da yayınlanan bir araştırma, kombucha'da bulunan glikarik asit tüketiminin, insanlarda kanser riskini azalttığını buldu.

7. Kilo Verme

2005 yılında yapılan bir çalışmada elde edilen veriler, kombucha'nın metabolizmayı iyileştirdiğini ve yağ birikimini sınırladığının kanıtlarını gösterdi. Bu sonuçları teyit edebilmemiz için daha fazla çalışma yapılması gerekse de, kombucha'nın asetik asit (tıpkı elma sirkesi gibi) ve kilo kaybını artırmaya yardımcı olduğu kanıtlanmış polifenollerden dolayı ağırlık kaybını desteklediği ortadadır.

Kombu (kombucha ) Çayı Nasıl Hazırlanır ?








İçindeki Malzemeler



  • Kombucha Kültürü (mayası)


  • Her litre su için yaklaşık olarak 70 – 100 gr. beyaz toz şeker  


  • Her litre su için 2 çay kaşığı dolusu siyah veya yeşil çay


Kaplar ve Malzemeler



  • Su kaynatmak için bir adet 2 - 4 litrelik çelik tencere


  • Bir adet 2 - 4 litrelik cam veya porselen kavanoz 


  • Kavanozun agzini kapatacak lastik


  • Ketenden/pamuktan yapilmis bir mendil veya kâgit havlu/mendil 


  • Siseler 



 

Amerikan ölçüsünde, çoğunlukla şu temel tarif uygulanır: 5 adet siyah veya yeşil poşet çay, 250 gr. beyaz şeker ve 3 litre su. 

Kombucha'yı Hazırlama Yöntemi

En iyisi önce iki litre ile başlamaktır. Kombucha kültürünüz yeteri kadar büyüyüp ürediği zaman, daha büyük miktarlarda içecek üretebilirsiniz.

1 - Çayı her zamanki gibi yapınız. Her bir litre su başına 2 çay kaşığı (yaklaşık olarak 5 gr.) siyah veya yeşil çayı yeni kaynamış olan suyun içinde demleyiniz. Poşet çayları da kullanabilirsiniz. Çay yapraklarının iyice "ıslanması" için 15 dakika bekleyiniz. Yeşil çay da siyah çay gibi aynı bitkiden elde edilir ve siyah çaydan esas olarak yapılışı yöntemiyle ayrılır: yeşil çay mayalanmaz. Japon doktorlar, yeşil çayın kanserin büyümesini önlediğini bulmuşlardır. Kombucha içeceği için yeşil çay kullanmanız önerilir. Eğer siyah veya yeşil çay kullanmak istemiyorsanız, bitkisel çaylar da kullanabilirsiniz.

2 - Yapım şeklinize göre, bir süzgeçle çay yapraklarını süzünüz veya çay poşetlerini suyun içinden çıkarınız.

3 - Her bir litre başına yaklaşık olarak 70 – 100 gr. Beyaz şekeri süzülmüş çayın içine soğumadan önce ekleyiniz. Şeker tamamen eriyinceye kadar karıştırınız. Bir yemek kaşığı şeker yaklaşık olarak 20 gr.'dır.

4 - Şekerli çayın 20° - 25°C arasında bir sıcaklığa kadar soğuması için bekleyiniz (ılık). Kültür, sıcak besleyici solüsyonun içine konulursa ölür.

5 - Çay oda sıcaklığına kadar soğuduğunda, solüsyonu bir cam, porselen, sırlanmış toprak kap veya paslanmaz çelik bir kabın içine dökünüz. Cam en iyisidir. Paslanmaz çelik dışındaki diğer metal kaplar uygun değildir ve asla kullanılmamalıdırlar çünkü oluşan asit metalle tepkimeye girebilir. Polilefin grubundan yüksek-dereceli bir sentetik malzeme de kullanabilirsiniz, örn. Polietilen (PE) veya poliproplen. Bu tür gıda-dereceli malzemelerle yapılmış olan kapların içine şarap veya elma şarabı da konulabilir. Ancak, polivinilklorit (PVC) veya polistren gibi maddelerden yapılmış olan kaplardan kaçınmalısınız.

6 - İlk Kombucha içeceğinizi hazırlıyorsanız, Kombucha kültürü ile birlikte almış olduğunuz sıvıyı da ekleyiniz. Daha sonraki yapımlarda, yeni yapacağınız çayın yaklaşık %10'u kadar bir miktarını, yapacağınız çaya eklemek amacıyla, "başlatma sıvısı" olarak elde bulundurunuz.

7 - Canlı Kombucha kültürünü sıvının içine yerleştiriniz.

8 - Meyve sineklerinin, tozun, bitki sporlarının ve diğer kirletici maddelerin kabın içine girmesini engellemek için, mayalama kabının ağzını, sıkı dokunmuş bir kumaş, tülbent, kâğıt havlu veya benzeri hafif bir kumaşla kapatınız. Daha sonra bu örtüyü, meyve sineklerinin içine girmesini önleyebilmek amacıyla, bir lastikle sabitleştiriniz. Kumaş, kültür nefes alabilsin diye, havanın dolaşımına izin verecek kadar gözenekli olmalıdır ama minicik meyve sinekleri içine girip yumurtalarını bırakamayacakları kadar da büyük gözenekli olmamalıdır.

9 - Mayalanma süreci, sıcaklığa bağlı olarak, 8 – 12 gün sürdürülmelidir. Oda sıcaklığı ne kadar yüksek olursa, mayalanma o kadar hızlı olur. 8 – 12 günlük süre, sadece bir kılavuz olarak verilmiştir. Kombucha kültürü, ılık ve sessiz bir yere ihtiyacı vardır ve hiçbir şekilde kıpırdatılmamalıdır. Çayı sıcaklığı 20°C 'ın altına düşmemelidir ve 30°C 'ın üstüne de çıkmamalıdır. İdeal sıcaklık 23° - 27°C arasıdır. Işık gerekli değildir. Kültür karanlıkta da gelişebilmektedir. Kültür, parlak güneş ışığına maruz bırakıldığında zarar görebilir. Yarım gölge daha iyidir. Mayalanma süreci esnasında, şeker, maya tarafından parçalanır ve bir gaza (CO2) ve çeşitli organik asitlere ve diğer bileşiklere dönüştürülür. Kombucha'ya onun karakteristik tadını veren bu işlemlerin bileşimidir.

10 - Demlenen çay ilkönce tatlıdır ama şeker parçalandıkça bu tatlılık kaybolur. Aynı zamanda, bakterilerin faaliyetlerinin bir sonucu olarak, bir asit tadı gelişmeye başlar, bu yüzden tatlılıktan ekşiliğe doğru bir geçiş vardır. Eğer hafif tatlı bir içecek tercih ediliyorsa, mayalanma daha erken sonlandırılmalıdır. Keskin veya hafif asit tadı için ise mayalamaya daha uzun süre devam edilmelidir.

11 - Çay doğru asit derecesine ulaştığında, (pH 2,7 - 3,2), kişisel zevke bağlı olarak, kültürü temiz ellerinizle çıkartınız. Kültürü soğuk veya ılık suda temizleyiniz. Yeni çayı kavanoza doldurup kültürü derhal ekleyiniz. Çayın doğru sıcaklığını gözetiniz.

12 - İçeceği şişere ağzına kadar doldurunuz. Yaklaşık olarak %10'unun sonraki parti çay için başlatıcı olarak ayırınız. Şişeleri iyice kapatınız. Mayalanmış çayı bir kumaşla süzmenin gerektiğini sanmıyorum. Bir miktar tortu normaldir. Bu, içeceği havalandıran gazı üreten mayanın büyümesinden meydana gelmektedir. Mayaların insan organizması üzerinde bazı arzu edilen olumlu etkilerinin olduğu söylenmektedir.

13 - Bu içeceğin en iyi duruma gelmesi için, şişelendikten sonra, birkaç gün (en az 5 gün) olgunlaşmaya bırakılmalıdır.

14 - Bakterilerin faaliyeti durmuştur çünkü şişeleme havayı engellemiştir ancak mayalar çalışmaya devam etmektedirler. Eğer şişeler sıkı bir şekilde kapatılmışlarsa, mayaların çalışmasından dolayı ortaya çıkan gaz dışarı kaçamaz. Bu şekilde, köpüklü bir içecek üretilmiş olur. Bunun için şişe içinde birkaç gün genellikle yeterli olur; ancak, Kombucha içeceği aylarca saklanabilir. Endişe etmeyin: Mayalar gaz üretimini belirli bir noktada durduracaklardır. İçeceğin serin bir yerde tutulmasını tavsiye ederim.

15 - İçeceğin hoş bir tadı vardır. Köpüklü, hafifçe ekşi ve serinleticidir. Günde normal olarak üç bardak içilebilir, bir bardak (0.1 litre veya daha fazla) sabahleyin aç karnına ikinci bardak gün içinde bir öğünden sonra ve son bardak da yatmaya gitmeden kısa bir zaman önce. Afiyet olsun!

16 - Yeni bir mayalama işlemini başlattığınızda, hazır çaydan yapacağınız yeni çayın en az %10'u kadar eklemeyi sakın unutmayınız.

17 - ABD'deki bazı tariflerde, bir fincan (cup) denmektedir. Bununla hangi boy fincan kastedilmektedir? Tariflerde kullanılan standart ölçü fincanı 8 sıvı onsuna göredir = 1 fincan (cup). Alternatif bir metrik ölçü 8 ons = 250 ml. olur. Bir alternatif de şekeri vs. tartmayla olur, bu durumda, 8 ons = 226 gr. 'dır.

Benzer Yazılar